Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-05-22 21:52
Citat från: MatBlomman skrivet 2009-05-19 12:01
Det finns bara 25 % vatten kvar i mjölken, det är därför den heter kondenserad....

"Kondenserad mjölk är mjölk där vatten har borttagits så att bara ca 25 % återstår, t ex genom vakuumindunstning, varvid återstoden minskar i volym, blir brungul och tjocknar till en sirapliknande konsistens. Den kondenserade mjölken förpackas i plåtburkar och blir då tämligen hållbar (minst 4...6 månader i rumstemperatur). Vid längre förvaring kan produkten forfarande vara tjänlig som föda, men konsistens och smak kan ha förändrats."


Jo men det försvinner ju inte mer vatten om man kokar den i burken, vilket frågan handlade om.
Skrivet av MatBlomman
 - 2009-05-19 12:01
Det finns bara 25 % vatten kvar i mjölken, det är därför den heter kondenserad....

"Kondenserad mjölk är mjölk där vatten har borttagits så att bara ca 25 % återstår, t ex genom vakuumindunstning, varvid återstoden minskar i volym, blir brungul och tjocknar till en sirapliknande konsistens. Den kondenserade mjölken förpackas i plåtburkar och blir då tämligen hållbar (minst 4...6 månader i rumstemperatur). Vid längre förvaring kan produkten forfarande vara tjänlig som föda, men konsistens och smak kan ha förändrats."
Skrivet av Mickan
 - 2009-02-20 20:05
Vattnet är inte borta! Det handlar snarare om en Maillard-reaktion.

[url]http://sv.wikipedia.org/wiki/Maillardreaktion/url]
Skrivet av annamaria
 - 2009-02-20 19:23
Smakar den gott då - denna kolasås?
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-02-20 14:08
Nä jag tror inte vattnet kokar bort om burken är oöppnad. Det måste vara  som Ingo säger: sockret och mjölksockret som karamelliseras. Den kondenserade mjölken är för övrigt redan tjock innan kokningen (i burk).
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-10 17:08
Citat från: Ingo skrivet 2009-02-10 12:35
Kondenserad mjölk är tjock för att man har kokat bort vattnet i den
Men var tar vattnet vägen om man kokar den kondenserade mjölken i en oöppnad burk? Ligger det som ånga i övre delen av burken o pyser ut när man öppnar?
Skrivet av Ingo
 - 2009-02-10 12:35
Kondenserad mjölk är tjock för att man har kokat bort vattnet i den. Mjölksockret som finns naturligt i mjölken och nu i en mycket mer koncentrerad form karamelliseras och därav en mörkare färg och en förändrad smak.

Så borde det vara iaf :)

/Ingo
Skrivet av Gotish
 - 2009-01-18 18:27
"Håller inte riktigt med dig här. Utan att ha läst ingrediensförteckningen så skulle jag bli otroligt förvånad om det fanns förtjockningsmedel i kondenserad mjölk.
Att koka kondenserad mjölk påminner om att göra messmör, ta bort så mycket vatten som möjligt och låt laktos och vassleproteiner se till att det blir en fin färg och konsistens"

Mycket möjligt, jag har inte heller en innehållsförteckning. Ska kolla nästa gång jag är på ICA. Det låter ju däremot vettigt det du skriver, sen är det ju inte säkert att matindustrin använder sig av "riktiga" metoder. Men men finns bara ett sätt att ta reda på det, kolla vad det står för innehåll.

//Mattias
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-18 18:21
Nu har jag läst mängder med recept på kondenserad mjölkkolasås o i dom flesta står det att burken ska vara oöppnad. Var i fridens dagar tar vattnet vägen?
Skrivet av Yoghurt
 - 2009-01-18 17:16
Citat från: Gotish skrivet 2009-01-17 17:30
Förtjockningsmedel/Emulgeringsmedel i kombination med minskad vätska skulle jag gissa på.

//Mattias


Håller inte riktigt med dig här. Utan att ha läst ingrediensförteckningen så skulle jag bli otroligt förvånad om det fanns förtjockningsmedel i kondenserad mjölk.
Att koka kondenserad mjölk påminner om att göra messmör, ta bort så mycket vatten som möjligt och låt laktos och vassleproteiner se till att det blir en fin färg och konsistens
Skrivet av Gotish
 - 2009-01-17 17:30
Förtjockningsmedel/Emulgeringsmedel i kombination med minskad vätska skulle jag gissa på.

//Mattias
Skrivet av Tom
 - 2009-01-17 10:33
Citat från: ingegerd skrivet 2008-09-25 20:47
jag tycker det är lite häftig att det blir kolasås när det har kokat i suck 3 timmar,det bara väller ur burken när man öppnar den!!:)


Om man gör hål i locket innan kokning så borde det ju inte välla ut, Ingegerd - kokade du burken utan att göra hål?
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-16 11:30
Tur att han på videon nämnde att man skulle göra två små hål i burklocket. Det hade jag ingen aning om, har tydligen läst alla recept slarvigt :-[
Skrivet av Gilius
 - 2009-01-16 08:49
Riktigt bra info om detta med recept:

http://www.wikihow.com/Make-Dulce-De-Leche

/gilius
Skrivet av Mickan
 - 2009-01-16 08:11
Det blir inte kolasås av Ohoj-typ utan himmelska droppar! Orkar ni ta er tiden så är det värt det.

Annonser

Powered by EzPortal