Var hittar jag vetestärkelse?

Startat av Gaia, 2013-07-08 12:36

Föregående ämne - Nästa ämne

Gaia

Hej Andreas, nr 3 på din lista har jag hittat i flera asienbutiker, men det är tyvärr en blandning av mjöl och stärkelse. Det är en mix som man gör ett slags ångkokat bröd, "bapao", av.
Men idag var jag inne i Örebro en sväng, och hade laddat ner en bild i iPhonen på en 'riktig' påse med vetestärkelse där namnet stod både på engelska och kinesiska. När jag visade den i den nya välsorterade asienbutiken förstod de äntligen,  och sa att det kunde de ta hem, inga problem. Så nu väntar jag spänt, ska dit om en vecka igen...
Håll tummarna ;)

agnetasch


Gaia


Andreas

Ah blir spännande höra hur det går!  :)

Citat från: Gaia skrivet 2013-07-15 15:39
nr 3 på din lista har jag hittat i flera asienbutiker, men det är tyvärr en blandning av mjöl och stärkelse. Det är en mix som man gör ett slags ångkokat bröd, "bapao", av.


Nej men vad lurigt!
Den som inte frågar får inga svar.

Gaia

Jag ropade hej för tidigt :-\ Idag ringde jag Örebrobutiken, och de hade fått hem varor - men inte vetestärkelse. De bad mig återkomma om två veckor igen.
Jag fattar ärligt talat inte det här, vetestärkelse var hur lätt som helst att få tag i förut, och så denna öken helt plötsligt.

webguide

Citat från: Gaia skrivet 2013-07-08 12:36
Hej, jag är helt ny på det här forumet.

Jag har ett stort problem, och det är att jag inte hittar vetestärkelse i någon butik.
Jag älskar att göra dumplings, och till den där halvgenomskinliga degen som kallas 'crystal dough' på engelska, behöver man tapiocastärkelse och vetestärkelse. Förr var det aldrig något problem att hitta vetestärkelse i välsorterade asienbutiker, men nu är det som förgjort. Har letat både i Sthlm och i städer närmare där jag bor utan att lyckas.

Är det någon som vet var jag kan hitta vetestärkelse?

De flesta butiker har en mysko påse med en bild av ett pak choi-blad, som det står 'Wheat starch' på, men det är tyvärr en blandning av stärkelse och mjöl.

Jag odlar kinesisk gräslök för att varje sommar göra en speciell sorts väldigt goda platta dumplings, som man först ångkokar och sedan steker. Nu står jag här med en fin skörd av gräslök, men ingen vetestärkelse/wheat starch.
Bifogar en bild på de smaskiga gräslöksknytena.
När jag googlar så hittar jag det online utomlands, men att betala 250 spänn i frakt för några påsar stärkelse - näee  :-\


Har du testat att blanda Tapioca och "glutinous rice flour" det senare är rismjöl gjort på "sticky rice", jag läste det här inlägget: http://forums.finecooking.com/node/28345

Där de föreslår den blandningen.

webguide

Undrar om det inte går at få tag på på Hötorgshallen eller på Oriental supermarket som också ligger på Hötorget.

Det går att beställa online, t.ex. http://www.amazon.com/dp/B0036ZFK60

Gaia

Hej webguide!
Sist jag var i Sthlm kollade jag Oriental supermarket + en massa andra stora asienbutiker som t ex China Li på Ringvägen, men ingen hade vetestärkelse. Det har alltid funnits förut som sagt.
Jag tänkte inte på att kolla Hötorgshallen. Tack för det tipset, det ska jag göra vid nästa besök.
Jag vet att det finns online men jag har ingen lust att betala dyr frakt från utlandet för påsar som kostar några kronor.

Stort tack för länken med förslaget att använda "glutinous rice flour" . Jag ska testa det vid tillfälle.

Gaia

Hurra - äntligen har jag hittat vetestärkelse  :D
Jag var inne i Örebro och snurrade i dag och hittade turkisk vetestärkelse på AliBaba Livs. Gissa om jag blev glad ;)
Nu ska här lagas kristalldegs-dumplings i helgen!
Bifogar en bild på hur påsarna såg ut, 13,90 kr/styck

agnetasch

Äntligen!Lycka till med dumplingstillverkningen :D

Gaia

Tack agnetasch, äntligen var ordet   :D

Andreas

Men hur gick det med helgdumplingsarna då? Är nyfiken på att höra om vetestärkelsen fungerade som den skulle.
Den som inte frågar får inga svar.

Gaia

Det gick alldeles utmärkt, jag gjorde "jiu cai jiaozi", dvs ångkokade och stekta räk- och kinesisk gräslöksknyten.
Vete- och tapiocastärkelse ger verkligen en helt unik deg som inte går att jämföra med ngt annat. Jag älskar att jobba med den här degen, den är så tacksam, och sen är det så vackert när man kan skymta fyllningen genom det halvtransparenta höljet när dumplingarna är klara att smaska i sig.
Min dumplingbibel heter "Asian Dumplings" och är skriven av Andrea Nguyen. Jag kan verkligen rekommendera den om det är någon som blir intresserad, den finns att beställa här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1580089755
Andrea Nguyen har även en fantastisk dumplingblogg:http://www.asiandumplingtips.com/

Gaia

När jag tidigare idag länkade till min dumplingguru nr 1 så upptäckte jag att hon hade lagt ut väldigt mycket som jag inte sett tidigare. Jag gick igång rejält på de koreanska dumplingarna med hela räkor, där stjärtarna sticker upp ur degen.
Nu vet jag mycket väl att man inte ska köpa tigerräkor, men vad finns det för alternativ för oss dumplingnördar? För ett år sedan åkte jag till en föreläsning i Grythyttan, Måltidens Hus, för att just få ett svar på den här frågan men tråkigt nog hade de inga alternativ att föreslå oss, utom levande hummer. Vem har råd med det?
Jag tycker det är sorgligt att vi inte kan frysa in våra inhemska räkor råa, så att man slipper köpa de andra. Hur kul är det med färdigkokta räkor egentligen?
Några gånger har jag fått tag på råa svenska räkor, de är visserligen små, men så himla goda. Om de fanns att köpa skulle jag föredra dem.

Jag lägger ändå ut en räkbild från i kväll, som absolut inte är politiskt korrekt, men ...

webguide

Citat från: Gaia skrivet 2013-07-30 21:45

Några gånger har jag fått tag på råa svenska räkor, de är visserligen små, men så himla goda. Om de fanns att köpa skulle jag föredra dem.

Jag lägger ändå ut en räkbild från i kväll, som absolut inte är politiskt korrekt, men ...


Det borde gå att beställa i fiskaffärer, på Östermalmshallen har de nästan alltid råa räkor.
Havskräftor går ju bra att beställa också (levande) men det är dyrt.
Sen finns det en svensk "variant" av tigerräkor, kommer inte ihåg vad den heter (Kungsräka kanske) men det går att köpa den i fiskaffärer på västkusten så den borde också gå att få tag på.

Jag gör inte recept som tvingar en att använda tigerräkor.

Gaia

Ja, jag har sett råa svenska räkor på Hötorgshallen några ggr, men tyvärr bor jag i en liten by i Bergslagen, så det är långt till välsorterade fiskaffärer.

En svensk variant av tigerräka visste jag inte fanns, det ska jag kolla upp. Det är verkligen synd att det inte fiskebåtarna fryser in råa svenska räkor.

Jag undviker tigerräkor till allt utom just till vissa dumplings :-[

webguide

Citat från: Gaia skrivet 2013-07-31 10:19

Jag undviker tigerräkor till allt utom just till vissa dumplings :-[


Hehe, man måste ju få synda lite också! ;)

agnetasch

MSC-märkta kungsräkor finns på Willys och Hemköp:

http://www.tyckomgarant.se/Nyheter/Garant-Kungsrakor-med-gott-samvete/

Även ICA har såna räkor. Det kanske är något du kan använda?

Gaia

Tack webguide för dom orden ;)

Och ett stort tack till agnetasch, som verkar ha löst mitt pk-problem :D Jag har bara sett kungsräkorna från Australien kokta och frysta, men att det fanns råa kände jag inte till. Det här måste jag ju kunna be dom att ta in på t ex Willys hemma eller Ica i den  närmaste lilla staden. Annars får jag ladda med frysväska vid nästa storstadsbesök 8)
Det här var verkligen upplyftande!

Andreas

Citat från: Gaia skrivet 2013-07-30 12:42
Min dumplingbibel heter "Asian Dumplings" och är skriven av Andrea Nguyen. Jag kan verkligen rekommendera den om det är någon som blir intresserad, den finns att beställa här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1580089755
Andrea Nguyen har även en fantastisk dumplingblogg:http://www.asiandumplingtips.com/


Vad roligt att det gick bra med dumplingsarna!

Vore spännande prova göra dumplings nångång, men en bok är väl kanske inte det första man köper, finns där något bra recept på bloggen du vill rekommendera?

Förresten, den vetestärkelse du hittade på AliBaba Livs i Örebro, står det något om vem som är svensk importör på påsen?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal