Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Mattias H
 - 2009-11-21 10:43
Om du vill veta mer om surdeg så finns det en väldigt bra surdegsbakare som bloggar på nätet:

http://paindemartin.blogspot.com/

Om du söker på hans blogg så hittar du väldigt mycket info om hur du startar och sköter om surdegar ;D.  Klicka dig fram i orden till höger på sidan :P, eller sök. Bloggaren Martin har typ för någon månad sedan givit ut en bok som jag kan rekommendera. Boken heter just Surdegsbröd... Där är det viktigaste om surdegar samlat! :D
Skrivet av Romarin
 - 2009-11-12 20:20
 :-[ nej den blev bara 25 år... hann inte göra något med den innan bäst före datum. *skäms* ;) 
Skrivet av Kari
 - 2009-11-12 00:36
Lever suren ännu? *nyfiken*
Skrivet av Romarin
 - 2008-10-15 22:01
Tack Jelvis! Jag har ännu inte bakat med den ännu, så tack för exptertipset.  :D.. nu ska jag prova baka!
Skrivet av jelvis
 - 2008-10-15 21:52
Expert skulle jag inte vilja kalla mig själv men jag bakar lite och har en rågsur och en vetesur i kylen.

Det finns många metoder för att "friska upp" en surdeg. Det handlar helt enkelt om att man tillsätter nytt mjöl och nytt vatten så att svamparna och bakterierna får ny mat. Oftast häller jag ut lite gammal surdeg (jag brukar låta vetesuren växa, jag gillar att göra pannkakor på smeten) och tillsätter nytt mjöl och vatten.

Själv så kör jag med enklast möjliga metod och siktar på 100% hydreringsgrad, dvs lika delar vatten och mjöl. Då slipper man räkna.

Jag börjar med att se till att det är bra sprutt i surdegen genom att mata den i rumstemperatur ett par tre gånger varje dag så länge det krävs tills dess att den dubblas på 3-6 timmar.
När jag är nöjd så ser jag till att behålla 100g surdeg och slänger ut resten. Tillsätter 50g vatten och 50g mjöl och stoppar in den i kylen.
Efter en vecka så tar jag ut surdegen, häller av eventuell alkohol som samlats på ytan (verkar av någon anledning bara bildas på vetesuren) häller ut allt förutom 100g surdeg och tillsätter 50g vatten och 50 mjöl på nytt.

Detta funkar utmärkt för mig. Jag har experimenterat lite med att vänta med matningarna och konstaterat att vetesuren är känsligare än rågsuren. Vetesuren bör matas varje vecka.

Rose Beranbaum föredrar en lägre hydreringsgrad så att man har en deg istället för den halvflytande blandning man får när man kör med 100% hydreringsgrad. Enligt henne skall en sådan deg hålla sig bättre i kylskåpet och inte behöva matas lika ofta. Jag har provat lite fram och tillbaka men har inte märkt någon skillnad på brödet. Jag har inga problem med att hinna med att mata mina surdegar en gång i veckan såvida jag inte varit på semester.

När jag var ute och reste 5 veckor i somras så var jag tvungen att aktivera surdegarna igen, de hade somnat in ganska rejält. Rågsuren fick fart på två matningar men vetesuren krävde nog fem.
Skrivet av Romarin
 - 2008-10-12 12:41
Har jag köpt idag på en ekologisk supermarket här i Köpenhamn. Ska friskas upp var 3:e vecka står det. Hur gör man då?
Tar en bit av sin deg som hon sa i affären? Finns här någon surdegsexpert här på forumet?  ;D

Köpte Ölandsvetemjöl så här ska bakas!   

Annonser

Powered by EzPortal