Varför stänker det fett när man steker i olja men inte i smör?

Startat av Andreas, 2007-10-22 12:50

Föregående ämne - Nästa ämne

pipopp

Helt rätt Hasse, du har förstått grundpoängen!

Jag tolkar (kanske felaktigt) frågan hur hemmakocken till vardags upplever situationen. Min uppfattning är att de flesta steker med högre temperatur när de använder olja än när de använder smör - ergo, det stänker mer pga av vattnet.

Vid exakt samma temperatur - se svaren om lecitin ovan. Om de stämmer vet jag inte, jag är inte kemist, mer åt det fysiska hållet.

Hasse


Andreas

Fast kan man alltid säga att det stänker mer ju mer vatten råvaran innehålller - nångonstans borde det finnas en brytpunkt där det blir så mycket vatten att temperaturen sänks och det faktiskt stänker mindre..? Just vattenuppblåst kycklingfilé som du nämner pipopp känns som en sådan produkt som ibland innehåller så mycket vatten.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal