En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - webguide

Sidor: [1] 2 3 ... 53
1
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-11 10:28 »
Det var ju smart. Man tar derivatan av temperaturhöjningen och med det värdet räknar man ut vattenvolymen.

Här finns mer info: http://www.grantinstruments.com/support/faqs/scientific-faqs/

2
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-10 07:46 »
Läste precis på lite om hjur min cirkulator fungerar och den har mer avancerade algoritmer än andra cirkulatorer. Grant skriver bland annat såhär:
"...Based on the heat-up rate, the load and volume of liquid are calculated and an assessment made of liquid type; the control algorithm is then adjusted accordingly. ..."

3
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-10 07:36 »
Elektroniken för temperaturreglering består av en temperaturgivare kopplad till en styrenhet som i varje ögonblick mäter temperaturen, beräknar hur stort felet är mellan inställd temperatur och uppmätt temperatur, och pytsar utifrån det ut en lagom dos effekt till ett värmeelement.

Programvaran är väldigt enkel, inte ens den allra billigaste av cirkulatorer borde kunna misslyckas med den. Den kritiska punkten är temperaturmätningen, programvaran strävar efter att hålla den temperatur som givaren mäter, mäter givaren fel kommer badet också att hålla fel temperatur. När det gäller temperaturgivare får man vad man betalar för. Billiga givare har större mätfel, dessutom åldras de och visar mer fel med tiden.

Sen måste förstås vattnet cirkulera ordentligt för att hålla jämn temperatur i hela badet, hur väl det cirkulerar kan säkert skilja en del.

Men som sagt, det borde stå i instruktionsboken till respektive cirkulator hur väl de håller temperaturen.

Ja precis, men det finns som sagt olika algoritmer som styr hur det hela fungerar.

4
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-09 05:56 »
Slutresultatet blir ju detsamma. "algoritm" = bra propeller och kraftig värmeslinga.
Men, ok, de mer avancerade cirkulatorerna löser säkert det på ett annat vis.

Jo, men alltså, för att veta när det cirkulerande vattnet behöver värmas så behövs elektronik och programvara som kan beräkna vattemtemperaturen vid varje givet tidsintervall. En PID gör precis det, algoritmen som styr förloppet kan vara enkel eller avancerad men det är fortfarande en algoritm, utan den skulle det inte fungera alls. En mer anvancerad cirkulator har bättre komponennter och (förmodar jag) en mer avancerad algoritm.

5
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-08 16:41 »
Eller så har cirkulatorn helt enkelt en bra pump / propeller som effektivt cirkulerar vattnet tillbaka till ett kraftfullt värmelement som snabbt värmer upp vatten som inte håller den inställda temperaturen.
nej, det sitter en PID i dem så en algoritm har de ju hur som helst och de mer avancerade enheterna lär ha algoritmer för att stödja temperaturregleringen.

6
Allt om grillning & BBQ / SV: Vakuumförpackad
« skrivet: 2018-01-07 13:05 »
Håller med om att rå färs inte är lättdelad. Fast jag tänker att det kanske är en balans. För jag har också upplevt att det ibland bildas stekta klumpar som är ganska svårt att få isär. Jag tänker att jag då kanske kört färsen för hårt/länge. Eller finns andra teorier till svårdelade klumpar i stekt färs?

Då får man köra den bra länge och hårt, i princip bara låta den ligga tills den 'r helt genomstekt och att maillardreaktionen påverkar all färs.

7
Allt om grillning & BBQ / SV: Vakuumförpackad
« skrivet: 2018-01-07 09:43 »
Man bör väl också tänka på att inte steka på för hög värme? För om värmen är för hög så hinner det bildas hård skorpa och det blir svårt att dela?

Nej, stekytan är inte så svårdelad, snarare tvärtom, den mjuka/råa färsen tenderar att tryckas ihop och smeta snarare än att spricka, ju hårdare den blir desto lättare att dela upp i delar.

8
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-07 09:42 »
Dessutom kan det säkert skilja en grad ute i grytan jämfört med inne i cirkulatorn där temperaturen mäts, speciellt om man inte har lock på grytan

jag skulle tro att de använder en algoritm för att göra en beräkning som täcker större delen av utrymmet i vattenbehållaren. i alla fall de mer avancerade varianterna. när jag kontrollmäter min så testar jag på 3-4 olika platser i behållaren och det är konstant.

9
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-01-05 07:35 »
Hur pass bra håller baden/cirkulatorerna temperaturen? Jag menar kan man vara säker på att 65 inställda grader är 65 och inte 64 eller 66? Alla temperaturmätare visar fel, frågan är bara hur stort felet är. :)

Jag kontrollmäter min då och då, har en väldigt exakt termometer. Nu har jag ju en Grant så elektroniken i den är minst lika bra som i termometern (om inte stået vassare) men det känns ändå bra att dubbelkolla då och då.

10
Dum fråga kanske, men vore det inte tänkbart att dricka en halv 5% istället för en hel 3,5%?

Precis, det är ju samma sak som att dricka en hel 2,5%

11
Vad har bryggmästaren med tråden att göra och varför ska jag bry mig om vad han tycker?


Har druckit 3.5 och 2.8 flertals gånger utan att må dåligt ,röd ansikte eller få huvudvärk tills jag testade en del 4.5or och det var då jag mådde såligt och hade huvudvärk som varade i hela dan. Min läkare avråder mig att dricka alkoholhalt 4.5 eller högre eftersom min kropp inte tål det och hålla mig till 3.5 eller lägre. Detsutom så vet jag åt vilket håll mitt liv hade gott om jag ökar alkoholhalten då jag har vänner som gjort det

Känns som att du har något problem med att jag dricker låg alkoholhalt och är mer intresserad av att få mig att dricka högre alkoholhalt än att hålla till trådens ämne.

Nej jag har inga problem med vad du dricker och om du är intresserad av att prova en öl så har väl bryggmästaren precis allt med saken att göra. Det är ju hen som bestämmer hur ölen skall smaka och skapar dess speciella karaktär.

12
Jag förstår inte riktigt vad du menar med att jag inte får den smaken jag leter efter. De med 3.5 har ju den smaken jag letar efter och som jag tycker om som san miguel och falcon bayersk sen. Jag vill inte ha högre alkoholhalt på grund av min hälsa, jag har redan fått negativ effekt efter att jag testade en 4.5a.

Well, det är ju en smaksak förstås, men som sagt om man späder ut något med vatten så kommer man att påverka den smak som bryggmästaren har tänkt sig när hen skapade ölen ifråga. Hur kan du få negativ hälsoeffekt av en 4.5:a?
Om du är så kännslig för alkohol så lär du inte kunna dricka en 3,5:a heller.

13
Förstår inte helt din fråga men Som jag sa innan så är jag inget vid alla grönsvansade isbjörnar av öl över 4.5% eftersom smaken blir för mycket bitter och jag gillar inte saker som är för mycket bitter. Väljer helst 3.5 eller 2.8 eftersom dem är mer smooth, fyllig och inte så bitter i smaken.

Du menar bäska? Det kommer inte från alkoholen, det kommer från vörten, smaken på ren alkohol kan väl närmast beskrivas som söt.

Beroende på hur tillverkar ölen så är risken att en öl med låg alkoholhalt är utspädd med vatten för att få ner alkoholstyrkan och då får du ju inte den smak du letar efter.

14
Oh, choronsås måste jag ju testa! Tack för tipset.

Choronsås är en bea med tomatpuré, så du måste göra en bea, när du har rätt konsistens (och smak) på bean så vispar du i tomatpuré.

15
Frågan är om du får rätt smak på ölen om den är svagare.

16
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2017-12-30 12:38 »
Jag körde min skinka 65 grader i 24 timmar, det blev riktigt bra. Jag trodde faktiskt att skinksmaken "krävde" en temperatur på runt 70-72 grader men icke... :)

17
Allt om sous vide / SV: Sous vide light
« skrivet: 2017-12-30 12:37 »
Fast spelar det nån roll med "bättre och jämnare uppvärmning" när maten ändå ligger i badet många timmar? Jag menar att efter tillräckligt lång tid så blir det jämnt varmt överallt hursomhelst?

Det beror på är svaret på den frågan, om temperaturen flukturerar så kommer det att bli för varmt ibland och beroende på vad man tillagar så kan en eller ett par grader påverkar slutresultatet. Särskilt om det är handlar om haute cuisine där exakthet i alla moment är viktigt. Om man t.ex. gör äggbaserade krämer (ja, det går ju att göra med sous vide eller tempa choklad) så kan en temperaturskillnad på någon/några grader vara skillnaden mellan en len vaniljkräm och äggröra smaksatt med socker och vanilj.

18
Man använder joniserande strålning ("radioaktiv strålning") för att sterilisera bl.a. kryddor.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/radioaktivitet-och-bestralning/bestralning-av-livsmedel

Det hjälper ju inte inne i köttet, men som sagt, 1 timme i 60 grader räcker. Så om man t.ex. kör en julskinka sous vide i ett vattenbad som håller 65 grader i 12 timmar så är man mer än säker...

19
Stålbryne funkar bara på västerländska knivar med mjukare stål, japanska knivar kräver keramiskt bryne.

det här är en debatt som ofta dyker upp, en del hävdar att man inte skall använda stål på japanska knivar, medan andra hävdar motsatsen.

Min erfarenhet säger någonting annat eftersom jag inte har någonting annat än japanska knivar hemma och stålar uteslutande med ett stål av just stål. Jag slipar knivarna 2 gånger/år och stålar dem varje gång jag har använt dem.

20
Livsmedelsverket säger såhär angående sous vide och kyckling:
"...En innertemperatur på 60 grader i till exempel en timme är alltså fullt tillräckligt för att avdöda både Campylobacter och även andra sjukdomsframkallande bakterier till exempel Salmonella i kycklingen...."

Sidor: [1] 2 3 ... 53
- Annonser -