Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - jelvis

1
Såg precis Lisa Förare Winbladh skriva om sin slow juicer i positiva ordalag. Eftersom jag funderar på att köpa en råsaftscentrifug så blev jag nyfiken. Någon som har erfarenhet av en slow juicer? Och framförallt - är den bättre än en vanlig centrifug? Verkar i alla fall vara dyrare. :-)

Efter att ha googlat lite så verkar "slow juicer" = "masticating juicer".
2
Rustik, rejäl mat lagad med kärlek och alla delar på djuret används, Jag har bland annat ätit hemgjord blodkorv, chili på komage och kalvbräss och grissvålar (i strut till förrätt).

Bra serveringspersonal och fantastisk öl från svenska mikrobryggerier.

Vedeldad ugn på gården som resulterar i Malmös bästa pizzor som en extra bonus.

5/5, jag försöker gå dit en gång i veckan.
3
Någon som har gjort surkål själv och har några erfarenheter att dela med sig av? Jag är sugen på att prova att göra både surkål och kimchi.
4
Ska iväg och jobba en vecka i Pune (inte så långt från Mumbai) och ska försöka turista några dagar i anslutning till det. Är det någon som har lite mattips i området? Även restaurangtips hade varit trevligt.

Jag älskar den indiska mat man kan äta i Sverige men min indiska vän har alltid rynkat på näsan åt den man kan äta i Malmö och Lund. Ska bli spännande att smaka "riktig" indisk mat.
5
Ska åka till London för ett tvådagarsseminarium och hade tänkt att åka dit ett par dagar tidigare för att turista lite. Jag har märkligt nog aldrig varit i London.

Tips mottages gärna! Har hört ryktas om en berömd inälvsmatsrestaurang som jag är nyfiken på att besöka och jag vill även äta fantastisk indisk mat.

Hade även tänkt att besöka Borough Market. Verkar vara ett intressant ställe.
6
Har sneglat på Imperial Stout på systemet flera gånger men alltid drabbats av beslutsångest och inte köpt någon. De verkar kunna skifta rätt mycket i smak och mina upplevelser från puben sträcker sig från urk till lysande.

Någon som har några tips? Mitt systembolag har ett rätt brett sortiment med flera sorter på 650ml flaska för 100kr+.
7
Mobil variant av Matforum önskas :-) Jag är mindre och mindre uppkopplad med min laptop efter att jag skaffat en HTC Hero med mobilt bredband.
8
Övrigt om mat / Tappat sugen
2009-10-20 21:33
Jag har postat väldigt sporadiskt här och det beror egentligen på att jag lagar väldigt lite mat numera. Jag har helt enkelt tappat sugen lite.
Mitt matintresse är inte mindre och jag lägger nu ännu mer pengar än någonsin på take-away och restaurangbesök.

Men det känns ärligt talat lite patetiskt när man lägger ned mer tid på att läsa om mat än på att faktiskt laga mat.

Lite ljus på himlen finns dock när jag gjorde en enkel gulasch i lördags och faktiskt hade stort nöje av det.

Hur gör ni när ni tappar sugen?
9
I Brasilien finns inga heliga kor och man blandar friskt olika matkulturer utan hämningar och utan att skämmas det minsta. Det får mig att reflektera över de värsta fusionsmaträtterna jag vet och en brasiliansk dessert kvalar numera in som en stark trea.

1) Faluwok - För det första har jag alltid avskytt falukorv och tycker att det är en rälig råvara. Att använda den i wok är rena helgerånet. Å andra sidan har de wokar jag ätit med falukorv varit rätt värdelösa i vilket fall som helst. Soggiga grönsaker i en slö sås.

2) Tacopaj - Jag gillar inte paj särskilt men tycker om tacos. Förmodligen är det väl namnsättningen som gör det extra knäppt. Om den bara kallats för köttfärspaj så hade jag aldrig ätit den.

3) Doce pizza - I Brasilien beställer man ofta en efterrättspizza när man ändå beställer pizza. Du kan få den med chokladdeg och extra chokladsås eller med väldigt söta bananer på en vanlig pizzabotten. Jättekonstigt.

Vilka fusionsmatträtter ogillar ni mest?
10
Hej!

Min aktivitet här på forumet har varit låg de senaste månaderna och det beror huvudsakligen på att jag bor i São Paulo med min flickvän i ett halvår och inte lagar någon mat. Går på en improviserad kött- och fruktdiet (eftersom köttet, korven och frukten är så enastående här) så det kan bli intressant att se hur jag ser ut när jag kommer tillbaka i augusti.

D har dock pratat länge och väl med sina vänner om hur god mat jag lagade i Sverige och har dessutom lyckats med att bjuda in dem till middag framöver i flera omgångar. Så nu måste jag ta mig i kragen och kocka loss lite. Det hade varit roligt att bjuda på något som de inte ätit tidigare och som är på svenskt tema.

Det pinsamma är att jag tycker att husmanskost är aptrist och nästan aldrig lagar traditionell svensk mat. När jag lagar är det mest Thai, Italienskt och Indiskt. Varken Thai eller Indiskt är vanligt här så det är ganska lätt att dra till med men samtidigt är det tråkigt att inte kocka svenskt när man har ett gäng brasilianare (heter det så?) på besök.

Så nu hoppas jag desperat på lite goda tips. Det måste vara rätter som jag kan få tag på ingredienser till här ganska lätt. Sill är typiskt svenskt men svårare här. Verkar finnas något liknande men min ambitionsnivå är lite lägre än att stå och filéa själv och lägga in. :-)

Hjälp! Det står helt still! Det enda jag har kunnat tänka på är kanelbullar och kladdkaka! Och jag vill gärna göra något roligare än köttbullar.
11
Hittade äntligen Skånemejeriers gourmetsmör i en halvkilosförpackning i min lokala butik.

Fantastiskt gott! Rekommenderas varmt. I mitt tycke lika gott som det franska smör man kan köpa på Möllans Ost i Malmö.

http://www.skanemejerier.se/sv/Press/Pressrum/2008/Skanemejerier-lanserar-varldens-basta-smor-/

Lite tragiskt att det tillverkas i Danmark. Går det verkligen inte att producera ett riktigt bra smör här i större mängder?
12
Jag är egentligen inte särskilt förtjust i husmanskost, men efter att ha rostat rotfrukter i ugnen så har jag en del kålrot över. Så jag hade tänkt att göra rotmos, bara för att prova att göra det själv.

Så, ni som gillar husmanskost, kan ni tipsa mig på ett utomordentligt bra rotmosrecept?
13
Tänkte ha rådjursytterfilé (sadel fast utan ben enligt expediten) till nyår med rostade rotfrukter.

Hur gör ni när det krockar? Jag hade gärna haft två ugnar men det har jag tyvärr inte. Vanligtvis brukar jag köra köttet först och lägga över oflier för att sedan köra rotfrukterna efteråt. Men då har köttet hunnit svalna och blivit ljummet.

Samtidigt är jag rädd för att värma köttet, jag kommer att köra det på lågtemp för att få bästa resultat.

Har ni några smarta lösningar?

Ljummet kött är ju iofs inte dumt det heller. :-)
14
Nu har jag inte läst den själv ännu men den verkar väldigt intressant och kan laddas hem gratis.

http://khymos.org/recipe-collection.php
15
Den verkar mycket intressant och rekommenderas dessutom av min brödfavorit Rose Beranbaum.

Någon som läst den?

http://www.amazon.com/gp/product/0316118400?ie=UTF8&tag=thecakebiblec-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0316118400
16
Matbröd / Degar i drag
2008-11-02 20:29
Pratade med mor idag och kom att tänka på att hon alltid sagt att man skall vara väldigt noga med att inte utsätta jäsande degar för drag. Det var tydligen något hon hade fått lära sig för länge sedan men inte visste varför egentligen.

Jag kan inte riktigt se någon logiskt anledning till det. Möjligen skulle jag kunna tänka mig att man vill hålla en hyfsat konstant temperatur för degen vid jäsningen men det kan knappast vara så kritiskt.

Någon som hört något liknande och vet vad det skulle finnas för skäl?
17
Ska upp till Göteborg för att titta på ett MMA-event den 8/11.
http://www.thezonefc.com/fightcard.asp?CompetitionID=638

Vi kommer dock att åka upp i god tid och käka lunch och ha tid till att flanera runt lite i stan. Eftersom alla skåningar tvångsmässigt går på Liseberg när de är i Göteborg så hade i alla fall jag tänkt att avvika och göra annat.

Har ni något bra lunchtips centralt?

Några bra matbutiker eller annat matrelaterat i centrum?
18
Kor, sous-vide och nördar i köket. Jättebra!

http://www.kamikazecookery.com/films/2
20
Matbröd / Surdegsspreadsheet
2008-07-16 17:14
Jag hade tänkt att experimentera ännu lite mer med surdeg. Hur mycket vatten i förhållande till mjöl? Hur mycket surdeg i förhållande till mjöl i slutdegen? Eftersom det snabbt blev tråkigt att räkna från gång till gång så gjorde jag en spreadsheet i Open Office.

Någon som vill slå ett öga på den och se om den verkar vettig?

Det finns en lista med parametrar som beräkningen utgår från: "Flour weight(g)", "Water % of flour weight", "Salt % of flour weight", "Sourdough starter % of dough weight" och "Sourdough starter hydration %".

Genom att ange olika parametervärden så är tanken att innehållet i surdegen och i den slutliga degen skall räknas ut automatiskt.

Jag har utgått ifrån några allmänna rekommendationer("Notes for reference" i dokumentet):
Först och främst den rekommendation som Andreas hade hittat som ideal vattenvikt i förhållande till mjölvikt (finns hyperlänk i dokumentet).
Vidare så hävdar Rose att surdegen kan vara mellan 15%-40% av den totala degvikten. Ju större andel surdeg desto surare och snabbare jäsning.
Slutligen hävdar Rose även att 2% salt i förhållande till mjöl är tämligen optimalt så det kör jag också på.

Filen är skapad med Open Office Calc 2.4.1. Open Office kan ni hämta här http://www.openoffice.org/ om ni inte har det. Det är en gratis öppen mjukvara av god kvalitet. Somliga föredrar Microsoft Office. Jag tycker att Microsoft Office är för dyrt för hemmabruk och med mina krav fungerar Open Office minst lika bra. Om det är någon som ber mig på sina bara knän så kan jag kanske spara i Excelformat också.
21
Hej!

Jag håller på att laga lite mer sichuanesiskt och hade tänkt att göra "Twice-cooked pork" imorgon. Problem uppstår som vanligt med engelska kokböcker och svenska styckningsdetaljer.

Receptet säger 350g "Streaky pork belly with skin". Är det någon som vet vad som avses? Streaky innebär förmodligen att det är både kött och fett à la bacon/sidfläsk men jag vet inte riktigt vad det motsvarar här.

Denna länk förslår bacon:
http://www.foodlexicon.net/speklapj.htm

Men jag tror inte att det är svenskt fuskrökt bacon vi pratar om heller.

Så här ser det ut i en bild på BBC.
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/caramelizedporkbelly_88739.shtml
22
Det är inte ofta jag steker kyckilng hel. Om jag köper en hel kyckling så brukar jag stycka den och steka de olika delarna separat eftersom det är lättare så och resultatet blir ofta bättre.

Men idag hade jag slagit till på en finfin pippi från Bosarp och ville göra en helstekt variant. Efter att ha läst igenom ett antal olika recept så skapade jag min egen syntes.

- Band ihop kycklingen.
- Lade ett ark med aluminiumfolie över bröstet för att detta inte skulle bli överstekt.
- Körde på 225 grader i en halvtimme och tog sedan bort aluminiumfolien och körde klart på 175 grader tills stektermometern visade 70 grader.
- Tog ut pippin (testade på olika ställen med min sticktermometer så att ingen del var under 70 grader, det var väldigt intressant att se hur mycket temperaturen skilde sig i olika delar av fågeln)

Resultat blev i alla fall bra. Bröstet blev inte overdone och låren fick lite mer värme än bröstet. Skinnet blev gyllenbrunt och knaprigt.

Men jag är ändå fundersam över att de flesta recept för helstekt kyckling har så höga temperaturer. När jag ugnssteker annat kött så kör jag ofta lång tillagningstid och låg temperatur och tycker att det blir mycket bättre så. Att köra rostbiff på 175 grader skulle jag aldrig få för mig.

Är det någon som har testat att laga kyckling på måltemperaturen eller någonstans däromkring? Hur gör ni när ni helsteker kyckling?
23
Har precis ätit ett halvt kilo svensk nypotatis och 250 g svensk sparris med smält smör och flingsalt! Första gången i år!

Jag är lycklig!
24
Medieavdelning / Om fugu
2008-05-01 23:37
En välskriven artikel om fugu. Jag vill definitivt åka till Tokyo och äta fugu!

http://nymag.com/restaurants/features/46462/
25
I Augusti så kommer jag att resa runt lite i Sydamerika, i nästan 5 veckor. Självklart så måste jag börja planera mitt ätande redan nu. :)

Är det någon som har tips på bra restauranger i Buenos Aires, Sao Paulo, Mendoza (Argentina) och Montevideo? Hade varit kul att gå på något som det inte tipsas om i guideböckerna.

I Buenos Aires har jag redan varit och ätit på en restaurang som brukar omnämnas som en av de bästa köttrestaurangerna i världen, Cabaña Las Lilas, och det var naturligtvis en upplevelse.

http://www.laslilas.com/index.php

Ett av de senare numren av Gourmet gick igenom bra restauranger i Buenos Aires. Artikeln var bra men vad som verkligen skrämde mig var att de påstod att köttet i Argentina inte var så bra längre. Tydligen så håller sojaproduktionen att träna ut boskapen från Pampas så att boskapen måste beta i träsken nära Paraguay där bara Indisk och Brasiliansk boskap härdar ut . Och det skall tydligen ha en negativ effekt på köttkvaliteten.

Depp, depp. Jag som knappt äter nötkött hemma efter att ha ätit nötkött i Argentina och i USA. Nötköttet man köper på ICA är smaklöst i jämförelse.
26
Färsk gurkmeja är det enda som får mig att ta på gummihandskar i köket. Annars sitter de gulorangea fläckarna kvar i veckor.

Det är dock grymt petigt att skala och sedan riva eftersom rötterna är så små. Även om jag har en fantastisk skalkniv så är det pilligt och irriterande. Hur gör ni? River ni med skalet på?
27
Den här igrediensen ser man ofta i amerikanska bagelrecept och jag tror att den är nödvändig för att jag ska bli 100% nöjd med mitt bagelbakande. Någon som vet om man kan få tag på det i Sverige? Vad heter det på svenska?

Enligt recepthjalpen.se så är barley = korngryn.

http://www.kingarthurflour.com/shop/landing.jsp?go=DetailDefault&id=3995
28
Nu är jag inne på mitt andra bröd (om man inte räknar bagels och scones) och har redan tröttnat på att knåda för hand. Jag har en gammal, liten hushållsassistent med degkrok som jag försökte använda men den klarade inte av en deg på 300g ens innan motorn blev överhettad och stängde av sig själv.

Så jag funderar på att köpa något lite större och jag är nyfiken på vad ni har för erfarenheter.

Som jag ser det så finns det ett antal olika alternativ:

  • KitchenAid stand mixer. Snygg som tusan men verkar extremt överprisad, i mitt tycke. Mycket billigare i USA men då måste man tydligen ha en adapter som man kan koppla till det Europeiska elnätet. Extremt populär i USA.

  • Kenwood stand mixer. Ser ut som en lite billigare kopia av KitchenAid men verkar funktionellt ekvivalent. Om jag väljer en stand mixer så blir det nog en Kenwood.

  • Bosch köksassistent. Verkar väldigt rejäl och bra. I alla fall till degar, jag vet inte om man kan utnyttja den till så mycket annat. Hyfsat ful.

  • Electrolux köksassistent. Verkar också väldigt rejäl och bra. Vissa av modellerna är dessutom rätt snygga, även om de inte är lika smäckra som KitchenAid och Kenwood.



När jag tittar på maskinerna så tycker jag att Bosch och Electrolux ser bäst ut om man vill använda dem till degar. Dessutom verkar de vara av gedigen kvalitet, min mor har en Electrolux som har firat 30-årsjubileum och en kompis har en Bosch som troligtvis har 20 år på nacken.

Jag kommer dock att ha maskinen framme eftersom jag inte har så mycket skåputrymme. Så då kommer faktorer som utseende och storlek också in i bilden. Electroluxerna verkar vara en god kompromiss, tycker jag.

Vad har ni för erfarenheter? Jag vill ha något snyggt, praktiskt, hållbart och som är lätt att underhålla. Det mesta ska helst gå att diska i diskmaskin, jag avskyr att diska för hand.
29
Matbröd / Levain
2008-03-21 20:52
Idag har jag gjort min första levain enligt Rose Beranbaums recept för ett enkelt surdegsbröd. Enkelt och enkelt, jag har startat surdeg hela veckan och brödet har nog jäst i sammanlagt 20 timmar. :-) Fast jag har egentligen inte så mycket att jämföra med, detta är det första bröd jag har bakat.

Jag har även läst massor på Martins blogg, "Pain de Martin". Väldigt inspirerande!

Det blev inte vackert eftersom det fastnade i min improviserade jäskorg (mjölad handduk i ett durkslag. tydligen alldeles för lätt mjölat) och det var jobbigt att handknåda (eftersom min fjuttiga hushållsassistent inte orkar knåda mer än en hand deg åt gången) men jag måste säga att det faktiskt var värt besväret till slut.

En hård krispig skorpa och ett mjukt lätt syrligt innanmäte med fina hål! Just nu känns det värt det! Minst lika gott som de surdegsbröd jag köper på ICA! Det kan ju iofs ha att göra med att detta var pinfärskt.

Jag har dessutom skrattat gott åt Agnetas liknelse vid en Tamagochi. De senaste dagarna har jag gått och petat på och pratat med mina surdegar jämt och varit allmänt orolig.

Är det någon här som har bakat mycket levain? Vad är era erfarenheter?
30
Jag har haft 6x-gradersägg på min att-testa-lista länge men nu till påsk kändes som en lämplig tidpunkt att prova.

Eftersom jag är en Taffelgroupie så utgick jag från Johans recept på taffel:
http://taffel.se/recept/45-minutersagg-med-karamelliserad-lok-och-friterad-salvia-och-prosciutto

Lisa skriver om äggen här, förresten:
http://taffel.se/artiklar/trend-64-gradersagget-ar-har

Jag körde dock lite mer påskstuk på lunchen och hade inlagd sill och grännaknäcke med getost till.

Det var inte helt lätt att få till ett vattenbad på exakt 64 grader. På min elektriska spis så var jag tvungen att ha en kastrull som var väsentligt större än plattan och dessutom bara ha kastrullen på 2/3 av plattan och det var på effektläge 1 av 6. Jag fick i alla fall god nytta av min instant thermometer (vad heter det på svenska, ögonblickstermometer?). Eftersom jag saknar en kastrull med ånginsats så använde jag ett durkslag som jag lade ägget i.

Ägget blev väldigt bra. Om man är förtjust i ägg så rekommenderar jag att prova omgående. Det smakar helt enkelt väldigt mycket ägg och gulan har en i det närmaste perfekt konsistens, krämig men ändå ganska fast. Vitan verkar bestå av både flytande och koagulerade delar.

Förmodar att äggens kvalitet är väldigt avgörande för den här rätten. Jag körde med ett ekologiskt ägg från frigående höns (de bästa jag kan hitta i min ICA-butik) men jag förmodar att det blir bättre för er som har tillgång till ännu bättre ägg.

Annonser

Powered by EzPortal