Citat från: MatBlomman skrivet 2009-05-19 12:01
Det finns bara 25 % vatten kvar i mjölken, det är därför den heter kondenserad....
"Kondenserad mjölk är mjölk där vatten har borttagits så att bara ca 25 % återstår, t ex genom vakuumindunstning, varvid återstoden minskar i volym, blir brungul och tjocknar till en sirapliknande konsistens. Den kondenserade mjölken förpackas i plåtburkar och blir då tämligen hållbar (minst 4...6 månader i rumstemperatur). Vid längre förvaring kan produkten forfarande vara tjänlig som föda, men konsistens och smak kan ha förändrats."
Citat från: Ingo skrivet 2009-02-10 12:35Men var tar vattnet vägen om man kokar den kondenserade mjölken i en oöppnad burk? Ligger det som ånga i övre delen av burken o pyser ut när man öppnar?
Kondenserad mjölk är tjock för att man har kokat bort vattnet i den
Citat från: Gotish skrivet 2009-01-17 17:30
Förtjockningsmedel/Emulgeringsmedel i kombination med minskad vätska skulle jag gissa på.
//Mattias
Citat från: ingegerd skrivet 2008-09-25 20:47
jag tycker det är lite häftig att det blir kolasås när det har kokat i suck 3 timmar,det bara väller ur burken när man öppnar den!!:)