Matforum

Övrigt => Medieavdelning => Ämnet startat av: Kari skrivet 2010-12-07 12:03

Titel: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Kari skrivet 2010-12-07 12:03
Masterchef på svenska, Sveriges Mästerkock startar den 12:e januari på TV4 :)

Jury: Per Morberg, Markus Aujalay och Leif Mannerström.

http://www.spisat.se/2010/12/sveriges-masterkock-pa-tv4-masterchef.html
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: matlagarn skrivet 2010-12-23 12:01
Blir ett superprogram! Jag sökte.... Se hur det gick för mig!
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Filippa skrivet 2011-01-10 14:46
Spännande ! Det ska bli mycket kul att se.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Patrik skrivet 2011-01-12 00:25
Den australiensiska varianten är bland de bästa matprogrammen på TV. Så skönt med trevliga progamledare och ett koncept där det faktiskt går ut på att lära deltagarna nya saker. Jämfört med den hemska USA-varianten med Gordon och två andra som ska försöka hitta så mycket elakt som möjligt. Dessutom går det bara ut på utslagning, till skillnad mot australiska.

Bara att hoppas att svenska versionen tar efter Australien.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-01-12 13:09
Synd bara att man börjar bli ganska mätt på kocktävlingar vid det här laget.

Men visst ska jag ge detta en chans. Fast egentligen hade jag tänkt titta på 100 dagar på svt1 idag klockan 20... men det kanske går att se på svtplay.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Kari skrivet 2011-01-13 01:36
Jennie "Kalasgott" är ju med :) Heja heja!  ;D
http://kalasgott.blogg.se
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-01-13 09:03
Heja heja heja! Men gillade du själva programmet Sveriges Mästerkock då? Säg gärna något positivt för själv har jag inget positivt att säga.

Jag tycker dessvärre det var totaluselt... ytligt... charmlöst... Upplägg och dramaturgi fullständigt stinker av Idol, fast minus det som korta stunder kan göra Idol uthärdligt, dvs. framträdanden som berör. Och med seg medelålders gubbjury, allt kryddat med spänningsmusik från Vem vill bli miljonär. :( Kan bara hoppas det blir bättre när kvalet är förbi.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Kari skrivet 2011-01-13 16:57
Andreas, jag är en enkel människa och tycker om enkel TV - handlar det om mat så ser jag gärna på det :)
Nu vill jag definitivt se hur det går för Jennie och ev. andra som är med som man känner igenom irl, bloggar, twitter och FB.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-01-14 10:58
Tack för det Kari, då är det 50/50 mellan oss som gillar och oss som ogillar! :)

Ingen fler som har synpunkter på Sveriges Mästerkock?
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Jon skrivet 2011-01-14 11:15
Jag håller med dig Andreas, det kändes lite som idol. Inget jag kommer att titta på igen.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Krista skrivet 2011-01-14 12:50
Missade programmet men tänkte kolla nästa gång.

Vore roligt att veta vilka matbloggare som är med. Jennies Kalasgott brukar jag läsa, men vilka fler matbloggare som är registrerade här i forumets Matbloggat kom med i programmet?
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Patrik skrivet 2011-01-14 14:52
Kan ju alltid kolla på tv4play om du missat programmet.

Jag tycker det verkar lovande. Gillar Mannerström. Uttagningarna är, tvärt emot Idol, den tråkiga delen av detta programformat. Tror och hoppas det blir bättre när själva programmet börjar.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Per skrivet 2011-01-14 14:57
De här två första uttagningsprogrammen är väl inte så kul. Blir säkert bättre sen. Jag har sett det engelska originalet och gillade det.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: annamaria skrivet 2011-01-14 17:46
Jag tittade och tyckte det var sådär. Jag tillhör också dem som tittar på det mesta i matväg. Kommer och ge det fler chanser i alla fall. Jag tyckte Mannerström verkade sur.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Lena Marie skrivet 2011-01-15 00:48
Jag tittar nästan på allt matrelaterat på tv. Masterchef Australia är bäst hittills. Såg alla 72 programmen. Masterchef USA är halvdant och lite för mycker Gordon Ramsey. Han tar över av födsel och ohejdad vana. Lite synd. Svenska "Masterchef" som de tack och lov inte kallar Masterchef Sweden utan Sveriges mästerkock,  annars ska ju allt ha internationella namn, är lite tamt. De härmar både Australia och USA vad det gäller upplägget men har så skral kassa att det blir lite tamt.
Jennie, Kalasgott? Vem är det och har hon redan varit med? Missat något där?
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: David skrivet 2011-01-15 14:51
Masterchef Australia, season 2 är det bästa matprogrammet jag sett på TV. Kitchen Nightmares UK var bra som tusan dock, samma med norska varianten, nästan lika bra.

De amerikanska versionerna är för anpassade för reklam, blir mycket avbrott och repetitioner, så på ett entimmes program är det väl som mest 20minuter nytt material.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-01-15 19:12
Citat från: annamaria skrivet 2011-01-14 17:46
Jag tyckte Mannerström verkade sur.


Han var nog irriterad över att flera var så impade av att träffa Morberg, han sa ju t o m till en av de tävlande "Har du smörat färdigt för Per nu?". Och jag tycker Mannerström har rätt, Mannerström är den folk borde smöra för.

Citat från: Lena Marie skrivet 2011-01-15 00:48
Jennie, Kalasgott? Vem är det och har hon redan varit med? Missat något där?


Jennie Benjaminsson var den talangfulla 18-åringen i första avsnittet, går hotell och restaurangprogrammet på gymnasiet http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article8402770.ab
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Lena Marie skrivet 2011-01-16 00:46
Citat från: Andreas skrivet 2011-01-15 19:12
Jennie Benjaminsson var den talangfulla 18-åringen i första avsnittet, går hotell och restaurangprogrammet på gymnasiet http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article8402770.ab

Tack Andreas!

Vet någon vad hennes matblogg heter?
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Jon skrivet 2011-01-16 02:14
http://kalasgott.blogg.se/
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Lena Marie skrivet 2011-01-16 02:27
Tack Jon! Ska genast surfa iväg dit!
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Kari skrivet 2011-01-16 20:13
Host host ;)
Citat från: Kari skrivet 2011-01-13 01:36
Jennie "Kalasgott" är ju med :) Heja heja!  ;D
http://kalasgott.blogg.se
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: annamaria skrivet 2011-01-17 17:50
Citat från: Kari skrivet 2011-01-16 20:13
Host host ;)


Hallå, host host? Du också Kari? Hoppas!!
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2011-01-20 06:55
Nu är det ju svårt att känna smaken på maten men när Markus Aujalay tycker att risotton är perfekt men jag tycker den ser soppig ut.
I min värld så är konsistensen på risotton viktig ( det är ju därför man är tvungen att röra hela tiden) och då skall den vara lite mer grötig med ris med lite tuggmotstånd kvar men inte rinnig... nu är ju inte jag på något sätt expert på risotto visserligen men om det där är bra så inser jag att jag inte kan nåt om risotto.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-01-20 08:05
Tror det finns lite olika uppfattning om hur lös den skall vara, har själv förvånats över mycket lös risotto, tror det var i nåt Ramsay-program.

Jag såg inte Sveriges mästerkock igår. Men ser att (kvälls)tidningarna skriver om det:
¤ Mannerström: "- Det Ramsay gör är värdelöst och förfärligt ... - Vi är inte några "Idol"-domare. Vi har ett annat sätt att tala om för folk att de inte är så begåvade som de själva tror, vi kastar inte ut folk som de gör i "Idol". (http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article8431788.ab)
¤ Morberg spottar ut It-konsulten Henriks kycklingrätt. Henrik: "- Det var trevligt att träffa sina idoler i alla fall" (http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article8436545.ab)
¤ Sivs 70-talsmat räckte inte hela vägen "- Juryn sa att min mat var för komplicerad. En annan kille fick kritik för att hans mat var för enkel. Jag tycker inte riktigt juryn var konsekvent, säger hon." (http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.2666806-sivs-70-talsmat-rackte-inte-hela-vagen)
¤ Ingrid Persson ger Per Morberg en lista över sina favoritkockar, Morberg ser att han är trea på listan och säger "Ja, du går ju inte vidare. Det ser jag ju direkt" (http://www.expressen.se/noje/1.2297659/ingrids-blunder-i-sveriges-masterkock)

Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Krista skrivet 2011-01-20 12:55
Såg ca 5 minuter av programmet igår. Kan hända att jag hade kritiska glasögonen på pga denna tråd, men jag gav det ändå en andra chans (ville zappa bort efter 2 minuter) men nej det kändes inte riktigt som ett matprogram utan mer som just Idol. Kanske blir mer matigt när auditionrundan är klar.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Kari skrivet 2011-01-25 00:25
AnnaMaria: Nej nej. Inte så, inte alls. *Phew*
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: annamaria skrivet 2011-01-25 19:21
Citat från: Kari skrivet 2011-01-25 00:25
AnnaMaria: Nej nej. Inte så, inte alls. *Phew*


Synd!
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-01-26 11:08
Citat från: Krista skrivet 2011-01-20 12:55
Såg ca 5 minuter av programmet igår. Kan hända att jag hade kritiska glasögonen på pga denna tråd, men jag gav det ändå en andra chans (ville zappa bort efter 2 minuter)...


Då var du betydligt uthålligare än mig, jag såg 30 sekunder av förra avsnittet innan jag bytte kanal. :)

Men nytt försök ikväll, då skall det hackas lök med sylvassa knivar och blodvite utlovas: Catrin Åberg 39 (http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article8464825.ab) skär sig.

Ett par andra deltagare i kvällens avsnitt är
¤ Taxichauffören Andreas Wennborg 32 från Helsingborg (http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2299966/helsingborgs-masterkock) med bloggen http://foodges.blogg.se/ "- Min matlagning är unik. Jag blandar svensk husmanskost med italienska influenser. ...Förhoppningen är att någon gång i framtiden kunna öppna en restaurang med det konceptet."
¤ Linda Tjällberg från Sollefteå (http://allehanda.se/start/solleftea/1.2669054-linda-kan-bli-masterkock) "- Min dröm är att öppna en restaurang här i Sollefteå."
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Gilius skrivet 2011-01-26 12:07
Annars kunde man ju hoppas på att klåparen Moberg skulle skära sig, han och vassa knivar verkar inte vara en bra kombination.

/gilius
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: chepplin skrivet 2011-01-28 01:42
Citat från: Gilius skrivet 2011-01-26 12:07
Annars kunde man ju hoppas på att klåparen Moberg skulle skära sig, han och vassa knivar verkar inte vara en bra kombination.

/gilius


På vilket skulle Moberg vara en klåpare?
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Krista skrivet 2011-01-28 10:44
Citat från: Andreas skrivet 2011-01-26 11:08
Då var du betydligt uthålligare än mig, jag såg 30 sekunder av förra avsnittet innan jag bytte kanal. :)

Men nytt försök ikväll, då skall det hackas lök med sylvassa knivar och blodvite utlovas: Catrin Åberg 39 (http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article8464825.ab) skär sig.


Den här gången gick det bättre med tittandet :) Tyckte detta avsnitt var rätt bra med mer fokus på mat och kunskap. Det är faktiskt inte helt lätt att hacka ett gäng lökar i små jämna bitar (utan blod på) och inte att filea firrar heller. Minns när jag jobbade extra på Ica som tonåring och blev inslängd bakom fiskdisken när fiskkillen var på lunch, ojoj vad jag misshandlade de stackars fiskarna när jag försökte filea dem, där kan vi snacka slöseri med råvara. Så det var imponerande att se hur bra folk som inte hade fileat förut ändå fixade det.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Kari skrivet 2011-01-28 11:45
Citat från: chepplin skrivet 2011-01-28 01:42
På vilket skulle Moberg vara en klåpare?


OT: Jag är också nyfiken på hur Gilius menar om Morberg. Med R. ::)
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-01-28 11:50
Klåpare är ett starkt ord, men Olle kanske har glimten i ögat eller känner till nån knivincident med Morberg?

Själv skrev jag tidigare att jag tyckte Mannerström var den folk skulle smöra för och inte Morberg, och det är nog för att jag mest förknippar Morberg med skådespeleri. Men jag har hört sägas att han jobbat på massa fina ställen, så jag tog och kollade upp hur det egentligen är med det:

I Wikipedia står att Per Morberg är född 23 juni 1960 och sen att "Han utbildade sig till kock vid Kristinebergs hotell- och restaurangskola och arbetade sedan på anrika krogar som bland annat Riche, Café Opera, Club Alexandra och Tullgarns värdshus." varefter han började Teater- och Operahögskolan 1982. http://sv.wikipedia.org/wiki/Per_Morberg

I en cafeintervju berättar Per med egna ord "Han började diska, ”tidigt som vid alla grönsvansade isbjörnar”, på Tullgarns värdshus. Efter några år fick han hjälpa till i köket, sedan väntade restaurang-skola och några års kockkarriär innan skådespeleriet kallade. – Jag jobbade mellan 14 och 23 i alla fall, som kock, servitör och barmästare på en massa krogar. – En gång, när jag hade bränt mig på handen, sa en äldre kock till mig: ”Bästa tricket är att bränna tillbaka.” Jag var så liten, så jag trodde på det och brände mig ännu mer. ... En annan klassiker är när de bad en hacka mjöl..." http://cafe.se/sommarlasning-per-morberg/

"– Jag började som diskare på Tullgarns värdshus. Kocken där var en konstnär i köket och gjorde att jag blev fascinerad av den världen. Men han drack i perioder, så när han tuppade av fick jag som 16-åring ta hand om hela köket." http://www.aftonbladet.se/matvin/article410185.ab

Om Kristinebergs hotell- och restaurangskola "1947 invigs Stockholms Stads Hotell- och Restaurangskola i Hasselbacken på Djurgården med 2-åriga kurser... 1969 flyttade skolan till Kristineberg... under namnet Kristinebergs gymnasium med livsmedelsteknisk linje." http://www.hog.edu.stockholm.se/historia.php

På Morbergs hemsida finns pdf med bild på klassen från 1976. http://www.morberg.com/morberg.pdf

Om restaurangpraktiken "När jag sen gjorde min restaurangpraktik på Källaren Diana i Gamla stan lärde jag mig att plättar på krogen kallas crêpes och att clubsoda gör crêpen frasigare. Jag stod en hel dag och gjorde crêpes som skulle fyllas med olika stuvningar." http://www.recept.nu/1.289658/per_morberg/frukost_brunch/agg_mejeri/per_morbergs_plattar

Om krogjobben "Jag har arbetat på flera krogar i Stockholm och även i USA. Dit reste jag 1980 tillsammans med min långe vän John. ... Kroglivet i Stockholm i början av 80-talet var en karusell och jag snurrade med. Efter restaurangskolan fick jag jobb på den hetaste klubben, Club Alexandra." http://www.bonnierfakta.se/upload/BonnierFakta/Upload/MorbergBroschyr.pdf

"På 80-talet jobbade jag på Sergio Campogianis krog La Pasta i Stockholm. Där lärde jag mig vad ”al dente” betyder." http://www.recept.nu/1.289875/per_morberg/varmratter/pasta_nudlar/per_morbergs_pasta_di_piero_moreno

Och så måste han då samtidigt, innan han började på Teater- och Operahögskolan 1982, även hunnit med Riche och Café Opera. Kort och intensiv karriär! Men hade varit intressant veta hur länge han var på varje ställe och vad han egentligen hade för befattningar...
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-01-28 12:06
Citat från: Krista skrivet 2011-01-28 10:44
Den här gången gick det bättre med tittandet :) Tyckte detta avsnitt var rätt bra med mer fokus på mat och kunskap. Det är faktiskt inte helt lätt att hacka ett gäng lökar i små jämna bitar (utan blod på) och inte att filea firrar heller. Minns när jag jobbade extra på Ica som tonåring och blev inslängd bakom fiskdisken när fiskkillen var på lunch, ojoj vad jag misshandlade de stackars fiskarna när jag försökte filea dem, där kan vi snacka slöseri med råvara. Så det var imponerande att se hur bra folk som inte hade fileat förut ändå fixade det.


Jo jag håller med, det var bättre, jag såg faktiskt hela tredje delen! Mest imponerande var Mannerströms skicklighet i att dela upp lax i 160-gramsbitar, eller undrar om det var fejkat?

Men apropå det du skriver om slöseri med råvara så kan jag inte låta bli att tänka att det är ett riktigt svineri med folk som står i tv och leker med och kasserar mat, jag blev faktiskt beklämd av att se alla misslyckade äggsepareringsförsök hällas i soptunnan, och det skulle inte förvåna mig om alla råvaror de tävlade med gick samma öde till mötes.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Gilius skrivet 2011-01-28 13:09
Glöm det, jag får bara rysningar när jag ser Moberg (inte av den trevliga sorten). Jag känner inte till någon knivincident med honom, förutom att han inte har så bra "knife skills" för att utge sig för att vara kock. Det var mer en passning till "inte den vassaste kniven i lådan".

/gilius
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Krista skrivet 2011-01-28 16:35
Himla trist om de slänger alla grejerna. Men det är nog så det är, tror inte underhållningsbranschen reflekterar över det konstiga i detta. Jag blir skitsur bara jag råkar glömma äta upp mat i tid och måste slänga nåt. (För att inte tala om när jag råkade laga till en hel fin laxsida och glömde bort den när den stod för att svalna, upptäckte den dagen därpå; lätt topp 3 mest förbannade ögonblick i mitt liv.)

Intressant sammanställning över Morbergs karriär däruppe, trodde inte heller han hade haft nån direkt matkarriär. Hade lite problem med Morberg i de första av hans program pga håret... Det såg inte helt trevligt ut när händerna ena stunden svepte bort flottig pannlugg för att i nästa hantera maten. Men det blev bättre med det sen, kanske fick han en tillsägelse.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Hasse skrivet 2011-01-28 17:25
Om det inte vore för frånvaron av Agneta Sjödin, Gunde Svan och den där tönten i tornet, så är programmet förvirrande likt "Fångarna på fortet".   ;)

Nä, tummen ned för min del.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-01-29 10:47
Först fattade jag inte alls vad du menade "Fångarna på fortet", men efter lite grunnande tror jag poletten trillade ner, senaste programmet utspelade sig ju i en väldigt märkligt fortliknande miljö. Vad var det för byggnad egentligen?

Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-01-29 10:56
Citat från: Gilius skrivet 2011-01-28 13:09
Glöm det, jag får bara rysningar när jag ser Moberg (inte av den trevliga sorten). Jag känner inte till någon knivincident med honom, förutom att han inte har så bra "knife skills" för att utge sig för att vara kock. Det var mer en passning till "inte den vassaste kniven i lådan".


Fast "inte den vassaste kniven i lådan" brukar ju betyda att nån är korkad, Per Morberg är tvärt om en slipad herre. Man kanske kan ifrågasätta om han egentligen är en så fantastisk kock, men han är utan tvekan slug nog att dra in bra med pengar.

Per Morberg är nämligen den tv-kock som tjänar bäst i vårt land. "Bäst går det för Per Morberg. Han har gett ut boken "Morberg grillar" som blivit en storsäljare. Han säljer dessutom spishällar i sitt bolag Dramab och Skölden AB. Bolaget omsatte 9,1 miljoner kronor och gjorde en vinst på 5,6 miljoner kronor." http://www.restaurangvarlden.se/Nyhetsarkiv/Arkiv/Tv-kockarna-gor-miljonvinster/

Stekhällar? "Stekhällarna tillverkas för hand i Sörmland av vännen Jan Lilliesköld. ... Allt började med ett missnöje över de stekhällar som fanns på marknaden. Stekhällarna är omkring en meter i diameter och väger ca 50 kilo. Produkten finns att köpa på bland annat NK i Stockholm och en rad tillbehör sägs vara på gång. Konceptet kan även - i bästa Jamie Oliver-stil - komma att breddas till stekpannor, grytor och kastruller." http://www.dagensps.se/artiklar/2010/11/19/49214679/index.xml

22995 kr http://www.grillbutiken.se/product/413-per-morberg-prod-stekhall.aspx
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Karolina skrivet 2011-01-29 19:09
Citat från: Patrik skrivet 2011-01-12 00:25
Den australiensiska varianten är bland de bästa matprogrammen på TV. Så skönt med trevliga progamledare och ett koncept där det faktiskt går ut på att lära deltagarna nya saker. Jämfört med den hemska USA-varianten med Gordon och två andra som ska försöka hitta så mycket elakt som möjligt. Dessutom går det bara ut på utslagning, till skillnad mot australiska.

Bara att hoppas att svenska versionen tar efter Australien.


Åh, jag håller verkligen med! Satt som klistrad framför Australiens mästerkock. Och favoriten vann dessutom.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Kari skrivet 2011-01-29 21:10
OT: Ska vi inte starta andra trådar för Morberg mfl där vi kan prata om huruvida dem har alla "pommes på tallriken" etc?

Plz.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-01-30 14:59
Citat från: Kari skrivet 2011-01-29 21:10
OT: Ska vi inte starta andra trådar för Morberg mfl där vi kan prata om huruvida dem har alla "pommes på tallriken" etc?


Jag har också tänkt tanken att Morberg kunde fått en egen tråd, men samtidigt är Morberg en stor del av programmet, är det inte lika relevant att diskutera honom som tävlingsdeltagarna då man diskuterar programmet?
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-01-30 15:01
Citat från: Karolina skrivet 2011-01-29 19:09
Åh, jag håller verkligen med! Satt som klistrad framför Australiens mästerkock. Och favoriten vann dessutom.


Jag har inte sett nåt av de utländska mästerkock-programmen, är de väldigt långt ifrån den svenska versionen så här långt? Och tror ni att det svenska programmet har förutsättningar att bli som det australiensiska i takt med att vi kommer längre in i tävlingen?
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Helge skrivet 2011-01-30 17:57
Andreas, det australiska programmet var suveränt, det bästa jag sett i matlagningsgenren. Mycket hänger på programledarna, de hade mycket sympatiska och kunniga sådana. Dessutom var det mycket matlagning. Den svenska serien har ju inte mer än börjat (med uttagningar) så det är kanske för tidigt att döma ut den men jag har svårt att tro att den kan komma att matcha den australiska. Hoppas jag har fel!
/Helge
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Karolina skrivet 2011-01-30 18:09
Citat från: Andreas skrivet 2011-01-30 15:01
Jag har inte sett nåt av de utländska mästerkock-programmen, är de väldigt långt ifrån den svenska versionen så här långt? Och tror ni att det svenska programmet har förutsättningar att bli som det australiensiska i takt med att vi kommer längre in i tävlingen?


Jag är helt med Helge där, jag tror inte att det svenska kan bli lika bra. Det verkar inte alls lika fokuserat på maten! Sedan är domarna inte lika sympatiska, kunniga och skräckingivande på samma gång. Jag gillade inte den amerikanska versionen heller, men Ramsay och Morberg har ju lite samma stil.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: phila54 skrivet 2011-01-30 20:40
Citat från: Karolina skrivet 2011-01-30 18:09
Jag är helt med Helge där, jag tror inte att det svenska kan bli lika bra. Det verkar inte alls lika fokuserat på maten! Sedan är domarna inte lika sympatiska, kunniga och skräckingivande på samma gång. Jag gillade inte den amerikanska versionen heller, men Ramsay och Morberg har ju lite samma stil.


Dock är väl skillnaden mellan Ramsay och Morberg 13 Michelin stjärnor :)
Men tror att det kanske blir bättre när de väl börjar laga mat, jag hoppas på det i alla fall. Dock skulle jag vilja så ett slag för Top Serien, och Top Chef Masters där är det mycket matlagning hoppas de gör en svensk variant av det. Skulle vara roligt att se, speciellt Top Chef Masters Morberg mot Aujalay :)
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Karolina skrivet 2011-01-30 20:43
Citat från: phila54 skrivet 2011-01-30 20:40
Dock är väl skillnaden mellan Ramsay och Morberg 13 Michelin stjärnor :)
Men tror att det kanske blir bättre när de väl börjar laga mat, jag hoppas på det i alla fall. Dock skulle jag vilja så ett slag för Top Serien, och Top Chef Masters där är det mycket matlagning hoppas de gör en svensk variant av det. Skulle vara roligt att se, speciellt Top Chef Masters Morberg mot Aujalay :)


Jo, jag syftade mest på skrävla och skrämmasgrejen. ;)
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-02-02 10:17
Nu ska ni få höra, idag rapporterar Aftonbladet att flera av amatörkockarna i Sveriges Mästerkock är matproffs. En som tydligen är extra professionell är Laleh Maghonaki, 44. "Hon driver företaget Folklink där hon håller kurser i matlagning på persiskt vis. Utöver matlagningskurserna har hon bland annat gjort en folder med recept åt Arla och har även fått sina mattips publicerade i Aftonbladets Mat & vin. Dessutom har hon för några år sedan gästat "Nyhetsmorgon", "Godmorgon Sverige", "Go kväll" och ett program i BBC World." http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article8500593.ab

Sen var det matsvinnet i programmet, här intervjuar Louise Epstein i Epstein i P1 Ebba Adielsson, exekutiv producent för Sveriges Mästerkock om det: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4058&artikel=4315549

-Vad händer med all den här maten som är med i TV4:s mästerkock?
-Om vi ska titta på gårdagens program där det då var lax och en hel del ägg som knäcktes
så åts den faktiskt upp av teamet dan därpå, man gjorde lunch på allt det.
-Men hur stort team har ni, det var 40 laxar.
-Ja men det är ett väldigt stort team kan jag säga.
-Men en lax väger ju säkert 3-4 kilo, det var stora laxar, och en normalportion är 150 gram.
-Ja men det var även deltagare och jurymedlemmar och allsköns människor som var där. Och det var säkert inte bara dan därpå utan dan efter. Alltså produktionen har verkligen försökt tänka så långt det bara går på att hålla nere svinnet. Givetvis så har det slängts lite grann men just laxen och äggen åts absolut upp. ... I övrigt så den maten som lagades under utmaningarna, så fort kamerorna slockande så var ju teamet framme och käkade upp maten för det var också väldigt gott.
-Den här laxen då, vad var det för slags lax, var den miljöklassad?
-Eh ja, det ska den ha varit, absolut.
-Ekologisk lax?
-Ekologisk lax.
-Det har ni budgeterat då för, ekologiska råvaror?
-Ja, det förusätter jag att så långt det är möjligt så har man använt ekologiska matvaror.
Louise avslutar intervjun men Ebba vill tillägga:
-Jag vill bara säga också att där var ett stort skafferi, och hela det här skafferiet, där blev det en hel del över sen när produktionen var slut. Och allt det skänktes till stadsmissionen som dom blev superglada över. Så även där har vi liksom försökt göra så mycket som möjligt.

Visst låter det bra! Men stämmer allt Ebba Adielsson säger? Jag har bestämt för mig att jag såg hur stora skålar med knäckta ägg hälldes i en sopsäck? Och är hon verkligen helt övertygande när hon pratar om allt teamet äter upp och de ekologiska råvarorna?
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-02-09 11:34
Förra veckans avsnitt såg jag mindre än hälften av, alldeles för lite matlagning och alldeles för mycket tid till att gå igenom vilka som gick vidare och inte. Störst behållning var nog att höra en deltagare säga "Att Per Morberg tycker dragonkvisten är sexig betyder väldigt väldigt mycket". Men nu är ju äntligen kvalet slut och ikväll börjar det på riktigt, kanske blir det mer sevärt nu?

I kvällens avsnitt gråter 21-åriga Jessica Frej över risotto och taxichaffisen Andreas Wennborg från Helsingborg sticker ner händerna i 90-gradig potatis och knådar gnocchi. http://www.dt.se/noje/article888968.ece

Citat från: Hasse skrivet 2011-01-28 17:25
Om det inte vore för frånvaron av Agneta Sjödin, Gunde Svan och den där tönten i tornet, så är programmet förvirrande likt "Fångarna på fortet".   ;)


Var tvungen kolla upp vad det egentligen är för "fort". Och här är svaret "Sveriges Mästerkock sänds från Gävles gasklockor"

http://www.gavle.se/Kommun--politik/Press-och-informationsmaterial/Pressmeddelanden/Pressmeddelandemapp/Sveriges-Masterkock-sands-fran-Gavles-gasklockor/
http://www.gavle.se/Uppleva--gora/Kultur/Kultur--och-aktivitetshus/Gasklockorna/

Programen spelades in under 4 dagar i oktober förra året och medhjälpare var sju elever från Polhemskolans hotell- och livsmedelsprogram som fick städa och diska åt deltagarna. Eleverna skulle få 990 kronor i statistlön men 12/1 hade de fortfarande inte fått några pengar.

http://gd.se/nyheter/gavle/1.2450340-elever-fran-gavle-hjalper-blivande-masterkock
http://gd.se/nyheter/gavle/1.2643074-polhemselever-bakom-kulisserna-i-tv-program
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: annamaria skrivet 2011-02-09 21:11
Jag var tveksam i början men nu tycker jag programmet är roligt att se! Gillar när dem får "tänka" själva. Inte lika roligt när dem får recept.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-02-10 11:24
Jag tycker fortfarande det är alldeles för lite matlaging, fick matlagningen ens 10 minuter i gårdagens avsnitt?  :(
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Karolina skrivet 2011-02-10 19:51
Citat från: Andreas skrivet 2011-02-02 10:17
[...]

Visst låter det bra! Men stämmer allt Ebba Adielsson säger? Jag har bestämt för mig att jag såg hur stora skålar med knäckta ägg hälldes i en sopsäck? Och är hon verkligen helt övertygande när hon pratar om allt teamet äter upp och de ekologiska råvarorna?


Om laxen hade varit ekologisk skulle hon nämnt det först av allt tror jag, det låter inte alls övertygande som hon lägger fram det nu.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Wolfman skrivet 2011-04-07 13:36
Sedan tycker jag att Jessica inte riktigt platsar även om hon verkar ha bra koll. Problemet med henne är hennes attityd. Hade hon varit i mitt kök så hade det blivit mycket bråk.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Karolina skrivet 2011-04-14 21:17
Citat från: Wolfman skrivet 2011-04-07 13:36
Sedan tycker jag att Jessica inte riktigt platsar även om hon verkar ha bra koll. Problemet med henne är hennes attityd. Hade hon varit i mitt kök så hade det blivit mycket bråk.


Jessica var min favorit, just för att hon var lite softare än alla de andra. Trist att hon inte gick längre.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Wolfman skrivet 2011-04-15 11:16
Sry! Jag menade Jennie (hon som är i final). Visst! Kör med ganska förutsägbar stil för det "moderna". Vi vet ju dock inte hur det smakar, men jag tror nog att di tre kan avgöra :). Men som köksa vete hundan om jag hade klarat av henne. Dåliga hygienvanor och attityd - tag bara "Å så fuckar han upp köttet" Hon var ju själv med och bestämde att de skulle "försteka" biffarna - att ingen stoppade dem är för mig en gåta. Att sedan dryga sig med att skylla på andra går fetbort i min värld.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Karolina skrivet 2011-04-16 14:19
Ja, det är lite upplagt för att man ska tycka illa om Jennie. Det är svårt att veta hur mycket det är att producenterna klippt "elakt" och hur mycket hon bara är taskig. (T ex den scenen när någon åkte ut och alla grät, och så klipper de in en närbild på Jennie som står och ser ond ut, haha.)

Jag tycker att hon verkar laga sjukt trist mat också, men det har hon ju gemensamt Louise. Varför lagar två unga tjejer så mycket gubbmat? Är det för att juryn ska gilla det, eller ser trenden ut så just nu?
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Wolfman skrivet 2011-04-18 11:40
Håller helt med. Även om maten skulle smaka bra, vilket vi trots allt inte kan veta, så är den ganska förutsägbar och trist. Sedan om de vinklar kvittar för man kan inte säga att Åke "fuckade" upp köttet när hon själv var med på att försteka det. Sedan ser hon så sliten ut, redan i den unga åldern.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Mickan skrivet 2011-04-18 18:01
Citat från: Wolfman skrivet 2011-04-18 11:40
Sedan ser hon så sliten ut, redan i den unga åldern.


He he!
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Karolina skrivet 2011-04-19 09:53
Citat från: Wolfman skrivet 2011-04-18 11:40
Håller helt med. Även om maten skulle smaka bra, vilket vi trots allt inte kan veta, så är den ganska förutsägbar och trist. Sedan om de vinklar kvittar för man kan inte säga att Åke "fuckade" upp köttet när hon själv var med på att försteka det. Sedan ser hon så sliten ut, redan i den unga åldern.


Men det där med att hon ser sliten ut undrar jag lite över. Det verkar ju som att det finns något slags sminkteam, och att de andra deltagarna blir sminkade, men att Jennie får ha sina påsar under ögonen och vinterspruckna läppar kvar. But why? Är det för att man ska gilla henne mindre? Konspirationsteoretikern i mig tror det!
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-04-19 20:38
Boken Sveriges mästerkock kan köpas på torsdag! "Boken som ger dig allt om maten, personerna och de hemliga knepen!" På framsidan står "14 deltagare - 3 domare - 1 vinnare - de bästa recepten"

Citat från: Karolina skrivet 2011-04-19 09:53
...de andra deltagarna blir sminkade, men att Jennie får ha sina påsar under ögonen och vinterspruckna läppar kvar. But why? Är det för att man ska gilla henne mindre? Konspirationsteoretikern i mig tror det!


Det är väl snarast en dramaturgiregel att framställa vissa i dålig dager i dokusåpor som denna...
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Karolina skrivet 2011-04-19 21:05
Citat från: Andreas skrivet 2011-04-19 20:38
Boken Sveriges mästerkock kan köpas på torsdag! "Boken som ger dig allt om maten, personerna och de hemliga knepen!" På framsidan står "14 deltagare - 3 domare - 1 vinnare - de bästa recepten"

Det är väl snarast en dramaturgiregel att framställa vissa i dålig dager i dokusåpor som denna...


Tror ni då, som jag, att det tyder på att Louise blir vinnaren? Jag utgår ifrån att de kommer att vilja sälja vinnarens kokbok, och inte vill de väl framställa vinnaren i dålig dager?
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-04-20 18:45
Jo om de tänkt så långt det vill säga, det är ju inte säkert det är samma produktionsbolag på boken som på dokusåpan. Och det beror också lite på hur man resonerar, vissa menar ju att all publicitet är bra...
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Hasse skrivet 2011-04-20 18:59
Louise Johansson säger så här till Aftonbladet[1] apropå att Jennie Benjaminsson uttryckte sig (minst sagt) lite småsyrligt när Louise vann med sitt dillkött:

  - Ibland vinklas hon [Jennie] för att framstå på ett visst vis fast hon är jättego.

Må bäste kock vinna! För övrigt tror jag inte att någon av dem skulle ha något problem att få jobb i restaurangbranschen om de skulle vilja det.


[1] http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article12878411.ab (http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article12878411.ab)
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Karolina skrivet 2011-05-17 18:00
Åh, nu tittar jag på tredje säsongen av australiens mästerkock och det - är - ju - så - bra! Jag vet inte varför jag ens brydde mig om att titta på Snorberg och Mannerfjant, matlagningsprogram ska ju handla om MAT och inte massa flams. Aldrig mera sveriges mästerkock!
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Mickan skrivet 2011-05-18 07:01
Håller med, den australiensiska varianten är så mycket bättre! Proffsiga programledare, bättre tävlande och matfokus!
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-01-13 13:06
I dagens tidning berättas att Umeå kommun sponsrat årets upplaga av Sveriges mästerkock med lokal och vaktmästare till en totalkostnad av 19000:-

Undrar just hur många fler kommuner som bidrar och med hur mycket..?
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: tant mossa skrivet 2012-01-24 13:47
Jag såg förra omgången av Mästerkocken och redan då undrade jag över att ingen hade något på huvudet. Alla som gillar hår i maten kan ju räcka upp handen. Ska man låtsas vara i köket på en restaurant så ska man väl följa de enklaste hygienföreskrifterna, kan man tycka. En visit från Miljö- och hälsa skulle kanske vara på sin plats. Herr Morberg brukar ju inte vara noga med att ha något på skallen utan slänger omkring med kalufsen över maten. Trodde kanske de andra kockarna skulle föregå med gott exempel.
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Lucy skrivet 2012-01-25 20:58
Citat från: Mickan skrivet 2011-05-18 07:01
Håller med, den australiensiska varianten är så mycket bättre! Proffsiga programledare, bättre tävlande och matfokus!
Apropå australiensiska varianten - någon som sett att de har en "Junior Masterchef Australia" också - först väldigt skeptiskt till detta tävlande för barnen men tyckte ändå att det var riktigt bra, barnen (den minsta 8 år!!!) är helt fantastiskt duktiga och det tävlas ju i så mycket annat så varför inte i mat också även för barn. Lite småroligt i alla fall!
Titel: SV: Sveriges Mästerkock - TV4
Skrivet av: Karolina skrivet 2012-02-17 07:55
Jag har också tänkt på att de har håret löst, men det är väl för att de ska se snyggare ut ;)

Jag gillar den här säsongen, deltagarna verkar jätteduktiga jämfört med förra året.

Kollade apropå inget på typ fem minuter av Junior Masterchef Australia, men orkar inte med lillgamla barn. Uääääk.