En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mek-Thomas

Sidor: [1]
1
Företagsavdelning / SV: Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-02-12 17:52 »
AMP fungerar bra för dynamiskt content, men det är lite trixigare. Ebay kör AMP för att ta ett exempel.

Har du någon bra länk där man kan läsa vidare?

För övrigt så blev jag lite förvånad över att antalet nya medlemmar som verkar komma från matforumet var förvånansvärt lågt. Jag har hittills fått bättre resultat på mer hjärndöda sociala medier som Facebook (ok vi talar inga tresiffriga medlemsantal, men ändå).

Det blev jag lite förvånad över. Jag trodde här skulle vara rätt ställe för att lyckas testa en sådan här app. Ni som varit inne och snokat och resonerat att det inte var något för er, vad beror det på? Saknas funktioner? Jag förstår att just kontoskapandet kan vara ett litet hinder. Är man tveksam till att lämna ut sin e-post?
Eller har ni, precis som Mat-Janne, redan har en bra lösning för hur ni hanterar era recept?

2
Företagsavdelning / SV: Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-01-27 16:04 »
Du kan ju lägga till funktionalitet för att skicka shoppinglistor (beställningar) till onlinebutiker, typ mathem och köra som affiliate = en intäktsmodell.

Bra idé. Men då behöver jag nog lite fler användare än idag för att de ska vara intresserade. :)
Jag har ganska nyss lanserat den till en större publik för att få lite mer feedback. Än så länge har mest närmast sörjande använt sig av den.

Om du tänker SEO så är det superviktigt att den mobila versionen är snabb och lättnavigerad/använd eftersom Google from i år kommer att ha en mobile-first-aproach = att de utgår från den mobila versionen av en site för att avgära hur den skall ranka. Dessutom tillför de laddningshastighet som en rankingfaktor i juli i år. Lägg gärna till en amp-version av delar eller hela siten också.

Kör responsiv design rakt igenom så hela siten ska fungera på mobil utan att behöva göra nån omnavigering till en mobil variant.

Amp var väldigt intressant! Hade inte hört talas om det förut. Har läst på lite, och insett att det kanske inte lämpar sig jättebra för dynamiska sidor (med mycket användarinnehåll) eftersom amp cachas flitigt. Däremot kan det nog vara en god idé för de publika sidorna. Har börjat fila lite på en amp version av första sidan.

Har dock en del kvar att göra ang. hastigheten över lag innan en amp-version prioriteras. Hellre en snabb "vanlig" version utan amp, än en seg sida med en ultrasnabb amp-variant.

3
Företagsavdelning / SV: Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-01-25 08:19 »
Tack för de bra kommentarerna. Nu har jag kryddat info-sidan med lite skärmbilder.

http://www.minegenkokbok.se/om

Frågetecknet nu känns som hur många bilder man vill ha. Eftersom Min egen kokbok fungerar på de flesta enheter skulle man kanske vilja ha mobil/platta/dator-versioner av alla skärmbilder, men det blir samtidigt lite mycket...

4
Företagsavdelning / SV: Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-01-11 21:32 »
Mmm jag har också uppfattat det så att recept är fria (vilket egentligen är märkligt eftersom nån ändå har lagt ner tid på att skriva texten i dem), men att bilder inte är det. Men om din tjänst bara är för eget bruk, dvs att var och en har sitt eget konto där ingen annan kan se recepten, så borde det väl likställas med att göra en "kopia för eget bruk", och då borde kanske inte bilder vara något problem?

Jag kan faktiskt förstå hur det kan vara svårt att skydda recept, eftersom var gränsen går för vad som är originellt är svårt att avgöra. Ett recept på pannkakor är ju knappast unikt. Men kladdkaka då?? Det är svårt att bevisa att någon inte kommit på exakt samma recept och man kan ändra någon mängd ganska lite för att det ska känna som ett nytt recept.

Man kan välja att titta i andra personers kokböcker (förutom på de recept som användaren markerat som "hemliga"). Dessutom kan man komma åt receptlänken även om man inte är inloggad, för att man  t ex ska kunna dela med sig till en vän som inte har Min egen kokbok. Så det är inte helt för enskilt bruk. Jag hoppas nyttan av de här funktionerna ska överväga möjligheten att få in receptbilderna automatiskt. Det är faktiskt ganska roligt att ta egna bilder har vi märkt.

En regelrätt manual är alltid jättebra, men för att skapa ett konto så skulle det för min del räcka med översiktliga skärmdumpar. När det gäller att snabbt bekanta sig med nåt föredrar jag bilder framför film, när det är bilder kan man titta på varje bild så kort eller länge man vill, en video måste man sitta och vänta ut om den är för långsam eller pausa och hålla på om den är för snabb.

Mycket vettigt argument mot video, som jag håller med helt om.
Nästa sak på priolistan blir att skapa en lite mer inbjudande hjälpsida med mer bilder.

5
Företagsavdelning / SV: Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-01-08 18:59 »
Mat-Janne: Det där problemet har jag också funderat på. Däremot har jag inte kommit på någon egentlig bra lösning, eftersom det känns som det kräver ganska mycket jobb från användaren att inventera sitt kök och hålla en sådan lista uppdaterad. Det vore intressant att lösa det "bra", men idén nu är att man kan lägga till en ingrediens på inköpslistan så fort man märker att den tar slut så finns den sedan med när man handlar nästa gång.
Och när man lägger till ett helt recept på inköpslistan får man först möjlighet att välja bort de varor man har hemma.

Andreas: Om du fick välja, vilken typ av hjälp skulle vara mest intressant för att avgöra om man vill skapa ett konto? Är det en regelrätt manual med alla funktioner beskrivna, eller är det mer översiktliga skärmdumpar av de olika sidorna à la App store och Google Play? Eller kanske rent av en video så man slapp läsa något alls?

6
Företagsavdelning / SV: Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-01-07 16:32 »
Mat-Janne: Intressant. Hur gör du då när du planerar veckan och kanske framförallt när du skapar inköpslistor? Gör du sånt manuellt på papper eller håller du allt i huvudet?

Andreas: Bra tanke! Nu får min sambo vatten på sin kvarn, hon har också efterlyst mer hjälp för nya användare (jag har försökt designa sidan för att den ska vara lätt att använda, men det hjälper ju inte om man inte ens vet vad man får). Anledningen har varit att ifall jag behövt göra stora ändringar i gränssnittet så behöver hjälpen också uppdateras. Nu börjar de däremot bli så stabilt att det kan bli aktuellt på riktigt.

Vad gäller upphovsrätt så har jag valt att inte importera receptbilder. Vad gäller övriga receptinformationen (ingredienser, instruktioner, tid, antal personer) så har jag tolkat det som att den inte är upphovsrättsskyddad såvida det inte är skrivet på ett väldigt konstnärligt sätt och därmed uppnår verkhöjd. Och det har jag inte sett så många recept som är. Det som jag fortfarande är lite osäker på är väl den inledande beskrivningen av receptet, vilket jag än så länge valt att importera.

7
Företagsavdelning / Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-01-06 16:11 »
Hej!

Jag har sedan en tid tillbaka utvecklat en tjänst för att hjälpa till att samla recept, planera matlagningen, och skapa inköpslistor -
Min egen kokbok
https://www.minegenkokbok.se

Nu är den tillräckligt komplett och stabil för lite bredare testning. Finns det några matintresserade där ute som tycker en sådan tjänst verkar intressant?

Oavsett om du väljer att skapa ett konto eller ej så är jag nyfiken på om du idag använder någon annan liknande tjänst? Vad tycker du är bra/dåligt med den? Finns det något verktyg du idag saknar för att matlagningen, och allt om hör den till, skulle bli ännu roligare (och enklare)?

Jag tar tacksamt emot alla kommentarer och idéer!

Sidor: [1]
- Annonser -