En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Kanelbullens dag idag 4:e oktober  (läst 2379 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6574
    • Visa profil
    • Matforum
Kanelbullens dag idag 4:e oktober
« skrivet: 2007-10-04 08:05 »
Nya Wermlands-Tidningen har ett reportage från Konditori Köp-City i Sandviken http://www.nwt.se/ArticlePages/200710/03/20071003214003_603/20071003214003_603.dbp.asp

"I dag, den 4 oktober, är det Kanelbullens dag. Det är nionde gången man firar denna högtid ... På Konditori Köp-City i Sandviken märker man mycket väl av det ökade trycket ... Det var 1999 som Hembakningsrådet instiftade Kanelbullens dag, som ett sätt att fira sin 40-årsdag.  ... Jag började som 15-åring och är nu över sextio, och receptet kan jag utantill."

Dinapengar.se (Dagens industri/Expressen) har ett reportage från Nordbakels som säljer kanelfyllning till bagerier http://www.dinapengar.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2007/10/04/13440

"Nordbakels säljer kanelfyllning för 30 miljoner kronor. Idag på kanelbullens dag stoppar svenskarna i sig nära 3 miljoner kanelbullar. ... Nordbakels erbjuder 50 olika varianter av kanelremons (kanelfyllning) "Det som avgör är styrkan, färgen, storleken på kanelen, fettinnehållet, konsistensen och mandelmassan, säger Michael Ohlson. ... en kanelbulle ska ha minst fyra varv, helst fem."[/b]

Sydsvenskan berättar att Åsa Swanberg kommer ut med bullboken "Bara bullar" just idag och bjuder på recept ur boken: http://sydsvenskan.se/sverige/article269645.ece

McDonalds använder denna dag till att lansera kanelbullen på alla 227 restauranger http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/andra-bullar-paa-mcdonalds-171416

"Vi märker en tydlig trend med en jämnare tillströmning av gäster under dagen och med kaffe och kanelbullar på menyn kan vi ännu bättre svara upp mot de nya vanorna, säger Carolina Wendels, projektledare på McDonald's. ... Den svenska kanelbullen härstammar från 1920-talet. Kanelbullen introducerades då tillgången på ingredienser ökade efter Första världskriget."

Testfakta.se skriver lite mer kritiskt om "Dagarna som vill ändra våra köpvanor"  http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=18175 

"Kanelbullen har en, precis som ägget, ostkakan och falukorven. Allt fler produkter har en egen dag.  ... Hembakningsrådet lanserade kanelbullens dag... En närmare titt på hemsidan visar att Hembakningsrådet har en rad intressenter. Dan Sukker, Kungsörnen, Svenskt Smör, Jästbolaget och Electrolux. Företag som producerar allt du behöver för att baka din egen kanelbulle. ... Kanelbullens dag hamnar i en lite annorlunda genre i förhållande till reklam och det ger en annan legitimitet ..."

Och än mer kritisk är kanske Henrik Scheutz som i Motala och Vadstena tidning skrivit en insändare rubricerad "Djur viktigare än kanelbullar" http://www.motalatidning.se/sidor/insandare.asp?id=17654&arkiv=true

"Enligt almanackan är det Internationella Barndagen den 1 oktober, och – hör och häpna – Kanelbullens dag den 4 oktober. Denna dag har sedan länge uppmärksammats som Djurens dag, på grund av att djurens skyddshelgon Franciscus av Assisi har tillägnats dagen. Skulle det vara mer angeläget att uppmärksamma kanelbullar än våra medvarelser som utsätts för svårt lidande? "

Den som inte frågar får inga svar.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Kanelbullens dag idag 4:e oktober
« Svar #1 skrivet: 2007-10-04 08:45 »
Ja, den här dagen verkar verkligen ha fått många anhängare. Inte så hemskt konstigt kanske - alla gillar väl kanelbullar?



Jag bakade igår, efter ett recept från nya boken "Bara Bullar" av Åsa Swanberg. Mmm, jättegoda - det blir bullar på jobbet idag.
Anne's Food - min matblogg

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Kanelbullens dag idag 4:e oktober
« Svar #2 skrivet: 2007-10-05 15:31 »
Jag protesterar mot kanelbullen genom att baka smörbullar.

Mor Ruts smörbullar.
Här kommer receptet.

200 gr mejerismör smältes med 4 dl mjölk (röd) till 37 gr.
50 gr jäst löses däri
2 dl socker
2krm. salt
8 äggulor
14 dl vetemjöl.

Blandas till fast deg som får jäsa 30 min rulla ut till en rulle och delas i ca 30 st bitar lägg på plåt gör ett hål med ditt finger i bullen fyll med nedanstående smet
Fyllning
200 gr mejerismör
1 dl strösocker
3 tsk vaniljarom
Blandas till en smet.

Låt sedan dessa bullar jäsa igen i 30 min. Pensla med ägg vispat.

Avbakas i 225 grader ca. 20 min nedre falsen.

Ska ätas kallla med mjölk

Bild på bullarna plus mina fina Åsbohönor som värpte äggen.
« Senast ändrad: 2007-10-05 15:45 av roffekock »
Matforum är bäst

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -