Matforum

Övrigt => Medieavdelning => Ämnet startat av: asash skrivet 2014-05-19 18:57

Titel: kokbok utan trender
Skrivet av: asash skrivet 2014-05-19 18:57
Hej

Jag söker kokböcker befriade från trender, kändisar och stora, enormt arrangerade foton av den perfekta maten. Mindre glamour, mer mat.

Jag använder Vår kokbok, och har hittat ett par andra andningshål i kokbokshysterin. Böcker som koncentrerar sig på hantverket i stället för att ligga rätt i tiden. Att se foton av den manlige Morberg eller leende Laila är totalt ointressant när jag vill veta om jag kan kombinera bacon och papaya. Vår kokbok är en grundbult, men jag vill veta mer om allas mat. Bästa vägen till feioada, till braai, till borstj. Vad kan jag använda kastanjepuré till? Kokbanan? Renskav?

Jag tror att ni fattar grejen. Kanske finns det fler som är irriterade på lchf, 5:2, lyckliga kändisar... Om de böckerna tog bort sina bilder skulle alla dessa böcker få plats i ett enda exemplar av dagens metro. För att ventilera mer irritation - hur många kommer att följa 5:2, paleo, lchf, blabla om tre år? Lika många som följer flygvärdinnedieten idag. (Synd iofs, eftersom dessa enorma reklampelare döljer det faktum att vissa små grupper mår bra av dessa koster.)

Jag är förtjust i långkok och bröd bakat med en portion bönor i, men intresserad av allt utom väldigt stark mat.

Alla tips mottages tacksamt.
Titel: SV: kokbok utan trender
Skrivet av: Hasse skrivet 2014-05-19 23:58
Ett tips är Jacques Pépin's "Complete Techniques." 800 sidor fullspäckade med klassiska metoder och med små, garanterat "osexiga", svartvita bilder. Dock, 800 sidor fullspäckade med kunskap skrivna av en legendarisk kock.

Ett annat tips är "Husmanskost" av Tore Wretman. Den kan man nästan läsa som skönlitteratur.
Titel: SV: kokbok utan trender
Skrivet av: kurt skrivet 2014-05-20 18:47
Bonniers kokbok 1:, 2:a eller 3:e upplagan, alla utgivna på 1960-talet.

http://denbrunamaten.se/2010/11/07/prinskorv-i-kapprock-arabiska-flaskkotletter-och-glass-med-marang/