Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Skogis
 - 2015-09-23 08:44
Tackar för svaret.
Det blev lite blandat och inte större hink/burk än 5liter. Nu står det blomkål, lök, rödbetor, vitkål, morötter och vanlig gurka och puttrar på bänken. Blomkålen leder stort vad det gäller kolsyreproduktion :) Syrar allt var för sig och är nog mest sugen på att smaka löken när den är klar.
Skrivet av kurt
 - 2015-09-22 10:30
Man kan använda jäsrör, men grönsakerna bör ändå ligga under vattenytan  annars kan den delen av grönsakerna som är över vattenytan  torka och då växer inga bakterier där eller andra bakterier som man inte vill ha. Plasttunna är inget problem, men man bör ju helst ha livsmedelsgodkänd plast.

Om man sedan packar om, eller tar surkål från en stor behållare så finns det risk att man ändrar förhållandena där (vanligen att syre kommer in) så att man får en andra fermentering, som inte alltid är lyckad. Producenterna löser det genom att fermentera i stora behållare, fördela på mindre burkar (eller påsar) och sedan pastörisera dessa, då undviker de en andra fermentering, men samtidigt så blir det ju då heller inga levande mjölksyrabakterier heller.
Skrivet av Skogis
 - 2015-09-21 18:50
Eftersom man är så i ropet och alltid anammar det senaste  ::) ska jag testa att syra grönsaker till helgen. Syrade vitkål i fjol med gott resultat och har nu fått blodad tand. I år blir det nog 25 liter i en vanlig jästunna.

Att grönsakerna ska vara under vätskan har jag koll på men skulle man inte lika gärna kunna använda jäsröret som vattenlås? Syret tryckas bort rätt så omgående och när väl jäsningen/syrningen kommer igång lär tunnan fyllas med koldioxid. Fungerar det slipper jag dutta med tyngder och kan ha tunnan stängd.

Läste någonstans att man inte skulle syra i plastspannar eftersom mjölksyran löste upp plasten. Men jag har en liten plastflaska med 80% mjölksyra och det är originalförpackningen, den har inte lösts upp ännu?
Skrivet av tant mossa
 - 2012-01-15 10:32
Jo, jag såg också dom där glasburkarna på Clas Ohlson men hade inte tid att kolla närmare. Jag hade tänkt mig större burkar, 3-4 liter kanske men det verkar svårt att få tag på. Jodfritt salt, ska ta det nästa gång. Tänkte faktiskt på om det skulle ha betydelse när jag höll på med min misslyckade surkål. En bra mandolin är ett måste, det förstår jag nu. Strimla för hand är ett hästjobb! Intygas härmed!
Skrivet av JanneG
 - 2012-01-01 19:04
Hemmakocken.nu har iaf glas upp till 2,2 liter...

http://www.hemmakocken.nu/
Skrivet av Tobias
 - 2011-12-31 19:16
Jag försökte också syra vitkål nyligen, men fick mögel. Troligen på grund av att jag använde salt med jod. Det ska man tydligen inte göra, då jod är bakteriedödande och det är ju bakterierna som ska sätta igång jäsningsprocessen.

Om du testar utan jod, så berätta gärna hur det gick. Jag har inte hunnit testa på nytt ännu.

Konserveringsglas på runt 2-3 liter tyckte jag mig se på Clas Ohlsson sist jag var där.
Skrivet av tant mossa
 - 2011-12-31 09:01
Försökte göra surkål hemma. Släpade fram en gammal Höganäskruka, stor och tung. Stod och skivade för hand 6 kg vitkål! Det gör jag inte om, fick ont i handen till slut. Varvade kålen med salt och kummin och bankade ihop kålen med näven så den packade sig. Glad i hågen täckte jag över krukan och väntade. Kollade nästan varje dag i krukan att processen börjat. En dag flöt det något äckligt vitt som jag försökte skumma bort. Under vätskan var kålen svart och slemmig, vidrigt! Bara att slänga allt. Fy vad jag blev besviken. Vad kan jag ha gjort för fel? Var får man tag på stora, raka glasburkar med glaslock och snäpplås. Som gammaldags konserveringsglas? 3-4 lit skulle vara bra.
Skrivet av Fröken Dill
 - 2011-11-10 15:12
Syrat fläsk, spännande!
Själv har jag gjort underbar surkål i år. Vi frossar till hemgjord korv. Tidigare har jag syrat både morötter och gurkor med gott resultat. Absolut dags att blogga om det, fast ett problem är att just surkålen inte direkt gör sig så bra på bild...
Skrivet av Traste
 - 2011-07-11 15:56
Syrat fläsk heter "Naem" (????) på Thailändska, ofta görs det med glasnudlar och skivad chili i, jätte gott och ett utmärkt tilltugg till en kall öl.
I Thailand används det ofta i sallad, eller grillad.

Har inte testat själv men det kanske jag borde göra, men först ska jag göra en laddning Kimchi!

Det finns många olika varianter, hittade ett recept på engelska som jag inte provat:
http://www.foodrecap.net/recipe/naem-pork/
Skrivet av Ringo
 - 2010-04-05 07:46
ok, ja, det är kanske inte riktigt säsong för grönsaker. Kul, vet du ett namn på den thailändsk specialiteten? Vart hittade du pulveret?
Skrivet av Per-Erik
 - 2010-04-04 22:06
Det var första försöket, förutom syrning/jäsning av fläsk i sommras.

(En thailändsk specialitet, feg som jag var så vågade jag inte äta så mycket av fläsket men det smakade utmärkt.
Då fuskade jag med en påse med pulvergrunks som man skulle blanda i köttslamsorna och låta ligga i rumstemperatur 1 dygn.)
Skrivet av Ringo
 - 2010-04-03 19:18
Per-Erik,
Har du syrat något mer än vitkål eller var det första försöket nu?
Skrivet av Per-Erik
 - 2010-04-03 17:18
Verkar vara denna:
http://www.udumbara.fi/se/tuotteet/hapatusruukku.php
Det finns återfösäljare där men bara finska...

Skrivet av Tom
 - 2010-04-01 22:14
Rolf,
Var fick du tag på det där kärlet?
Skrivet av Per-Erik
 - 2010-04-01 22:06
Ja mandolinen, varför tänkte jag inte på det, Tack!

Jaha, va kul då får jag en anledning att köpa en ny bok. Dubbel tack.

Annonser

Powered by EzPortal