Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Skogis

421
Torkade bönor väger inte speciellt mycket. Blötlägger man eller koka dom så ökar vikten rejält, så det kan nog stämma med att 100gr kokta bönor bara innehåller en tredjedel protein jämfört med torkade.

Proteinmängden är densamma bara mer utspädd viktmässigt med vatten.

Kunskapen om att andelen protein i torkade bönor är si eller så känns som rätt onödig. Man kan ju inte ta till sig proteinet om man inte behandlar bönorna på något sätt. Dvs jag är lite undrande över att livsmedelsverket så gärna vill berätta om det.

Det är som att popcorn innehåller stora mängder antioxidanter, ja faktiskt mer än i grönsaker tror jag dom sa, men dom sitter bara i skalet som blir en försumbar mängd när man poppat kornen.
422
Sorseliansk Pesto låter mycket mer spännande än ramslökspesto. Beror kanske på att ramslök växer i krokarna hemmavid.

Tog ett tag innan jag fattade hur jag skulle uttala Sorseliansk, men när jag såg var man kunde handla peston insåg jag att det är något jag kommer att få längta efter länge. Så långt norrut har jag aldrig varit :-[
423
Känns som att vi kommit lite off topic.

Det glädjer mig att priset har sjunkit, 5:-/st var i överkant. Det var väl mest kilopriset på sågspån jag reagerade på, 200-300kr/kg. Vad rökspån kostar varierar väldigt mycket, så visst är inte det gratis heller.

För tillfället kostar inte spånen ett dugg för mig, ett äppelträd blev rundbarkat av rådjuren förra vintern och dog. Efter att jag fällt det har det legat och torkat, och i förra veckan provades den nyaste leksaken kompostkvarnen med lyckat resultat. Faktiskt mycket bättre rökspån än vad jag hitintills använt. Har även ett plommonträd på tork.

Vad det gäller att passa röken vid kallrökning finns det kallrökningslabyrinter att använda, eller så använder man en rökgenerator, dom kräver inte mer passning än vad Bradleyn gör.

Bradleyn har sina fördelar. Den var en bra förstarök för det var genom den jag lärde mig hur det går till att röka kött, korv eller fisk. Men som jag skrev innan, jag hade svårt att få jämn värme i den samt att utan ombyggnad gick det inte att kallröka i den.

Dumsnål, javisst :) Tid har jag hur mycket som helst av, det är pengarna som tryter.
424
Det står en lite burk Kirskålspesto i kylen.
Sambon provade att mixa ihop den i våras och den blev god.
425
När jag gav upp Bradleyn kostade puckarna 5:-/st och med 20 minuters brinntid per st blir det 15:-/timmen. Därav att det är lite tråkigt med att kallröka något när röken kostar 300:- eller mer.
Försökte att göra puckar själv men det blev aldrig riktigt bra.

Men man ska kunna trimma rökgeneratorn så att den bara matade fram var 40 minut men det gav jag mig aldrig in på.

Sen har det kommit en svensk piratpuck men om den är bra eller ej har jag ingen aning om. Kommer inte ens ihåg vad den hette men det var något i stil med brukspatronens rökpuck.
426
Först ut :)

Godaste ruben
2msk paprika
2msk farinsocker
1msk nymald svartpeppar
1msk spiskummin
1msk gula senapsfrön, mortlade
1krm cayennepeppar
1msk salt

Blanda och se glad ut.

Godaste bbqsåsen (blir ca 5dl)

1/2 finhackad gul lök
1 1/2 dl tomatjuice
1dl tomatketchup
1/2dl HP sås
1/2dl äppelcidervinäger
1/2dl svartvinbärsgele
1/4dl soya
1/4dl mörk sirap
1/4dl Worcestershire sås
1tsk liquide smoke
1krm chilipulver
en nypa cayennepeppar
olja att fräsa löken i

Fräs löken, häll i resten, sjud i 15 minuter. Mixa såsen slät.

Min variant av KajP grillsås (blir ca 4,5dl)

4dl olja
1/2dl rödvinsvinäger
3/4dl soya
2msk paprika
2msk vitlökspulver
1msk nymald svartpeppar
1msk kardemumma
2msk lökpulver
2msk spiskummin
1msk koriander

Blanda, skaka och låt stå några dagar så att smaken sätter sig. Den separerar så man får skaka den när det är dags för att pensla lilla köttbiten :)
Gissar att den modifierade potatisstärkelsen som originalet innehåller motverkar det, men jag klara mig bra med att skaka flaskan istället.
427
Varmröka är väl okej med en Bradley men kallröka bacon i 20-30 timmar med en bradley är inte ekonomiskt försvarbart, 3 puckar/timmen blir en dyr upplevelse.

Men visst är den lättanvänd, hade dock svårt att få en jämn värme i min. Så jag fick flytta runt korvarna under tiden röken var igång. Löste problemet med att bygga en egen rök och låna ut Bradleyn på obestämd framtid.
428
Försökte sammanställa vilka kryddor jag använder men fick ge upp. Använder nog rätt många kryddor till all matlagning. de flesta är unika för sin maträtt, men visst testas det hela tiden.

Är glad för att blanda mina egna kryddblandningar så det som finns hemma hos mig är mest rena kryddor. Största förpackningen är helt klart en 25kg säck nitritsalt :) Men det använder jag bara när jag stoppar korv.

Senaste lyckade experiment är min egna variant på KajPs originalgrillsås. Som innan försöket har varit en av få färdigblandade kryddor/såser på kryddhyllan. Den innehåller faktiskt kardemumma, vilket jag inte trodde.
429
Man behöver klippa så du kan skörda dom när du vill. Låter du dom hänga kvar kommer dom att torka på grenen utan att ramla av, så börja att skörda nu.

Är dom gröna eller har dom börjat skifta i rött? Oavsett vilket så är dom färdiga för att förgylla din anrättningar i köket :)

Min erfarenhet är att styrkan kan skilja mycket mellan olika frukter från samma buske, så ett tips är att provsmaka när du använder dom.
430
Jo det är gott med timjan och vitlök men det blir en helt annan smak på köttet om man låter det ligga och marinera i några dagar.
Jag brukar inte tillsätta vitlöken förrän samma dag eller kvällen innan som grillningen ska ske, vitlök kan bli lite beskt om det blir för mycket av det. Skulle inte bli förvånad om det även köttet möras en del av örterna också.

Röker du lammläggen innan eller i samband med grillningen?
431
Har någon provat att örtmarinera lammkött? Jag menar att låta köttet ligga i örter i flera dagar innan grillningen. Jag gjorde det av misstag första gången för några år sedan men har varken sett eller hört om det någon annanstans.
Och när nu grillsäsongen är i full blom är det hög tid att grilla örtkryddat lamm igen.

Ta valfri styckningsdetalj på lamm, badda in ytan med vad torkade örter ni har hemma, lägg allt i en påsen och ha den i kylen i några dagar. 4-5 dagar är inga problem, jag gissar att örterna håller köttet fräscht för det luktar helt underbart när man öppnar påsen.

Det behövs varken salt eller peppar när man gör på detta sättet, men vitlök är aldrig fel.

Har ni inte gjort det innan så är det väl värt att testa, men det fungerar bara på lamm, kommer ihåg att jag testade på både entrecoté och karré men det blev inte alls lika bra som med lamm.
432
Teriyake har jag bättre koll på vad det är för något. Har använt den till fisk med gott resultat. Ja varför inte?

Har provat att ha fisken i saltlag ett tag innan tillagningen och det har resulterat i fastare kött, ska kanske prova att marinera med Teriyake.

Örter är helt klart ett alternativ, kan man komplettera med liquide smoke eller blir det för stabbigt?
433
Tackar för responsen.
Tyvärr så blev det inte av, hittade ingen lax. Men detta ska testas :)

Citat från: agnetasch skrivet 2014-06-23 07:48
Citrontimjan?

Tanken har slagit mig gällande örter, är det en blandning eller en speciell timjanssort?

Citat från: webguide skrivet 2014-06-23 09:56
Yakiniku kanske!?


Va e de förnåt? Låter japanskt. Ska kollas upp på nätet.

Blev så exalterad att det inköptes 2 grillar á 99:- bara för att komma åt gallerna, så nu kan det göras familjefläsktårta :)
434
Har tänkt höja ribban lite och grilla en laxtårta, problemet är kryddningen. Citronpeppar i all ära men finns det inget annat?
Skinna portionsbitar, krydda och rulla ihop för att sen montera bitarna till en tårta.

Men vilken krydda ska jag använda?
435
Det blev fläsktårta i helgen med wokade nypotatis.

Får nog se över vad som serveras.
delade en benfri kotlettrad i lagom bitar och lindade dessa med hemrökt bacon, till köttet serverades bbqsås(hemgjord) blandad med heläggsmajonnäs (hemgjord) och till detta drack vi öl (hembryggd)
Man skulle kanske prova på att köpa något färdigt ibland?
436
Då har man trillat dit och köpt oxkind som nu ligger i Sous vide maskinen.

Har hitintills satsat på högrev vid 58° och testat 24 och 48 timmar. 48varianten har varit helt underbar så oxkinden ska få ligga i badet i 2 dygn vid 58° tillsammans med lite vin och smör. Hittade ett recept som rekommenderade 60 timmar vid 60° men det känns mest som en ordlek.
437
Har inte blivit färdig att brygga ännu men nu är det bara en tidsfråga ;)

Stötte på ett nytt problem när jag lusläste receptet, jag behövde sockerkulör också. Efter lite letande hittade jag hur man gör även detta, Collorit är förvisso sockerkulör men innehåller 10% salt så det föll bort.

Något jag inte trodde att jag någonsin skulle göra! Men nu har jag 2dl kolsvart sockerkulör gjort på 2 dl sockerrörssirap.
438
Att vita (mejeri) inläggningar har sämre hållbarhet vet jag, det jag inte visste var att urvattnad sillfile gick att använda som dom är.

Har ju läst mer än en gång om vikten om rätt förhållande gällande ättika i lagen och att man absolut inte fick tulla på detta pga risken för Clostridium botulinum. Har man ingen ättika alls tullar man en hel del i mitt tycke ;)

Håller mig nog till den vanliga 1-2-3-lag som jag brukar använda, ättikan och sockret bryter bra mot sältan i mitt tycke.
439
Lite hårklyveri kanske, men är inte att lägga urvattnade sillfileer i vatten 30 minuter att urvattna dom ytterligare?

Står det någonstans om den begränsade hållbarheten och att man ska äta sillen snarast?
440
Lyssnade på Meny idag och trodde jag hade missat lite när sillen som skulle läggas in (inläggningssill på burk) inte blev lagd i ättikslag innan själva ostgucket rördes ihop.
Jag gick därför in på deras hemsida men det hjälpte inte, Vattna ur fileerna står det men inget om ättika.

Kan man lägga in sill i creme fraiche utan att först lägga sillen i 1-2-3lag? Jag vet att 5-minuterssill redan ligger i ättikslag men att inläggningssill på burk skulle göra det har jag inte sett.

Annonser

Powered by EzPortal