En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Klimatmärkning av mat  (läst 1952 gånger)

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
Klimatmärkning av mat
« skrivet: 2007-08-15 08:47 »
Ytterligare en matmärkning verkar vara på väg. Den här gången handlar det om hur maten produceras/transporters i ett klimatpåverkansperspekti v. Ett resultat blir att mat som fraktas med flyg blir "dödskallemärkt" vare sig den är ekologiskt odlad eller inte.

Göteborgs-Posten har hela artikeln på: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=362894
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6579
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Klimatmärkning av mat
« Svar #1 skrivet: 2007-08-15 09:13 »
Väldigt intressant fråga, men artikeln ger inte så mycket information om vad det egentligen handlar om.

Det står "Klimatmärkningen gäller i första hand svensk produktion". Men det står väldigt lite om vilka kriterier som skall gälla för svensk produktion...?

Fokus i artiklen är "Flygtransporter dödskallemärks" - men väldigt få svenska produkter flygtransporteras - eller menar de att en svensktillverkad produkt som innehåller en gnutta flygtransporterat citrongräs från Thailand blir dödskallemärkt direkt? Och samtidigt nämns jämförelsen med att snittblommor från Kenya som flygs in alstrar mindre växthusgas än växthusodlade från holland.

(Och att köttproduktion inte skall ställas mot vegetarisk. Och om motstridiga intressen med svensk vs. utländsk produktion.)

Undrar just hur i hela friden de ska få ihop detta.
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Klimatmärkning av mat
« Svar #2 skrivet: 2007-08-15 09:16 »
Känns ju inte som världens bästa idé, rent spontant. Ibland är det faktiskt mer klimatvänligt att frakta långt än kort. Och som Andreas säger finns det ju många andra viktiga aspekter.
Anne's Food - min matblogg

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -