En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mat-Janne

Sidor: [1] 2 3
1
I mitt sökande ramlade jag över dessa artiklar. Håller ni experter med?
Grundkunskap:
http://illvet.se/teknologi/hur-vass-kan-en-kniv-bli-0

Slipa kniv med en kaffemugg:
https://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/200050

Lång artikel:
http://www.edgepal.com/slipverktyg/enkel-knivkunskap-17892500

2
Tack för alla tips. Det blev en tre-trissors Minosharp. Anländer nästa vecka.

3
Köksredskap, utrustning och maskiner / Slipa en Globalkniv
« skrivet: 2018-01-17 14:28 »
Min Globalkniv är fortfarande vass men inte som när den var ny. Vad har ni för rekommendationer för att hålla Globalknivar vid god vigör?

4
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-10 18:04 »
"...Based on the heat-up rate, the load and volume of liquid are calculated and an assessment made of liquid type; the control algorithm is then adjusted accordingly. ..."
Det var ju smart. Man tar derivatan av temperaturhöjningen och med det värdet räknar man ut vattenvolymen.

5
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-08 16:54 »
nej, det sitter en PID i dem så en algoritm har de ju hur som helst och de mer avancerade enheterna lär ha algoritmer för att stödja temperaturregleringen.
Slutresultatet blir ju detsamma. "algoritm" = bra propeller och kraftig värmeslinga.
Men, ok, de mer avancerade cirkulatorerna löser säkert det på ett annat vis.

6
Matbröd / SV: Skållat bröd - varför egentligen?
« skrivet: 2018-01-07 17:31 »
Hur skållar man mjöl? Någon som kan förklara?

7
Allt om grillning & BBQ / SV: Vakuumförpackad
« skrivet: 2018-01-07 17:21 »
Hur förklarar man annars att viss färs som är stekt får mer svårdelade klumpar än annan?
All köttfärs är jämlik men en del köttfärs är mer jämlik än andra ...
Kan ju bero på ursprunget, tillsatser, lagringstemperatur, ålder ...

8
Företagsavdelning / SV: Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-01-07 17:11 »
Mat-Janne: Intressant. Hur gör du då när du planerar veckan och kanske framförallt när du skapar inköpslistor? Gör du sånt manuellt på papper eller håller du allt i huvudet?
Jag gör det manuellt förstås. Det är inte helt tomt hemma i mitt kök så allt behöver inte handlas in.
Om du har en bra ide på automatisk inventering av det som finns hemma får du gärna dela med dig här. Det är det största böket när man ska göra en ny maträtt.

9
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-07 13:49 »
jag skulle tro att de använder en algoritm för att göra en beräkning som täcker större delen av utrymmet i vattenbehållaren
Eller så har cirkulatorn helt enkelt en bra pump / propeller som effektivt cirkulerar vattnet tillbaka till ett kraftfullt värmelement som snabbt värmer upp vatten som inte håller den inställda temperaturen.

10
Allt om grillning & BBQ / SV: Vakuumförpackad
« skrivet: 2018-01-07 13:14 »
Då får man köra den bra länge och hårt, i princip bara låta den ligga tills den 'r helt genomstekt och att maillardreaktionen påverkar all färs.
Intressant!
Mer info: https://sv.wikipedia.org/wiki/Maillardreaktion
https://taffel.se/blog/maillardmagi-hemligheten-bakom-gyllenbrunt


11
Företagsavdelning / SV: Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-01-06 20:55 »
Jag har alla mina recept och övrigt på Dropbox. Alltid åtkomligt även om man är hos en kompis

12
Allt om grillning & BBQ / SV: Vakuumförpackad
« skrivet: 2018-01-05 19:50 »
Köttfärs måste du konstant hacka med stekspaden när du steker tills alla klumpar är delade och köttfärsen består av småbitar som inte är hopklumpade. Gjorde du så?

13
Allt om grillning & BBQ / SV: Kallrökningsenhet
« skrivet: 2018-01-05 16:44 »
Jag köpte rökgeneratorn på Jula
Sökte på rökgenerator på Jula utan resultat. Har du en länk till produkten?

14
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-05 15:23 »
Hur pass bra håller baden/cirkulatorerna temperaturen? Jag menar kan man vara säker på att 65 inställda grader är 65 och inte 64 eller 66? Alla temperaturmätare visar fel, frågan är bara hur stort felet är. :)
Dessutom kan det säkert skilja en grad ute i grytan jämfört med inne i cirkulatorn där temperaturen mäts, speciellt om man inte har lock på grytan

15
Känns som ett gammalt problem som man borde ha löst vid det här laget. Det borde gå att mata hönsen med något för att få dom att värpa bättre ägg. Borde inte vara jättekomplicerat...
Varför inte kokta och skalade när vi ändå håller på ... ?  8)

16
Svårskalade ägg blir lite mer lättskalade om man skalar under rinnande vatten eller i en bunke med vatten

17
Det är väl annars inte så lyckat att tina och frysa kött utan tillagning.
Vore intressant att höra vad som händer då. Eller är det bara någon man säger?

18
Här är en bra temperaturguide: https://s3.amazonaws.com/chefsteps/static/ChefSteps-SousVideReference.pdf
Potatis, 85 grader i 1.5 timme .... Någon som provat?

19
Allt om sous vide / SV: Nomiku - Portabel cirkulator
« skrivet: 2018-01-03 17:27 »
Men det där med locket är nog inte helt genomtänkt, Det måste bli mycket värmespill och ånga i köket när man inte kan lägga på ett lock.
Såga till ett lock av en träskiva, den isolerar bättre än folie.

20
Allmänna diskussioner / SV: Gnälltråden
« skrivet: 2018-01-02 18:00 »
Och hur ska man veta vart man ska gå? Hur ska man orka hålla reda på vilken restaurang som just nu har en kock som kan tillaga t.ex fisk på ett korrekt sätt? Det borde väl vara en självklarhet att vilken restaurang som helst (var som helst) ska kunna laga mat.
Absolut. Men så är det inte. Tyvärr. Titta på andra yrkesgrupper, hantverkare t.ex. TV4 skulle inte kunna gjort Fuskbyggarna. Många oseriösa låneinstitut breddade vägen för TV3's Lyxfällan. Med det perspektivet är jag rätt nöjd även om jag väljer en restaurang med en dålig kock ...

Sidor: [1] 2 3
- Annonser -