En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Maträtter, recept, tillagning / Examensarbete KTH
« Senaste inlägg av aleoma skrivet 2018-03-21 08:03 »
Hej,

Vi är två studenter som just nu skriver vårat examensarbete. Syftet är att få personer som har ett matlagningsintresse att odla sin egna mat i hemmet. Vi vill därför komma i kontakt med er som gillar att laga mat med färska grönsaker och örter. Notera att man inte behöver vara mästerkock för att medverka, ett intresse räcker gott och väl!

Eftersom vi vill genomföra kontextuella intervjuer är vi endast intresserade av personer boende i Stockholm. Tycker du att beskrivningen stämmer in på dig eller någon du känner, tveka inte att slänga iväg ett mail. Specificera gärna om du i dagsläget odlar något ätbart i hemmet. Tack på förhand!

Mvh,
Alex & Gustav
aleoma@kth.se
22
Majsonnäs!
Majs, majonnäs och rejält med nymald svartpeppar.
23
Köksredskap, utrustning och maskiner / SV: Bruksanvisning/manual till Assistent
« Senaste inlägg av Birgitta Börjesson skrivet 2018-03-13 13:45 »
Jag skulle vilja ha tag på en degkrok till en Electrolux Assistent fast en modernare variant av N10. Det är samma tillbehör som N10. Skicka ett SMS om Ni har en degkrok till 0703 858 122. Tack på förhand.
24
Maträtter, recept, tillagning / SV: Jag vill skoja till det med gröna ärtor!
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2018-03-12 07:05 »
Stek hackad lök tillsammans med ett paket bacon tills löken mjuknat. Tillsätt en halv påse frysta ärtor, lite svartpeppar och fräs dem varma.
25
Maträtter, recept, tillagning / SV: Jag vill skoja till det med gröna ärtor!
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-03-06 08:03 »
Jag har inte gjort något mer än just att stoppa dom i ättikslag, det kom en sats prinskorv emellan.
Det mest djärva receptet jag hittade på engelska var spicy pickled peas. Men det enda som var spicy där var lite cayennepeppar vilket inte är så spännande.

Skulle det funka med chipotle? Då får man ju lite röksmak också.

Picklade jalapeno för några år sedan, man skulle ju kunna fylla upp med ärtor i den lagen tillsammans med några skivade jalapeno.
26
Maträtter, recept, tillagning / SV: Jag vill skoja till det med gröna ärtor!
« Senaste inlägg av Gastrofysik skrivet 2018-03-06 07:43 »
... vad blev det? Gröna ärtor känns svårkryddade. Smaken gifter sig OK med vitlök men i övrigt vet jag inte. Allt blir ju iofs godare med lite Tabasco  ;)
27
Maträtter, recept, tillagning / SV: Jag vill skoja till det med gröna ärtor!
« Senaste inlägg av Gastrofysik skrivet 2018-03-05 20:48 »
Om du ändå leker kan det kanske vara värt att prova sfärifierade, molekylärgastronomiska ärtor?  :) :) :)

Kör dom i mixer, koka upp smeten med agar agar, låt svalna lite och droppa ner i en neutral olja typ rapsolja. Vips får du en ärtkaviar som El Bulli skulle vara stolta över!

Dessa dekonstruerade ärtor serveras lämpligen till lågtempat kalvinnanlår sous-vide, skuret i skivor som sedan snabbfriteras i ägg o pankopanering samt äts med Heston Blumenthals potatispuré och en limeskiva.  ;)

28
Maträtter, recept, tillagning / Jag vill skoja till det med gröna ärtor!
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-03-04 15:11 »
Blev med en del gröna ärtor efter att jag picklade en påse frusna grönsaker och funderade på om man inte skulle pickla även ärtorna.
Efter en sökning på nätet inser jag att det gör man inte, inte i Sverige iaf, inte en träff på svenska men en del på engelska. Vanligast verkar det som att man picklar hela sockerärtor med skidor och allt.

Kokte/förvällde lite ärtor och la i 1-2-3 lag, ingen speciellt spännande smak men skulle man kunna piffa till ärtorna med lite kryddor? Eller kanske använda vinäger istället?
Djävulens ärtor låter rätt kul :)

Kan ju alltid stoppa med några jalapeno, men har ni några kul förslag på kryddning?
29
Övrigt om mat / SV: Matlagningstermer
« Senaste inlägg av andersj61 skrivet 2018-02-27 14:26 »
Jag lärde mig en gång i tiden att i en ragu så kokar man med köttet hela tiden medan i en fricassé så kokar man köttet färdigt, tar upp det och gör en sås/stuvning som det koka köttet läggs ner i.
30
Övrigt om mat / SV: Flytande kväve
« Senaste inlägg av kayaker skrivet 2018-02-26 09:52 »
Har man inte kontroll på sin jäsprocess, så kan svampar eller bakterier som producerar en blandning av etanol och metanol växa där, det är en av de vanligaste orsakerna till metanol förekommer i etanol. Det är något man bör tänka på när man köper t ex ett naturvin och på köpet kanske blir blind

DOI 10.1186/s40064-016-3303-1
Man bör dock vara medveten om traditionella behandlingen mot metanolförgiftning har länge varit att ge etanol eftersom enzymet som bryter ner både etanol och metanol prioriterar etanol. Det innebär att metanolen inte metaboliseras så länge det finns etanol att bryta ner och det är restprodukterna, framförallt metanal, som bildas vid nedbrytning av metanol som är giftiga.
Mig veterligt har jäsning av vindruvor aldrig gett tillräckligt hög andel metanol för att utgöra någon fara. Däremot har ffa. jästa palmviner, främst från raffiapalm, orsakat en hel del metanolförgiftning som t.o.m har resulterat i en del dödsfall. Även alkoholjäsning av durra, majs, banan och några andra frukter har orsakat metanolförgiftning.

För övrigt så är det felaktigt att säga att etanol innehåller metanol. Det är två olika alkoholer.
Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10
- Annonser -