En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - webguide

Sidor: [1] 2 3 ... 55
1
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-12-13 06:04 »
Jag kommer att prova med "helgskinka" i vår. Någon som har provat att köra i cirkulatorn i 12 timmar på 70 grader?

Ja, tiden är ju kopplad till skinkans storlek, inte främst vikt utan volym. Det finns speciel tejp att köpa så att man kan sticka in en termometer i skinkan och mäta kärntemperaturen utan att det läcken in vatten,

2
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« skrivet: 2018-12-13 06:01 »
Stackare, jag riktigt ser dig smyga fram till delikatessdisken när det är folktomt där. Jag ser tjejen i kassans hånfulla blick när du radar upp dina ekologiska varor på bandet. Livet är grymt sa grisen ;)

Deth änder aldrig faktiskt, varken det ena eller det andra av det där.

3
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« skrivet: 2018-12-11 06:19 »
Det finns en tendens att fnysa åt dyr mat som om det är "fult" att vilja köpa något som är dyrt. Samma tendens finns bland människor som envisas med att kalla mousserande vin för Champagne, något som är en förolämpning inte bara mot Champagne men också mot alla andra sorters mousserande viner, Cava, Prosecco och så vidare som förtjänar att bedömmas utifrån vad de är för produkt.

De så förhatliga dyra produkterna är ofta dyra av en anledning och den anledningen är väldigt ofta hårt arbetande, passionerade små producenter som med små medel producerar produkter som håller hög kvalitet. Det blir ledsamt när storproducenter som mha mer eller mindre ohälsosamma tillsatser, tillverkningsmetoder och arbetsförhållanden. Kan producera stora mängder av en "liknande" produkt som de sedan marknadsför hårt som en högkvalitativ produkt genom att skapa ett marknadsföringsunderlag som bygger på att skapa samma kännsla för produkten som de tidigare nämnda små producenterna åstadkommer. Resultatet, de små producenterna som ofta jobbar med ekologiskt/biodynamiskt hållbart jordbruk slås ut eftersom de inte kan konkurrera med den storskaliga livsmedelsindustrin.

Självklart finns det undantag, men generellt anser jag att man skall dra öronen åt sig om något är billigt. Jag tycker också att det är ledsamt när de här producenterna beskrattas som någon slags fult snobberi. Det skulle adrig hända om det handlade om en liten metallindustri som riskerar att slås ut av en storskalig konkurrent (tvärtom, folk skulle demonstrera för den lilla industrin). Men det går uppenbarligen bra att bespotta någon som producerar livsmedel av hög kvalitet.

4
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« skrivet: 2018-12-05 09:02 »
Men är det så? Det verkar vi ju inte vara överens om. Du (och den italienska lobbyn) har bestämt att ju dyrare en skinka är desto godare är den. Vi andra dödliga är öppna för andra förslag och en dag hittar även en blind höna ett korn ;)

Nej, jag föredrar Pata negra framför Parmaskinka så den italienska lobbyn kan intevara inblandad :)
Men du säger ju själv att den finare skinkan är bättre men att du tycker det är för dyrt att ha på frukostmackan.

Jag vet hur den färdigskivade och förpackade skinkan som utgjorde grudnen för testet som du hänvisar till smakar och det är väldigt, väldigt långt från smaken av en välproducerad skinka, svensk, italiensk, fransk, spansk eller var som helst ifrån.

5
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« skrivet: 2018-12-04 10:25 »
Jag tycker inte min frukostmacka är äcklig bara för att jag köper skinkan hos von Lidl ;D

Men nu handlade det ju om att det var godare med en dyrare. Jag köper inte sämre kvalitet bara för att det är frukost det handlar om.

6
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« skrivet: 2018-12-04 06:15 »
Hur mycket man är villig att betala beror väl också på vad man ska ha skinkan till. Tapas till matnördiga vänner kräver väl en dyrare variant än vad man har på frukostmackan.

Det tycker inte jag, mat skall vara gott. Frukostmackan blir ju lika god som sitt pålägg.

7
Om vi nu ska vara källkritiska, var kommer källan från? Kan vi lita på den?

Genmodifiering ör samma sak som växtförädling, något som människan har äågnat sig åt ända sedan vi lärde oss att odla något. Genmodifiering är ett modernare sätt, men man gör ju samma sak...

8
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« skrivet: 2018-12-03 06:16 »
Men hur ska jag veta vilken som är en bra o vilken som är en dålig parmaskinka? De tre vinnarna i testet var:

Zeta: Prosciutto di Parma
Dulano Selection: Original Jamón Serrano
Garant: Jamón Serrano

Här var det alltså serranoskinkor från "billighetsaffärer" (Lidl och Willys) som spelade i samma liga som parmaskinkan. Var det en "dålig" parmaskinka eller hade testdeltagarna defekta smaklökar? Jag tycker detta är en snårskog. Det verkar ju inte vara så att bara för att man köper den dyraste skinkan får man den bästa. Själv vägrar jag att köpa skinka för 713:-/kg när jag kan handla en lika god på Lidl för 199:-/kg :(

Alla de tre skinkorna håller ungefär samma kvalitet, de är färdigföpackade och de kommer från stora varumärken där industriella tillverkningsmetoder gör att de kan hålla nere kostnaderna.  Det är hyffsad dåliga grejer helt enkelt och det är på gränsen till tveksamt om man kan kalla dem för parma/serrano.

En skinka av hög kvalitet ligger ofta (inte alltid)på från 1000 sek/kg och uppåt, man kan tycka vad man vill om priset men som sagt tillverkningskostnaderna för livsmedel av hög kvalitet är väldigt höga + att det ofta handlar om små producenter med begränsad tillverkning.

9
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« skrivet: 2018-12-03 06:09 »
... eller håller ett högt pris. Det finns många smarta prissättare som lurar de flesta. Inte bara mat utan "märkes"-övrigt också. Välj klokt.
Väldigt, väldigt ofta får man vad man betalar för. Lågt pris = låga tillverkningskostnader, vilket ofta betyder bristande djurvård, hygien, arbetsmiljö, tillsatser (ofta socker) etc. "Smarta prissättare", ja, genom att sälja saker till "lågt pris" tror folk att de gör ett klipp.... Mat är inte billigt, livsmedelsindustrin (dem som du kallar för smarta prissättare) har dock fått oss att tro det för att vi skall välja deras produkter.

10
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« skrivet: 2018-11-28 08:57 »
Jag läste ett test på lufttorkad skinka i GP nyligen. Där kommer tre skinkor i topp; en parmaskinka o två serranoskinkor. Mellan dyrast och billigast av de tre skiljer det drygt 500 kronor per kilo: "Ett intressant resultat, eftersom parmaskinkan anses vara exklusiv och kostar därefter, medan den spanska serranoskinkan inte är högst rankad ens i sitt eget hemland" säger GP
Då kanske man inte bara ska gå på den image som italienarna lyckats skapa. Eller är parmaskinkan dyrare att framställa än serranoskinkan?

Ja, det tror jag, Serranoskinkan är lite enklare. Mer korrekt är ju att jämföra med Pata negra. Dessutom skriver  ingenting om vilken serranoskinka eller vilken Parmaskinka det handlar om. Det är ju en enorm skillnad mellan en bra och dålig parmaskinka.

11
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« skrivet: 2018-11-27 07:22 »
Lidls skinka borde säljas opackad på saluhall för 5-10 ggr högre pris för att den ska duga :-)

Jag förbehåller mig rätten att vara ytterst misstänksam mot skinka som håller lågt pris. En skinka som håller hög kvalitet är dyr att tillverka.

12
Webguide, du verkar insatt i mycket.
Skulle du kunna ha vänligheten att förklara vad en Hotmix/Thermomix egentligen är och framförallt hur den används?
Några fördelar?
Några nackdelar (förutom priset då)?

Ja.
Vi kan kalla dem för värmemixers. En värmemixer är i grunden en mixer som kan värma upp innehållet samtidigt som den mixar/rör.

Det är grundfunktionen, sen har olika värmemixrar lite olika funktioner och kapaicetet. Man kan använda dem till väldigt många olika saker. De har ofta stark motor, starka blad, klarar höfga temperaturer. Hotmix är bäst i klassen och hemmaversionen klarar av att värma innehållet till 140-150 grader så man kan t.ex. göra:
soppor, enkelt man lägger ner ingredienserna i omgångar, beroende på vad för soppa det gäller. T.ex. först lök som man fräser mjuk, sedan övriga ingredienser och låter mixern röra sakta tills det är klart. Då kan man om man vill mixa soppan slät. Allt görs i samma bägare i hotmixen. Väldigt smidigt.

Man kan göra glassmet. Den skall ju värmas till ca 82 grader (om man har äggbaserad smet) + att jag vill att vaniljstången (vid vaniljglass) skal ligga och dra vid relativt hög temperatur för att så mycket smak som möjligt skall dras ur. I det fallet lägger man i alla ingredeienser och ställer in mixern på rätt temperatur och tid och låter den gå.

Brynt smör, man lägger i så mycket man vill, jag kör ofta ett helt paket (0,5 kg) och gjuter det i silikonformar. Man ställe rin den på 150 grader och kör tills det är klart.

Olika sorters mjöler, floorsocker etc. Hotmixen är robust och hållbar, man kan t.ex. göra kikärtsmjöl i den

Sen kan man göra olika sorters mousser, krämer och en massa andra saker. Det handlar ltie om att förstå vad man skall ha den till. Men ovanstående ger en ganska bra indikation på vad man kan hitta på med den. Om man skall göra enb större middag så kan den avlasta dig i köket genom att t.ex. göra en blokålspuré. Den kör av sig själv och du kan göra andra saker medan den jobbar....

Hmmm, det var väl en liten förklaring hoppas jag! :)

13
Aha, tack! Har dålig koll på vad för temp det är i stekpannan klart, men tycker annars smör funkar ganska bra för min del, jag gör väl det mesta i lägre temperaturer då kanske :)
Nä, det har jag aldrig påstått... menade mer att man kanske kan undvika det dåliga som faktiskt går att undvika... vissa saker kommer man tyvärr inte undan hur man än gör... sen är det såklart helt valfritt hur man gör med det man kan påverka, jag har aldrig tänkt på dessa sakerna förut och har börjat läsa en del om tillsatser och sådant i mat och hur saker tillverkas, tycker själv det känns trevligt med så naturligt som möjligt vilket det oftast inte är och kan jag på det sättet undvika framtida sjukdomar av olika slag så är det helt klart en bonus.

Jo, det är bra att läsa och lära sig. Men man måste vara källkritisk och fundera lite på vad någon/några skriver och varför. Många människor tenderar att tro mer på en person som t.ex. kategoriskt anser att GMO (genmodifiering) är farligt än på vetenskaplig bevisföring som säger att nej, man kan inte generealisera och påstå att GMO per se skulle vara farligt.

14
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa in morötter?
« skrivet: 2018-11-18 07:56 »
Jag lånar tråden lite. Hoppas det är ok, annars får jag lov att starta en ny tråd. :-)

Enligt en i min familj så håller morötter längre när de ligger i vatten i kylen, än om de bara ligger i kylen. Är det korrekt och vad är i så fall förklaringen till det?

Tack!

Det stämmer, samma sak gäller t.ex. görna blad (spenat, olika sallader etc). Förklaringen är att de är växter och gillar att stå i vatten, precis som snittblommor.

15
Konsumentfrågor / SV: Surgubben reagerar
« skrivet: 2018-11-07 09:07 »
Tillägg, för en massa år sedan köpte jag en tub med kolasås (har jag för mig) från Dr. Oetker, när jag tryckte på den så sputade det kolasås över hela köket så nått var fel. Jag ringde dem och informerade om det. De fick min address och efter nån vecka kom en låda med ett exemplar av ALLA deras produkter inom bakning! :)

16
Konsumentfrågor / SV: Surgubben reagerar
« skrivet: 2018-11-07 09:03 »
Snick, snack, de kan visst samla in kunders kunduppgifter bara de upplyser sina kunder om det!

17
Jag kokar äpplena tills de blir mosiga, men annars är ju Andreas inne på rätt spår. Jag har också en Hotmix home, en värmemixer där är det enkelt att göra äppelmos, bara att hälla ner alla ingredienser i den och ställa in temperauren. Har inte testat, men skulle tro att 90-95 grader blir bra. :)

18
Jag har haft min Thermomix 5 i ca. 2 år. Den används inte dagligen, men flera gånger i veckan. Den som tror att Thermomix bara är en mixare för 11000 kronor vet inte bättre. Visst kan man använda den som mixare men Thermomix är egentligen en matlagningsmaskin med vilken man kan laga en hel meny med t.ex. kokta potatis, ångkokta grönsaker, kalops - allt samtidigt!
Varje månad kokar jag 2 glas Lemmon Curd. Smaken är intensivare och inte jämförbar med den man köper i butiken.
Kokböckerna finns på en "rund chip" som man placerar på maskinens vänstra sida. Den innehåller steg för steg anvisningar i displayen. 
Det finns en inbyggd våg så man slipper köksvågen vid matlagningen eller bakningen.
Vi uppskattar brödet som vi bakar i lergrytan. Degen blandas knådas  på nolltid i Thermomix.
Många recept följer med i den gröna receptboken (även tillhörande chip) som följer med leveransen. Där finns recept för förrätter huvudrätter, efterrätter, vegetariska rätter, pålägg, drinkar mm....
Thermomixen är värt varenda krona. Många har försökt göra kopior men ingen har lyckats.

Hotmix är betydligt "bättre" än Thermomix, home-versionen kostar drygt 8000 sek och klarar 150 grader, hög kapacitet på motorn och flera andra funktioner som är bra. Proversionerna har ännu högre kapacitet och Thermomix kan inte mäta sig med dem. Så jag kan inte hålla med om att Thermomix är det självklara valet om man skall lägga pengar på en värmemixer.

19
Jag har väldigt mycket äpplen o päron och tänkte koka marmelad och mos. Någon som vet om det går att koka utan att skala frukterna eller om det inte blir gott?

Heston Blumenthal kokar med potatisskalet när han gör potatispurré för att få mer potatissmak på den... Samma sak gäller nog t.ex. äpplen.

20
Dieter, kostråd & hälsokost / SV: Alkohol orsakar cancer
« skrivet: 2018-08-28 10:28 »
Som allt annat handlar det om dos-respons.
Håller man sig till rekommendationerna, så är sannolikheten att den har en negativ effekt väldigt liten. 

Länk till ett inlägg som kommenterar senaste rapporten:
https://medium.com/wintoncentre/the-risks-of-alcohol-again-2ae8cb006a4a

Håller man sig till rekommendationerna så får man ändå skadeverkningar...

Sidor: [1] 2 3 ... 55
- Annonser -