När jag inte har någonting annat att göra så försöker jag rita, designa och planera mitt absoluta drömkök. På något sätt skänker det också ett visst lugn? Urpsrungsplanen är att jag har ett stort, tomt rum som ska inredas till kök (hur stort har jag faktiskt inte ens kommit fram till än) och sen bara att köra. Än så länge existerar det mesta bara i huvudet men jag försöker då och då få ner lite på print. Det finns inga som helst ekonomiska ramar att hålla sig inom, alla idéer fungerar oavsett hur dyra eller omfattande de skulle vara. En av idéerna är t ex att en pedal som automatiskt ger ljummet vatten i kranen, man slipper kladda ner vreden när man har kletiga händer och behöver bara använda foten till det.
Jag är mycket inne på materialval och känsla. Ett IKEA-kök för mig är t ex en skev och ihålig historia där skåpsluckor smäller och delar inte riktigt sitter ihop som de ska. Jag vill ha ett kök som är gediget i kvalitet, snyggt men framförallt praktiskt. Det får inte finnas en onödig vrå som kan samla smuts eller en yta som är svårtåtkomlig att rengöra. Luckor ska vara i massiva material, bänkskivor ska vara reptåliga (och inte laminerade som många av IKEAs) och alla ytor ska vara lätta att torka av. Det finns t ex många fläktkåpor och kylskåp i borstat stål (eller nåt sånt) som fungerar som magneter för fett och är näst intill omöjliga att få rena/snygga utan ett ivrigt torkande (t ex fingeravtryck osv). Sådant går alltså fetbort!
Så, nu vill jag höra hur era absoluta drömkök ser ut i form av funktion, design och inredning. Det finns inga som helst restriktioner utan allt som ni någonsin tänkt på när ni är i köket är välkommet, oavsett hur liten idéen än är! Så fort jag har fått ner lite mer konkreta idéer kommer jag skriva ned dem här.
Själv är jag inne på en gasspis men det kanske är lite FÖR omfattande att skaffa en gasanslutning om man bor i ett område som saknar gas ;D.
Snabbreaktion: i stället för pedal på golvet,en kran med ögla.Oftast är du inte kladdig om lillfingret o det räcker med det för att öppna kranen.Dessutom ska kranen vara hög så man får in hinkar o pet-flaskor under den.
Calle: Du behöver inte gasanslutning för att kunna ha en gasolspis hemma.
Det finns gasolspisar där man kan koppla in större gasoltuber, typ den som används i husvagnar som räcker otroligt länge. Tror att det finns kombinerade el och gasolspisar där ugnen går på el och spisen på gasol.
Agnetasch: bra tänkt men om vredet står på kallt eller varmt måste man ändå vrida på det och då kanske man råkar kladda ner ;D (jag är klumpig). Pedalen ska alltså vara kopplad till en termostatblandare som ger ljummet vatten direkt, utan att man behöver vrida något. Men din lösning är antagligen billigare hehe
Nu har jag visserligen inte något Ikea-kök själv, men inte har jag bilden av att de skulle vara direkt rappliga..?
Ang. öglor och pedaler för att manövrera kökskranen - det smidigaste måste väl ändå vara en blandare med ett sensoröga som elektroniskt slår på vattnet när du håller händerna framför den? http://www.smarthem.se/product_47.html
Andreas: En sensor! Genialt! Det är just precis därför som jag skrev här och frågade, för att få lite nya/andra/ spännande idéer.
Jag menar inte att ett IKEA-kök är direkt dåligt, men de erfarenheter jag har av IKEA-kök är inte speciellt positiva. Det är lite som att jämföra en Nissan Micra med en BMW, båda rullar och tar dig dit du vill men det är stora skillnader i kvalitet och känsla, vägen dit så att säga. Okej, jag är inte ute efter något Ferarri-kök men ett kök i premiumsegmentet (för att tala bilspråk). Sen hur man löser finansiering är en helt annan fråga.
Vi har ett IKEA-kök, Lindingö, och det är absolut inte rangligt, smäckigt eller något som glappar eller är skevt! Vi har skruvat allt själva och konstruktionen är stabil & rustik tycker jag! Men allt ju en budgetfråga om man ska prata om vilket drömkök man vill ha!
Jag är helt såld på Canada-köken, det är en riktigt dröm... Kolla här :
http://www.canadakoket.com/index_1.htm
jag är helt klart en Diplomat-General! *S*
Alltså OK jag märker att jag rör upp känslor med mina åsikter om IKEA-kök, så var inte meningen ej eller syftet med tråden ;)
Kryddburken: riktigt snyggt med takbalkar! Högt och luftigt, precis min stil.
Jag tar inte åt min med några "hurt feelings" men jag dementerar såklart! *S*
Ja, balkar är snygg, tyvärr fick vi riva de gammla från 1926 då det var husbock men sen satte vi in nya igen efter renoveringen.
Urban:
Citat från: Urban skrivet 2007-09-15 11:42
Calle: Du behöver inte gasanslutning för att kunna ha en gasolspis hemma.
Det finns gasolspisar där man kan koppla in större gasoltuber, typ den som används i husvagnar som räcker otroligt länge. Tror att det finns kombinerade el och gasolspisar där ugnen går på el och spisen på gasol.
Otroligt länge? Hur länge är det om man är en flitig matlagare? Vad blir kostnaden per år för gasen?
Kryddburken: Spegeldörrar är verkligen snyggt men blir det inte väldigt pyssligt att hålla dem rena?
Calle: gillar du elektriska kranar kanske du också gillar den här nya typen av kökslådor jag läste om häromdagen där man kan putta till lådan lite lätt med valfri ledig kroppsdel och sen öppnas den automatiskt av en liten elmotor - väldigt praktiskt om händerna är fulla. (Minns tyvärr inte vilken kökstillverkare det var som sålde denna lösning mer än att det var nån av de vanliga svenska.)
Citat från: Andreas skrivet 2007-09-16 10:17
Kryddburken: Spegeldörrar är verkligen snyggt men blir det inte väldigt pyssligt att hålla dem rena?
Jo, det är ju baksidan, men pyssla är ju rogivande! *S*
Andreas: elektroniska kökslådor låter givetvis lockande. men det gäller att väga funktion mot praktik, visserligen är det en genialisk idé men desto fler delar som kan gå sönder. För mig räcker det med väl kullagrade kökslådor med praktiska handtag eller knoppar (lätta att rengöra, få grepp om osv). Men visst rycker det i pryltarmen när man läser om sådant där! Keep em coming.
Fördelar/nackdelar med köksö?
Jag har varit med gasspis flera gånger, och mina erfarenheter kan sammanfattas med att hällen är toppen, men ugnen är botten. Så om någon funderar på gas eller gasolspis, så överväg noga en med elektrisk ugn.
Om jag varit tvungen att välja mellan enbart gas eller enbart el, så skulle jag välja el.
Jag har för mig att det finns spisar med gasplattor o elektrisk ugn,det bästa av två världar. Jo,jag hittade:
Agneta: perfekt! Det var det Urban skrev i ett tidigare inlägg, högst intressant att veta hur länge en stor gasolbehållare beräknas räcka vid daglig användning. Är det någon som har erfarenhet av större gasolbehållare typ till husvagn? Hur många liter rymmer de?
Jag ringde till en kompis som hade en kombinerad el-gasol spis för några år sedan för att få något svar på detta.
Han berättade att han hade en spis med 2 plattor keramikhäll, och 2 plattor gasol, men han använde dock endast gasolen då han tyckte att gasolen var så pass mycket bättre.
I hans familj bestående av 2 vuxna och 2 barn gick det åt ca 1 gasolflaska av modellen P11 var 6é månad.
Vidare hade han en "backup-flaska" av en modell mindre (minns inte beteckningen på den) utifall att gasolen skulle ta slut i den stora.
En påfyllning av en P11 tub kostar allt mellan 200 - 300 kr, hittar tyvärr inget exakt pris på detta utan går på vad jag läst om när jag googlat. Priset på gasol kan variera från dag till dag verkar det som.
En flaska P11 har ett gasolinnehåll på 26,2 liter
Calle: Kolla gärna upp vad en påfyllning av en P11 skulle kosta i Göteborg så vi får ett slags hum om kostnaden.
Jag har också,liksom Hasse,genomlevt gasspisperioder. Nu vet jag inte om gasolen uppträder som stadsgasen men vissa nackdelar finns.Lukten t.ex. är det inte alla som gillar.Rädslan för att en låga ska slockna o man ska flyga i luften (finns säkert säkerhetsspärrar för det nu)+ den sega,äckligt gula beläggningen som kommer att finnas på allt som är framme i köket.
Hemskt vad jag låter negativ,det finns kanske någon som kan bemöta min kritik?
Att byta in en PK10 (alltså 1 kg mindre gasol än P11) kostar 250 kronor på allgas ute på Ringön.
Agneta: Intressant, vi hade gasspis i vår lägenhet förr, då hade vi den sega gula beläggningen, men jag kopplade aldrig fenomenet till gasen.... Hursomhelst, jag tror alla moderna spisar har ett gaslås, alltså om lågan slocknar blie en liten bimetallbit kall och stänger gasflödet.
Som diskbänk i idealköket föreslår jag Corian, 70% stenmjöl och 30% plast. Lagningsbart om man får jack (utan att det syns), porfritt så inget fastnar eller tränger ner och man kan få det i alla färger och former. Får man en repa tar man scotchbrighten och putsar lite...
Nackdelarna med lukt och fet beläggning försvinner när den gamla kolgasen/stadsgasen byts ut till naturgas. Jag vet inte om det överhuvudtaget används kolgas längre i Sverige.
Rob: Stenmjöl låter tungt, vad väger en 0,6x3 meter skiva? Och vad kostar en sån skiva - är corian ett dyrt material?
Calle: Glöm inte att köpa boken "Kök - Planering och utformning" från SIS innan du sätter spaden i backen för ditt drömkök - för annars riskerar du "stora kostnader och bristande säkerhet". http://www.sis.se/BookStoreDefault.aspx?tabName=%40BookStore_ProductPage&DocID=27278
Stenmjöl är givetvis tungt, men skivan är inte mer än 14 mm tjock om jag minns rätt. Sedan limmar de på front och bakstycke samt bygger en invändig ram på undersidan. Snyggt jobb faktiskt, inga skarvar syns.
Vet inte vad 0.6*3 väger, men vi har sammanlagt 7 meter (U-form) som varierar mellan 0.7 och 0.9 meter. Kom i 3 delar som var och en gick att bära på 2 man.
Corian är relativt dyrt. Kostar som en stenskiva ungefär. Finns dock andra tillverkare Franke har tex Fraganit osv. Corian var ett DuPont patent, men det har nog löpt ut nu så priserna sjunker.
Tack Rob, kul när det blir lite materialsport också. :)
Citat från: crlhrv skrivet 2007-09-16 10:29
Andreas: elektroniska kökslådor låter givetvis lockande
...
Fördelar/nackdelar med köksö?
Hittade den elektriska lådlöppnaren Servo-drive till sist:
http://www.theofils.se/images/prodfam/Servo-drive_montering.pdf
En fördel med köksö är att man oftast kan jobba från flera sidor mot samma bänkyta "social matlagning". Nackdelar - ja jag vet inte - kanske att den stjäl ganska mycket golvyta?
Har man spisen på köksön så blir fläkten inte speciellt effektiv. Den vill ju ha så mycket väggar som möjligt. Dock kan det ju vara bra prep-plats
Även om jag gillar materialsporter så har jag aldrig känt behov av elektriska lådor.
Kan detta vara något för drömköket istället för gasspisen? http://www.siemens-hushall.com/Files/Siemens/Se/sv/Press/PressRelease/Document/steksensor.pdf
"Det unika med sensorhällen är att den möjliggör en exakt temperaturkontroll, vilket leder till en jämnare och effektivare stekvärme. ... Tack vare Siemens stekSensor regleras temperaturen automatiskt och du kan koncentrera dig på annat.
... när de nya sensorhällarna har nått rätt stektemperatur avges en ljudsignal så att du vet att det är dags. På detta sätt får du en mer hälsosam stekning och undviker onödigt os från överhettat stekfett.
...En vanlig teflonstekpanna tål i regel bara 270°C, att jämföra med 400 °C, som spisar kan uppnå på bara 2-5 minuter! Med sensortekniken begränsas den maximala temperaturen, så den aldrig överstiger 270°C och skadar teflonet i stekpannan."
Men hällen har bara tre effektlägen, verkar det som. Vore det inte bättre att kunna ställa in temperaturen steglöst? Och är 270 °C tillräckligt om man bara vill hastigt bryna t.ex. strimlad biff? Det finns ju stekpannor utan teflon också.
Jo steglös temperatur vore förstås bra, fast hur ser man vilken temperatur man ställt in då så att man så att säga får samma från gång till gång? En display som visar grader vore missvisande eftersom det man ställer in är plattans temperatur och inte grytans temperatur. Fast det är klart om displayen visade 1-100% eller nåt så. Nån får ringa Siemens.
Hur hög temperatur som faktiskt behövs för snabbryning... bra fråga!
Här är ytterligare en pryl för drömköket - inte vidare nödvändig men kul "en vattenkran med lysdioder som färgar ditt vatten blått. När det blir varmare än 31.6 grader celcius byter vattnet färg till röd" http://www.prylkoll.se/2007/05/03/pimp-my-vattenkran-tagning-2/
31.6 grader, vad har man det till förresten? Kanske hade vattenkranen kunnat bli mer användbar om den indikerat nån annan temperatur?
Så här ser det ut i köket hemma hos Danyel Couet (kökschef på Fredsgatan 12 och aktuell med boken Paris - från Chèvre chaud till couscous) http://www.svd.se/bostad/hemmahos/artikel_1147119.svd
Diskbänk av ädelträ? Mja kanske men bänkdjup på 76 cm vore verkligen nåt att ha... och han ser ut att ha rejält med förvaringsutrymme, det är inte dumt.