Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: Kari skrivet 2008-01-17 10:54

Titel: Blanda sina egna kryddor, hur?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-17 10:54
Hur skall man tänka i proportioner när man blandar tex en egen glutamatfri "aromat"?

Roffekocks Aromatburk innehåller "Koksalt,kryddor 17 %(vitlök,vitpeppar,muskotnöt,kummin,mejram) smakförstäkare(natriumglutamat,dinatrium,inosinat)torkad lök 8%,socker,frgämne (riboflavin)"

Mest salt, är ju helt klart men dom 17% kryddor, kommer dom i rätt ordning tro? Är inte lök och socker kryddor å?

Här blir det helt klart en experiment runda i köket!

30% salt (vilken)
15% vitlökspulver
15% lökpulver
10% vitpeppar (hela korn?)
10% socker (mycket?)
5% muskot (riven)
5% kummin (hela)
5% mejram
5% gurkmeja (för färgen)

Sedan köra i mixen några sekunder?

Hur skall man mäta upp dessa, i vikt eller volym?

--

Har Du gjort någon egen krydda? Vad och hur?

Kryddburken, Du måste ju ha koll?  ;)
Titel: SV: Blanda sina egna kryddor, hur?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-01-17 11:14
Jag har några egna kryddblandningar som jag gjort från färska torkade örter som jag blandat med peppar, havssalt & torkad vitlök exempelvis. Jag brukar tänka; Kött, fisk, fågel... Sen svänger jag ihop lite olika vad jag känner för som passar till dessa rätter och använder som bordskrydda eller i matlagningen! Ingen avancerat men iaf. rena kryddor utan glutamat!
Titel: SV: Blanda sina egna kryddor, hur?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-17 11:51
Kul att höra om dina blandingar Kryddburken, hur stora mängder brukar du göra åt gången?

Jag har aldrig experimenterat med att göra egna kryddblandningar men däremot har jag följt recept.

Elka: Hur kom du fram till 15% lökpulver, om det är 17% "kryddor" och 8% lök i aromat borde väl mängden lökpulver i din blandning vara dubbelt så stor som summan av allt det andra (frånsett gurkmeja, salt och socker).

Hur menar du köra i mixen, tänkte du en knivmixer för att slå sönder ex. vitpeppar - undrar just om det funkar? Och blir inte knivarna fort slöa av salt? Räcker det inte att röra ordentligt med en sked eller skaka om (vitpepparn får du förstås mala då)?
Titel: SV: Blanda sina egna kryddor, hur?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-01-17 12:26
Andreas!
Jag gör en lagom liten kryddburk åt gången, kanske 1 dl. Jag använder hela pepparkorn av svart, vit & grön, hela torkade örtblad & kvistar, hel chili osv. och så mortlar jag alltid den mängd jag ska använda för varje tillfälle, så det alltid är nystött, med mer arom!

En vanlig blandning jag ofta gör som vi har till sallader tex är hela torkade chlifrukter, nån piri piri, hela svartpepparkorn, havssalt, oregano & basilika. Detta förvarar jag i en burk och tar kanske en-två tsk och stöter i mortel och blandar i salladen!

Till grytor har jag en särskild burk med kryddpepparporn, vitpepparkorn, svartpepparkorn, lagerblad, lökpulver, havssalt & tomatflarn.

En annan kryddblandning jag har till kalla creme fraichésåser är vitlökspulver, havssalt, svartpepparkorn, mynta & citronskal.

Det är jättekul att laborera med kryddor! Jag brukar ibland göra små kryddpaket till att blanda med aromsmör till grillat kött osv, perfekt att skicka med gäster hem som undrat vad man haft i aromsmöret! ;-) Såna brukar gå åt på sommaren i grilltider!

Men jag tror inte på att köra i mixer, det ska stötas inte "skäras"! :-)
Titel: SV: Blanda sina egna kryddor, hur?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-17 12:30
Tänk vad roligt att ge bort en liten bukett av kryddburkar till goda vänner, håller längre än tulpaner. :D

/rolf
Titel: SV: Blanda sina egna kryddor, hur?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-17 14:35
Tack Kryddburken, mortla är förstås bra. Har du någon bra mortel?

Hittade ett copycat-recept på lawrys's här om nån är intresserad: http://www.recipezaar.com/17051
Titel: SV: Blanda sina egna kryddor, hur?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-17 15:29
Andreas: aha, 8%lökpulver ingår de 17% kryddor, misstänkte det! Ska räkna om! Tack öppna ögonen Du har!  ;)

Köra i mixer, för att få ungefär samma storlek på den färdiga blandningen, helst då att alla ingredienser är dela från början. Slöa blad? Förmodligen. Biltema mixer, kanske värt ett försök då?  ;)
Tillsätta saltet sist om saltet är knivboven?
Titel: SV: Blanda sina egna kryddor, hur?
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-01-27 15:59
Jag har gjort hemgjord Garam Masala, hittade ett recept men hittar det tyvärr inte nu. Jag kommer inte ihåg hur mycket av varje (jag använde mest hela kryddor som sen mortlades) men här är kryddorna i alla fall:

Koriander
Spiskummin
Kanelstänger
Olika sorters peppar - även chilipulver
Stjärnanis
Lagerblad
Kryddnejlika

När kryddorna var mortlade så blandades dem med yoghurt och vitlök och penslades på kycklingklubbor och kördes i ugn. Gott!
Titel: SV: Blanda sina egna kryddor, hur?
Skrivet av: Tinna48 skrivet 2016-08-03 14:22
Är det någon so. Har tips på färdigblandad thaikrydda. Tänkte mig chili, koriander, thaibasilika, vitlök. Finns det någon som har ytterligare tips?
Titel: SV: Blanda sina egna kryddor, hur?
Skrivet av: Hasse skrivet 2016-08-03 20:54
Hej Tinna!

Förutom de ingredienser du skriver skulle jag kunna tänka mig vårlök, citrongräs och ingefära.

Men vad menar du med färdigblandad? Örterna bör nog vara färska för att komma till sin rätt.
Titel: SV: Blanda sina egna kryddor, hur?
Skrivet av: Abki skrivet 2016-12-30 02:07
I somras så köpte jag wasabi i en butik i Kina. En tub som kostade ca 10 Kr, motsvarande hemma så får man betala runt 70 Kr om man ska få någon wasabi i den.