Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av roffekock
 - 2011-03-17 16:39
Steffi.

Trevligt att du kommer hit. VÄLKOMMEN.

Jag har reggat din frågeställning och kommer strax med svar,är lite stressad just nu. Men det är inga problem. Jag sak hjälpa dig.

Rolf
Skrivet av steffi
 - 2011-03-17 10:43
Rolf, Jag vill börja med kaninuppfödning! För kött såklart, vart ska man vända sig? Har varit på studiebesök på ett kaninslakteri i närheten av Enköping, men skulle vilja se själva uppfödningen mer.. Har du nåt tips om vart man ska leta kurser, eller håller du egna kurser i uppfödning osv?

ps. har inte varit här förut, vet inte om inlägget hamnar rätt...
Skrivet av dePaul
 - 2009-04-26 22:50
Hahaha, nu blev jag helt förvirrad. I mitt förra inlägg så tänkte  jag på just hare och inte kanin!! Ser man, jag är lika förvirrad som veganerna  ;D.

Det är således haren som har en specifik smak. Många jägare skjuter den utan att tveka och den är ganska poppis på vissa krogar. Själv har jag lite svårt för den. Den måste nämligen hänga så pass länge så att det utvecklar vissa syror som undertecknad inte är helt förtjust i.

~Paul~
Skrivet av agnetasch
 - 2009-04-26 16:48
Men stackars Snurre Sprätt, haren, är det ingen som tvekar att glufsa i sig >:(
Skrivet av dePaul
 - 2009-04-26 16:20
Citat från: Shanta skrivet 2009-04-26 14:50
Det är Disneys fel att en del inte vill äta kaniner. Liksom, vem vill äta Stampe? :D
Fast Stampe är nog lite svårare att ta till sig, trots allt :). Även utan Disney, vill säga. En mycket speciell smak.

~Paul~
Skrivet av Shanta
 - 2009-04-26 14:50
Det är Disneys fel att en del inte vill äta kaniner. Liksom, vem vill äta Stampe? :D
Skrivet av dePaul
 - 2009-04-26 12:27
Fylld kanin

Ingredienser:
1 ungkanin
1 msk smör
1 msk ister
salt
sv peppar

Ingredienser fyllning:
300 g sidfläsk, färsk
1 gul lök
1 msk hackad persilja, färsk
salt
sv peppar
1 msk vetemjöl
1 ägg

Arbetsgång:
Laga fyllningen först. Hacka fläsket grovt och tillsätt finhackad lök. Blanda sedan in alla andra ingredienser till fyllningen. Om det finns lever och njure från kaninen så kan man hacka dessa också och tillföra fyllningen.

Ta bort främre och bakre benpar. Bena ur kaninen och stoppa in fyllningen. Rulla ihop hela kaninen och bind eller sy ihop den. Bena också ur benen och lägg dem bredvid kaninen i en stekgryta. Ge den nu en fin yta. Salta sedan och peppra samt kör in kaninen i ugnen på ca 175 grader.

När innetemperaturen är 85 grader så är det dags att ta ut den och låta vila i ca 12 minuter. Servera med kokt potatis och rårörda lingon, samt toppa med färsk persilja.

~Paul~
Skrivet av dePaul
 - 2009-04-22 13:37
Det är som du säger Roffe. Tyvärr tar sådan upplysning ganska lång tid innan den sjunker in i det svenska medvetandet. Tänk bara hur lång tid det tog innan vi började äta vitlök!! Jag minns att man på 70-talet skämdes om man luktade vitlök på en måndag morgon i skolan.

Ja, kaniner är sällskapsdjur. Nuförtiden är t o m råttor sällskapsdjur, om några år kanske kycklingar och sniglar samt ankor kan vara sällskapsdjur. Då är risken att aktivisterna river ner fågelodlingar och privata trädgårdar. Man blir inte klok på det här.

Personligen vill jag inte se djur lida, men å andra sidan så får det hela inte gå till överdrift. Att tillskriva djur mänskliga känslor och nästan framhäva dem före människan själv är enligt min mening sjukt.

~Paul~
Skrivet av roffekock
 - 2009-04-21 19:09
Jag håller med dig att vi inte äter våra sällskaps djur, men nu är det ju så inte alla som ser det som så, annars fattar jag inte varför det är ett så stort drev efter kaninkött,betänk att det finns folk som kommer från andra kulturer som står på tå för att få tag på det.
Sen är det ju så att flera jag träffat äter gärna detta kött fler gånger bara man får smaka först.
Så enligt min mening så är det en ren upplysningshistoria. Folk älskar ju kyckling som föds upp under vidriga förhållanden bara för dom inte set hur det ser ut. Om dom skulle göra det såskulle dom säkert sluta äta sina grillkycklingar direkt. Så funkar det.

/rolf

ps det är bara en gammal skröna att kaninkött skulle vara annorlunda än vår gammla hemgris,vart tog den vägen ?
Skrivet av Asanisse
 - 2009-04-21 14:24
Även om man skulle ha en "bra" uppfödning skulle det inte finnas marknad för det. Det är som jag skrev tidigare, skandinaver äter inte sina sällskapsdjur, se på hästkött samma där. Populärt i övriga europa, men inte här i norr.
Sedan får det vara hur nyttigt o gott som helst.

/Asanisse
Skrivet av roffekock
 - 2009-04-21 13:41
Kaninuppfödning på den nivå jag tänker på har det fräscht annars skulle avkastningen bli dålig. Kaninen är ett mycket känsligt djur och kräver därför omsorg om du ska ha det på en uppfödarenivå.

/rolf
Skrivet av Andreas
 - 2009-04-21 09:44
Förstår inte riktigt logiken i att just kaninuppfödare skulle vara mer utsatta än andra köttuppfödare, djurrättsaktivister brukar vad jag vet inte ha "söthet" som något argument..? Ligger kanske något annat bakom, har kaninerna ofta väldigt dålig miljö med trånga burar?
Skrivet av dePaul
 - 2009-04-21 08:59
Citat från: roffekock skrivet 2009-04-20 12:20
rädda för huliganer och sabb. >:(

/rolf
Jo, så kan det säkert vara.

~Paul~
Skrivet av Asanisse
 - 2009-04-20 23:53
Besöker Mallorca med jämna mellanrum. Hittat ett bra hotell där med pension.
De serverade en dag i veckan paella med kanin som huvudingridiens i alla år. Mycket gott (kaninen var grovstyckad).
Nästa år kommer jag dit och döm om min förvåning att kaninen saknas, ersatt av kyckling.
Frågar varför och svaret är att de skandinaviska gästerna hade klagat så de fick ersätta kaninen med kyckling!

//Asanisse
Skrivet av ena
 - 2009-04-20 22:44
Tror att till  viss del saknas råvaran (kaninen) i vårt traditionella kök då det tidigare var en "kristidsråvara". Under kriget födde många upp kaniner för att ha tillgång till någon form av kött vilket ledde till att kaninen sjönk i värde för dem som var med då... nu är den generationen av naturliga skäl på utdöende, kvar är de som fick äta "kristidskaninen" som barn vilket säkert kan vara traumatiskt, min mamma får rysningar när jag nämner kaninkött hemma hos henne, hennes pappa "odlade" kaniner... sen är det då vi i "generation 3" (utgår helt frankt från att de flesta här är runt 40 :) -lite får man väl generalisera) som inte alls har den känslan av kristider o mkt väl kan tänka oss att betala för kaninkött som är en mkt trevlig råvara.

Lägg sen till rädslan för huliganer som anser att kaniner är för söta för att ätas upp så få vågar sig på att ha kaninslag...

en liten tanke o parantes när klockan är sen :)

Annonser

Powered by EzPortal