Himmelsk lax i ugn

Startat av Kvasthilda, 2009-01-06 20:20

Föregående ämne - Nästa ämne

Kvasthilda

Detta åt vi på nyårsafton.

Himmelsk lax i ugn

Till att börja med behövs:

En hel filéad laxsida
Salt (flingsalt om man vill)
Svartpeppar
Dill (går bra med djupfryst)

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan ner i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Fettet kryper igenom pappret så disken kommer du inte undan men du slipper i alla fall gnugga bort fastbränt laxskinn från långpannan.
Gnid in fisken med salt, peppar och dill.

Sedan ska man ha:

2 dl turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
0,5 - 1 dl riven västerbottensost

Blanda ihop yoghurt och majonnäs. Bred detta på laxen. Strö sedan över osten.
In i ugnen tills laxen är klar och täcket fått fin färg. Täck över med folie eller nåt om den riskerar att bli bränd.

Vi åt den med kokt potatis, hollandaissås och ugnsrostade grönsaker.

Detta är MUMS!
Det gör inget om det är enkelt.

Mickan

Hel laxsida är gott och billigt. Kör gärna med termometer och gå inte för högt i temperatur. Fint blir det att lägga ihop två med t ex mixade örter och sardeller emellan. Jamie Oliver har gjort några fina recept.
Video meliora proboque deteriora sequor

ena

fisk bör inte gå över 42 grader...framför allt inte lax *tipsar*
man kan prova allt -minst en gång!!;)

PerG

Det visste jag inte!.. Ska man köra ugnen på låg temperatur när man ugnsbakar fisk?

Citat från: ena skrivet 2009-01-08 22:43
fisk bör inte gå över 42 grader...framför allt inte lax *tipsar*

Mickan

Ungstempen ska vara låg! Mattias Dahlgren är väl extrem med sina 75-80 grader i vissa recept men 120 grader och lång tid ger himla god fisk! Inte över 150.
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

En hel lax i långpanna. 100° 1 timme. Perfekt!

ena

jag kör sällan fisk i över 100 grader...långsam tillagning ger saftigare slutprodukt :) och sen får termometern tala om när det är klart.
man kan prova allt -minst en gång!!;)

kurt

Man kan smaksätta den med senapsgrilljering (som julskinkan) eller med grön/röd pesto.

Mr.Barbeque

Vid vilken temperatur är laxen genomstekt respektive lite halvrå i mitten då, när man använder termometer?

crlhrv

jag provade att göra laxen till 41 grader (med ugnen på 100) och kan inte direkt påstå att jag uppskattade konsistensen.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Jag brukar ta ut fisken strax innan 55° då tycker JAG att den är lagom.

Calle; hur länge hade du fisken inne? Filé eller hel?

Mourat

Gjorde som i receptet, men ångrar djupt! Ingen yoghurt tack!

kayaker

Citat från: ena skrivet 2009-01-08 22:43
fisk bör inte gå över 42 grader...framför allt inte lax *tipsar*

Svensk Fisk har stenkoll. Jag kan varmt rekommendera deras tillagningstips på http://www.svenskfisk.se/fiskrecept-och-beredning/tillagningsguide.aspx
/F

pralin

Bra tips. Jag har aldrig lagat lax i en bit , men ska pröva nästa gång
Pralin matbloggare

aggis

 :)Lagade himmelsk lax i söndags och överraskade mannen med. Smakade underbart gott.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal