Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Allt om rökt, torkat, saltat och gravat => Ämnet startat av: Kari skrivet 2007-06-14 10:05

Titel: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-06-14 10:05
Kan jag överhuvudtaget torka kött utan såndär elektrisk torksnurra? Ingen varmluftsugn har jag heller...  :-[ Förr i tiden kunde man ju..

Vildchipsen på affären är det resultat jag söker men hemma gjort.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-06-14 20:21
Visst går det att torka kött, det har jag gjort många gånger. Men förutsättningen är att du gör detta under vår/vintern, och att du har tillgång till renkött eller älgkött.

Gör så här!.

Fyll en gryta med 10 Liter vatten
Häll i 1 Kg Grovsalt=10% salthalt
Koka upp vattnet tills saltet har löst sig och låt det sedan svalna
Stoppa i dom bitar du vill torka i saltvattnet (gärna bogbladsstekar eller mindre stekar)
Låt köttet ligga i saltlaken i ca:36 tim


Trä upp köttbitarna på ett snöre (typ hampasnöre) och häng sedan upp dom utomhus på en skyddad plats.
Det bästa är att göra en enkel torkbur av billigt virke och klä buren med myggnät så att fåglar eller flugor inte kommer åt köttet under torktiden.
Placera buren någonstans så att det inte kommer snö eller regn på den.
Lämplig tid för att börja med torkningen är i Februari/Mars då solen börjat att värma på dagarna och när det fryser om natten.
Men eftersom du bor i Stockholm och vädret skiljer från här i Norr så får du nog anpassa tiden då du ska börja torka.
Kanske ska du börja tidigare?
Det tar ca: 3-6 veckor för köttet att torka beroende på väder och vind, och hur tjocka köttbitar du valt ut. Tunna bitar går fortare, men om dom är för tunna kan köttet bli för salt.
När köttet är mörkt och lagomt hårt är det färdigt.

Sen är det bara att tälja flisor eller "chips" som det heter på påsen.

Ät och njut!

Ps. Om du vill ha röksmak på köttet så kan du lättröka det litegrann i mycket sval rök typ. i en kallrök (det får inte bli tillagat på något vis)
Har själv inte vågat på mig att prova då jag gillar äkta torkat renkött utan röksmak och inte vill ta risken att förstöra alltihopa.
Smakar viltchipsen lättrökt?
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Jonas skrivet 2007-06-15 09:16
1000 tack Urban!
Det här ska jag defenitivt prova nästa år. Har funderat lääänge på hur man gör.
Här uppe i Luleå är folk inte så ivriga på att berätta hur dom gör.
Det är väl hemligt kanske!!!
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-15 09:59
Ja tack Urban, det här var intressant. Jag har några frågor:

Citat från: Urban skrivet 2007-06-14 20:21
Men förutsättningen är att du gör detta under vår/vintern, och att du har tillgång till renkött eller älgkött.


Fungerar det inte lika bra med gris- eller nötkött?

Citat från: Urban skrivet 2007-06-14 20:21
Häll i 1 Kg Grovsalt=10% salthalt


Varför grovsalt? Går det inte lika bra med vanligt? Eller är grovsalt kanske billigast?

Citat från: Urban skrivet 2007-06-14 20:21
Stoppa i dom bitar du vill torka i saltvattnet (gärna bogbladsstekar eller mindre stekar)


Hur tjocka bitar kan man torka utan problem?

Kan det bli problem om bitarna är för tunna?
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-06-15 19:49
Citat från: Jonas skrivet 2007-06-15 09:16
1000 tack Urban!

Det var så lite så. Jag blir bara glad om jag kan glädja någon annan!

Kanske jag måste lägga in recept på torkad renkorv nån gång?
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-06-15 20:06
Andreas: Jag vet faktiskt inte hur det ligger till med  nöt eller fläskkött till 100 %..
Men jag har för mig att det inte är så lämpligt att torka nöt eller fläskkött på detta vis pga. nöt och fläskkött först och främst har ett helt annat fett än tex. renen har. åsså har nöt och flläskkött fett insprängt som "kan" börja att härskna.
Det är just det som är det fina med älg och ren!. När köttet är putsat så är det nästintill fettfritt, och det är det som gör det att du kan förvara ren och älg flera år i frysen utan att det blir dåligt.

Huvudsaken är att du inte använder salt innehållande Jod (vilket grovsalt inte gör)
Jod kan nämligen ge bismak till köttet (det är i alla fall vad jag har hört)

En gång så testade jag att skära en stek i typ. 4-5 cm tjocka skivor, bara för att det skulle gå fortare att torka.
Men köttet vart fruktansvärt salt.. Visst.. Det gick att äta, men inte några större mängder av.

Jag rekommenderar inte att lägga skivor av stek och lägga i saltlaken!

Bästa resultatet blir av större köttstycken av typ. bogblad, eller mindre stekar.

Ps. Italienarna torkar ju griskött, och amerikanarna har ju Jerky Beef (torkat rökt nötkött).
Huruvida dom går tillväga i tillverkningen av detta får vi nog fråga någon annan expert om.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-16 11:37
Ja det här med torkning av nöt- och fläskkött vore jätteintressant att få veta mer om!

Aha det är joden i saltet man ska undvika, men då kan man alltså använda vilket salt som helst utan jod, bra att veta.

Det här med torkbur, behöver man verkligen det - när man är uppöver har jag ibland sett kött hänga helt oskyddat... tror du flugor och fåglar över huvud taget är intresserade av köttet när det är så salt?

På tal om salt - när köttet ligger i saltlaken i 36 timmar - ska laken stå i rumstemperatur då eller bör den stå kallt?
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-06-16 16:59
Fåglar och flugor är förmodligen inte intresserad av köttet när det är så salt..
Men hur kan dom veta att det är så salt? ;).

Sen känns det mer hygieniskt att ha köttet skyddat också..
I norrland är luften betydligt renare än i tex. Stockholm, så annat än flugor och fåglar kan hamna på köttet.

När jag låter köttet ligga i saltlake så får det saltas utomhus ifall att det inte är alltför många minus grader.
Saltvatten fryser nämligen inte så lätt!. Skulle det vara upp mot -15 -20 så kan man låta det ligga i kylen om man har plats så att säga. Eller varför inte i en kallboda om man har en sån.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-19 19:03
Citat från: Urban skrivet 2007-06-16 16:59
Sen känns det mer hygieniskt att ha köttet skyddat också..
I norrland är luften betydligt renare än i tex. Stockholm, så annat än flugor och fåglar kan hamna på köttet.


Hmm... om man torkar kött i en större stad borde man väl nästan skölja av det torkade köttet innan man äter det?
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-06-19 19:19
Bodde jag i en strörre trafikerad stad så skulle jag välja att inte hänga köttet ute..
Men det går även att hänga i en kallboda också. Huvudsaken är att det är någorlunda bra ventilation, och att det inte finns några starka dofter som kan ge köttet smak.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-06-20 11:14
Synliga luftburna partiklar, vägdamm, pollen, flugor och fåglar kanske man slipper till viss del med en påse av tyg, ett vitt lakan tvättat i 95 med något som är oparfymerat kanske går? Antingen linda köttet så lite som möjligt eller klä en bur invändigt?
Vad tror Ni?

Någon som har erfarenheter av en elektrisk tork för svamp soch sånt? Kan ju inte kosta skjortan? Måste funka med kött, eller?

Googlade fram denna http://www.svampkonsulent.nu/evermat/evermat.htm
Och denna, http://www.joffe.se/svamptork.htm för 500:- men det står inte ett ord om kött...??? Bara för veganer?  ;D
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-06-20 11:32
Jag äger just en sån där Evermat-Tork, som jag torkar allt möjligt i.. Dock så blir det mest svamp.
Den är otroligt effektiv, och jag kan torka ca:1-1.5 kilo blöt svamp på 15 tim.
Jag har även provat att torka kött i den, men det blir inte samma resultat som när man torkar köttet ute.
Eftersom torkningsprocessen går så fort så blir köttet mer "snabbkonserverat" på nåt sätt.
Det är lite svårt att förklara.. Men köttet torkar så fort så att om man äter det, så är det torrt, men smakar fortfarande rått.
Däremot så passar det bättre att ta med sig ut i naturen och tillsätta i en soppa, eller blöta upp det och steka i smör.





Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-06-20 12:58
Citat från: Urban skrivet 2007-06-20 11:32
Jag äger just en sån där Evermat-Tork, som jag torkar allt möjligt i.. Dock så blir det mest svamp.
Den är otroligt effektiv, och jag kan torka ca:1-1.5 kilo blöt svamp på 15 tim.
Jag har även provat att torka kött i den, men det blir inte samma resultat som när man torkar köttet ute.
Eftersom torkningsprocessen går så fort så blir köttet mer "snabbkonserverat" på nåt sätt.
Det är lite svårt att förklara.. Men köttet torkar så fort så att om man äter det, så är det torrt, men smakar fortfarande rått.
Däremot så passar det bättre att ta med sig ut i naturen och tillsätta i en soppa, eller blöta upp det och steka i smör.



Aha, som jag anade, lite, men till svamp är den kanon? Lägger Du svampen i blöt sen eller hur? Om Du blöter, byter Du vatten eller använder Du vattnet i maten sen?
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-06-20 17:55
Jag lägger aldrig svampen i blöt före användning.
Jag brukar finfördela den med en mixerstav till lämpligt små bitar. Sedan så strösslar jag bara i tex. grädden om jag ska göra svampsås. Samma sak kan man göra om man gör en köttgryta.
Men visst kan man blötlägga svampen också!. Har man fått tag på trattkantareller och torkat dom så kan man med fördel blötlägga dom och hacka dom med kniv om man så önskar.. Eller varför inte lägga i hela bitar.  :).
Blötläggnings-vattnet använder jag inte, utan häller ut det i slasken.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Pite-Långnäs skrivet 2007-07-15 22:44
Torkad renchips blir det om man skivar torkad korv.
Recept:
1 kg malet renkött blandas med 1½ msk finsalt.
Stoppas i blötlagda krokfjälster i 1½ dm långa korvar knytes i båda ändar.
Lättas går det med hushållsassistent som har korvhorn till köttkvarnen.
Hänges ute i nätbur (för att slippa flugor) och lufttorkas. Tid beror på väder.
I Piteå hänger vi ut Mars månad i ca 5 veckor det gör inget om det fryser någon gång under tiden.
Vill du torka renkött ska det torrsaltas med grovsalt 0,37% salt / kilo kött.
Det blir underbart gott om man suovas röker före torkning ( lätt kallrökning )
MVH Pite-Långnäs
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-07-18 12:51
Jag har brukat använda 1 rågad Msk salt per kilo renfärs är det för lite?. Tycker att resultatet har blivit bra iaf.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-11-06 14:47
Nu kommer vintern snart, lite kött på benen har man ju fått i denna tråd om hur man skall gå till väga.

Frågor då:

Buren som skall göras, någon som har en bild eller liknande?
Ska den stå i skydd för solen? 
Hur stora skall bitarna vara?
Någon som har en ren eller älg?  ;)
Kan köttet ha varit fryst innan?
När vet man att det är klart?
Hur vet man om man törs äta sitt experiment? Bjuda grannen först och vänta en vecka?  ;D
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-11-06 21:15
Tyvärr så har jag ingen bild på någon torkbur, men det är tokenkelt att göra en.
Spika bara ihop lite brädor så att det bildar en rektangel eller en kub (vilket som).
Kläd sedan med myggnät runt (använd en häftpistol) om så att inga flugor eller fåglar kommer åt köttet.
Nånstans på buren bör det naturligt vis finnas en öppning (som du kan öppna och stänga) där du kan hänga in köttet och kontrollera hur torkningen ligger till ibland.
Köttet behöver inte skyddas från solen.
Det viktigaste är att bitarna inte är för små för då blir det för salt tycker jag.
En stek på 1 kilo kan du dela i ca: 3 bitar och salta in.
Köttet kan ha varit fryst innan, det har ingen betydelse alls.
Efter som tiden går då köttet hänger och torkar så blir det mörkare och mörkare i färgen.
När köttet är mörkbrunt nästan svart så kan du klämma på bitarna. Känns det fortfarande mjukt på insidan så är det inte klar än.
Då bitarna börjar kännas lite stumma när du klämmer på dom så är det klart.
Skulle det vara lite rött på insidan när du skär i köttet så är det absolut ingen fara.
Som svar på din sista fråga:
Skicka köttet till mig så kan jag godkänna det ;)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-11-07 09:36
Urban: Jo, vi är i Umeå då och då.. Passa Dig..  ;)

Tack för alla bra svar å!
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-11-08 18:31
Då är du välkommen att höra av dig när du kommer till Umeå  :)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-11-08 19:48
Citat från: Urban skrivet 2007-11-06 21:15
Köttet behöver inte skyddas från solen.


Men blir det verkligen ingen som helst skillnad i slutresultatet på om solen lyser på köttet eller ej?
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-11-08 20:30
Jag har aldrig märkt någon skillnad faktiskt.
Det kan däremot vara en fördel om solen värmer på ibland på dagen. Det gör att torkningen påskyndas ytterligare.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-12-08 20:49
Jag undrar hur det skulle vara att torka tex. saltad lammkyl i stenugnen på eftervärmen. Att den är utomordentligt bra att laga stekar i har vi ju sett från bla. Turkiet där hemmafruarna kommer och lämmnar sina stekar till bagaren som tillagas efter dagens bak.

Någon som har kunskap?

/rolf
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Shanta skrivet 2008-01-22 21:52
Är lite nyfiken på att torka fisk, visst måste det gå att göra på något liknande sätt?
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2011-09-01 21:40
Såhär gör jag när jag gör saltlag, delar kött i lagom stora bitar och när jag hänger det ute på senvintern i feb-mars.

9 l vatten
6 dl grovsalt
1,5 dl socker
Koka upp vatten, salt och socker så att det löser sig i vattnet och rör om samtidigt. När detta är gjort tar Du bort kastrullen från plattan och ställer den på kylning. Förslagsvis ute och utan lock så går det fortast.

Köttet ska vara delat och tinat innan det läggs i saltlagen.
3 dygn ska köttet ligga i saltlagen skuret i grova bitar som falukorv ungefär. Vänd på köttet medan det ligger i saltlagen så att det får samma gråaktiga färg runt om. Minst 3 v. på norrsidan på huset men ändå luftigt och ingen sol och har ni tillgång till en carport så är det ännu bättre med bra luftcirkulation.
Norrsida=Inga flugor, Södersida=solsida=flugor

Om det finns några jägare här så kan ni som ska/vill prova på att torka kött till våren ta och lägg undan det nu från älgjakten.
Spara hjärtat från älgen om ni skjuter någon el. tigg till er jaktkompisens älghjärta om det är helt. Det är ett gott torkat kött. Det är det möraste köttet på hela älgen eftersom det alltid jobbar. Bra torkkött är älghjärta, mindre bitar av stekar och sedan tar ni och skär ni ner köttet i lagom stora bitar innan ni fryser ner köttet.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2011-09-02 05:53
Det går att soltorka kött men då får man ha en eld i mitten och bygga en ställning med ett kycklingnät runt om så man kan lägga köttet på nätet.
Elden är till för att hålla insekter borta från köttet.
I övrigt gör man på samma sätt som när man torkar kött på senvintern.

Detta visades på Discovery channel för x antal år sedan av en indian som lärde ut metoden.

Jag har själv inte provat den här metoden ännu men jag ska göra det någon gång.

http://www.fao.org/docrep/010/ai407e/AI407E18.htm
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2011-09-02 16:00
Får köttet som hänger på tork hänga ifred? Nu menar jag nyfikna småfåglar som ju ska lägga sin näbb i blöt i ALLT som är nytt på trakten.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2011-09-02 20:57
Ja, det får jag! Jag har aldrig haft några fåglar som har varit i närheten av köttet när det hänger ute. Jag har aldrig sett några tecken på att några småfåglar har varit o näbbat på köttet. Jag tror att det är saltet om gör att dom håller dom borta från köttet.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Victoria skrivet 2012-02-03 13:36
För att svara frågan om det går att torka annat kött: vi har torkat nötkött (biltong) här i Uppsala och det fungerar jättebra. Vi har torkat inomhus på vintern med en hemmagjord fläkt, men ska prova ute nu när det är relativt torrt i luften. Kolla recept på biltong för tips (det är fler kryddor, men blir hiskeligt gott).
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2012-02-23 20:31
Nu är årets kött för torkning lagt i saltlag och där ska det ligga i 3 dygn. Allt enl. receptet från tidigare inlägg från mig. :)
På sönd. fm. hängs det ut för torkning. :)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2012-02-26 08:55
Nu är nästa etapp i gång.


Ca. 9,5 kg kött indränkt i saltlag.




Jag använder mig av steksnöre och en svampkniv när jag gör snittet i köttet där jag trär igenom snöret för upphängning.

Nu hänger köttet längst in under carporten i norrläge.



Nu är det bara att låta processen ha sin gilla gång i ca. 3 veckor.
Allt beror på vädret. :)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Börje skrivet 2012-04-06 09:27
Lägg köttet i grovsalt i tre dygn, skölja av och häng upp det i pannrummet. Har du inget pannrum så häng det ovanför en värmekälla (spis element eller nåt annat) tills det börjar bli hårt.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Gabby skrivet 2012-04-24 00:08
Jag tycker att det verkar riktigt svårt att lufttorka kött. Kan man lufttorka fisk?

När jag sökte lite runt på webben så hittade jag denna bloggen iaf:
http://hertigenavmakrill.blogspot.se/

Han gör någon slags variant på pancetta där, det ser väldigt enkelt och gott ut.
Undrar bara om man vågar sig på något sådant hemma, jag är ju inte riktigt van vid sånhär extrem version av långkok.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2012-05-01 06:52
Citat från: Gabby skrivet 2012-04-24 00:08
Jag tycker att det verkar riktigt svårt att lufttorka kött. Kan man lufttorka fisk?

När jag sökte lite runt på webben så hittade jag denna bloggen iaf:
http://hertigenavmakrill.blogspot.se/

Han gör någon slags variant på pancetta där, det ser väldigt enkelt och gott ut.
Undrar bara om man vågar sig på något sådant hemma, jag är ju inte riktigt van vid sånhär extrem version av långkok.


Det är inga svårigheter alls med att lufttorka kött ute.

Här har du min tråd på ett jaktforum.
http://www.jaktsidan.se/ipb/topic/3202-saltlag-foer-torkning-av-aelgkoett-med-bilder-nu-ocksaa/
:)

Ja, man kan lufttorka fisk också!
Fråga hur dom gör i Nordnorge runt Lofoten.

Här har du många länkar!
http://www.google.com/search?btnG=1&pws=0&q=torka+fisk%3F

Lycka till! :)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Robert Hernefeldt skrivet 2012-06-15 18:17
Renbogar med cancertumörer, kan man äta det ?  Fick tag på några gratis då ägaren inte får sälja detta. Dock gav jag i detta fall bogarna till min Husky som festmåltid :-)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-06-16 14:15
Usch vad oaptitligt. Var i fick du tag på dem? Eller narras du för att misskreditera samer?
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Skogis skrivet 2012-06-22 09:59
Jag testade att lufttorka 2st picnicbog förra påsken, men det gick för fort, hård som sten i ytan och inte klar i mitten när jag provade den första efter 2 månader. För att fördela den lilla vätska som fanns kvar vakumpackade jag den andra och la i kylen. Sen glömde jag bort den. Jag skar upp den idag och förväntade mig en mer än lovligt härsken doft men vilken smak! Kan man verkligen behandla kött på detta viset?
(http://www.fildela.com/bilder/img0329.jpg)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-06-25 11:13
Med förra påsken så menar du årets påsk antar jag, för du kan väl inte mena påsken 2011?

Torkad korv från affären brukar väl ha många månaders hållbarhet i rumstemperatur så är det årets påsk du menar tycker jag inte det låter märkligt.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Skogis skrivet 2012-06-25 12:45
Jo jag menar faktiskt påsken 2011  :) Köttet har legat vakumpackat i över 1 år så då förstår du att jag blev förvånad av kvalitén.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-06-26 11:39
Ja det lät som länge. Men kanske en kombination av ordentligt saltat, ordentligt vakumpackat och kall kyl?

Du kanske kan starta butik och sälja svindyrt exklusivt långtidslagrat kött. :)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Skogis skrivet 2012-08-08 21:30
Kollade in den lufttorkade skinkan som ingår i Coops lyxvariant. Den är lagrad i 26 månader!
så min bog var knappt halvfärdig när jag provade den efter 15 månader ;)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: kurt skrivet 2012-08-09 10:56
Men jag antar att Coops lyxvariant har hängt luftigt under den tiden + att de ev räknar in saltningstiden också?
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Fredrik Alm skrivet 2012-10-08 19:52
Citat från: Urban skrivet 2007-06-15 20:06
Ps. Italienarna torkar ju griskött, och amerikanarna har ju Jerky Beef (torkat rökt nötkött).
Huruvida dom går tillväga i tillverkningen av detta får vi nog fråga någon annan expert om.


Det krävs att ni förstår danska, men Camilla Plum (som nyligen gått på svensk TV) har genuin kunskap om hur man torkar, tillagar, styckar, lägger in (med flera tekniker) mat. Gott är det också.
Här torkar hon sin egen skinka:
http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/Mad_der_holder/index.htm#/7638

Apropå att torka nötkött, det är bara griskött som har det insprängda, osynliga fettet som gör att det krävs en speciell teknik. Går utmärkt att torka nöt, men en rekommendation är att först skiva upp det, sedan ner i lagen (som innehåller mindre blandning än 10:1 då) och sedan torka det. Detta för att man lättare skall se det eventuella fettet som finns. Men som någon redan har sagt, det skall vara det bästa köttet från kossan, typ filén eller ryggbiffen. Torka högrev = självmord. Och för att förtydliga, det är hållbarheten som minskar, inte köttet i sig. En älgbit kan man ta upp ur overallen efter 5 år och inget har hänt. Skulle inte riktigt göra samma sak med nöt eller gris kött.

Här en mycket bra sida där man förklarar ingående vad som händer med köttet och hur man förbereder det, speciellt i varmare länder (Afrika). Mer ett index än en kokbok, men kunskap äger, framför allt i detta ämne.
http://www.fao.org/docrep/010/ai407e/AI407E18.htm

Även http://www.biltongmakers.com/biltong06a_recipes_biltong.html har sina ljusa stunder.

Lycka till!
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Kaj skrivet 2013-01-08 14:24
Går det att torka rökt viltsvinskött?
Håller på med ett försök, men fåt gröna mögelfläckr på köttet!
/Kaj
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2013-02-07 05:43
Hej!

Jag vet inte hur det går, men det går bra att torka vildsvinskött direkt.
Ta bara bort senor och fetthinnor runt köttet så att det blir lagom stora bitar och så att saltlagen sugs in i köttet.

Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2013-03-01 19:32
Idag har man hängt upp 13 kg renkött på torkning i minst 3 v och åt veckan hänger man upp ca. 5 kg älgkött på torkning.
8) 8) 8) 8) 8)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-03-02 08:46
Du är verkligen flitig! Imponerande mängder torkat kött du producerar. Vad använder du det till?
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2013-03-04 06:37
Jag äter det, men det här köttet är beställt av sörlänningar som inte har samma väderförutsättningar för att kunna torka kött som vi här i norr.
Vi har ju torr luft jämfört med sörlänningarna som har en fuktigare luft.

Detta är ju renkött som jag har köpt av en jaktkompis i Kalix koncenssionsamby. http://sv.wikipedia.org/wiki/Koncessionsrensk%C3%B6tsel

Jag äter det och det är väldigt gott faktiskt till en kopp kaffe el. en kall öl.
Jonsson fredags-, lördags-, bjud- o jaktgodis.  8)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2013-03-04 14:10
...och nu hänger även drygt 5 kg älgkött på tork yttre raden till höger. 8)

Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2013-03-11 19:11
Idag har man provsmakat lite av köttet som hänger på tork. Lite mjukt och rött invändigt så det får väl hänga en vecka el. två till innan det är mörkt o fast rakt igenom.

Snittet syns på det nedre fotot men det smakade salt och bra annars. :)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: JonathanJa skrivet 2013-03-16 20:57
Kan man torka inomhus? Bor i Trelleborg men inser att vi har för hög luftfuktighet, så borde man inte kunna torka i ett kontrollerat svalt utrymme?
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2013-03-17 20:55
Citat från: JonathanJa skrivet 2013-03-16 20:57
Kan man torka inomhus? Bor i Trelleborg men inser att vi har för hög luftfuktighet, så borde man inte kunna torka i ett kontrollerat svalt utrymme?


Vet ej. Kanske i norra Sverige. Det ska ju vara torr luft när du torkar kött o några minus om nätterna o några plus på dagtid o gärna soligt o torr luft.
Köttet ska ändå på norrsidan.

Du kan ju soltorka kött men då får du ha en eld i mitten med en ställning runt om elden byggd på 3-4  slanor som blir som en kåta i form. Ca 1 m ovanför backen så bygger du en ställning som du fäster finmaskigt kycklingnät i vågrätt läge som du lägger köttet på o håller igång elden i mitten.
Såg detta i ett av Ray Mears program. Det var en indian som visade honom det. Jag minns ej vad programmet hette men det var intressant.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-03-18 17:59
Men ska luften verkligen vara så torr? På bloggen Mat och politik kan man läsa: "Av mina angivelser om önskvärd luftfuktighet förstår nu var och en att den inte är sant att det är sveriges fuktiga klimat som gör att vi inte har en stor traditionell kultur av lufttorkat kött. Det är i så fall troligare att våra torra vintrar och svårigheten att upprätthålla en tillräckligt hög luftfuktighet för säker torkning gjort att denna konserveringsmetod inte visat sig lämplig, men det vill jag egentligen inte spekulera kring. Men sluta upp med att hänga köttbitar utomhus och på dragiga ställen och konstruera i stället ett litet mognadsskåp så kommer resultatet att bli både säkrare och godare"

http://matochpolitik.blogspot.se/2010/03/grunderna-for-lufttorkning-av-hela.html

Det där med mognadsskåp vore kanske något för dig JonathanJa

Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2013-03-19 15:56
Torka kött o fisk är ju något som kommer från lång tid tillbaka och det som jag har lärt mig är att runt 0-gradigt o sol el. några plusgrader o sol är bästa torkvädret.
Mars har varit extremt kall i Norrbotten och över stora delar av landet men jag har sett på köttet som hänger på tork nu att det tar bra mycket längre tid än vad det gjorde förra året. Vi har haft den ena natten efter den andra med nattemp. på mellan -15-25 grader och det är inte normalt ens för Norrbotten den här tiden på året.
Samerna har ju torrt o soligt när dom torkar kött o fisk i fjällvärden.  :)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Skogis skrivet 2013-03-20 13:00
Det är likadant när det gäller lufttorkad korv. Det är luftfuktigheten som är viktig, korven får inte torka för fort för då blir det ett torrt skal på utsidan och fukten som är kvar i korven kommer inte ut och därmed ruttnar korven.
Är luftfuktigheten för hög så blir det slembakterier på ytan och korven blir dålig av det istället.
Men har man väl fått igång syrningen i korven (sänkt PH) så brukar korven klarar sig i rumstemperatur utan att bli dålig, och torkningen kan fortgå.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2013-03-29 20:26
Det väder som vi har haft sista veckan så har mitt torkat o det är perfekt i mitt tycke. Jag har plockat ner allt kött idag.
Helt tomt på ställningen. Nu är det bara att frossa av det som man ska ha kvar själv. ;D ;D ;D

Jag önskar er en Glad Påsk från ett soligt Norrbotten om dagarna! 8)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-03-30 07:20
Glad Påsk från Göteborg önskar en norrländsk skåning  ;D
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2013-03-30 12:23
Detsamma!

Här skiner med sin fulla styrka över oss i Norrbotten.
+3,6 i skuggan, blå himmel och en jättesol.

Fotot är taget idag på fm.
8) 8) 8)
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: lsjonsson skrivet 2014-03-11 15:24
Nu har man haft kött i saltlag under tre dagar i för tora veckan o i lördags hängde jag upp ca 30 kg kött för torkning.
Det går åt ca 5-6 kg råkött på 1 kg torkat kött.

Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: NicoVilt skrivet 2014-09-07 19:16
Hittade detta på nätet, tror ni att det funkar som snabbare variant? men går det utan liquid smoke extrakt om man bara vill ha torkat?

http://friluftsmat.outdrr.com/page/11/

Använd nötkött, älgkött eller liknande kött med lite fett i.
Skär köttet i 5-7 mm tjocka skivor och pensla båda sidorna med liquid smoke.
Tillsätt salt, svartpeppar och vitlökspulver på båda sidor. Täck över och låt marinera i minst 4 timmar.
Använd sen trä-grillspett och trä på köttbitar med mellanrum. Sätt grillgallret högst upp i ugnen och sätt fast spetten i gallret så att köttet hänger fritt och luftigt.
Kör ugnen på 70g. Har du en varmluftsugn kör du med fläkt på.
Ta en träslev eller liknande och stoppa in i luckuppningen så att det blir en cm glipa för ventilation. Detta är för att få bort fukten som blir vid torkningen. Torktiden tar ungefär 4-8 timmar beroende på köttet.

Mvh. Nicolaj
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: kayaker skrivet 2014-09-07 22:16
Det går utmärkt. Jag har torkat allehanda friluftsmat många gånger.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: Micke-64 skrivet 2014-11-17 18:33
Bisonkött måste bli det bästa köttet att torka då. Innehåller minst fett. Ska testa att kallröka och sedan torka.
Titel: SV: Hur torkar jag kött?
Skrivet av: NicoVilt skrivet 2014-12-25 13:33
Citat från: Micke-64 skrivet 2014-11-17 18:33
Bisonkött måste bli det bästa köttet att torka då. Innehåller minst fett. Ska testa att kallröka och sedan torka.
fick ett tipps från en amerikan att bisonjerky var den godaste så det är nog värt att prova