En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Hur farliga för tänderna är olika frukter?  (läst 5883 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
Hur farliga för tänderna är olika frukter?
« skrivet: 2007-12-18 12:52 »
Har vi nån expert på sockerarter i frukt i forumet?

Att godis är dåligt för tänderna och frukt är bra är något man fått höra, men nu börjar jag fundera på om all frukt verkligen är så bra, detta efter att ha läst i den intressanta boken "Den tekniske kocken" av livsmedelsprofessorn Per-olof Hegg och kocken Rickard Nilsson. På sidan 29 står det om kolhydrater och socker, där kan man läsa att vanligt socker är sukros (sackaros) och att sukros består av glukos och fruktos som sitter ihop. Sen kommer en lista på sockerinnehåll i några olika frukter:

¤ Russin 70%
¤ Banan 16%
¤ Äpple 10%
¤ Jordgubbar 6%

Och så står det att sockret i banan övervägande är sukros medan det i russin bara finns fruktos och glukos.

Som jag förstått det är sukros värst för tänderna (och banan är dessutom ganska klibbigt) men jag har aldrig hört någon varna för banan som speciellt lockande för tandtroll..? ??? Stämmer verkligen det som står i boken om sukros i banan? I så fall är en banan som mellanmål inte alls speciellt bra ur antitandtrollssynpunkt.

Finns det andra frukter som också innehåller mycket sukros?
Den som inte frågar får inga svar.

Tomas

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: Hur farliga för tänderna är olika frukter?
« Svar #1 skrivet: 2007-12-18 22:10 »
Nu vet jag inte om det är någon skillnad på sockerarterna, men det som är farligt för tänderna med i alla fall äpple är ju syran som redan finns i frukten (t.ex. är ju C-vitamin en syra) sen hur mycket och hur snabbt av socket som omvandlas till syra senare spelar nog mindre roll. Borsta inte tänderna tidigare än en timme efter att du ätit (syrlig) frukt, annars borstar du bort tandemaljen som är uppfrätt av fruktsyrorna.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Hur farliga för tänderna är olika frukter?
« Svar #2 skrivet: 2007-12-19 07:32 »
Ang. skillnad på sockerarterna - titta här: http://www.growingpeople.se/templates/Page.aspx?id=1892

Kariesframkallande förmåga: Sackaros - Stark, Glukos, Fruktos - måttlig. Dessutom står det under övriga egenskaper "Klibbiga beläggningar på tänderna".

Det tolkar jag som att sackaros är mest kariesframkallande..?
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -