Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: Urban skrivet 2007-09-13 19:40

Titel: Varmkorv
Skrivet av: Urban skrivet 2007-09-13 19:40
Varmkorv är ju en riktig klassiker i det svenska folkhemmet.
Och hemma hos mig så äter vi varmkorv med bröd ibland.. oftast då på en Fredag då barnen (ibland) får välja middag  ;D.
Tänk att kokt korv med bröd kan vara så gott!. Favorittillbehören för mig är ketchup, senap och bostongurka.
Och mina barns favorittillbehör är mayonaise och ingenting annat :).
Kokkorven No.1 för mig är Bullens pilsnerkorv, och på stark andra plats kommer Sybillas.

Vilka favoritkorvar har ni?
Vilka tillbehör brukar ni ha på korven?
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-09-13 20:04
Min solklara favorit är danska "røde pølser". Vet inte hur tillgången på dessa är norröver, men åtminstone i de södra delarna av Sverige är det inga problem att hitta dessa delikatesser.

De ska avnjutas med stark senap och ketchup av dansk typ, som inte är lika söt och "mesig" som vanlig svensk ketchup. Rostad lök och bröd hör också till.

http://www.tulip.dk/Press/ImageGallery/Products/GOEL+Poelser/G%C3%98L+Hotdog+P%C3%B8lser+500g.htm
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-09-13 20:09
Man får passa på medans dett finns dylika saker. Snart har pizzan tagit över.
Lindvalls winerkorv är ett strå vassare. IKEA säljer den, kommer frå Strömsnäs (läs SMÅLAND.) En tunn sträng senap gärna en söt.Inget kladdigt bröd,möjligtvis hembakat.
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: kryddburken skrivet 2007-09-13 21:48
Bullens pilsnerkorv slår allt, men kanske inte innehållet, men de bryr jag mig inte om - DE ÄR GODAST!!
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-09-13 22:13
Alla som gillar korv bör kolla denna sida. ;D
http://www.korvhuset.com/
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-09-14 11:34
Jag har två favoriter:
1. Dansk kokt pölse med brödet bredvid o ketchup, tysk senap + rostad lök också bredvid.
2. Kokt frankfurterkorv från Lidl i vanligt köpe-korvbröd med Jonny´s senap.
Annars kan jag köpa korv i vilken korvluda som helst,bara korven är kokt.Mannen skulle aldrig köpa en kokt korv,där ska det vara grillat.Gills det?
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: Kari skrivet 2007-09-14 11:45
Bullens är ju bäst, dom korta. Dom långa på jätteburkar är goda också men är det samma? Kan man frysa dom, någon som testat?
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-14 11:46
Agneta: Korvar som ska grillas gills och gillas inte i den här tråden, dylika korvar avhandlas i  "Vilken korv är godast att grilla?" http://matforum.nu/index.php?topic=397.0

Vad är det som gör en varmkorv god egentligen - hur ska den smaka? Ingår nån speciell krydda i kok-korvarna ni gillar? Eller ska den bara smaka neutralt och vara lagom salt? Eller ska den den ha nån speciell konsistens?
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-09-14 15:04
Jag tycker att konsistensen är mycket viktig. Agneta var i en annan tråd inne på "knäppet" när man biter igenom skinnet. Sådana saker är viktiga!    ;)
Sedan måste det ju kännas på smaken att det är kött i korven. Inget lågprisskräp, tack!
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-09-15 11:11
Varmkorven får inte ha lätt för att spricka,det är synd när all "korvarom" rinner ut i kokvattnet.
De får inte vara för långa så att det hänger en massa naken korv utanför korvbrödet.Senap o ketchup rinner gärna ner i handen då.
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-09-16 10:20
Påverkad av opinionen testade jag Bullens Pilsnerkorv igår. Mannen öppnar burken:"Det ligger nåt litet svart därnere" säger han. Svart? Mitt minne av Bullens Pilsner är en korv,lika lång som burken,vackert rosabrun o tjock som en wienerkorv. Ut kommer åtta svartbruna, lillfingertjocka, kortkorta korvar. De sprack när jag kokte dem försiktigt, täckte inte ens korvbrödet o var underligt smetiga i konsistensen. INTE korven jag mindes. Är det denna korv så många har som favorit? Eller fick jag ett måndagsexemplar?
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-09-16 10:22
PS När jag blundade smakade det lite vagt barndom om Bullen Pilsner. Alltid nåt.
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: kryddburken skrivet 2007-09-16 10:29
Citat från: agnetasch skrivet 2007-09-16 10:20
Påverkad av opinionen testade jag Bullens Pilsnerkorv igår. Mannen öppnar burken:"Det ligger nåt litet svart därnere" säger han. Svart? Mitt minne av Bullens Pilsner är en korv,lika lång som burken,vackert rosabrun o tjock som en wienerkorv. Ut kommer åtta svartbruna, lillfingertjocka, kortkorta korvar. De sprack när jag kokte dem försiktigt, täckte inte ens korvbrödet o var underligt smetiga i konsistensen. INTE korven jag mindes. Är det denna korv så många har som favorit? Eller fick jag ett måndagsexemplar?


Antar att du köpte den lilla "svarta" burken? Det är i den stora konservburken som är blå/gul/röd dom GODA ligger! Fast den finns nog inte i mindre sort än 40 dessvärre...
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-16 10:35
Men Agneta kan du verkligen minnas rätt - enligt bullens.se har receptet inte ändrats sedan starten..?  ???

http://www.bullens.se/ "bullens historia" - "De första pilsnerkorvarna med namnet Bullens gjordes i dåvarande Alvesta slakteriförening 1953. Recepturen är densamma idag som då. "

Och Kryddburken - stora konservburken och lilla konservburken - hur kan det vara skillnad om det bara finns ett recept?  ???
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: kryddburken skrivet 2007-09-16 10:37
Men är det olika "Bullens" då?? de är skillnad på storlek iaf!
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: kryddburken skrivet 2007-09-16 10:42
Hmm.. googlade lite, "Bullens Varmkorv" kommer från Scan & "Bullens Pilsnerkorv" från Bullen. www.bullens.se
Jag måste va grundlurad, jag har alltid trott att "Bullens varmkorv" ÄR "Bullens Pilsnerkorv" eller...... *förvirrad*
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-16 14:38
Javisst är det är snurrigt, men tydligen äger Scan varumärket Bullens och producerar både det som kallas pilsnerkorv och varmkorv efter precis samma recept. Tokigt, jag trodde de olika burkarna innehöll i grunden olika produkter.

http://www.scan.se/sortiment_visa.asp?prodId=7329&cat=20 (Varmkorv)
http://www.scan.se/sortiment_visa.asp?prodId=7335&cat=20 (Pilsnerkorv)

Samma näringsvärde och recept på bägge: "Gris- och nötkött, vatten, potatismjöl, nöthjärta, nötlunga, fett från gris, bindväv från gris, mjölkprotein, koksalt, blodprotein av nöt och gris, potatisfiber, druvsocker, kryddor, arom, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250." - (För pilsnerkorven anges i och för sig potatismjöl 2 ggr men det är väl tryckfelsnisse.)

Noterade förresten att köttmängden anges till 33% hos Scan och inte till 29% som det står på bullens.se - om det också är tryckfelsnisse eller indikation på förändrat recept eller kanske på andra redovisningspriciper får vara oskrivet.
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-09-16 15:01
Även jag köpte en burk Bullens Pilsnerkorv för att ge den en ärlig andra chans. När jag öppnade locket kunde jag inte låta bli att le, för den omisskännliga doften fick mig att omedelbart associera till regn och fuktig sovsäck. Tycker att korven smakar mest salt, men nu värmde jag korven i sitt eget spad. Det blir kanske bättre om man tar nytt vatten och värmer i. Tuggmotståndet är minimalt, vilket är ett minus enligt min smak.

Nja, med all respekt för alla pilsnerkorvfans, men detta är inte något jag skulle välja som varmkorv. Bullens är en klassiker och ett stycke kulturhistoria, men god är den inte.
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-09-16 16:10
Men om man nu skulle vara riktigt snäll o prova även den stora burken (Bullens Varmkorv?) var köper man den? Vilken affärskedja för denna jätteburk?
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: kryddburken skrivet 2007-09-16 21:29
Citat från: agnetasch skrivet 2007-09-16 16:10
Men om man nu skulle vara riktigt snäll o prova även den stora burken (Bullens Varmkorv?) var köper man den? Vilken affärskedja för denna jätteburk?


Den finns nog i de flesta affären, vi har den här på Hemköp & ICA. Den är ju lite skrymmande så man får leta lite, men hos oss på Hemköp står dom på hyllor ovanför påläggsdisken!
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-09-17 07:27
Mot Hemköp!
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-09-17 08:55
Innehåll
Gris- och nötkött, vatten, potatismjöl, nöthjärta, nötlunga, fett från gris, bindväv från gris, mjölkprotein, koksalt, blodprotein av nöt och gris, potatisfiber, druvsocker, kryddor, arom, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250.

Köttmängd
Köttmängd 33 %


Näringsvärde per 100g
Energivärde 750kJ (190kcal)
Protein 12g.
Kolhydrat 3g.
Fett 14g.

Allergiinformation
Gluten -
Komjölkprotein / Laktos Ja
Sojaprotein -
Äggprotein -
Ärtprotein -

Här är bullens recept på den sk korven. Som all annan skit blodplasma,lungor.bindväv från gris ( i fackspråk sk svålpulver ett pulver som tillverkas av svål och som har förmågan att svälla 7 ggr sin egen vikt och ett utmärkt bindemedel) Denna korv reprecenterari dag en modern charkprodukt som inte borde få kallas korv med dagens mått mätt, inte när det finns korvar som innehåller kött och inget annat. Men ni som gillar sådant livsmedel varsé go det är valfritt i detta land.

Hasse: Nostalgitripp är rätt uttryck men inte gott. Jag håller med du. :D :D
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-09-17 09:34
Urk,innehållsdeklarationen såg äcklig ut tyckte jag. Men sen kom jag att tänka på vad jag själv har i korv (de få gånger jag gör korv) Kött,visst,men också hjärta,fett o svål. "Så gott" säger folk"o så härligt med en korv som man vet vad det är i" (Trodde ni ja) ;D
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: Fredrik Goldhahn skrivet 2007-09-17 10:20
Hehe...vad gömmer sig i korven egentligen? Det enda man kan säga om Bullens är att den har på tok för lite köttmängd.

Från den kokta till den stekta...Vi gjorde en "salsiccia" på kalvfärs, späck, kryddor...riktigt fjälster och allt det där och jag skulle byta ut 22 pkt hotdogs mot en av dessa godsaker utan att tveka en sekund.
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-09-18 10:26
Nu har jag provat även Bullens Varmkorv (o fått frysen full med korvar på kuppen) Den var som den Bullens jag minns; längre, tjockare, ljusare i färgen än Pilsnerkorven. Skinnet var kraftigare(segare) o sprack inte vid kokning. Men smaken..? Dom skryter med att dom alltid använt samma recept. Det vore kanske på tiden att byta? ;)
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-20 09:00
Hur kan korven vara ljusare i färgen om det är exakt samma recept? ??? Var smak och konsistens på pricken lik pilsnerkorven?
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-09-20 10:06
Receptet kanske är samma men tillverkningen annorlunda. Själva korvsmeten (ja ,den är smetig) verkar att vara likadan, det är skinnet som skiljer de olika korvarna åt; Pilsnerkorven har ett skörare mer rökt skinn (gissar jag eftersom det är mörkare, det smakar inte så mycket mer rökt) Eller nåt ???
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: kryddburken skrivet 2007-09-20 20:41
Jag tycker det är stor skillnad på dessa två burkar, både i utseende & smak! Den svarta burken, smakar salt & rökt & korven är kraftigare i smaken. Bullens Varmkorv är mer som en riktigt varmkorv ska vara, det är den "lilla svarta" som utmärker sig....
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: Rune skrivet 2011-09-15 20:56
hej,jag tycker at dom besta varmkorven er nylen hugosons,det er 56%køtt.
Små ock stora burkar.
Mycke bettre en Bullens!
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: Rune skrivet 2011-09-15 21:08
Nyhlens Hugosons ska det vara,dom produseras i norr :)
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: Lars Bergström skrivet 2012-08-25 15:06
Citat från: kryddburken skrivet 2007-09-16 10:29
Antar att du köpte den lilla "svarta" burken? Det är i den stora konservburken som är blå/gul/röd dom GODA ligger! Fast den finns nog inte i mindre sort än 40 dessvärre...


Vart i Skåne (Malmö, Ystad) hittar jag Bullens Varmkorv på burk, blågula burken med 40 st?
Titel: SV: Varmkorv
Skrivet av: agnetasch skrivet 2012-08-26 17:19
Willys brukar ha den.