Var är riktig Paella?

Startat av Andreas, 2007-05-30 15:26

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

I den intressanta diskussionen nyss om risotto råkade jag nämna paella också. För skojs skull tog jag en titt på några olika svenska receptsajter för att se om de är överens om hur man lagar just paella.

Paella - Expressen
"Skala och hacka löken och fräs tillsammans med riset i oljan i en wokpanna. Slå på vattnet och fonden"
http://expressen.se/mat/1.517784

Paella - Ica
"Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den och riset i oljan i en panna. Rör ner saffran, buljong, salt och peppar. Koka på svag värme under lock ca 20 minuter."
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=567002

Paella - Icakuriren
"Fräs lökhacket i en gryta med matfett. Häll i ris och saffran. Tillsätt vatten och salt och koka"
http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=1781

Paella - Arla
"Fräs i smör i en tjockbottnad, stor gryta eller wok. Rör i saffran och ris. Häll på vatten och fond. Låt riset koka på svag värme under lock ca 20 min."
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14775

Paella - Santamaria
"Fräs lök och vitlök i en rymlig panna tills det är mjukt. Tillsätt kyckling och paprika och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomater, vin och saffran och rör om. Rör ner ris och sila i buljongen"
http://www.santamaria.se/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.RecipeServlet?c=8&p=r8b&id=5418

Paella - Tasteline
"Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i oljan i en stor gryta eller wokpanna utan att det tar färg. Tillsätt riset och låt fräsa med en stund. Späd med tomat och buljong. "
http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&llngRID=447

Paella - Matklubben
"Stek kycklingen runt om i en större gryta eller panna. Stek baconbitar och korvarna och lägg dem tillsammans med kycklingen. ... lägg i den hackade löken och vitlöken i grytan, sänk värmen och slå i riset som skall fräsa en stund."
http://www.matklubben.se/recept/paella_1169.html

Paella - recepten.se
"När pilaffriset kokat klart tillsätt vitlökspulvret, svartpepparn och saffran. ... Blanda ner kycklingen, paprika, räkor, ärtor och ev oliver i riset"
http://www.recepten.se/recept/paella.html

Vad tycker ni, har någon rätt eller fel?
Den som inte frågar får inga svar.

Anso

Såg på han som [dricker så mycket, fast inte i detta programmet] han var i Spanien och gjorde paella. Enligt det programmet var det bara själva kärlet som hette så sedan kunde man göra vad man ville i det och det var fortfarande paella. Känndes ungefär som "wok", dvs en metod inte en mat.

hemmakocken

Ytterligare en:

Paella - kokaihop.se
"Skär kycklingen i mindre bitar. Hacka löken och paprikan.
Häll i olja i en kastrull, lägg ner löken och paprikan, låt fräsa en stund.
Häll i riset och låt fräsa ihop med oljan, löken och paprikan.
Häll i tomater, samt het buljong i kastrullen. Lägg i kycklingen, vitlök och saffran med salt och de övriga kryddorna."

http://www.kokaihop.se/recipe/view?id=1980

Andreas

Välkommen till forumet hemmakocken!

Anledningen till att jag lite diffust startade den här tråden var att jag läste denna mening hos Wikipedia: "Real paella rice is never stir-fried in oil, as pilaf." - dvs att i riktig paella fräser man aldrig riset. Trots det står det i nästan alla recept på svenska receptsajter inklusive det du länkar till just att man skall fräsa riset... ???
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

( Apropå riktig paella är detta fann jag denna trevliga berättelse: "Vådan av att beställa paella i Spanien"
http://www.kkuriren.se/kkuriren/standard_artikel.php?id=123529&avdelning_1=104&avdelning_2=122 )

Ingen paellaexpert i forumet som vågar uttala sig om risets fräsning eller icke-fräsning?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jag fräser inte riset men jag lägger ner stor möda på fräsandet av vitlök o saffran.
Annars äter jag gärna paella utomlands precis som artikelförfattaren ovan.Det kan bli med blandat resultat; i bergen på Mallorca blev det en härlig, jättelik historia (pannan fick stå på ett eget litet bord) med alla möjliga godsaker i, alla skaldjur hade skalen på så det var bara att söla o njuta.
På en spansk restaurang i Portugal kom det in ett tillplattat, gult ris med stekta kycklingkrävor i. En vacker rätt men totalt smaklös. En wannabe-paella:

DavidJohansson

Det finns två "äkta" paellor. Paella Valenciana och Paella de marisco. Båda kommer från Valencia i sydöstra Spanien. Jag var där nyligen och lärde mig väldigt mycket. Otroligt trevligt folk och de är inte snåla med sina kunskaper. Valenciana har någon typ av spanska bönor som utseendemässigt påminner en del om sockerärter, sen är det kyckling och kanin förutom riset såklart, lite lök, tomater och paprika. De marisco är bara fisk och skaldjur, den bästa förklaringen på vilken fisk dom använde var någon torskvariant som finns där nere, sen var det stora räkor, musslor, bläckfisk och langustiner/havskräftor. Båda använder bombaris, vilket är ett "paellaris", men det går ju fint att använda arborio också om man vill. Båda är extremt goda i min mening. Resten är mixta. Paella mixta är väl den vi är vana med här uppe, kött och fisk blandat. Paella är en rätt, inte en metod, men anledningen till att den kallas paella är av metoden och pannan, så det är väl en tolkningsfråga helt enkelt. Några gröna runda ärter finns ej i originalen heller. Vitlök är förresten valfritt i originalet, några använder det, andra inte. Varken fel eller rätt om man ska vara originalet troget. Hur som helst är det ju en fantastisk metod och det går ju att stoppa ner vad som helst i!

Pelle49

Ett stort tack till kökspraktikant. Hen verkar veta vad hen snackar om! Vi har just  8)kommit hem från Spanien och köpte ett par paket med färdig kryddblandning för paella, på restaurangen där vi fick en lysande sådan. Intressant med beskrivningarna ovan med de två varianterna. Ska prova Kökspraktikantens förslag om Valenciana.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal