Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-02-06 16:34
Citat från: Hasse skrivet 2009-02-06 12:43
(Detta kan beskrivas med en s.k. differentialekvation, men det lämnar vi därhän.)


Ja tack, det är ca 20 år sedan jag räknade en sån sist.
Skrivet av Hasse
 - 2009-02-06 12:43
Citat från: Kvasthilda skrivet 2009-02-04 22:26
Jag tycker det verkar orimligt rent fysikaliskt att det ska tina fortare i kallt än i ljummet vatten.


Helt riktigt. Newtons avsvalningslag säger att den hastighet med vilken temperaturen utjämnas är proportionell mot temperaturdifferensen.

På ren svenska betyder det att ju större temperaturskillnad det är mellan den frusna varan och vattnet, desto fortare utjämnas temperaturen. (Detta kan beskrivas med en s.k. differentialekvation, men det lämnar vi därhän.)
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-02-05 19:33
Citat från: agnetasch skrivet 2009-02-05 12:06
En gång sa en indier att man skulle dricka ljumma drycker när det är varmt, inte iskalla. Kanske stöder din teori?


Det är ju lättare att få i sig vätska om den inte är iskall tycker jag. Kan det ha med det att göra?
Skrivet av crlhrv
 - 2009-02-05 17:08
och i extremt varma områden tar människor på sig kläder för att isolera kroppen mot solvärmen. men det är kanske en helt annan diskussion..
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-05 12:06
En gång sa en indier att man skulle dricka ljumma drycker när det är varmt, inte iskalla. Kanske stöder din teori?
Skrivet av crlhrv
 - 2009-02-05 06:18
varm eller kall dryck när man fryser tror jag är en fråga om vad man vill uppnå. varm dryck värmer dig inifrån, just där den passerar - dock avtar värmen relativt snabbt. utan fysisik aktivitet, varmare omgivning eller mer kläder så kommer man snart att kylas ner igen och jag misstänker att det är just processen - att gå från varm till kall - som upplevs antagligen som värre än att istället "vänja" sig vid kylan genom att dricka kall dryck. genom att dricka kallt acklimatiserar du kroppen till omgivningen och slätar ut skillnaderna mellan kroppen och omgivningen.

..helt ovetenskapligt, men det låter i alla fall troligt  ::)
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-02-04 22:26
Kolla kolla. Det har varit uppe förut. Ja jag var slarvig och underlät att söka på det... :-[

Jag tycker det verkar orimligt rent fysikaliskt att det ska tina fortare i kallt än i ljummet vatten. Det finns dock ett litet "men" här och det är att innan vi renoverade huset så frös vattenledningarna under diskbänken när det var riktigt kallt - och då frös alltid varmvattenledningen först! Hur fasen (bort-)förklarar man det?

Nu är min svåger en mycket envis person så jag tänker INTE ta upp diskussionen med honom. Den kommer å andra sidan säkert upp fler gånger, speciellt om vi fått i oss ett glas vin eller två.  ;D

Han hävdar även att om man fryser så ska man dricka kall dryck, inte varm. Jag håller inte med där heller...
Skrivet av Hasse
 - 2009-02-01 23:54
Det är en myt att det går fortare i kallt vatten. Däremot kan det finnas andra fördelar med att tina köttet i kallt vatten eller i kylskåp.

Frågan är intressant och har varit uppe förr:
http://matforum.nu/index.php?topic=1409.0
Skrivet av PerG
 - 2009-02-01 23:28
Det tinar jämnare i kallt vatten (och bakterietillväxten borde inte bli lika stor) än i ljummet vatten.

Men att det skulle gå fortare tror jag knappast. Det lär vara en myt!
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-02-01 23:24
Min svåger säger att djupfryst kött mm tinar fortare i kallt vatten än i ljummet. 

Jag förstår ju att det mest energisparande är att planera bättre, ta fram köttet i tid och tina det i kylskåpet men om man nu har ont om tid och vill tina kött och inte har nån micro?

Kan det vara så eller är det en myt? Ska jag skriva till Mythbusters kanske? ;)

Annonser

Powered by EzPortal