Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2011-10-01 12:12
Jag skiljer på ärtor (färska) o ärter (torkade) Ärter betyder också själva soppan med mitt hemmasnickrade språkbruk. För mig är "ärter med fläsk" en soppa på torkade ärter med kokt fläsk (i eller bredvid) "Ärtor med fläsk" betyder däremot kokta gröna ärtor med stekt fläsk till.
Förr var det rätt vanligt med gröna ärter i butikerna (fr.a Konsum) Då o då använde jag dom till ärter med fläsk. Smaken tyckte jag var likadan som hos dom gula men dom mosade sig lite lättare. Kan dock berott på varumärket.
Inte dricker man varm punch till Crème Ninon?
 
Skrivet av annamaria
 - 2011-09-30 20:44
Japp!  :)
Skrivet av Hasse
 - 2011-09-30 20:18
Den smakar ungefär som den med gula ärtor.

Det är svårt att jämföra om man inte smakar båda sorterna samtidigt, så nu fick vi en anledning att koka två satser. En med gula ärtor och en med gröna.  :)
Skrivet av annamaria
 - 2011-09-30 18:37
Är den lik den gula eller hur smakar gröna torkade?
Skrivet av Hasse
 - 2011-09-29 23:38
Visst är det ärtsoppa!

Något som jag ännu inte provat att laga själv, är soppa på torkade, gröna ärtor. En vän med finländskt påbrå har bjudit mig på detta, och det var hur gott som helst. Han påstår att denna soppa är vanlig i Finland.
Skrivet av annamaria
 - 2011-09-29 21:05
Citat från: Hasse skrivet 2011-09-29 18:50
Soppan som Psilander beskriver med frysta gröna ärtor och bubbelvin är väl en Crème Ninon och är, i mitt tycke, en helt annan rätt än den klassiska, svenska soppan av torkade ärtor.


Instämmer! Men ärtsoppa är det också...hrm...fast grön.
Skrivet av Hasse
 - 2011-09-29 18:50
Soppan som Psilander beskriver med frysta gröna ärtor och bubbelvin är väl en Crème Ninon och är, i mitt tycke, en helt annan rätt än den klassiska, svenska soppan av torkade ärtor.

Jag tycker om båda varianterna men om jag bara fick ta med mig en soppa till en öde ö, hade jag valt den svenska ärtsoppan.

Pepparrot i Crème Ninon är en nyhet för mig. Det låter så udda att jag måste prova någon gång.  :)
Skrivet av annamaria
 - 2011-09-29 17:59
Citat från: Psilander skrivet 2011-09-29 11:19
snart ärtsoppedags, igen, men ingen varm punsch, tyvärr
Min ärtsoppa gör jag oftast grön och slät


Japp, det serverades här i torsdag, dock utan punch. Sååå gott med fläsklägg i. Din gröna är jag tyvärr inte så förtjust i trots god champagne.... :)
Skrivet av Psilander
 - 2011-09-29 11:19
snart ärtsoppedags, igen, men ingen varm punsch, tyvärr

Min ärtsoppa gör jag oftast grön och slät
5dl vatten, en buljongtärning kyckling buljong
charlottenlök
600g gröna ärtor

en skvätt champagne

grädde
pepparot

Skrivet av Puttekock
 - 2011-09-23 19:47
Ärtsoppa á la Västergötland

½ kg gula ärtor
2st stora gula lökar
(1 msk mejram)
(1 msk timjan)
1-2 msk senap
(1-2st sockerbitar)
2-3st lagerblad
0,7-1kg kg rimmad fläskbog/sidfläsk
2-3l vatten
(salt)

Blötlägg ärtorna i ca. en timme, skölj av dem noga och fyll på med nytt kallt vatten, låt stå svalt över natten(12-24 timmar). Koka upp under lock på hög värme, skumma av ev. skal med hålslev. Tillsätt löken, hackad, hel eller i bitar, socker och lagerbladen. Lägg i det rimmade köttet, låt koka ca. en timme under lock på svag värme. Fiska upp köttet och låt det svalna lite, smaka av soppan med timjan, mejram och senap. Tärna köttet och lägg det i soppan, låt koka 15-20min, ta upp lagerbladen och de hela lökarna om man inte vill ha dem med i soppan. Smaka av med lite salt om det behövs. Tips: smula sönder timjan och mejram i handen för mer smak.




Ärtsoppa á la Skåne/Danmark

½ kg gula ärtor
2st stora gula lökar
2st morötter
2st potatisar
1 msk mejram
1 msk timjan
2-3l vatten

1-2st sockerbitar
1 msk salt
2-3st lagerblad
8-10st kryddpepparkorn
10-15st vitppparkorn
0,7-1kg kg rimmad fläskbog/fläsklägg
(1 st fläskkorv)
1½-2l vatten
(salt)

Blötlägg ärtorna i ca. en timme, skölj av dem noga och fyll på med nytt kallt vatten, låt stå svalt över natten(12-24 timmar). Koka upp under lock på hög värme, skumma av ev. skal med hålslev. Tillsätt löken, hel eller i bitar, samt morötterna, hel eller i bitar och potatisen i bitar.
Koka i 2 timmar på svag värme.

Under tiden kokar du upp vatten, socker, salt, lagerblad och pepparkorn. Lägg i det rimmade köttet, låt koka ca. en timme under lock på svag värme, skumma om det behövs.
(Lägg i fläskkorven efter halva koktiden, 30min.).
Fiska upp köttet/korven och låt det svalna lite, smaka av ärtsoppan med timjan, mejram, köttspadet och(salt). Koka soppan ytterligare 30min-1tim om det behövs.

Skiva köttet och korven, lägg upp det på ett serveringsfat vid sidan om, slå över lite spad. Servera soppan med tillbehören och senap.
Skrivet av Andreas
 - 2008-03-24 11:07
Här är en bok att se fram emot för den som riktigt vill fördjupa sig i ärtsoppa - "Ärtans år" av Pär Granlund som det står om i denna NSD-artikel http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=84850&arkiv=False&aid=c

Pär Granlund är inte överens med Rolfs länk http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=52&vid=213 och Kurts länk http://www.geocities.com/skroenor/artermedflask.html angående längden på fastan - i deras länkar står att fredagen var fastedag men enligt Granlund var fastan hela tre dagar, från fredag-söndag, vem har rätt?

Boken innehåller hela 52 ärtsopperecept och här http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=84851&arkiv=False finns åtta av dem:
¤ Italiensk ärtsoppa - kummin, citron, selleri, mjöl
¤ Tysk ärtsoppa (Erbensuppe) - revbensspjäll, potatis, rotselleri, purjolök, morot, persilja
¤ Ärtsoppa med Tornedalsk bastukorv - bogfläsk, purjolök, morötter, selleri, potatis, tornedalsk bastukorv
¤ Rysk ärtsoppa - potatis, morot, lök, persilja, korngryn.
¤ Samisk ärtsoppa - torrkött, färskt renkött, potatis
¤ Indisk ärtsoppa - vitlök, olja, spiskummin, cayennpeppar
¤ Turkisk ärtsoppa - sallad, persilja
¤ Traditionell polsk ärtsoppa - morötter, persilja, selleri, purjolök, rökt sidfläsk, mjöl

Som synes rätt rejäl variation! Har någon provat nån sån här lite mer äventyrlig ärtsoppevariant?
Skrivet av Mimmi
 - 2008-02-21 20:51
Har kokat en god ärtsoppa på buljongen efter fläskläggskoket, varsågoda att ta ett smakprov:

http://mimmismat.wordpress.com/2008/02/20/artsoppa-i-mimmis-kok/

Skrivet av bryggens
 - 2008-02-03 15:25
Jag bjuder vänner på ärtsoppa en gång om året, gör den på 2kg gula ärter och en rimmad fläsklägg.Fläskläggen brukar jag ta av svålen först, sen får den koka med från början hel i ärterna. När soppan börjar bli färdig, efter 2-3 timmar, tar jag upp läggen, renskär den och lägger tillbaka köttet i småbitar i soppan.Jag använder både mejram och timjan.
Skrivet av kurt
 - 2008-01-11 07:00
I Sverige äter vi ärtsoppa på gula ärtor, medan de torkade gröna är vanligare i Norge och Finland.

Bland skroenos "matens historier" finns det en artikel om ärtsoppa:

http://www.geocities.com/skroenor/artermedflask.html

http://www.geocities.com/skroenor/
Skrivet av Mimmi
 - 2008-01-10 20:56
Agneta: Det låter verkligen som en god idé med lite torrare punch. Har antecknat detta och skall prova snart.

Annonser

Powered by EzPortal