2024-04-18 08:22

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Rob

1
Cranberry sasongen ar igang som varst har.

Jag har aldrig tidigare testat, men i forrgar gjorde jag sylt. Kanongott!

Enkelt som bara den.

Blanda 200 gram socker med lite vatten, koka upp.
Hall i 454 gram skoljda cranberrys, lat skjuda i 10 minuter.
Svalna

Riktigt gott alternativ till lingonsylt, dessutom tyckte min 3.5aring om nar de "poppade" (baren som sprack)

2
OK, tråkigt att det inte blev nåt! Jag screenar just den tråden ...

Nu blir det lite OT,  men...

Jag har en tunn 220*110 i CPM154 på order hos Butch Harner (smashed hippie micarta handtag...). Den skall bli klar tills vi är framme....
Spännande!

Normalt använder jag (nästan) bara kolstål (den beställdes ursprungligen med O1 stål men jag ändrade mig när jag kom på iden att spegelpolera den själv)

Rob
3
Snål som jag var så blev det ingen skärbräda från The boardsmith (andra här shoppade loss) utan jag sökte en annan väg.

Jag inhandlade en 40*50cm stor gummi-skärbräda som heter "Sani-tuff".

I huvudsak är den som det låter. En platt skiva av ett blekt sandfärgat hårdgummi.
Den känns mycket snäll mot knivarna och är enkel att göra ren. Dock skall den handdiskas.
Då man skär på den ger den en skön, lite mjuk känsla vitt skild från plast och faktiskt bättre än de ändträbrädor jag testat.

Nackdelen är att den inte är snygg... Hemma anses den (av andra delar av familjen) så ful att den inte kan stå framme för normal användning.

http://www.nytimes.com/1999/08/04/dining/test-kitchen-a-cutting-board-with-the-right-stuff.html

http://www.instawares.com/sani-tuff-cutting-board.tea-159905.0.7.htm
4
[Sidospåren om slipmetoder från tråden Min favoritkniv / mina knivar! Berätta om dina knivar i denna tråd! är härmed utklippta till ny tråd. /Andreas]

Kom nu ihåg att den bara kommer "grundslipad". Ägaren förväntas lägga den riktiga eggen själv...

Grattis i alla fall! VG10 är ett trevligt rosttrögt stål.
5
Ett av mina favoritvattenhål (http://www.japanesechefsknife.com/default.asp) har julrea (det har de varje jul) med 10% rabattt på i princip allt.

Mina erfarenheter av Koki som driver siten är suveräna.

Happy shopping!! ;D
6
Till slut dök ett paket upp på posten. Skyfflade in den halvsovande sonen (skolar in) i bilen och iväg.

För ca 3 månader sedan beställde jag två nya knivar från Japan. Efter lång betänketid hade valet fallit på Moritaka Hamono ett bolag som jag aldrig beställt av tidigare. De har 700 års tradition av att tillverka skärverktyg och alla i bolaget är släkt.
http://www.moritakahamono.com/

Knivarna är fantastiskt välgjorda och jag hoppas att de kommer att kunna gå i arv i familjen.

Den rektangulära kniven är en grönsakskniv (162 mm) och den långsmala (270mm) att skiva kött med. Båda är gjorda med ett kärnstål som heter Aogami Super som är ett mycket väl ansett kolstål. Handtagen är traditionella 8-kantiga och i rosenträ med en buffelhorns del där fram. Båda är mycket lätta och mycket tunna, precis som jag vill ha dem.

Akiko Moritaka som varit min kontakt vid beställningen är fantastiskt service minded och jag har fått all hjälp och info jag kunnat önska. För er som funderar på att beställa så kan jag bara säga: Kör på!
7
Fick till desserten (chokladpannacotta med tropisk fruktsallad) igår detta vin:
http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=7787&Butik=0&SokStrangar=

Nivole, ett Italienkt sött dessertvin från Piemonte. Mycket gott och passar utmärkt till chokladbaserade efterätter.

Rekommenderas!
8
Jag funderar på att köpa en Silpat, eftersom jag minns att jag lagat mat med en kock som gillade dem.
Har någon erfarenhet av dem? Synpunkter?
Är den värd 140 kronor när jag ändå är igång  och shoppar från butiken (se salt och peppar-tråden)

http://www.cutleryandmore.com/details.asp?SKU=5747
9
Jag har tröttnat på vår medelmåttigt fungerande pepparkvarn och tänkte investera i en ny.
Vad använder ni och är de bra?

Har läst lite om ett märke som heter Unicorn, någon som hört talas/erfarenheter av det?
http://www.unicornmills.com

Funderar på Magnum eller Magnum plus.

Synpunkter?
10
För att fortsätta genomgången av köksapparaterna...
Vi satsade på en sådan här:
http://www.siemens-hushall.com/produkter/produkter_show.asp?id=122&fib=HB86K770S&parid=319&prid=122221

Summeringen är att det är kanon att kunna värma ugnen köra in en potatisgratäng micra dem samtidigt som den går på vanlig värm. Samma med klyftpotatis, 10-15 minuter med micron på och sedan bara värme, perfekt resultat på kort tid. Fönstret är utmärkt isolerat och blir ljummet med 225 grader i ugnen.

Nackdelen är att den är svårare att göra rent än en vanlig micro (grillslingor i taket) och vi slarvar med plastlocket. Plastlock mår för övrigt inte bra av 250 graders värme... Dessutom upplever vi micron som mindre effektiv än vanliga lmicro. 35 sekunder för att värma 200ml vällingsvatten till ljummet känns sådär. Dessutom verkar alla Siemens ugnar ha en "svalningsfläkt" som går tills ugnen anser att den är kall. Denna låter endel och verkar inte gå att stänga av.

Skulle jag köpa den igen? Ja faktiskt, jag tycker nog att fördelen att kunna micra och varmlufta samtidigt uppväger microns låga effekt.
11
Jag bytte kök för drygt ett år sedan. In kom en induktionshäll med efterföljande rensning av kastruller och pannor. Efter magnettest var nästan allt utom gamla gjutjärnsgrejjer borta.

Gjorde en marknadsundersöklning och kom till slut fram till att jag inte kunde bestämma mig...

Behovet minskade inte och flickvännens irritation steg. Uppenbarligen anses inte en stor gryta och ett antal stekpannor tillräkligt för vårt hushåll.

Jag gjorde vad varje kvalificerad prylnerd fruktar, jag åkte till IKEA och investerade i deras startset
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30101168.

Detta skulle ge mig ro att fortsätta klura på vad jag ville ha...

Nu har jag använt pannorna i ett år och jag har faktiskt inte känt ett behov av att fortsätta min undersökning. Kompletterade startsetet efter hand och vi har nu allt vi behöver.

recensionen då:
Materialet är rostfritt, blankt på insidan och borstat på utsidan. Botten är tjock och laminerad och jag upplever inte att värmen sprids ojämnt. Ingen av våra kastruller har slagit sig eller blivit skeva (och då kör vi dem på gashäll i båten under sommaren)
Kastrullerna är lätta att diska, de har inga skarpa kanter eller annat som mat fastnar i. Med jämna mellanrum kör jag dem i maskin på intensivprogrammet.

Stekpannan är teflonbelagd och visar inga tendenser till att släppa beläggningen. Den får en omgång med stålull på utsidan emellanåt, inget problem för den borstade ytan.

Det enda smolket i bägaren är att handtagen sticker ut lite mer än vad jag önskar (mest på locken) vilket gör att de tar upp endel plats och blir svåra att stapla.

För priset är de oslagbara och det finns gott om alternativ och varianter. Var hittar du annars en 10 liters kastrull för 259 kronor? Jag använder den inte ofta, men ibland vid storkok med gäster så plockas den fram. Om jag jämför med mina Hackman (stekpanna och kastrull) så upplever jag dem som likvärdiga.

Rekommenderas varmt.








13
Jag letar efter en stor (typ 60*40 cm) skärbräda i ändträ, var hittar man en sådan om man inte vill betala en förmögenhet? Vet inte ens om jag hittat en om man vill betala....

Tackar
14
Har ni några bra tips på var man kan titta på videos som visar hur man hackar och skär saker? Det är ju ett område man alltid kan bli bättre på.
15
Fujiwara FKM Gyuto 270 mm säljes.
Kniven är nästan nyskick med 50/50 egg och mycket vass.

En kniv man imponerar med när man skär upp söndagssteken....
Rostfritt molybden/vanadiumstål.

http://www.japanesechefsknife.com/FKMSeries.html

Pris 700 +frakt
16
En Hiromoto HC4 240 mm Gyuto säljes.
Kniven är slipad 50/50, mycket vass. Skär fantastiskt!
Sparsamt använd under ca 6 månader.
SK4-stål som är ett kolstål (rostar), men är inte speciellt reaktivt (nästan rostfritt och bildar inte mycket patina).
En bra kniv för de som vill prova en kolstålskniv, men inte lägga ut en massa pengar.
Levereras i originallåda med original oljepapper.

http://www.shinsakuto.net/Hiromoto.htm
http://www.japanesechefsknife.com/HiromotoHighCarbonSteelSeries.html

Säljes för att ge plats för nyinvesteringar

Pris 400 + frakt
17
Rekommendationer? Det blir grillad karré till middag imorgon.
18
En fantastisk kockkniv med mycket hård egg säljes. Kniven har tunnats ut i eggområdet och levereras med en 50/50 egg som är vassare än du någonsin sett en kökskniv. Kniven har slipmärken efter uttunningen.

Info finns på dessa adresser:
http://www.lyckasmedmat.se/product_info.php?manufacturers_id=11&products_id=39
http://www.japanesechefsknife.com/PowderedHighSpeedToolSteelSeries.html

Finns i GBG


Säljes för att ge plats för nyanskaffningar.

Ge mig ett bud!
Skicka ett personligt meddelande om du är intresserad.

Annonser

Powered by EzPortal