En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Kalcium - den sjätte grundsmaken?  (läst 5822 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6563
    • Visa profil
    • Matforum
Kalcium - den sjätte grundsmaken?
« skrivet: 2008-08-31 09:15 »
För ett tag sen fanns det fem grundsmaker - sött, surt, salt, bittert och umami, men nu har forskare i Philadelphia hittat den sjätte - kalcium. De tror att det kan vara en förklaring till att många har svårt för kalciumrika grönsaker som kål, broccoli och spenat. Michael G. Tordoff: "- Genom att förstå hur kalcium detekteras i munnen så kan vi göra det lättare att äta det genom att minska den dåliga smaken eller tillverka farmakologiska preparat som förbättrar smaken".

http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article400068.ece
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4457
    • Visa profil
SV: Kalcium - den sjätte grundsmaken?
« Svar #1 skrivet: 2008-08-31 09:44 »
Menar dom att om man tycker om kål o spenat så saknar man helt eller delvis kalcium-detektorer?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1435
    • Visa profil
SV: Kalcium - den sjätte grundsmaken?
« Svar #2 skrivet: 2008-08-31 14:05 »
Undrar vad de menar med att "många" har svårt för kål, broccoli och spenat. Stämmer det verkligen att det är vanligt, att folk inte gillar dessa grönsaker?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6563
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Kalcium - den sjätte grundsmaken?
« Svar #3 skrivet: 2008-09-09 19:33 »
Agneta: Kanske menar de att vissa är väldigt känsliga för kalciumsmak så att kålen smakar för starkt? Hasse: Jag vet inte, jag gillade i och för sig inte spenat när jag var liten men nu älskar jag spenat.

Men kalcium är kanske inte den sjätte grundsmaken utan kanske den sjunde. Den sjätte är eventuellt fettighet. Franska forskare hittade för tre år sen en molekyl de döpte till CD36 "Molekylen aktiveras av fettsyror, och när råttor genetiskt manipuleradets till att sakna denna molekyl, gillade de inte längre fet mat." http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&Nyheter=1&artikel=762588

Furthermore, removal of the CD36 gene in rats prevented their digestive tracts from preparing the various gastric juices necessary to digest fat. "Because expression of CD36 within the oral cavity and its effect on digestive secretions are conserved in mice and rats, it is likely that CD36 performs a basic function in the taste bud cells,"  http://www.sciam.com/article.cfm?id=potential-taste-receptor
Den som inte frågar får inga svar.

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
Kalciuminnehåll i grönsaker korrelerar mot besk smak
« Svar #4 skrivet: 2009-03-12 21:43 »
Hehe, kanske inte så intressant men lite lustigt iaf - kanske människan kan smaka kalcium

Citera
We found a strong correlation between the calcium content of 24 vegetables, based on USDA Nutrient Database values, and bitterness, based on the average ratings of 35 people (r = 0.93).

Vegetable bitterness is related to calcium content. Appetite Volume 52, Issue 2, April 2009, Pages 498-504

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Kalciuminnehåll i grönsaker korrelerar mot besk smak
« Svar #5 skrivet: 2009-03-12 23:32 »
Måste fråga, vad innebär detta? Är till nytta eller glädje?

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
SV: Kalciuminnehåll i grönsaker korrelerar mot besk smak
« Svar #6 skrivet: 2009-03-13 08:07 »
Hehe.. jag vet inte, läste inte jättenoga. Troligen är det en lösning på alla världens problem :)

Jag tycker mest att det är fashinerande hur smart kroppen kan vara. Om man får spekulera - om vi nu kunde känna "kalciumsmak" så borde väl det vara evolutionär fördel om man också kunde känna av kalciumbrist och bli sugen på kalciumrika grönsaker ? - kanske brister grönsaker är väl inte bästa kalciumkällan plus att osteoporos är ganska vanligt.


Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Kalciuminnehåll i grönsaker korrelerar mot besk smak
« Svar #7 skrivet: 2009-03-13 09:16 »
Men det är rätt coolt ju (på riktigt) :)

Måste ju kolla upp det här...ok här är några vanliga grönsaker och örtkryddor listade efter kalciumhalt (mest först): persilja, spenat, broccoli, kålrabbi, vitkål. Sen några några grönsaker som innehåller jämförvis lite kalcium: majs, aubergine, paprika.

De kalciumrika grönsakerna har lite besk och "stickig" smak när de är färska. Men å andra sidan kan ju auberine också smaka lite beskt. Men jo, jag antar att det ligger nåt i studieresultatet.

Annars tycker jag att de grönsaker som "smakar nyttigt" (=beskt?) är nyttiga. Majs smakar ju sött och gott, att jämföra med broccoli som jag tycker det är rätt hög duktighetsfaktor på att käka (även om det också är rätt gott).

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
SV: Kalciuminnehåll i grönsaker korrelerar mot besk smak
« Svar #8 skrivet: 2009-03-13 22:27 »
Hehe.. de grönsaker som smakar sött innehåller väl mer kolhydrater, truethat ... och de grönsaker du talar om som "smakar nyttigt" antar jag är energisnåla grönsaker? egentligen vill man se några spekulationer kring hur mekanismen ska fungera för en "kalciumsmak", verkar rätt konstigt egentligen. Men vem vet, jag tror att vi vet otroligt lite om människan egentligen.

Vad använder du för att kolla näringsvärden förresten? Är lite intresserad av hur det optimala sådana programmet bör se ut :)

Tobias

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 197
    • Visa profil
SV: Kalciuminnehåll i grönsaker korrelerar mot besk smak
« Svar #9 skrivet: 2009-03-13 23:41 »
Men rent evolutionistiskt så är ju den beska och sura smaken till för att signalera att det är något vi ska avstå i från.

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Kalciuminnehåll i grönsaker korrelerar mot besk smak
« Svar #10 skrivet: 2009-03-13 23:42 »
Näringstabellerna på SLV (www.slv.se) är rätt enkla att kolla upp saker snabbt i, men på www.fineli.fi har de bra sorteringsfunktioner, t ex kan man sortera grönsaker efter kalciumhalt eler kött efter järnhalt osv.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6563
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Kalcium - den sjätte grundsmaken?
« Svar #11 skrivet: 2009-03-14 08:52 »
Men rent evolutionistiskt så är ju den beska och sura smaken till för att signalera att det är något vi ska avstå i från.

Det där är intressant, hur kommer det sig att vi trots det äter beskt och surt?

[Om någon tycker att Karl-Johans konstaterande "kanske människan kan smaka kalcium" verkar lustig mitt i tråden så beror det på att jag klippt ihop ovanstående sju inlägg med befintlig tråd i ämnet. Sök gärna i Matforum innan du startar ny tråd Karl-Johan. ;)]
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -