Skriv svar

Följande fel inträffade under postandet av inlägget:
Varning - medan du läste inläggen, hann någon posta ett annat svar i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Bibi
 - 2023-12-11 16:23
Har ett gammalt recept från Ellas kök, som gick på TV för längesedan. Har gjort den många jular.

500 g ungnötslever
5 ansjovisfileer
1 gul lök
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 msk vetemjöl
1/2 msk ströbröd
1 1/2 dl gräddmjölk
3 ägg
Skär levern i bitar och lägg i mixern. Mixa lite. Skär löken i klyftor och lägg i den med övriga ingredienser. Kör tills smeten har en jämn konsistens. Häll upp smeten i glas-, porslins- eller mikroform(ar). Täck med mikrofon eller plastkåpan. Full effekt 5 minuter. Ta ut och rör om ordentligt! Täck över igen och kör på full effekt 7 minuter.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-01-04 10:13
5 kg kindfläsk. Du milde, inget litet recept!
När jag gjorde mikro-pastejen körde jag allt i matberedaren, även ansjovisen.
Skrivet av Gilius
 - 2008-01-03 23:18
Hittade ett recept i "Den lille charkuteristen" från 1934 skriven av C. Hellstrand, charkuterist.
Hur mycket är "en liten låda ansjovis" ?

/gilius

Leverpastej

3 kg. svinlever skäres smått samt lägges i ljumt vatten.
5 kg. kindfläsk avsvålas och körtlarna borttages. Skäres
smått, saltas med litet salt och saltpeter. Fläsket males
på kvarnens fina skiva och blandas i Hurtighackan. Svin-
levern males även på den fins skivan tillsammans med 2
medelstora lökar, samt en liten låda benfri ansjovis.
Den malda svinlevern tillsättes nu samt 5 st. ägg, salt,
socker, vitpeppar, muskot, salpeter till sist iblandas litet
hackad tryffel. Formarna belägges med tunna späckskivor
och maten ilägges, en skiva späck lägges ovanpå, locket
fastskruvas. Får stå över natten. Kokas ca. 2 timmar,
locket avtages och en passande plåt lägges ovanpå och
pressas lätt, när den är kall doppas den i hett
vatten och uppstjälpes, lägges i staniol.
Skrivet av Gilius
 - 2008-01-03 23:06
Min mamma gjorde alltid en mousse på gåslever när vi hade gås på hösten, i denna var det alltid en hel del ansjovis som tillsmmans med en hel del smör gav en otrolig smak. Skall se om jag kan få henne att uppskatta ett recept, det sitter ju i huvudet och i fingrarna denns typen av recept.

/gilius
Skrivet av Andreas
 - 2008-01-03 22:31
Snälla berätta, hur gjorde du när du tillsatte ansjovisen till pastejen? Finhackade? Pressade ur saft?
Skrivet av agnetasch
 - 2008-01-03 17:45
Citat från: elka skrivet 2008-01-03 15:11
Sälta och smak - gissar jag

Gissar jag med. Jag höll på o försökte göra en god mikro-leverpastej i evigheter, men det blev ingen ordning på den förrän jag tillsatte ansjovis o socker. Då blev den jättegod. Sen tappade jag bort receptet >:(
Skrivet av Andreas
 - 2008-01-03 15:45
Men påverkas inte pastejkonsistensen av ansjovisen då? Eller pressar/kokar man bara ut själva smaken?

Och kan fiskallergiker äta ansjoviskryddad leverpastej?
Skrivet av Kari
 - 2008-01-03 15:26
Roffekock - killen med kollen! Nu blir jag nyfiken!

Här! http://matforum.nu/index.php?topic=1272.0
Skrivet av roffekock
 - 2008-01-03 15:16
I gammaldags Skånsk Leverpastej så använde man bla. anjovis som smakförstärkare precis på samma sätt som man gjorde det på tex. Grytstek mm.
Användes mycket mer i matlagning förr.

/rolf
Skrivet av Kari
 - 2008-01-03 15:11
Sälta och smak - gissar jag.

Den vi har hemma är det inte ansjovis i, Pastejköket bredbar med gurka. Men så är det mer fett och mjölk än lever i denna å!  ???
Dom kanske inte hade fiskrens hemma då någon annan säljer det på tub... Eller kanske varit någon storm på havet..  ;)  ;) Sorry, kunde inte låta bli...  ;D
Skrivet av Andreas
 - 2008-01-03 14:47
I Abbas pressrelease om den nya produkten Grebbestads ansjovispaste (http://matforum.nu/index.php?topic=1269) står det "Den innehåller fiskkött från ansjovis som vanligtvis används till andra produkter, som t ex leverpastej."

Vad är det för fabrikat på den leverpastejen - har någon sett anjovis på innehållsförteckningen till sin leverpastej?

Och varför tillsätter man anjovis till leverpastej?  ???

Annonser

Powered by EzPortal