Matforum

Hemmalagat - laga själv => Köksredskap, utrustning och maskiner => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2007-04-10 18:41

Titel: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-04-10 18:41
Ja det är något jag funderat på länge, men så idag gjorde jag slag i saken och köpte en Weber-täljsten för 359 riksdaler. Den är 30x44 cm, 15 mm hög och väger 5,5 kilo. Den är egentligen ämnad för gasolgrillar men ska fungera lika bra i en vanlig hushållugn.

Ikväll ska det bakas pizza! Rapport följer...
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-04-10 22:28
Ska bli intressant att läsa din recesion av pizzastenen
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-04-11 12:03
För att prova den nyinköpta pizzastenen tänkte jag att jag skulle göra något liknande Maldini-pizzan hos Robertos.

La in stenen på gallret i kall ugn och satte temperaturen på max, dvs. drygt 280 grader, sen fick stenen värmas en dryg halvtimme efter det att ugnen nått maxtemp.

Formade ca. 20x30 ovala degbitar för att kunna grädda två pizzor åt gången på stenen. Bredde på ett tunt lager tomatpuré och på det en liten näve riven mozarella.

De två första pizzorna hade jag lite problem att få in i ugnen, jag var för snål med mjöl under pizzorna, de gled inte av brödspaden tillräckligt lätt med följd att jag blev tvungen att skaka loss dem varvid en del riven mozarella föll av på den heta stenen och brände fast.

Sen gjorde jag även misstaget att grädda de första två för länge, mina provsmakare fann botten lite väl knaprig. (Denna typ av pizza där man lägger på den mesta fyllningen efter gräddningen gräddas givetvis snabbare än en med mycket fyllning ovanpå degen vilket gör det hela extra känsligt.)

Pizza nummer tre och fyra möjlade jag ordentligt under och gräddade kortare, 3 minuter tror jag, och nu blev det riktigt bra botten, alldeles lagom knaprig men ändå mjuk och lite småseg.

När pizzorna kom ut ur ugnen ringlade jag på olivolja, la på 15 mm breda strimlor serranoskinka och till sist ruccola lite huller om buller. Jätte-jättegott! Borde inte skriva sånt här precis innan lunch, man blir så hungrig...

Vad säger jag om stenen då? Ja botten blev inte alldeles som en pizza lagad hos en pizzeria där ugnestemperturen ligger ännu högre, men väldigt väldigt mycket bättre än tidigare. Ska man gå efter en skala där hemlagad bröd-degig pizza på en plåt är 1 och en seg-knaprig pizzeribakad pizza 5 är detta nog en 4:a.

En pizzasten är alltså definitivt något att ha!  ;D  ;D
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-04-11 21:43
Låtes som om du får bjuda på middag snart  ::)
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-04-12 08:47
Du kanske vill hyra stenen nån gång?  ;)

Idag diskade jag den, har legat i ugnen på avsvalning. Det går inte att diska en pizzasten samma kväll eftersom den är het väldigt länge. Man ska inte kyla den för då kan den spricka. Osten som jag berättade om som ramlade av när jag skulle skaka av de för lite mjölade pizzorna från brödspaden var i det närmaste helt förkolnad, lite var fastbränt men gick rätt bra att skrapa av med baksidan av diskborsten. Lätt att rengöra alltså. Lite svartfläckig kanske, men inget som påverkar funktionen.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-04-23 11:38
Uppdatering:

Har klockat tillagningstiden till 3 minuter nu. Det går fort!

Såg ett tips hos en som säljer dyra pizzastenar på nätet om att göra stor sats deg och frysa. Det fungerar riktigt bra. Gäller bara att ta fram degen i tid så att den hinner få ordentlig rumstemperatur innan man trycker ut den till pizzastorlek, är den för kall blir det svårt eftersom den då vill dra ihop sig. Men mycket praktiskt och enkelt att bara plocka ut en fryst degbit närhelst man vill!
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-04-24 15:19
Vill åsså ha en pizzasten  :'(.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-07-01 18:24
Tror du att den funkar att grädda tunnbröd på denna sten?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2007-07-01 19:27
Tunnbröd funkar perfekt på en pizzasten, jag sov över hos en kompis en gång som hade en pizzasten å jag kunde inte låta bli att testa på morgonen lagom till frukost, det blev kanon!! Gämfört med hur jag brukar göra tunnbröd på plåt eller i stekpanna! Nästan som min gammelfarmors i Storuman... men hon har bagarstuga & riktig vedeldad ugn!
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-03-09 20:53
En pizzasten vill jag också ha. Andreas, var köpte du din Webersten? Är det på samma ställe som säljer Webergrillar?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-03-10 01:01
En pizzasten kan aldrig ersätta en bakugn och visst kan man baka tunnbröd på en sådan sten men inte av bra kvalite. Då kan man väl lika bra kalla det för vad det är. Temperaturen som man måste ha kan man aldrig uppnå i en vanlig elugn. Men visst bröd blir det. Men en pizzasten är väl annars ultimat för bakning av all slags bröd. :)

/rolf
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-03-11 09:17
Jelvis: ja det var i Weberbutiken men det var beställningsvara så det tog nån vecka vill jag minnas.

Rolf: det här med temperatur i en elugn - vanliga hemmaugnar går ju som max till 300 grader men gäller det även restaurangugnar eller går de ännu högre?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-03-11 10:57
jelwis Har du kollat hur hög temp du har i din ugn om den nu kan gå till 300. Om det är en bra sådan ja kanske men knappast. När du öppnar luckan dycker den omedelbart.

/rolf
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-03-17 22:19
Går inte jättehögt, 275 grader tror jag. Men även om det kanske inte blir ultimat så förmodar jag att det blir bättre? Just en av anledningarna till att ha en pizzasten är väl att temperaturen i ugnen inte går ned så mycket när man öppnar luckan. Stenen borde stabilisera värmen en hel del.

Svårt, det här. Weberstenen verkar fin men väldigt nära mitt kontor ligger ett företag som gör marmorplattor. Hur tror ni att marmor skulle funka för pizzastenar?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: kurt skrivet 2008-03-18 04:23
Så länge stenen håller värmen så fungerar nog de flesta stenar. Man kan t ex ta sig en tur förbi en stenhuggare:

http://matochpolitik.blogspot.com/2007/11/dagens-fynd-gratis-bakstenar.html
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-06-08 14:58
Jag såg att Kryddburken hade använt pizzasten på utegrillen, detta gjorde mig nyfiken, kan man alltså lägga en sten på en redan upphettad grill? I så fall borde det vara det ultimata sättet att göra egen pizza.Det blir ju väldigt hett i en grill.
Nu verkar pizzastenarna vara ganska dyra, om man åker till en stenhuggare och beställer en plan sten där, blir det billigare, och är det någon särskild sorts sten?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Tobias skrivet 2008-06-08 15:43
Blir nog inte så mycket billigare från ett stenhuggeri, men du kan ju få efter dina egna mått.

Granit är de flesta i tror jag.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-06-08 17:00
Hur tjock sten?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-06-08 17:42
Är det inte idé att köpa en pizzasten i täljsten? Täljsten har ju bra värmelagrande förmåga o Weber gör ju sina pizzastenar i täljsten.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-06-08 17:58
Täljsten? Kanske man ska söka sig till kamintillerkare/levernatörer?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-06-08 18:47
Citat från: bryggens skrivet 2008-06-08 14:58
kan man alltså lägga en sten på en redan upphettad grill?


Brukar man verkligen lägga stenen på grillen när grillen redan är varm? Tycker det låter som risk för att stenen skulle kunna spricka då.

Vill man komma riktigt billigt undan åker man till en kakelbutik och köper nån udda större klinkersplatta. Jag hade de tankarna först men eftersom jag ville ha nåt som verkligen täckte så mycket av ugnsytan som möjligt blev det en webersten då den hade alldeles rätt mått, så hiskeligt dyr är den inte heller egentligen om man tänker på vad man lägger pengar på massa annat skräp.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-06-08 19:32
Kakel / klinkers, är inte det bränd lera? Liknar inte i så fall inte sten?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-06-08 20:00
Jo det är bränd lera och det borde väl vara ganska likartat granit i värmelagringsförmåga och temperaturtålighet.

Har inte både bak- och pizzaugnar förresten nån typ av cementbotten?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Sweber skrivet 2008-06-09 13:42
Citat från: agnetasch skrivet 2008-06-08 17:42
Är det inte idé att köpa en pizzasten i täljsten? Täljsten har ju bra värmelagrande förmåga o Weber gör ju sina pizzastenar i täljsten.


Webers pizzasten ÄR av täljsten. (attans, nu blev det något positivt om weber igen, flåt agneta!)
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-06-09 18:31
Citat från: Sweber skrivet 2008-06-09 13:42Webers pizzasten ÄR av täljsten

Det är ju det jag skriver. Har du fått solsting? ;D
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Tobias skrivet 2008-06-09 19:46
Tegelsten borde väl kunna fungera också, som budgetalternativ.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Sweber skrivet 2008-06-10 09:41
Citat från: agnetasch skrivet 2008-06-09 18:31
Det är ju det jag skriver. Har du fått solsting? ;D


Öh, ja tydligen. (-rodnar generat-)
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-06-11 16:32
Du kan ha vilken sten du vill bara den har något så när slät yta.

/rolf
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-06-12 10:16
Vill man lyxa till det, eller ge bort som present säljer Hanriis stenverkstad i Handöl snygga stenar på Duka o Verner&Verner:
http://www.hanriis.se/dokument/frameset1.html
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-06-14 12:49
Spricker stenen om man lägger den på ett kallt galler, men över en het glödbädd?
Skulle det funka att använda en gammal gjutjärnspannkakslagg i stället, den kan ju knappast spricka?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-06-14 17:36
Citat från: bryggens skrivet 2008-06-14 12:49Skulle det funka att använda en gammal gjutjärnspannkakslagg i stället, den kan ju knappast spricka?

Överlevde laggen de gamla vedspisarna bör den väl klara en grill. Fördelen med den är ju att den har handtag.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Blom skrivet 2008-08-05 19:21
Hej ja undrar om det funkar lika bra på vanlig klotgrill då det står att de funkar på gasol? ???
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-08-06 00:09
Hej Blom!
ja, det funkar fin-fint på klotgrill!
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Blom skrivet 2008-08-06 08:51
Efetr
Citat från: kryddburken skrivet 2008-08-06 00:09
Hej Blom!
ja, det funkar fin-fint på klotgrill!
Citat från: kryddburken skrivet 2008-08-06 00:09
Hej Blom!
ja, det funkar fin-fint på klotgrill!
som ja aldrig har användt pizzasten så undrar ja vilak temperaturer man sak ha i en klotgtill, ellr ja överhuvudtaget när det gäller pizzastenen.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Sofia skrivet 2008-08-27 13:42
Jag har en "pizzasten" som jag älskar! Den är av Gotländsk sandsten och kan beställas. Den är min lilla älskling.   :)

http://www.hablingbo.com/webshop.html
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Sofia skrivet 2008-08-28 09:02
Citat från: Andreas skrivet 2007-04-23 11:38
Uppdatering:

Har klockat tillagningstiden till 3 minuter nu. Det går fort!

Såg ett tips hos en som säljer dyra pizzastenar på nätet om att göra stor sats deg och frysa. Det fungerar riktigt bra. Gäller bara att ta fram degen i tid så att den hinner få ordentlig rumstemperatur innan man trycker ut den till pizzastorlek, är den för kall blir det svårt eftersom den då vill dra ihop sig. Men mycket praktiskt och enkelt att bara plocka ut en fryst degbit närhelst man vill!


Det går också att kavla ut pizza-bottnar och frysa dem "färdiga", det brukar min sambo göra. Det är bra att lägga ett folieark mellan varje så går det lätt att ta fram så många man vill ha. Eftersom de är platta och tunna går de snabbt att tina. :)
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-08-28 11:32
Ah det lät som ett bra tips. Men behöver man över huvud taget tina dem innan gräddning, kan man inte bara lägga på fyllningen och stoppa dem direkt in i ugnen?

Hur stora bottnar fryser ni? Har ni något slags jättestor plastpåse ni förpackar dem i?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Sofia skrivet 2008-08-28 12:40
Hmm. Tror vi brukar ta fram bottnarna medan vi gör såsen och fixar med övrig fyllning, så brukar de tina, men jag vet inte om man kan köra dem direkt faktiskt.

Det där om jätteplastpåsen måste jag ta reda på. Ska fråga min sambo, det är han som brukar sköta det där...  :) Jag återkommer.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-08-28 20:39
Ah jo det vore intressant att höra hur de packas in.

Men glöm det där jag skrev om att lägga mer eller mindre otinade pizzadegar på pizzastenen i ugnen, jag åt hemlagad pizza på fryst deg till middag och jag gjorde det inte med flit men degen var lite för kall och resultatet blev bitvis ogräddad botten där botten var som tjockast. Uääh! :( Detta blir väl extra känsligt just på pizzasten för då har man ju pizzan bara några minuter i ugnen eftersom ytan värms så snabbt och är degen då för kall hinner den inte gräddas.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: sverigeuturhisingen skrivet 2008-09-16 05:17
hallå alla barn! en pizzasten är enligt hörsägen DEFINITIVT något att ha, inte främst för pizzamakande som man kanske skulle kunna tro, utan för brödbakning! ja tänk er själva, hur bra mår en limpa av att ligga på en kall plåt och bli uppvärmd enbart uppifrån? en pizzasten blir varm och håller värmen för jämn och fin bakning. super för brödbak säger min amerikanska vän som drabbats av brödbakarfebern! själv kan jag knappt göra scones så vem är jag att argumentera?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: PatrikPotatis skrivet 2008-11-13 14:41
Är det ingen här som har prövat att baka på nån slags klinker eller trädgårdssten eller något? Dvs en riktig lågbudgetlösning?

Jag var just och kikade i en klinkerbutik och killen som arbetade där tittade på mig som om jag var galen när jag berättade att jag var ute efter en sten att ha i ugnen och baka bröd på. Jag kunde nästan se hur han tänkte att "Bröd det köper man väl i butiken?".

Hur som helst, plattorna han hade var lite tunna tyckte jag (5 mm) och kostade jävligt mycket, men han nämnde att det fanns något ställe som heter Stenmagasinet i en grannkommun här hos mig, där de lär sälja sten av olika typer, storlekar och tjocklekar.

Men vilken sten bör man satsa på? Svensk granit? Skiffer? Kalksten? Sandsten? Glaserade stenar bör man tydligen undvika då denna glasering kan innehålla bly om jag fattat det rätt.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2008-11-16 18:18
Jag köpte 30*30*3cm granit sten på bauhaus för 25kr.
Funkis, brais för bröd ;)
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: helfgren skrivet 2008-11-28 15:58
Ska åka på Media Markt och köpa Obh nordicas pizza sten, dem hade en drive på den nu för 59:- . Jag hoppas att den funkar bra .

MVH// Henrik
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: jelvis skrivet 2009-03-01 13:21
Jag fick en i julklapp och mina bröd har blivit bättre eftersom de expanderar mer i ugnen. Snyggare och lite godare.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Lindström skrivet 2009-03-15 09:41
Citat från: Tobias skrivet 2008-06-09 19:46
Tegelsten borde väl kunna fungera också, som budgetalternativ.


Tittar man på BBQ Pit Boys instruktionsvideo verkar tegelsten fungera som pizza sten.
http://www.youtube.com/watch?v=UVeQBHludGs

Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: hoff skrivet 2009-06-21 09:14
Bakade pizza med några vänner igår kväll och stenen sprack så nu är jag ute efter en ny sten. Den jag hade var en "billig" variant köpt på cervera eller duka. Tror det är samma stuk som OBH Nordicas sten. Ska man satsa på en lite dyrare variant som man kan hitta på bagaren&kocken http://www.bagarenochkocken.se/shop/?artnr=bakstenugnssten eller går det lika bra att köpa något på bauhaus/k-rauta? Använder det mest till brödbak men pizza blir det ju då och då=)
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-09-07 10:57
Fick en gratis på stensågeriet i Burgsvik i somras. Har inte testat ännu, men snart börjar pizzasäsongen.
Hälsar fröken Dill
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: bearman skrivet 2009-09-07 11:24
Jag har en Weber pizzasten.. funkar klockrent.. anv den ett par ggr / månad..
samt har även bakat bröd på den..finns på bauhaus..

Funkar både på gasol och kolgrillen..

Kolla min lilla instruktion här
http://matforum.nu/index.php?topic=162.msg35234#new (http://matforum.nu/index.php?topic=162.msg35234#new)

Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Morsan skrivet 2009-09-07 14:27
Citat från: Fröken Dill skrivet 2009-09-07 10:57
Fick en gratis på stensågeriet i Burgsvik i somras. Har inte testat ännu, men snart börjar pizzasäsongen.
Hälsar fröken Dill


Vilken lyx! Vi betalde ver 500 för vår.
Men hur som helst, de är toppen till brödbak också. Och glöm inte Heston Blumenthals trick när ni ska baka pizza.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: CII skrivet 2009-09-08 08:16
Citat från: Morsan skrivet 2009-09-07 14:27Och glöm inte Heston Blumenthals trick när ni ska baka pizza.
Vad är Hestons trick?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Morsan skrivet 2009-09-08 10:22
Jag skrev förut om mina pizza-experiment på bloggen och jag har hyperlänkat där också till Hestons lilla film om en pizza som tar typ ett dygn att göra.:)
Men jag tog mest till mig gräddningen.
http://desbonsvins.wordpress.com/2009/04/06/de-bon-pizza/

Sedan dess har jag faktiskt få gå en liten pizzakurs hos Stockholms bästa pizzabagare, Corrado på 19 glas. Han kokar inte sin pizzasås. Det tycker han är helt ondigt då såsen kokas under gräddningen.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-09-10 11:30
Pizzastenen var underbar. Den gick precis in i min ugn sån tur var och pizzan fick en härligt knaprig botten.
Hälsar fröken Dill
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: hoff skrivet 2009-12-26 10:56
Hej, Fick en Weber Pizzasten i julklapp. Har haft en innan av lite billigare typ men tänkte nu införskaffa mig en lite tjockare i granit eller liknande material. Fast nu visar det sig att Weber har bytt ut sina 1½cm tjocka pizzastenar tillverkade av granit till något de säger är bättre och mer värmetåligt. Iolit kallas materialet den är tillverkad av nu. Bara 1cm tjock. Jag är lite osäker på om jag ska behålla denna eller ge mig ut efter en riktig baksten som är 2-3cm tjock. Känns dumt ifall denna med spricker, tycker den ser ut att vara i samma material som min tidigare nämligen.

Någon som testat Weber nya stenar?, Räcker det med 1cm tjock sten för brödbak i ugn tro?

Är en sådan här jag fick i julklapp: http://www.grillbutiken.se/product/274-weber-pizzasten-rektangular-storlek-300-x-400-mm.aspx
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-12-26 11:56
Hmm, så här står det på sidan du länkar till "Iolit skall enligt Weber tåla stora värmeskiftningar och vara ett material som är lättare och starkare än granit." - men den viktigaste egenskapen hos en sten är väl att den skall lagra rejält med värme, så frågan är hur värmelagringsförmågan hos iolit är i förhållande till granit?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Per skrivet 2010-01-08 10:35
Köpte en baksten av granit till ugnen hos det lokala gravstensföretaget. 3cm tjock och med en yta som täcker nästan hela ugnen. Tung som rackarn. Suveränt hjälpmedel.

Tror man ska vara försiktig med kakel/klincker och sånt. Finns annat än sten i de. Leror kan redan från början innehålla saker som vi inte bör stoppa i oss och sådant kan också ha tillsatts i tillverkningsprocessen.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: hobbykocken skrivet 2011-05-16 18:12
Jag måste slå ett slag för täljstenen. Det finns ett par olika sorters stenar man kan använda som bakplatta, men att man kan "använda vilken som helst bara den är slät" är ju inte riktigt sant. Klart man kan, men täljsten är absolut överlägset om man vill ha en hygenisk bakplatta länge. Den är ju nästan helt resistent mot basiska och sura ämnen... det räcker inte med en "hyfsat slät sten" för där samlas massa rester hela tiden. Visst bränner man det mesta men i alla fall. Sen så innehåller täljstenen massvis med talk vilket gör att saker inte bränns fast lika lätt.

Nått annat är ju täljstenens förmåga att hålla värme länge länge.

Så jag föredrar täljsten och då har jag provat en massa andra plattor.

ps min platta är 3,5 cm tjock och 40x40cm
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Danne skrivet 2011-05-17 08:48

Jag testade att köra på en klinkerplatta jag hade hemma från renoveringen av badrummet:) En Höganäs, grå;)

I vilket fall funkade det finfint! Nu brukar jag iofs alltid göra väldigt tunna pizzabottnar, så det blev inte någon djurisk skillnad mot att lägga den på galler (som jag brukar göra). Men visst blev det bättre iallafall.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2011-05-17 17:17
I Modernist Cuisine rekommenderas att ha en aluminuimplatta på ca. 3-5 cm att baka pizza på, skall tydligen bli mycket bra resultat. Någon som har en känsla av var man hitta aluminium i grova dimensioner till rimliga priser ?

/gilius
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Christina skrivet 2011-05-17 21:22
Självklart ska man ha en pizza/baksten. Köpte en på Cordon Bleu i kalksten för flera år sen som jag använder till pizza och matbröd. Fungerar mkt bra. Se till att värma upp den ordentligt först, det tar en stund innan den når 250-300 grader som behövs för att få en riktigt knaprig yta.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-05-21 10:23
Citat från: Gilius skrivet 2011-05-17 17:17
I Modernist Cuisine rekommenderas att ha en aluminuimplatta på ca. 3-5 cm att baka pizza på, skall tydligen bli mycket bra resultat.


Påstår de alltså att aluminum är överlägset sten, hur förklaras det i så fall rent teoretiskt? Jag har fått för mig att själva vitsen med Modernist Cuisine är just att allt förklaras och reds ut på ett bra sätt, så det vore spännande om du kunde citera ett litet stycke av förklaringen.

Citat från: Gilius skrivet 2011-05-17 17:17
Någon som har en känsla av var man hitta aluminium i grova dimensioner till rimliga priser ?


Vad är rimligt pris?

Sist jag köpte järnvaror (grova L-järn) vill jag minnas de kom från Tibnor. Aluminium verkar de också ha. http://www.tibnor.se/web/Aluminium_plat_och_band.aspx Men man verkar tyvärr inte se sortiment i detalja och priser på nätet.

BE group har i alla fall priser på aluminiumplåt. http://www.begroup.com/sv/BE-Group-sverige/Produkter/Aluminium/Sortiment/Aluminium_Plat/Plat/ En skiva på 30 x 1020 x 2020 (dryga 2 m2) kostar 8 734,10:- 30x40 cm (0,12 m2) skulle då kosta 1048:- + moms.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2011-05-21 11:59
Hej,

En snabb förklaring och ett par bilder på uppslaget i boken.

Metall, i synnerhet aluminum, avger energi snabbare än sten, jämför att det är klart lättare att bränna sig på ett metallföremål, ex. ett grythandtag, än en baksten. Bakstenen ackumulerar mer energi och hjälper ugnen att hålla energin uppe när man skall grädda ett stort bröd. Detta handlar om att snabbt avge en massa energi så man får en snabb gräddning av pizzan stående på aluminiumplattan precis under grillen.

Där är dessutom en utredning om hur man räknar ut "sweetspot" på sin grill, men den sparar vi till en annan gång.

/gilius.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Nico skrivet 2011-05-27 21:03
Citat från: hobbykocken skrivet 2011-05-16 18:12
Jag måste slå ett slag för täljstenen. Det finns ett par olika sorters stenar man kan använda som bakplatta, men att man kan "använda vilken som helst bara den är slät" är ju inte riktigt sant.

Jag tror det går bra, det är nog värmelagringen i stenen som efterstävs.

Citat från: hobbykocken skrivet 2011-05-16 18:12Klart man kan, men täljsten är absolut överlägset om man vill ha en hygenisk bakplatta länge. Den är ju nästan helt resistent mot basiska och sura ämnen... det räcker inte med en "hyfsat slät sten" för där samlas massa rester hela tiden.

Om man har en sten i ugnen som har 270 grader så är nog dom flesta stenar hygieniska. Just täljten suger ju åt sig, varför skulle det vara mer hygieniskt?

Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-06-08 19:52
Citat från: Gilius skrivet 2011-05-21 11:59
Metall, i synnerhet aluminum, avger energi snabbare än sten, jämför att det är klart lättare att bränna sig på ett metallföremål, ex. ett grythandtag, än en baksten. Bakstenen ackumulerar mer energi och hjälper ugnen att hålla energin uppe när man skall grädda ett stort bröd. Detta handlar om att snabbt avge en massa energi så man får en snabb gräddning av pizzan stående på aluminiumplattan precis under grillen.


Tack så mycket för förklaring och bilder!

Om man jämför egenskapar för aluminium och täljsten i wikipedia ser det ut så här:






AluminiumTäljsten
Densitet kg/m327002860
Värmekapacitet kJ/kg °C0,8970,80
Värmeledningsförmåga W/m·K2371,87


Så om nu siffrorna är rätt och jag förstår rätt är värmelagringsförmågan ganska snarlik, men aluminium har mer än 100 ggr högre värmeledningsförmåga.

Det skulle alltså betyda att en aluminiumplatta avger sin värme till pizzan snabbt, men också att pizzan kyler ner plattan snabbt? ??? Hmm eller förstås så borde värmen från ugnens varma grillelement tas upp och reflekteras och spridas av plattan så den kanske inte hinner kylas så speciellt mycket alls.

Har du lyckats få tag i nån aluminiumplatta?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2011-06-09 11:23
Citat från: Andreas skrivet 2011-06-08 19:52
Det skulle alltså betyda att en aluminiumplatta avger sin värme till pizzan snabbt, men också att pizzan kyler ner plattan snabbt?


Inget också, detta är ju samma sak. Att avge innebär ju att du kyler det som avger värmen.

Har inte hittat någon, litet klurigt att hitta rätt typ av aluminium som är stabil ocj inte avger något till maten. Lutar litet åt rostfritt på ca. 10 mm, men inget konkret än.

/gilius
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-06-10 13:49
Jag håller nog på att få värmeslag :), hur mycket plattan kyls beror förstås på dess massa. Har du funderat över hur stor massa aluminiumplattan bör ha i förhållande till pizzans för att det skall vara nån mening med plattan?

Vad skulle en aluminiumplatta kunna tänkas avge för slags ämnen till maten?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2011-06-10 15:14
Den skulle kunna avge aluminium som inte är så nyttigt alltid.
Men det kan även ett aluminiumkärl, men jag undviken även dessa utan beläggning.
Rostfritt kommer det att bli, tjocklek mellan 7-10 mm

Återkommer i när jag provkört.

/gilius
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Danne skrivet 2011-12-26 01:05
Nu håller jag på att utveckla lite nya köksredskap där baksten (eller en variant) kommer vara en del i det. Jag kommer försöka ha prototyper klara i början av nya året för att kunna skicka ut till några för testning. Merparten kommer vara riktat mot folk som gillar att baka:)
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2011-12-26 12:33
Hör av dig när du är klar, testar gärna, jag bakar 3-4 gånger i veckan.

/gilius
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: SimonH skrivet 2012-09-23 20:19
Har det blivit några nya bakstenar?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Sara W skrivet 2012-09-24 07:34
Jag har skaffat en i granit. Den används främst i ugnen till surdegsbröd och pizza, men funkar även finfint i grillen för pizzabak under öppen himmel. Trevlig pryl som ger en grym yta på brödet och en ljuvlig pizzabotten.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: kayaker skrivet 2012-09-24 12:43
En pizzasten, eller motsvarande, för att jämna ut temperaturvariationer är i princip alltid bra att ha.
http://answers.oreilly.com/topic/1854-the-two-things-you-should-do-to-your-oven-right-now/
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2012-11-15 14:25
Snart kommer nästa variant av bakstenen, bakstålet. http://www.kickstarter.com/projects/bakingsteel/baking-steel-create-the-crust-you-crave (http://www.kickstarter.com/projects/bakingsteel/baking-steel-create-the-crust-you-crave)

Har man möjligheterna eller kontakterna kan man iofs. göra sig ett eget stål. Det skulle jag vilja ha.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-11-15 18:13
Stål? I inlägg #57 ovan skriver Gilius om en rekommendation i Modernist Cuisine om att använda en aluminuimplatta på ca. 3-5 cm.

Om värmeledningsförmåga är viktig, se inlägg #62, har aluminium 4 ggr högre än stål (237 vs. 60).
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2012-11-15 19:27
Stämmer, men stål eller rostfritt är mindre reaktivt vilket kanske kan spela roll. Dcok är ju alla kök full med aluminium i form av kastruller och formar mm. Vore kul att slå upp en diskussion om ett gruppköp av dessa, någon som känner någon på en metallfirma ?

/gilius
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: kayaker skrivet 2012-11-15 20:53
Citat från: Robert021 skrivet 2012-11-15 14:25
Snart kommer nästa variant av bakstenen, bakstålet. http://www.kickstarter.com/projects/bakingsteel/baking-steel-create-the-crust-you-crave (http://www.kickstarter.com/projects/bakingsteel/baking-steel-create-the-crust-you-crave)

Snart? Det finns redan.
http://www.chow.com/videos/show/mdrn-ktchn/128353/no-rise-pizza-dough
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: kayaker skrivet 2012-11-15 20:58
Hmmm... Jag noterar att han som ligger bakom uppstarten har plockat stålet från samma leverantör som Myhrvold&Co. Hoppas att han tackar dem för idén...
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Skogis skrivet 2012-11-16 12:59
Bör inte volymen på plåten också vara avgörande? Är nog mer intresserad av 15mm aluminium (42kg/kvm) än 6mm rostfri (48 kg/kvm). Värmelagringen bör vara betydligt större i aluminiumplåten pga större volym vilket är vad man eftersträvar.

Men efteråt, var lägger man en sådan plåt som håller sina modiga 200°, och det en bra stund?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: vilsjin skrivet 2012-11-16 14:01
Låter den vara kvar i ugnen tills den svalnat?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Skogis skrivet 2012-11-16 15:20
De e för enkelt ;)
Jag vill ha ett tjusigt ställ så det syns att man har ett dyrt kökstillbehör.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Hasse skrivet 2012-11-16 17:12
Citat från: Skogis skrivet 2012-11-16 12:59
Bör inte volymen på plåten också vara avgörande? Är nog mer intresserad av 15mm aluminium (42kg/kvm) än 6mm rostfri (48 kg/kvm). Värmelagringen bör vara betydligt större i aluminiumplåten pga större volym vilket är vad man eftersträvar.


Nja, riktigt så enkelt är det inte. Om det handlar om att lagra värme, dvs energi, så beror det på plattans vikt och materialets förmåga att lagra energi, vilket kallas specifik värmekapacitet. Men det visar sig att du ändå har rätt i slutändan.   :)

Om man utgår från dina uppgifter - 15mm aluminium (42kg/kvm), 6mm rostfri (48 kg/kvm) - så får man fram att om plattorna har lika stor area så kan aluminiumplattan lagra drygt 70% mer energi än stålplattan. (Då har jag räknat med att aluminium har en specifik värmekapacitet på 900 J kg-1 K-1 och stål 460 J kg-1 K-1.)
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-11-17 09:28
Borde inte mängden energi som behöver lagras bero på massan hos det som skall tillagas?

Och hur kommer värmeledningsförmågan in i bilden? Tidigare i tråden lutar vi ju åt att värmeledningsförmåga är en nyckelparameter.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Skogis skrivet 2012-11-17 09:56
Värmeledningsförmågan påverkar väl bara hur långt tid det tar innan plattan är varm. Sten tar längre tid än aluminium att värma upp men svalnar också långsammare.

Var först avvisande vad det gäller plåt i ugnen, jag bakar sällan pizza. Men är den bra vid brödbak får jag nog tänka om.

Får väl ta mått på ugnen och fräsa till en lagom tjock plåt och testa. Ska man fräsa någon form av logga eller text i ytan för att brödet ska bli snyggt i botten? Men vem ser det?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Hasse skrivet 2012-11-17 12:06
Citat från: Andreas skrivet 2012-11-17 09:28
Borde inte mängden energi som behöver lagras bero på massan hos det som skall tillagas?


Jo, så är det. Så länge plattan är varmare än brödet kommer värmeenergi att transporteras från plattan till brödet. Ett stort bröd (som väger mycket) behöver mycket energi för att bli varmt.

Hur mycket energi som krävs är ganska lätt att räkna ut om man vet tre saker:

Specifik värmekapacitet c
massa (vikt) m
hur många grader materialet ska värmas T

Om man multiplicerar dessa tre storheter får man energimängden E. Dvs:

E = cmT

Citat från: Andreas skrivet 2012-11-17 09:28
Och hur kommer värmeledningsförmågan in i bilden? Tidigare i tråden lutar vi ju åt att värmeledningsförmåga är en nyckelparameter.


Som Skogis säger är värmeledningsförmågan ett mått på hur snabbt materialet kan ta emot och avge värme. I detta fallet vill vi nog ha ett material med hög specifik värmekapacitet och hög värmeledningsförmåga.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: vilsjin skrivet 2012-11-17 14:35
Här är en bra genomgång av fysiken kring kokkärl http://forums.egullet.org/topic/25717-understanding-stovetop-cookware/ (http://forums.egullet.org/topic/25717-understanding-stovetop-cookware/)
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2012-12-20 18:31
Den platta om jag sett på kickstarter är en kvarts tum tjock, med andra ord ungefär 6,35 mm tjock. Runt den tjockleken, kanske lite tjockare, verkar vettigt. Materialet stål, kanske till och med rostfritt. Det ska väl inte vara svårt att ordna fram?
Det som verkar vara mest krångligt är att skära till materialet, undrar vem som gör sådant här i stan. (Västerås).
Sedan lite blåneringsvätska på det så har man en bakplåt.

Ett bra litet projekt i januari.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2012-12-30 13:41
Nu har jag bestämt mig, jag ska ordna mig en bakplåt. Jag har undersökt och funnit vilket material som ska användas  och hittat någon som kan skära åt mig.

Lika gärna som att jag fixar en plåt bara åt mig kan jag ordna fler. Det förutsätter att någon annan vill ha en. Är någon annan intresserad? Plåten kommer vara cirka 300*400*8 millimeter. Tjockleken kan komma att förändras någon millimetet. Mest av porto/frakt hänseende.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2012-12-30 15:13
Jag kan tänka mig att vara med, återkommer du med detaljer?

/gilius
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: magnus skrivet 2013-01-01 20:55
Vilket matrial har du valt?
Skulle behöva en måtanpassad till min ugn, min befintliga Weber runda pizzasten är inte optimal.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: kayaker skrivet 2013-01-07 12:13
Citat från: Gilius skrivet 2012-12-30 15:13
Jag kan tänka mig att vara med, återkommer du med detaljer?

/gilius

Samma här!

/Fredrik
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2013-01-07 13:29
Vad roligt att det finns intresserade.

Jag ska utforma en plåt som är tänkt att lägga på ugnsgallret, initialt. Priset är inte helt klart ännu men kommer nog att hamna runt 450kr, reservation för framtida kalkyleringar.
Matrialet kommer bli ett stål, av en typ som är för ändamålet lämpat.
Just i och med att det är en hel del som måste sättas på plats skulle jag vilja be alla som är intresserade att maila sina kontaktuppgifter till mig på adressen robert@vancata.net. Så snart fler detaljer kommit fram så kontaktar jag er direkt,
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2013-01-09 16:14
Imorgon kommer jag, som det verkar, ha en prototyp i mina händer. Jag är jättespännd.

Flera intresserade har redan hört av sig, mailat sina kontaktuppgifter och intresse. Alla intresserade kommer att få mer information och plåtarna kommer att skickas ut i samma ordning som anmälningarna kom in.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2013-01-10 19:11
Nu har jag fixat en plåt, själklart kommer jag att testa den redan ikväll. Idag så bakar jag bröd, i helgen gör jag pizza. Det ska bli så spännande.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2013-01-29 16:40
Testerna föll väl ut. Såpass väl så jag tror att det kan bli något mer. Två har redan anmält sitt intresse om jag skulle ta fram fler, är det fler som är intresserade?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2013-02-05 12:39
Vad händer, har du mer info?

/g
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2013-11-06 20:56
Nu kan jag avslöja ett rykte. Det kommer snart en produkt, Bakstål.

Än så länge kan man inte köpa det, det finns inte ens en hemsida ännu. Det finns däremot en Facebook-sida. Gillar man den är man säker på att få de senaste nyheterna om Bakstål.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: webguide skrivet 2013-11-07 08:06
Citat från: Robert021 skrivet 2013-11-06 20:56
Nu kan jag avslöja ett rykte. Det kommer snart en produkt, Bakstål.

Än så länge kan man inte köpa det, det finns inte ens en hemsida ännu. Det finns däremot en Facebook-sida. Gillar man den är man säker på att få de senaste nyheterna om Bakstål.


Säg gärna till om du vill att jag kastar ett öga på siten, jag har jobbat med SEO (sökmotoroptimering) sen 2003 och Internetmarknadsföring sen 1995.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2013-11-07 16:50
Tack. Jag hör av mig när det närmar sig.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: kayaker skrivet 2013-11-07 17:08
Citat från: Robert021 skrivet 2013-11-07 16:50
Tack. Jag hör av mig när det närmar sig.

Gôtt!
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2013-11-10 19:57
Ordnade en 10mm plåt som jag provat till pizza, otroligt bra resultat. Perfekta bottnar och snabbt klara, ca 3 min men hade nog inte riktigt kommit upp i full värme, skall köra 300c i en timme innan jag drar på grillen nästa gång.

/g
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2013-11-10 20:08
Jag har ett par bra recept som jag publicerar snart. Håll utkik på sidan Bakstål på FB, det är där de kommer hamna först. Genom att gilla riskeras inte att recepten missas.

Vilket stål använde du? Vilken sort, vilken legering?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2013-11-10 21:37
Ingen aning, har en kompis som är smed som skar ut den till mig. Känns inte som om det skulle spela någon roll, men det gör det kanske.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2013-11-10 21:45
En viss roll spelar det. Jag tänker på materialets konduktivitet och kapacitans.

Legeringen har betydekse för eventuell överföring av inte jättenyttiga ämnen frånbmaterial till livsmedel, vid tillagningstemperaturen.
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2013-11-10 22:02
Vad skall man undvika och vad är riskerna ?
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Lasse skrivet 2014-01-05 23:23
Citat från: Robert021 skrivet 2013-11-06 20:56
Nu kan jag avslöja ett rykte. Det kommer snart en produkt, Bakstål.

Än så länge kan man inte köpa det, det finns inte ens en hemsida ännu. Det finns däremot en Facebook-sida. Gillar man den är man säker på att få de senaste nyheterna om Bakstål.


Kan visst köpas. http://bakingsteel.se/products
Titel: SV: Är en pizzasten något att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2014-01-05 23:26
Och under januari kommer Bakstål att lanseras.
En helt svensk produkt.