Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av legobit
 - 2009-06-21 01:22
Ett förslag, försök hitta en lokal keramiker och förklara vad du vill ha. Om du kan tänka dig att beställa 5-6skålar borde du komma undan med någonstans mellan 500-1000kr utan problem.

Känns i och för sig lite hellylle men å andra sidan kan du få i princip få vad som helst tillverkat i matchande stil och får en unik uppsättning vilket har sitt värde det med. Och om du bjuder på mat du själv har gjort så tycker i alla fall jag att det bidrar till den rustika känslan att äta ur handgjorda saker.

Mig veterligen är inte temperatur ett problem när vi pratar om kreamik (inom rimliga gränser)
Skrivet av Andreas
 - 2009-04-15 10:47
Snofsigt med lock på sopptallriken! :)

Ah och jo fråga jättegärna din kollega, det vore toppen med ett riktigt expertutlåtande.
Skrivet av ivanl
 - 2009-04-14 22:21
Citat från: Andreas skrivet 2009-04-12 12:27
Den var trevlig men är den verkligen eldfast, ser inget om det?
http://webshop.verner-verner.se/showArticle.do;jsessionid=0?primaryId=SEB-400150

Hoppsan den var visst en sockerskål den jag tipsade om :D Eldfast är den i alla fall... och prydlig med lagom volym 3 dl.
http://webshop.verner-verner.se/showArticle.do?primaryId=LEC-9101623006

Citera
Men visst måste väl en tallrik fylld med vätska värmas betydligt långsammare och därigenom inte utsättas för lika häftiga temperaturväxlingar?

Vatten har väldigt högt specifikt värme så frågan är om det spelar så stor roll.
Misstänker att formen blir lika het snabbt oavsett.
Dessutom uppstår en extra spänning i och med att man häller 80-gradig soppa i en förmodat rumstempererad skål först.
Men jag är ingen materialexpert så jag vet inte säkert... har däremot en kollega som doktorerat på keramiska material så jag ska fråga vid tillfälle.
Skrivet av ena
 - 2009-04-13 21:31
silipat :) eller teflonpapper i nödfall ;)... det är vad ena använder iallafall....
Skrivet av Mickan
 - 2009-04-13 16:02
Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-13 09:50
Bakplåtspapper?


Förlåt vad hette det? ;D
Skrivet av agnetasch
 - 2009-04-13 09:50
Citat från: Andreas skrivet 2009-04-12 12:27
Plus att man slipper grisa ner nån plåt.
Bakplåtspapper?
Skrivet av Anne
 - 2009-04-12 13:21
Pillivuyts är garanterat ugnssäkra.

Jag har stora terracottaformar som också funkar bra, de finns i alla tänkbara storlekar.
Skrivet av Andreas
 - 2009-04-12 12:27
Citat från: ena skrivet 2009-04-11 10:28
men när jag gör löksoppa hemma brukar jag rosta brödet, lägga på rejält med ost o gratinera det på en plåt i ugnen och sedan lägga på den varma soppan...


Jo så kan man förstås göra men fördelen med att ha brödet direkt på soppan är att osten som ofrånkomligen rinner från brödet då man gratinerar rinner direkt ner i soppan där den gör nytta. Plus att man slipper grisa ner nån plåt.

Citat från: Mickan skrivet 2009-04-11 20:36
Pillivuyts soppskål "Lejon" är underbar men dyr. Köp ett par då och då...


Den var trevlig men är den verkligen eldfast, ser inget om det?
http://webshop.verner-verner.se/showArticle.do;jsessionid=0?primaryId=SEB-400150

Citat från: ivanl skrivet 2009-04-11 23:14
Problemet med keramik är inte värmetåligheten i sig utan spänningarna som uppstår vid häftiga temperaturväxlingar.
...
Spänningarna tar kål på den. Vet inte om soppa som är 20 eller 80 grader gör väldigt stor skillnad.


Men visst måste väl en tallrik fylld med vätska värmas betydligt långsammare och därigenom inte utsättas för lika häftiga temperaturväxlingar?
Skrivet av agnetasch
 - 2009-04-12 10:25
Citat från: ena skrivet 2009-04-11 10:28
men när jag gör löksoppa hemma brukar jag rosta brödet, lägga på rejält med ost o gratinera det på en plåt i ugnen och sedan lägga på den varma soppan...
Jag med ;)
Skrivet av ivanl
 - 2009-04-11 23:14
Citat från: Andreas skrivet 2009-04-11 09:40
Eldfast är ett lustigt ord, betyder det bara ugnssäkert, eller som det låter, att det tål att läggas i en brasa?

En definition som jag hittade är "Material som tål värme i minst lika hög grad som stål när hänsyn tas till dimensionerna."
Problemet med keramik är inte värmetåligheten i sig utan spänningarna som uppstår vid häftiga temperaturväxlingar.

Citera
Hur små är små bruna formar? Jag har sett stengodsformar som är runt 10 cm men de är ju tänkta till portionsefterrätter och alldeles för små för en middagssoppa.

Igår besökte jag Verner & Verner här i Göteborg och såg då La Creuset soppskålar som var knappt 15 cm i diameter. Mycket eleganta och knappast gratis.

Citera
Vad händer med en vanlig tallrik om man stoppar den i ugnen, spricker den av temperaturchoken? Är tallriken full med redan varm soppa borde soppan ha en utjämnande effekt tycker jag.

Spänningarna tar kål på den. Vet inte om soppa som är 20 eller 80 grader gör väldigt stor skillnad.
Skrivet av Mickan
 - 2009-04-11 20:36
Pillivuyts soppskål "Lejon" är underbar men dyr. Köp ett par då och då...
Skrivet av ena
 - 2009-04-11 10:28
lite ot...

men när jag gör löksoppa hemma brukar jag rosta brödet, lägga på rejält med ost o gratinera det på en plåt i ugnen och sedan lägga på den varma soppan... mindre risk att man tappar soppan på vägen mellan ugn o bord då -varma tallrikar med ännu varmare soppa är svårhanterade...
Skrivet av Andreas
 - 2009-04-11 09:40
Eldfast är ett lustigt ord, betyder det bara ugnssäkert, eller som det låter, att det tål att läggas i en brasa?

Hur små är små bruna formar? Jag har sett stengodsformar som är runt 10 cm men de är ju tänkta till portionsefterrätter och alldeles för små för en middagssoppa.

Vad händer med en vanlig tallrik om man stoppar den i ugnen, spricker den av temperaturchoken? Är tallriken full med redan varm soppa borde soppan ha en utjämnande effekt tycker jag.
Skrivet av ivanl
 - 2009-04-09 19:28
Stengods brukar vara eldfast.
Har sett små, bruna stengodsformar på Cervera för länge sen. Föreställer mig att Duka o dyl kan ha dem också.
Skrivet av Andreas
 - 2009-04-09 12:07
Jag tänkte laga Fransk löksoppa med timjan ur Anna & Fanny Bergenströms bok Under valnötsträdet men när soppan är kokt ska man hälla den i ugnståliga skålar och lägga på en rostad brödskiva samt ost och gratinera i ugnen i 275° i 8 minuter. Håller vanliga tallrikar för den behandlingen och om inte har nån tips på var man köper något snyggt och inte alltför dyrt som håller de få gånger man behöver dem?

Annonser

Powered by EzPortal