En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Torkad mat/frukt - Hur tillaga på bästa sätt!  (läst 13718 gånger)

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
Med torkad mat så syftar jag i första hand på skogens guld; kantareller, trattkantareller, likaså lök av olika slag, grönsaker, frukt såsom äpplen, annans, eller varför inte nypon!
Hur gör ni vid tillagning?
Som t ex. kantarellerna, jag har ett par glasburkar proppfulla men det blir inte av att nyttja alls... Då jag använt dem har jag blötlagt i lite vatten och fått en svart sörja som jag slagit bort?!

Och all torkad frukt? På med vatten och göra kräm?! Inga andra alternativ?

Nypon vet jag hur jag ska hantera för det gör jag ofta, men resten då? Löken, grönsakerna, & resten av frukterna?

Alla ni som tar tillvara på höstens skörd, om ni torkar, hur gör ni vid tillagning och ge gärna massor med tips i övrigt runt just torkning!

Alla som fjällvandrat eller bott i fjällen såsom jag, vet hur viktigt det är att hålla nere vikten på ryggsäcken när man måste vandra långa sträckor och det är lång väg (15mil) till närmsta affär. Jag är till stor del av vinterhalvåret uppväxt på torkad & frystorkad mat men vet faktsikt ändå inte hur jag ska gå tillväga vid denna tillagning, jag var nog lite för liten för att vara så intresserad av pappas kastruller vid vedspisen just då!
« Senast ändrad: 2008-09-16 21:18 av kryddburken »

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Torkad mat/frukt - Hur tillaga på bästa sätt!
« Svar #1 skrivet: 2008-09-16 21:24 »
De torkade trattkantarellerna kan man mala till ett svamppulver som man kan smaksätta sås och grytor med genom att helt enkelt strö det över...

annars blötlägger du dem, häller av vattnet (kan sparas till senare) kramar ur dem.
Fräs lök i smör eller olja...tillsätt de urkramade trattisarna...på med vatten eller buljong (blötläggningsvattnet är bra till detta *s*) koka upp...tillsätt lite grädde eller creme fraiche, smaka av med timjan, salt och peppar, ev lite smulad ädelost. om du vill ha en ännu mer krämig soppa reder du av den med lite mjöl (vetemjöl eller maizena -efter tycke och smak)
En god soppa...eller använd den som sås ;)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Torkad mat/frukt - Hur tillaga på bästa sätt!
« Svar #2 skrivet: 2008-09-16 21:42 »
De torkade trattkantarellerna kan man mala till ett svamppulver som man kan smaksätta sås och grytor med genom att helt enkelt strö det över...

annars blötlägger du dem, häller av vattnet (kan sparas till senare) kramar ur dem.

Tack ena! Mala till pulver lät smidigt! Det ska jag prova!
Men det där vattnet, bläcksvart ser inte ett dugg aptitligt ut, smakar det något? Jag menar ger det verkligen någon svampsmak?
Jag har själv inte smakat på det, just för att jag tycker det luktar unket...

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Torkad mat/frukt - Hur tillaga på bästa sätt!
« Svar #3 skrivet: 2008-09-16 22:20 »
beror säkert på svamparna...ibland använder jag det, ibland inte...men en buljong är minst lika bra *ler* spec en kantarell o viltfond från Touch´n´taste...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Torkad mat/frukt - Hur tillaga på bästa sätt!
« Svar #4 skrivet: 2008-09-16 22:25 »
beror säkert på svamparna...ibland använder jag det, ibland inte...men en buljong är minst lika bra *ler* spec en kantarell o viltfond från Touch´n´taste...

ja dom fonderna luktar bra mkt. godare iaf!

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Torkad mat/frukt - Hur tillaga på bästa sätt!
« Svar #5 skrivet: 2008-09-16 22:32 »
vid närmare eftertanke skulle man mkt väl kunna ha torkad lök också, blötlägga den tillsammans med svampen och sedan fräsa det tillsammans :)
ska man ha med det ut i naturen är väl buljongtärning och mjölkpulver att föredra...måste nog testa detta *ler*

hmmm...min hjärna hakar upp sig vid vissa utmaningar....
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Thomas Hemlin

  • Gäst
SV: Torkad mat/frukt - Hur tillaga på bästa sätt!
« Svar #6 skrivet: 2016-03-22 15:11 »
Hej. mina torkade trattisar får en mycket otrevlig lite bitter smak som är omöjlig att krydda bort.
Jag tycker att dom blir sega trotts att dom legat i vatten över natten.
Vad gör jag för fel ?

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 454
    • Visa profil
SV: Torkad mat/frukt - Hur tillaga på bästa sätt!
« Svar #7 skrivet: 2016-03-23 09:36 »
Dels kan det handla om vilket skick de var när de plockades, och hur de förvarades innan de torkades. Men det spelar också roll hur man torkar, temperatur och tid.

http://taffel.se/blog/ett-forsok-att-svara-pa-den-alltfor-sallan-stallda-fragan-hur-torkar-man-egentligen-svamp

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -