Vattenkokare - spara energi

Startat av agnetasch, 2007-08-28 09:57

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Jag är inte riktigt med på din ovilja mot att ha en apparat permanent kopplad till ett elurtag.Vad är det för nackdel med det?

Sweber

2007-09-04 15:57 #21 Last Edit: 2007-09-04 16:54 by Sweber
[Edit: Andreas rättade ett litet skrivfel.] [Nej inte skrivfel, felaktigt språk- sweber]
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

Håller med dig om att alla dessa maskiner och prylar man har i köket är lite av en förbannelse, jag gillar också rena ytor och nånstans måste man prioritera. Mitt kök är på 25 m2 och jag har rätt bra med skåputrymme där jag stuvar undan alla maskiner men nog är där egentligen för fullt.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Citat från: Andreas skrivet 2007-09-04 08:57
Hasse: Ang. mäta energiåtgången för att koka potatis, hur har du tänkt göra det - det är enkelt när plattan står på full effekt vid uppkoket, men sen under själva kokningen när den är lågt ställd, hur vet du då vilken effekt som används - har du en energimätare på spisen din?

Jag har tillgång till en lös energimätare av samma typ som sitter vid elcentralen i många hem. Den tänkte jag använda.

Som du antyder så kan det vara lite kvistigt att avgöra när vattnet kokar utan att lyfta locket. Jag ska prova att mäta tills vattnets temperatur inte längre stiger. Det kanske funkar, eller så blir det för oprecist. Men detta är lurigt, för åtminstone när jag kokar potatis så minskar jag plattans effekt redan innan det kokar, för att undvika stormkokning.

agnetasch

Andreas:Jag har hittat den ultimata lösningen både på vad gäller att slippa se skräpiga kök o att spara energi.KOKSKÅP,är det nån som minns dom?Finns dom fortfarande?Ett trinettkök med garderobsdörrar.Stänger du dörrarna ser man inte köket(o skräpet) o du sparar energi på matlagningen för du hittar helt enkelt inte köket bland alla garderober ;D
Mvh
Kära tant Agneta

Andreas

Citat från: Sweber skrivet 2007-09-04 09:27
När vi skaffade induktionshällen förra året åkte vattenkokaren ut. Det går minst lika snabbt att koka vatten i en kanna på hällen som i en vattenkokare.


Fast tid är inte allt... energiåtgången är minst lika intressant om inte mer intressant - vet du vilken effekt vattenkokaren hade och vilken effekt hällen har?

Hasse: Aha har du en sån energimätare är det inget problem med energimätningen förstås. Ang. när kokar - köper man ett gammalt kastrullock på myrorna skulle det kanske gå bra att borra ett litet hål för en termometer.

Agneta: Såna där kokskåp tror jag fortfarande är vanliga i många studentrum/lägenheter. Vore faktiskt inte alls nån dum ide att ha dörrar att dra för i köket så man slipper se den röriga diskbänken ibland.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och mätt energiåtgången för ett fingerat potatiskok. Jag mätte upp två liter vatten i en kastrull med lock och kokade upp vattnet på en kokplatta av typ glaskermikhäll med effekten 1800W. Efter uppkoket skruvade jag ned effekten och vattnet fick småkoka i 20 minuter. Kokplattan var kopplad till en elenergimätare så att energiåtgången kunde avläsas.

Locket fick inte ligga på hela tiden, utan jag gjorde ungefär som man gör när man kokar potatis, jag lyfte lite på locket då och då för att se hur det går med uppkoket.

Jag startade med kallt vatten som hade temperaturen 17 °C. Det tog 12 min för vattnet att koka upp och energiåtgången för själva uppkoket var 0,33 kWh. Sedan fick vattnet småkoka i 20 minuter och energiåtgången för detta var 0,10 kWh. Alltså totalt 0,43 kWh för detta "potatiskok". Om vi räknar med ett energipris på 1 kr/kWh, så kostar alltså potatiskoket 43 öre.

Nu ska inte detta ses som exakt vetenskap. Det finns ju massor av saker som påverkar energiåtgången som t.ex. typ av spis och kastrull, men det ger ändå en fingervisning om den ungefärliga energiåtgången.

Tyvärr hade vattenkokaren på jobbet gått sönder, så jag kunde inte jämföra med om man först kokar upp vattnet i vattenkokaren och sedan sjuder färdigt på kokplatta. Jag får kanske tillfälle att göra det någon gång i framtiden.

agnetasch

Snacka om "sagt o gjort" Tack för en grundligt genomförd undersökning! Synd på den trasiga vattenkokaren, jag ser med spänning fram mot en jämförelse.

Sweber

Citat från: agnetasch skrivet 2007-09-27 17:35
Snacka om "sagt o gjort" Tack för en grundligt genomförd undersökning! Synd på den trasiga vattenkokaren, jag ser med spänning fram mot en jämförelse.


Det verkar som om dessa vattenkokare har en ganska begränsad livslängd. Dom verkar ju vara trasiga hela tiden. Jag börjar undra om inte kära tant agnetas förkärlek för vattenkokaren är mera som en fixering. :=)
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Kari

Inte fint med vattenkokare?? Här hemma står den framme hela tiden och brukas nästan varje dag.
Pasta eller potatis i kastrullen med någon cm vatten på plattan och resten i kokaren. Brukar spara mig ca 10-12minuter på uppkoket.

Jag gjorde ett test med min el-mätare: 1,5L vatten 17oC. 0,16kWh. 5min33sek. 1728-1783W tog den och på plåten under kokarn står det 1850-2200W. Bodum kokare med spiral, 7-10år gammal och ny avkalkad.

Spisen blir svår att mäta då den går på 3-fas. Tiden går att mätat men inte mer med exakthet som duger.

Sen skall man komma ihåg att en vattenkokare inte bjuder lika mycket på värme till huset som en spis gör. Det finns säkert någon som räknat på detta..?

justrom

Nu har jag ju en billig vit vattenkokare men jag skulle aldrig vilja vara utan den.

Men vill man ha en snygg så finns ju det. Kolla in denna t.ex.
http://www.cookinstyle.co.uk/default.aspx?act=Uprod_C7_S87_P2404#

Andreas

I det senaste reklambladet från OnOff hittar man Tefal Vattenkokare Quick & Hot. "Världens snabbaste vattenkokare värmer vattenet på endast 3 sekunder och sparar upp till 65% energi".

Hur kan den värma så snabbt?

Och sparar den 65% energi i jämförelse med att koka på platta eller i jämförelse med en vanlig vattenkokare?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Konstig reklam. Konstig apparat. Jag jämförde den med en annan av Tefals vattenkokare som kostade hälften så mycket. Effekten på den dyra är 2800 watt o den billiga 2200 watt. Är det någon större skillnad? Ingen av dom hade "Snabbuppkokning" Det verkar väl konstigt ???

Hasse

Andreas, jag tippar att vattenkokaren fungerar som en vanlig kaffebryggare. Alltså att den bara värmer en liten del av vattnet åt gången samtidigt som det värmda vattnet rinner ut ur pipen. Att varmt vatten börjar rinna ur pipen efter tre sekunder äv högst rimligt. Det tar inte mycket längre tid med en vanlig kaffebryggare.

Agneta, en apparat på 2800 watt kan du inte koppla i ett "vanligt" vägguttag med säkring/propp på 10A. Det fordras en 16A säkring för att den ska hålla och inte bryta strömmen alltför snabbt.

Regeln är: Effekten i watt dividerat med spänningen i volt är lika med strömmen i ampere. Spänningen i vägguttagen är cirka 230 volt, så i detta fall blir det:

2800 / 230 = 12,2

Det krävs alltså en säkring på mer än 12A för att den ska hålla.

agnetasch

Citat från: Hasse skrivet 2008-12-09 18:38
Det krävs alltså en säkring på mer än 12A för att den ska hålla.
Det nämner dom inte i reklamen väl?

liziz

Hejsan, jag skrev presic ett skolarbete om detta och de är så att vattenkokare är de energisnålaste och mest effektiva alternative :)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal