En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Röka ett rådjurslår?  (läst 8907 gånger)

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 458
    • Visa profil
Röka ett rådjurslår?
« skrivet: 2014-10-16 00:18 »
Fick förfrågan om att röka ett rådjurslår idag. Mitt svar blev att man saltar alltid när man kallröker men just ett rådjurslår visste jag inte om det var lämpligt för kallrökning eller varmrökning.

Mina erfarenheter gällande vilt och rökning är en vildsvinstek som jag varmrökte för några år sedan med i mitt tycke mindre lyckat resultat.

Någon som har lite tips och råd gällande just rådjurslår?

Han som frågade var inte intresserad av att lufttorka låret, det tog för lång tid enligt honom, annars hade ju det varit ett alternativ.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4460
    • Visa profil
SV: Röka ett rådjurslår?
« Svar #1 skrivet: 2014-10-17 06:47 »
För det första; är det ett ungt djur så ska det inte rökas, köttet blir liksom smörjigt o smakar lever. Då är det bättre att steka låret ev. lättröka o grilla.
Annars funkar varmrökning bra. 10%-ig saltlösning 2 dygn + gärna lite sprutning. Torka 1 dygn o rök i 75°C ca 7 timmar eller tills innertemperaturen är 70°C
« Senast ändrad: 2014-10-17 16:33 av agnetasch »

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 458
    • Visa profil
SV: Röka ett rådjurslår?
« Svar #2 skrivet: 2014-10-17 15:04 »
Jag tackar.

Ska snacka med lårinnehavaren och se vad han vill med läckerbiten.

hans niklasson

  • Gäst
SV: Röka ett rådjurslår?
« Svar #3 skrivet: 2014-12-05 12:26 »
sprutsalta låret m 10 %saltlake låt ligga några dagar kör det i ugnen 100-125 grader tills du tycker innertemperaturen är ok jag vill ha ca 53-55 grader.därefter röker jag i ca 70 grader i några timmar beroende hur mycket röksmak jag vill ha.rök någon timma först med öppen dörr så
att köttet är torrt innan rökningen börjar

Per Gärdt

  • Gäst
SV: Röka ett rådjurslår?
« Svar #4 skrivet: 2015-11-29 08:55 »
Jag har rökt rådjurslår i min bradley i ca 5 år nu. Min erfarenhet är att låren ska värmas till 62-64 grader innertemp. Låter man det gå uppåt 68-70 ökar risken betydligt att köttet blir smörjigt, filtigt.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -