En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: 1 ... 8 9 [10]
91
Maträtter, recept, tillagning / SV: Förädla/konservera vitlök
« Senaste inlägg av Cathy skrivet 2018-05-30 15:02 »
Klorofyll tror jag inte att det är, snarare en reaktion liknande den som kan göra hårdkokt äggula ärggrön, när järn från gulan reagerar med svavel från vitan. Vitlök innehåller både järn och svavel. Jag tycker mig se början till grönfärgning redan på bilden.
92
Maträtter, recept, tillagning / SV: Förädla/konservera vitlök
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-05-29 22:36 »
@Andreas
Är det inget fel på pastan kommer den att användas även om den ser lite tråkig ut. Gissar friskt men det är nog svårt att neutralisera färgen.

@kayaker
Om det är klorofyll lär pastan bli brun när den oxiderar. Får hoppas att det inte påverkar smaken.

För övrigt har jäsningen kommit igång, det blir en frisk doft av vitlök i hela rummet när man lyft på locket så det verkar vara på rätt väg.
93
Maträtter, recept, tillagning / SV: Förädla/konservera vitlök
« Senaste inlägg av kayaker skrivet 2018-05-29 10:22 »
Slänga mat är trist! Men om det nu är en kemisk reaktion, kan man inte tillsätta nåt för att få bort den gröna färgen?!
Det som ger den gröna färgen är faktiskt klorofyll, så alternativet skulle väl isåfall vara något som bryter ner klorofyll.
Personligen så skulle jag spara den och använda den i sammanhang där utseendet inte spelar någon roll eller är till någon nackdel.
94
Maträtter, recept, tillagning / SV: Risotto alla milanese
« Senaste inlägg av Andreas skrivet 2018-05-29 08:08 »
Bra länkar och roligt med olika bud...

kayakers länk: "Next there's the stock, which must be "tasty, tasty, tasty" ... "Toni's risotto follows the same well-worn path as Locatelli's, up until the point where the stock is added when, with a fine disregard for convention, he instructs me to pour it all in at once, bring it to a simmer, then cover the pot and pop it in a moderate oven for 15 minutes"

webguides länk: "Until very recently, a good stock was believed to be essential but today many chefs see it as being superfluous: Carlo Cracco, for instance, recommends the use of water. They all agree, however, that the rice must be barely covered with a boiling hot liquid added a little at a time."

Så alltså buljong är inte nödvändigt. Och jag har aldrig fattat varför man ska späda i omgångar. Nån som har nån trovärdig teori till varför det skulle göra skillnad?
95
Maträtter, recept, tillagning / SV: Förädla/konservera vitlök
« Senaste inlägg av Andreas skrivet 2018-05-29 07:48 »
Slänga mat är trist! Men om det nu är en kemisk reaktion, kan man inte tillsätta nåt för att få bort den gröna färgen?!
96
Övrigt om mat / SV: Hur skriver man ett recept?
« Senaste inlägg av Päronsås skrivet 2018-05-28 20:19 »
Jaa du, tur att jag snubblade in på detta forum. Jag behöver nämligen också lite hjälp med recept. :))
97
Maträtter, recept, tillagning / SV: Risotto alla milanese
« Senaste inlägg av Göteborgaren skrivet 2018-05-28 16:54 »
Tack för tipsen! Ska läsa på ordentligt ikväll!
98
Maträtter, recept, tillagning / SV: Risotto alla milanese
« Senaste inlägg av webguide skrivet 2018-05-28 11:37 »
Här finns en del bra information om Risotto: https://www.finedininglovers.com/stories/what-is-risotto-italian/
Om du förutom att läsa artiklen söker på siten så kommer du att hitta bra recept också. ... såhär alltså: https://www.finedininglovers.com/search-box/?risotto
99
Maträtter, recept, tillagning / SV: Risotto alla milanese
« Senaste inlägg av kayaker skrivet 2018-05-28 10:03 »
En viktig nyckel till en bra risotto är la tostatura, dvs. rostningen/stekningen av lök och ris och en annan är la mantecatura, dvs. den vigorösa nedrörningen av smör och parmesan på slutet.
Ris: Carnaroli eller vialone nano
Buljong: Helst egengjord, men det finns skapliga köpealternativ. Har dock inget konkret tips just nu.
Vin: Torrt, vitt vin.

Felicity Cloakes artikel är bland de bättre som finns angående hur man gör risotto:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2010/may/06/how-to-make-perfect-risotto
100
Maträtter, recept, tillagning / SV: Förädla/konservera vitlök
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-05-27 21:26 »
Förhoppningsvis kommer allt att gå åt i sommar som grilltillbehör. Det brukar vara mycket gott på tallriken när vi grillar.

Vitlökspastan har blivit illandes grön :o Ser ut som jag färgat den med för mycket grön karamellfärg!!
Tydligen en inte helt ovanlig kemisk reaktion om vitlöken inte var mogen när man beredde den. Inget farligt men det ser osmakligt ut så den lär bli slängd.
Sidor: 1 ... 8 9 [10]
- Annonser -