En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Mättat fett oskyldigt  (läst 18915 gånger)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4446
    • Visa profil
Mättat fett oskyldigt
« skrivet: 2007-11-14 17:25 »
Från svt.se Nyheter:
För lite fibrer - och inte mättat fett - tros vara orsaken till ökade risker för hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en studie från Lunds universitet.  Hurra! Nu kan man med gott samvete äta Bregott o slippa Becel o andra Nivealiknande laboratorieprodukter.
Resultaten är i linje med flera andra studier och går stick i stäv med Livsmedelsverkets rekommendation att dra ner på det mättade fettet för att skydda hjärtat. Och här har vi hållt på i trettio år o ätit smaklösa fettfattiga lightprodukter, utan någon egentlig vetenskaplig underbyggnad bara för att Livsmedelsverket velat ;D det.Undra på att jag reagerar negativt på deras nya ät-mindre-salt-jippo.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #1 skrivet: 2007-11-14 17:48 »
 :D ;D :o
va var det det jag sa
Där det finns många läkare, finns också många sjuka.
« Senast ändrad: 2007-11-14 17:53 av roffekock »
Matforum är bäst

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #2 skrivet: 2007-11-15 08:36 »
Det var intressant. Grunddata kommer från en kostvaneundersökning 1991-1996 på boende i Malmö kommun födda mellan 1923-1950 och sen har man följt upp hjärt-kärlhändelser fram till år 2002. http://www.lu.se/o.o.i.s?id=1187&news_item=2130

Fast på vilket sätt skulle fibrer motverka hjärt- och kärlsjukdomar? Fibrer går väl inte ut i blodet?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #3 skrivet: 2007-11-20 09:51 »
Här är en till fettpositiv artikel "Docent: Ät fett för att bli smal"
http://www.blt.se/article/1020234_102-149-0-0

"Till frukost går det bra att äta ägg. På en tunn, tunn skiva bröd hyvlas ett ark smör och en rejäl skiva ost. Huvudmålet bör bestå av fett kött, gärna fläsk. Om köttet inte är så fett, så lägg en klick smör ovanpå, gärna med persilja i. Till det föreslår Lars Wilsson en röra av creme fraiche, majonnäs, senap och hackad rå blomkål."

Fast detta verkar mest bygga på något slags (hemsnickrad?) stenålderskoststeori.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4446
    • Visa profil
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #4 skrivet: 2007-11-20 10:58 »
Alla s.k. högfettskoster är hemsnickrade. Man får reda på att man ska äta t.ex 75% fett, 20% protein o 5% kolhydrater, sen får man själv lista ut VAD man ska äta.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #5 skrivet: 2008-01-30 08:59 »
Intressant läsning av professor Göran Berglund och docent Peter M Nilsson i Läkartidningen med titeln "Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade?": http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8291
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4446
    • Visa profil
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #6 skrivet: 2008-01-30 11:58 »
Hoppsan, några som vågar sticka upp mot Socialstyrelsens o Livsmedelsverkets antifett-envälde!
Men, som dom säger; blir det en ny debatt om fettets vara eller inte vara finns det en risk att de vetenskapliga sammanslutningar som tagit fram de nuvarande rekommendationerna kraftigt kommer att försvara dessa.Varför? En stor del av dessa sammanslutningars anseende och inflytande är baserade på dessa rekommendationer. De används till en del för att bygga en plattform inom ett vetenskapsområde som garanterar sammanslutningen – och dess ledare – en roll i hur sjukdomen (tex hjärt–kärlsjukdom) skall diagnostiseras, behandlas och förebyggas. Som så ofta rör det sig alltså om makt. Makt att påverka hur patienters livsstil skall utformas för att förebygga eller behandla sjukdom. Kan di vá så räliga? ;) 

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #7 skrivet: 2008-01-31 09:49 »
Christer Enkvist "läkare" i Trollhättan har skickat samma debattinlägg till flera olika tidningar där han attackerar livsmedelsverket.
¤ Sundsvallstidningen "Livsmedelsverkets rekommendationer orsak till fetma" http://www.st.nu/asikter/debatt.php?action=visa_artikel&id=685528
¤ Tvåstads Tidnings "Livsmedelsverket orsakar fetman" http://www.ttela.se/artikelmall.asp?version=176040

Vem är Christer Enkvist? Fd. klinikchef för anestesin på Näl i Trollhättan, nu medicinsk rådgivare åt Västra Götalandsregionen. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=298546 Skrev en mycket omdiskuterat debattinlägg i SvD 2/2 2007 "Dietisters råd orsakar fetma" http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_197373.svd där han hävdar att "vad gäller vikten är det praktiskt taget omöjligt att motionera sig ned i vikt".

I det senaste  debattinlägget stöder sig Enkvist på fyra böcker:

1) Välfärdens ohälsa av Lars Wilsson http://butik.pagina.se/FB_Produkt.asp?art=72411384 Den reviderade utgåvan verkar sjunga det animaliska fettets sång baserat på ursprungskostsresonemang och nya forskningsrapporter.

Vem är Lars Wilsson? Född 1928, lärare, lektor, doktorerat på bävrar, skrivit bok om livet tillsammans med bävrar, bok "om människan", bok " "välfärdens ohälsa" 2002, reviderad upplaga 2007. Som jag förstår det med i antinyckelhålsrörelsen tillsammans med Annika Dahlqvist och Wikholm/Litsfeldt  nedan. http://www.larswilsson.se

2) Naturlig föda - naturligtvis av Jenny Reimers http://booksondemand.e-butik.se/?artnr=958 "Evolutionsteorin förutspår att vi är anpassade till en viss föda - och att denna föda helt enkelt är en så oförfalskad och ursprunglig mat som möjligt." - dvs åt samma håll som ovanst.  bok.

Vem är Jenny Reimers? Röntgenläkare i Härnösand "mycket intresserad av födan och miljön". http://www.tidningen.to/main_NP.asp?toppid=012&artid=73349

3) Ideologin, pengarna bakom kostråden av Per Wikholm "molekylärbiolog" och Lars-Erik Litsfeldt "jur. kand". http://butik.pagina.se/fb_produkt.asp?art=72411422 Menar att livsmedelsverkets råd är präglade av 70-talets energikris och svälkatastrofen i Afrika samt tagits fram i samarbete med livsmedelsindustrin.

Vem är Per Wikholm? Molekylärbiolog och forskarstuderande (blev mao aldrig klar med avhandlingen), omvärldsanalytiker vid socialdemokraternas partihögkvarter.

Vem är Lars-Erik Litsfeldt? Jur kand med inriktning på fastighetsrätt. Har diabetes. Skrivit böckerna "Fettskrämd" och "Ät fet mat – bli frisk och smal". Har hittat på en Atkinsliknande diet kallad Lipidusmetoden. Driver även bloggen Fettskrämd http://blogg.passagen.se/lits

Här är en artikel om Wikholm & Litsfeldt i Norrköpings nyheter (Litsfeldt kallas Listhander) http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=2585597 "Margarin äter Lars-Erik Listhander överhuvudtaget inte. -Det är för farligt. ... Mjölmat och fibrer är bortplockat ur Listhanders skafferi sedan länge. Bara tanken på att det blir klister om man blandar mjöl med vatten får honom att avstå. Han vill inte ha en sådan smet i tarmarna."

4)  Good Calories-Bad Calories av Gary Taube http://www.amazon.com/Good-Calories-Bad-Gary-Taubes/dp/1400040787 En 640-sidorsbok utgiven 25/11 2007. Menar att hjärtssjukdomar och andra välfärdssjukdomar beror på socker, vitt mjöl och ris.

Vem är Gary Taube? Amerikansk vetenskapsjournalist född 1956. Tidigare skrivit böckerna "Nobel Dreams: Power, Deceit and the Ultimate Experiment" (Kritisk titt på partikelfysikern och nobelprisvinnaren Carlo Rubbia), "Bad Science: The Short Life and Weird Times of Cold Fusion" (Om kall fusion) http://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Taubes
 
Enkvist deltog i konferensen ”Dietary fats and cholesterol” i Göteborg 24/4 2007 tillsammans med författarna till tre av de böcker han stöder sitt debattinlägg på: Wilsson, Reimers och Litsfeldt. http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/41166.pdf

Sammanfattningsvis: Narkosläkaren "omöjligt att motionera sig ned i vikt" Enkvist stöder sig på konferenskompisarna - bäverforskaren Wilsson, röntgenläkaren "intresserad av födan" Reimers, jur kanden i fastighetsrätt "mjölklister i tarmarna" Litsfeldt - samt molekylärbiologen som aldrig slutförde studierna Wikholm och den amerikanska vetenskapsjournalisten Taube.

Elak sammanfattning? Ja kanske men poängen är att dessa personer inte är mer utbildade specialister på kost och näringslära än vem som helst trots att vissa av dem svänger sig med titlar som "läkare", "molekylärbiolog" och "jur kand". Lägger man dessutom till diverse tossiga uttalanden samt att de känner varandra så känns helheten inte tyngre än mina egna experiment i köket.  :(
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4446
    • Visa profil
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #8 skrivet: 2008-01-31 11:32 »
Haha, du har satt fingret på LCHF´s svaga punkt; de som följer i Annika Dahlqvists kölvatten. En del brinner för idéen o lägger ner stor möda på fritiden på att sprida ett, som dom tycker, utmärkt kostprogram. Men en del använder LCHF som födkrok o säljer böcker o kurser i ämnet. För att få uppmärksamhet vill det till att ha fina o förtroendeingivande titlar. Oftast är det ingen som granskar dessa men nu har de råkat ut för mästerdetektiven Andreas ;)
Och visst känner dom varandra; föreläser ihop, gör reklam för varandra på sina bloggar o kapar forum ihop om det behövs: "Vi mot omvärlden" Tyvärr är de ofta väldigt aggressiva så de får verkligen omvärlden mot sig.
Men jag tycker idén med LCHF verkar för lovande för att man ska avfärda den för att några rötägg är med i korgen. Annika Dahlqvist verkar genuint intresserad av sina patienters välfärd o sprider sitt budskap med båda fötterna på jorden (som med. dr) o de rapporter från stora studier som på senaste tiden stöder LCHF är ju genomförda av oberoende forskare. Detta är spännande! 

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #9 skrivet: 2008-01-31 12:44 »
Annika Dahlqvist må kanske ha fötterna på jorden och vara intresserad av sina patienter fast jag vet inte om jag tycker hennes användande av "Doktor Dahlqvist" i kostrådgivningssammahnan g är ett dugg bättre.

Dessutom hjälper hon andra med sin titel, ex. Litsfeldts sida http://www.lipidus.org rutan överst till höger  "Vi samarbetar både med Annika Dahlqvist som är legitimerad läkare och expert inom vårt område och med Bitten Jonsson som är legitimerad sjuksköterska och sockerberoendeexpert."

Det känns verkligen som ett tajt gäng nu när jag även hittade ett debattinlägg doktor Dahlqvist undertecknat 21/1 2006 i Dagens Medicin mot livsledelsverket tillsammans med bl a Jenny Reimers med titeln "Svagt vetenskapligt stöd för Livsmedelsverkets kostråd". Och argumentationen låter som ett eko från Wikholm & Litsfeldt (fast hönan kom väl före ägget i det här fallet). http://80.72.10.30/Article.jsp?version=100267

Få se nu, distriktsläkaren Dahlqvist och röntgenläkare reimers har alltså skrivit under debattinlägget i Dagens Medicin, men nån av de andra tio underteckarna måste väl ändå vara åtmintone lite kostexpert på riktigt..?

1) Uffe Ravnskov - f. 1934 läkare, oberoende forskare, författare till boken Kolesterolmyten 1991 http://www.rondellen.net/ravnskov_swe.htm
2) Per Dalén - pensionerad psykiater och fri debattör http://www.pul.nu/debatt21.htm
3) Ralf Sundberg - docent i transplantationskirurgi, privatpraktiserande läkare "Med GI-metoden gick Ralf ner fjorton kg på fyra månader och hans blodtryck blev normalt." http://www.giviktkoll.se/default.aspx?id=19401
4) Rolf Lövgren - distriktsläkare på vårdcentralen Lyckorna. http://www.lakartidningen.se/includes/07showComments.php?articleId=8342
5) Bo H Jonsson - Med dr, sektionen för psykiatri S:t Göran, Institutionen för klinisk neurovetenskap http://www.medikament.nu/PDF-filer/7-04/Deprdel1o2.pdf Med i "alliance for natural health" http://www.alliance-natural-health.org/index.cfm?action=news&ID=129
6) Nils Olof Carlin - radiolog "Det är inte lätt för den som liksom jag inte direkt är inblandad att ge sig in på experters område och kasta sig in i kostdebatten." http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/2/2745/LKT0550s3923_3924.pdf
7) Britt-Marie Toregard - "kändiskirurg", 2005: "En av landets mest kända plastikkirurger riskerar att bli av med sin läkarlegitimation." http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=468552&previousRenderType=6
8) Bitten Jonsson  - "addictionspecialist http://www.bittensaddiction.com (Litsfeldt refererar ju till henne ovan på http://www.lipidus.org också)
9) Sören Hellervik - tjänstledig distriktsläkare och verksamhetschef, Sjöbo vårdcentral http://www.mediahuset.se/Distrikstlakaren/dl501/ins%C3%A4ndare.htm
10) Sören Kerslow - distriktsläkare i Mora "Vi bör äta ungefär som stenåldersmänniskorna" http://www.dt.se/nyheter/article88742.ece

...nä! Ja spännande var ordet.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4446
    • Visa profil
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #10 skrivet: 2008-01-31 14:53 »
Men här har du ett gäng spännande experter:

Gunnel Boström Socialstyrelsen
Eva Callmer Centrum för tillämpad näringslära/Hälsomålet
Anna Halén Socialdepartementet
Jenny Holm Jordbruksdepartementet
Anna Hägg Dietisternas Riksförbund
Anna Ivarsson Friskis & Svettis
Lena Kallings  Statens Folkhälsoinstitut
Thomas Kjellström NOBIS - Nätverk mot Obesitas
Sven-Åke Larsson Landstingsförbundet, avd för hälso- och sjukvårdspolitik
Bo Mårtensson Överviktigas Förbund
Finn Rasmussen Svensk Förening för Obesitasforskning
Stephan Rössner Överviktsenheten, Huddinge sjukhus
Ingrid Ström Socialstyrelsen
Claes Tollin Socialstyrelsen
Bengt Vessby Enheten för klinisk näringsforskning, Uppsala
Lars Åhman Överviktigas Riksförbund
Margareta Öhrvall Metabolenheten, Uppsala

Det är Livsmedelsverkets nätverk mot övervikt.

"Sedan 2002 har Livsmedelsverket bjudit in ett stort antal myndigheter och organisationer till möten två gånger per år med temat: Att förebygga övervikt – vad kan göras centralt och regionalt" 

Tycker du dessa experter på kost, övervikt o hälsa verkar ha lyckats i sitt uppdrag? Har övervikten minskat drastiskt i Sverige?

Det kanske är den lilla blinda hönan som hittar kornet, inte den stora självbelåtna med skygglappar ;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #11 skrivet: 2008-02-01 09:24 »
Javisst hittar blinda hönor korn ibland men de flesta blinda hönor brukar ändå ha vett nog att hålla sig ifrån att liera sig med precis vem som helst med någorlunda lämplig titel för att kränga sina korn.

Ett klassiskt debattknep är att försöka vända uppmärksamheten åt andra hållet. :) Men att vissa upplever livsmedelsverket som stelbent hör liksom inte till saken och jag är helt övertygad av att majoriteten av de du räknar upp i "nätverk mot övervikt" inte svänger sig med i sammanhanget irrelevanta titlar, har märkliga kompisar, företräder särintressen i en viss diet eller har kläckt ut sig märkliga grodor. Vill du bevisa motsatsen är det fritt fram. ;)

Tråden heter i vilket fall som helst "Mättat fett oskyldigt" och vill man driva den diskussionen på ett trovärdigt sätt går inte vägen via doktor Dahlqvist med kompisar, det gäller att hitta tyngre källor, vi får väl se vad som dyker upp.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4446
    • Visa profil
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #12 skrivet: 2008-02-01 10:45 »
Det var du själv som startade det hela genom att visa oss på Läkartidningens "Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade?" ;D Att vi sen började granska inblandade för- o emotgrupper var ju oundvikligt o varför ska ena sidan fingranskas o inte den andra?
Jag menade inte att kritisera Livsmedelsverkets överviktsgrupp som individer, de gör säkert ett bra jobb i vardagen, men som grupp har de inte uträttat mycket. Och är det en grupp änglar? Jag kan ju bara på rak arm nämna att 2002 när denna grupp startade kunde man läsa om en av gruppmedlemmarna i DN:

Livsmedelsverkets kolesterolexpert får lön av två margarinbolag
BENGT VESSBY ÄR adjungerad professor vid institutionen för geriatrik vid Uppsala universitet. Hans halvtidstjänst är sedan i mitten av 90-talet bekostad av margarinbolagen Carlshamns mejerier och Van den Berg Food.

Bengt Vessby hävdar att mättade fetter, som bland annat finns i smör och grädde, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. I stället bör man äta fleromättade fetter, som finns i margarin.
Han medverkar som medicinsk expert i kokböcker utgivna av föreningen Svenska margarintillverkare. Han låter sig fotograferas i tidningar framför en kyldisk med margarinprodukter från Carlshamns mejerier och Van den Berg Food.

Han titulerar sig då "professor vid Uppsala universitet". Men han tiger om sin koppling till margarinbolagen.
- Det finns ingen anledning att berätta det om ingen frågar. Men om någon skulle fråga så gör jag ingen hemlighet av det, säger han ;)

Om mättat fett är skyldigt eller oskyldigt kan ingen av dessa grupper avgöra, det behövs mycket riktigt tyngre källor. Men i väntan på dem kan jag i alla fall motvilligt beundra Annikas "gäng" för att de håller liv i debatten. Livsmedelsverkets attityd att lägga locket på tycker jag är tråkig, hur ska vi lära oss något nytt när dom bara upprepar: "Våra rekommendationer har funnits så länge så dom måste vara rätt"

Jag tycker fortfarande det är spännande ;D
 

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #13 skrivet: 2008-02-01 11:14 »
Nja jag vet inte om jag startade denna persondiskussion genom "Fettintag och kardiovaskulär hälsa", eller det kanske jag gjorde, men har inte ens hunnit läsa den och än mindre ifrågasätta den, vad jag däremot ifrågasätter är grunderna för Christer Enkvist debattinlägg.

Roligt och pikant med den margarinavlönade professorn Vessby men du får nog hitta fler märkligheter än så om du ska övertyga mig om att livsmedelsverkets nätverk är lika goda kålsupare som "doktor" Dalkvists gäng. ;)

Här är förresten ytterligare något jag inte hunnit läsa - ett debattinlägg av Anders G Olsson verksam vid Stockholm Heart Center och professor emeritus vid Hälsouniversitetet Linköping i Dagens Medicin "Gå inte i fettfällan - fler studier krävs". http://www.dagensmedicin.se/debatt/2008/01/29/ga-inte-i-fettfallan-fler-/index.xml
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4446
    • Visa profil
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #14 skrivet: 2008-02-01 17:08 »
Du överskattar min förmögenhet (att jag ska ha råd att sätta privatdetektiv  8) på Livsmedelsverkets nätverksgrupp för att hitta deras garderobslik) Och min tid (att jag ska ha tid att sitta o läsa låååånga uttalanden av anti-mättatfett-gubbar)
Den senaste av dessa; Anders G Olsson, konstaterar att dödligheten i hjärtinfarkt minskat de senaste 20 åren. En av anledningarna: "Med hjälp av kostomläggning i befolkningen från en hög energiprocent mättat fett till en minskning av den totala fettmängden och övergång till enomättat och fleromättat fett"
I nästa andetag säger han: "Mot denna utveckling står i dag ett hot: tendensen till ökad fetma" Ordet tendens tycker jag nog är en understatement.
Jag förstår inte hans resonemang; Vi äter mindre (o mer omättat )fett o färre dör i hjärtinfarkt men vi blir fetare o fetare på den kosten. Alltså kan inte fetma vara något hot mot hjärthälsan. Då spelar det säkert ingen roll om man sätter i sig mättat eller omättat fett heller ;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #15 skrivet: 2008-02-03 12:24 »
Nu har jag faktiskt läst både "Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade?" http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8291 och "Gå inte i fettfällan - fler studier krävs" http://www.dagensmedicin.se/debatt/2008/01/29/ga-inte-i-fettfallan-fler-/index.xml och försökt utröna vad de bygger sin argumentation på.

Om vi börjar med Anders "fetfällan" G Olsson så är han inget vidare på att argumentera, i ett nötskal bygger hela hans debattinlägg på följande: "Den största orsaken torde dock vara befolkningens förbättrade livsstil: Rökningen har kraftigt minskat, motions­vanor förbättrats, kolesterolvärdet har minskat med 15 procent.... En väsentlig del av dödlighetsminskningen har man velat tillskriva denna kolesterolminskning." Torde är ett ord man använder när man inte är säker och tror gör man i kyrkan och "har man velat" - javisst det är mycket man vill men det är inget argument. Och några ordentliga referenser till relevant forskning har han inte heller. Ett svagt debattinlägg alltså, vi glömmer det.

Debattartikeln i Läkartidningen av Göra Berglund, Peter M Nilsson och Margrét Leósdóttir i Läkartidningen däremot känns desto tyngre. (Lite märkligt att det bara finns 4 kommentarer till den!?) De menar att bakgrunden till nuvarande uppfattning om fettintag och hjärt–kärlsjukdom kommer från en studie under 60- och 70 talet "Seven Countries-studien" som hävdade att "85 procent av all död, 96 procent av all kranskärlssjukdom och 55 procent av all cancer" förklaras av mättat fett. Invändningarna de har är att det är osannolikt hög förklaringsgrad, att studien inte alls tar inte alls hänsyn till livsstilsfaktorer eller genetiska faktorer samt att förutsättningen för att slutsatserna studien ska gälla är att det verkligen finns ett samband mellan högt fettintag och hög kolesterolhalt, men något sådant samband menar de inte finns och hänvisar till studierna nedan.

De studier de hänvisar till är:
1) Malmö Kost Cancer-studien de själva är inblandade i (28098 personer med kostregistrering 1992–1996, 6,6 års uppföljning) som inte visar något samband mellan intag av mättat fett och kolesterol - ja t o m en minskning vid högre andel fett i kosten hos män.
2) Två studier av "Harvardgruppen" - mansstudien "The Health Professionals´ Follow-up Study" och kvinnostudien "The Nurses´ Health Study" som visar att vare sig mättat fett eller totalt fettintag har något samband med risken för  hjärt–kärlsjukdom men att transfett ger ökad risk och fleromättat fett minskad risk.
(Till skillnad från "Seven Countries-studien" som fettmoståndarna grundar sin uppfattning på tar Malmö Kost Cancer-studien och Harvardgruppens studier hänsyn till hänsyn till livsstilsfaktorer som rökning, BMI osv samt genetiska faktorer som ärftlighet för hjärt–kärlsjukdom.)
3) Interheart-studien (15000 patienter från 52 länder med hjärtinfarkt) som visar på nio faktorer som förklarar 90% av risken att få hjärtinfarkt - rökning, diabetes, högt blodtryck, bukfetma, psykosocialt stressindex, frukt och grönsaker, fysisk aktivitet, alkohol samt höga halter av blodfetter. Totalt intag av fett och mättat fett var inte en signifikant faktor.
4) "Women´s Health Initiative Dietary Modification Trial" där 19541 kvinnor fick sänka fettintaget och öka frukt/grönsaker och fibrer för att sen under 8,1 år jämföras med en kontrollgrupp på 29294 kvinnor som fick äta som förut - men man såg ingen skillnad vare sig för risken för kranskärlssjukdom, stroke, bröstcancer eller tjocktarmscancer mellan de bägge grupperna.
5) Vidare har även en intressegrupp av dietister (UK Heart Health and Thoracic Dietitians Interest Group) gjort studier av befintliga data och inte lyckats hitta samband mellan fettintag och död i hjärt–kärlsjukdom.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4446
    • Visa profil
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #16 skrivet: 2008-02-04 17:35 »
Kostrekommendationer i all ära, men trenderna lever ju sitt eget liv;

"Den fettsnåla och sockerfria maten håller på att tappa mark. Efterfrågan på fetare mat och ekologiska produkter ökar starkt" står det i SvD "Den så kallade lighttrenden ser ut att vara förbi enligt en studie som marknadsundersökningsför etaget AC Nielsen Sverige gjort"
Fr.a ökar försäljningen av fetare mejeriprodukter; mjölk, yoghurt o margarin (försäljningen av bordsmargarin med en fetthalt under 40 procent har fallit med 7 procent under det senaste halvåret, medan försäljningen av fetare varianter har ökat med 15 procent)

Läskförsäljningen fortsätter tappa rejält och det gäller främst lightprodukterna, som drar ner försäljningen.

- Trenden är nu att konsumenterna föredrar smak och naturlighet framför de fett- och sockersnåla produkterna, säger Bo Ekström, vd för AC Nielsen Sverige.
Det ska vara mer ekologiskt och närproducerat och trenden är att det ska vara bra för både kropp och själ. Trenden bland bantningsexperter är ju också att det ska vara mer fett i maten.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_840323.svd

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #17 skrivet: 2008-02-07 12:26 »
Frågan är vad det är som styr trenderna - är det "ät mer mättat fett"-lobbyn av pseudokostexperter som fått igenom sitt budskap eller är det alla miljarders matlagningsprogram i tv eller är det årets kock sponsrad av Arla? Eller är det Reinfeldt som gett oss för mycket pengar att göra av med?

I vilket fall som helst, om nu trenden går mot mer fett och fett nu är så nyttigt så borde vi väl inte gå upp i vikt? Men inte då, i SvD idag används ordet fetmaepidemi, de skriver att det kommer fler rapporter om att fetman ökar i landet, att antalet fetmaoperationer i Stockholm ökade med 50% förra året och att trenden är samma på andra håll. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_847959.svd

Och apropå de som ingår i livsmedelsverkets nätverk mot övervikt http://matforum.nu/index.php?topic=1109.msg12986#msg12986 så så kan man idag läsa ett chat i Aftonbladet med just en av dem, överviktsenhetens Stephan Rössner. http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/viktklubbse/article1779066.ab

Han gillar att skriva vissa ord med stora bokstäver och verkar väl allmänt glad och skojig med citat som "Ölmage (kallas oxå "Prippsmuskel")" och "Den gamla enkla principen "KISS" gäller: Keep It Simple Stupid!""

På frågan om bästa sättet att gå ner i vikt så är svaret "Tyvärr inga genvägar: Det trista är att det lågsiktiga "ät mindre, spring mera" gäller! Men man kan ju hitta motionsformer som ÄR trevliga och smalmat man gillar. Det är ju Viktklubb.se är till för!" Och på frågan om hur man ska hålla vikten är en del av svaret "...I Viktklubb.se hittar du ju sätt att få intag=utgift= oförändrad vikt. ..." Det var värst vad han pushar för viktklubb? Hmm ja där ser man, mycket riktigt så är professor Rössner avbildad som expert hos http://www.viktklubb.se

Jag vet inte vad jag irrierar mig mest på, att Rössner är ytterligare en kostrådgivningsperson som är insyltad i en betaltjänst eller att han är en fullvuxen karl som skriver "oxå". :(
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4446
    • Visa profil
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #18 skrivet: 2008-02-07 17:13 »
Jag vet inte vad jag irrierar mig mest på, att Rössner är ytterligare en kostrådgivningsperson som är insyltad i en betaltjänst eller att han är en fullvuxen karl som skriver "oxå". :(
Håller med, svårt val ;D

Men du kan väl inte påstå att fetmaepidemin har starta det senaste halvåret? Det är ju nu det håller på att vända; vi går ifrån den fetmande light-kosten o äter i stället naturligt o lagom.

Angående "fetmaepidemin" i Stockholm menar landstingsborgarrådet Birgitta Rydberg att det inte finns några siffror över hur stor andelen feta i länet är i nuläget: "Vi känner till att antalet fetmaoperationer har ökat och min bedömning är att de kommer att fortsätta att öka i år. Men det betyder inte att andelen feta i länet ökar"
Det kan hon ha rätt i. Det kan betyda att det finns ett antal påstridiga läkare som gillar att snörpa magsäckar ;)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #19 skrivet: 2008-03-30 23:05 »
Så sätter vi lite fart på denna tråd igen..

Doktor Dahlqvist "predikade" i TV4 morgon i morse, bla bla bla, vad ska man tro? Gröt till frukost är inte bra!? Hmm..  ???

"Skräcken för det mättade fettet, det är en myt" - gärna för mig.   ;D

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #20 skrivet: 2008-03-31 08:06 »
elko: vad är det för fel på gröt till frukost?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #21 skrivet: 2008-03-31 10:45 »
Doktor Dahlqvist "predikade" i TV4 morgon i morse, bla bla bla, vad ska man tro? Gröt till frukost är inte bra!? Hmm..  ???

"Skräcken för det mättade fettet, det är en myt" - gärna för mig.   ;D

"Skräcken för det mättade fettet, det är en myt", Sa hon verkligen så ordagrant - det betyder ju bara att just skräcken är en myt. :) Allvarligt talat, hade hon inga nya argument för varför hon menar att mättat fett är ofarligt så tillför det inte debatten något.

elko: vad är det för fel på gröt till frukost?

Calle: Gröt innehåller kolhydrater och det går stick i stäv mot den LCHF-diet som Annika Dahlkvist förespråkar, läs mer här: http://matforum.nu/index.php?topic=1336.0

I dagens SvD finns nåt riktigt intressant angående fett, där skrivs om en studie som visar att världens mest sålda läkemedel mot blodfetter inte har någon effekt. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1067675.svd

Vad det handlar om är att de två stora läkemedelsföretagen Merck MSD och Schering-Plough ville visa att de nya blodfettssänkande preparaten Vytorin och Ezetrol skulle sänka det onda LDL-kolesterolet mycket mer än det gamla simvastatin och ja, LDL-kolesterolvärdet sjönk med 27% men väggarna i blodkärlen visade inga skillnader - fettbeläggningarna i artärerna ändrades inte - dvs lägre kolesterol påverkade inte risken för hjärtinfarkt och slaganfall.

"Det är denna brist på effekt som anses både dramatisk och sensationell och som fått en del experter att på nytt ifrågasätta värdet av att sänka blodfetter överhuvudtaget."
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #22 skrivet: 2008-03-31 19:30 »
Chrlrvh ;): Gröt är gott. Inge fel tycker jag. Havregrynsgröt minst fem dagar i veckan. Köket serverar inte langos till frukost..  ;)

Andreas: Citatet kan vara något förvrängt men dom orden förekom i samma mening vad jag kunde förstå. Borde väl finns en repris på nätet rentav? Och jag som nästan inte kan stava till goggel, ännu mindre söka rätt på saker och ting...  8)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4446
    • Visa profil
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #23 skrivet: 2008-04-01 11:52 »
Jag börjar också ifrågasätta värdet av att sänka blodfetter överhuvudtaget.
Plötsligt knaprar alla människor över 45 år i ens omgivning på blodtryckssänkande medel.Frågar man varför får man svaret att doktorn hade tyckt att kolesterolet var lite högt så man fick simvastatin (som 50% mår pyton av) o rådet att inte äta så mycket ägg o skaldjur (vilket är en föråldrad föreställning)
Vissa förstår man att de håller på o gräver sin grav med tänderna men när min måttlighetsätande, desserthatande, jakt- o frilufts-ivrande man kom hem med en burk simvastatin trodde jag inte mina ögon.Jag börjar tro att blodfetterna höjs naturligt med åldern, det ger ingen symptom annat än klirr i läkemedelsfirmornas kassor.
Jag har för mig,rätta mig om jag har fel,att det glunkas om att någon, WHO? vill sänka den "tillåtna" kolesterolgränsen ytterligare. Oj vad det klirrar, jag hör inte vad doktorn säger.Ska jag få mer simvastatin?Tack snälla doktorn!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mättat fett oskyldigt
« Svar #24 skrivet: 2008-09-03 12:28 »
Uffe Ravnskov har i dagarna en insändare i Nya Åland och Västerbottens-kuriren där han ifrågasätter Unilevers Becelreklam och varför man överhuvudtaget ska oroa sig för smör och grädde.

Det riktigt intressanta i insändaren är resonemanget om LDL-kolesterolet (det som man lärt sig är det onda). Ravnskov berättar att det finns flera sorters LDL-molekyler, dels farliga små elaka täta och dels ofarliga stora snälla fluffiga. "Om man äter mycket fläsk, smör och grädde, då ökar antalet av de snälla, fluffiga LDL molekyler, medan det blir färre av de små och elaka; alltså tvärt emot vad de flesta hade förväntat sig." Bakom denna upptäckt sägs forskaren Ronald Krauss stå (som sitter med i kommiten för amerikanska kostråd).

I vilken sorts mat de små elaka LDL-molekylerna finns framgår tyvärr ej.
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -