Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2008-04-19 06:36
Så här ser det ut i köket hemma hos Danyel Couet (kökschef på Fredsgatan 12 och aktuell med boken Paris - från Chèvre chaud till couscous) http://www.svd.se/bostad/hemmahos/artikel_1147119.svd

Diskbänk av ädelträ? Mja kanske men bänkdjup på 76 cm vore verkligen nåt att ha... och han ser ut att ha rejält med förvaringsutrymme, det är inte dumt.
Skrivet av Andreas
 - 2008-01-18 09:04
Jo steglös temperatur vore förstås bra, fast hur ser man vilken temperatur man ställt in då så att man så att säga får samma från gång till gång? En display som visar grader vore missvisande eftersom det man ställer in är plattans temperatur och inte grytans temperatur. Fast det är klart om displayen visade 1-100% eller nåt så. Nån får ringa Siemens.

Hur hög temperatur som faktiskt behövs för snabbryning... bra fråga!

Här är ytterligare en pryl för drömköket - inte vidare nödvändig men kul "en vattenkran med lysdioder som färgar ditt vatten blått. När det blir varmare än 31.6 grader celcius byter vattnet färg till röd" http://www.prylkoll.se/2007/05/03/pimp-my-vattenkran-tagning-2/

31.6 grader, vad har man det till förresten? Kanske hade vattenkranen kunnat bli mer användbar om den indikerat nån annan temperatur?
Skrivet av Hasse
 - 2007-11-21 18:09
Men hällen har bara tre effektlägen, verkar det som. Vore det inte bättre att kunna ställa in temperaturen steglöst? Och är 270 °C tillräckligt om man bara vill hastigt bryna t.ex. strimlad biff? Det finns ju stekpannor utan teflon också.
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-21 10:08
Kan detta vara något för drömköket istället för gasspisen? http://www.siemens-hushall.com/Files/Siemens/Se/sv/Press/PressRelease/Document/steksensor.pdf

"Det unika med sensorhällen är att den möjliggör en exakt temperaturkontroll, vilket leder till en jämnare och effektivare stekvärme.  ... Tack vare Siemens stekSensor regleras temperaturen automatiskt och du kan koncentrera dig på annat.

... när de nya sensorhällarna har nått rätt stektemperatur avges en ljudsignal så att du vet att det är dags. På detta sätt får du en mer hälsosam stekning och undviker onödigt os från överhettat stekfett.

...En vanlig teflonstekpanna tål i regel bara 270°C, att jämföra med 400 °C, som spisar kan uppnå på bara 2-5 minuter! Med sensortekniken begränsas den maximala temperaturen, så den aldrig överstiger 270°C och skadar teflonet i stekpannan."
Skrivet av Rob
 - 2007-11-02 22:02
Har man spisen på köksön så blir fläkten inte speciellt effektiv. Den vill ju ha så mycket väggar som möjligt. Dock kan det ju vara bra prep-plats

Även om jag gillar materialsporter så har jag aldrig känt behov av elektriska lådor.
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-02 09:13
Tack Rob, kul när det blir lite materialsport också. :)

Citat från: crlhrv skrivet 2007-09-16 10:29
Andreas: elektroniska kökslådor låter givetvis lockande
...
Fördelar/nackdelar med köksö?


Hittade den elektriska lådlöppnaren Servo-drive till sist:
http://www.theofils.se/images/prodfam/Servo-drive_montering.pdf

En fördel med köksö är att man oftast kan jobba från flera sidor mot samma bänkyta "social matlagning". Nackdelar - ja jag vet inte - kanske att den stjäl ganska mycket golvyta?
Skrivet av Rob
 - 2007-10-23 18:05
Stenmjöl är givetvis tungt, men skivan är inte mer än 14 mm tjock om jag minns rätt. Sedan limmar de på front och bakstycke samt bygger en invändig ram på undersidan. Snyggt jobb faktiskt, inga skarvar syns.
Vet inte vad 0.6*3 väger, men vi har sammanlagt 7 meter (U-form) som varierar mellan 0.7 och 0.9 meter. Kom i 3 delar som var och en gick att bära på 2 man.

Corian är relativt dyrt. Kostar som en stenskiva ungefär. Finns dock andra tillverkare Franke har tex Fraganit osv. Corian var ett DuPont patent, men det har nog löpt ut nu så priserna sjunker.
Skrivet av Andreas
 - 2007-10-22 07:57
Rob: Stenmjöl låter tungt, vad väger en 0,6x3 meter skiva? Och vad kostar en sån skiva - är corian ett dyrt material?

Calle: Glöm inte att köpa boken "Kök - Planering och utformning" från SIS innan du sätter spaden i backen för ditt drömkök - för annars riskerar du "stora kostnader och bristande säkerhet". http://www.sis.se/BookStoreDefault.aspx?tabName=%40BookStore_ProductPage&DocID=27278
Skrivet av Hasse
 - 2007-09-17 18:21
Nackdelarna med lukt och fet beläggning försvinner när den gamla kolgasen/stadsgasen byts ut till naturgas. Jag vet inte om det överhuvudtaget används kolgas längre i Sverige.
Skrivet av Rob
 - 2007-09-17 11:22
Att byta in en PK10 (alltså 1 kg mindre gasol än P11) kostar 250 kronor på allgas ute på Ringön.

Agneta: Intressant, vi hade gasspis i vår lägenhet förr, då hade vi den sega gula beläggningen, men jag kopplade aldrig fenomenet till gasen.... Hursomhelst, jag tror alla moderna spisar har ett gaslås, alltså om lågan slocknar blie en liten bimetallbit kall och stänger gasflödet.

Som diskbänk i idealköket föreslår jag Corian, 70% stenmjöl och 30% plast. Lagningsbart om man får jack (utan att det syns), porfritt så inget fastnar eller tränger ner och man kan få det i alla färger och former. Får man en repa tar man scotchbrighten och putsar lite...
Skrivet av agnetasch
 - 2007-09-17 07:25
Jag har också,liksom Hasse,genomlevt gasspisperioder. Nu vet jag inte om gasolen uppträder som stadsgasen men vissa nackdelar finns.Lukten t.ex. är det inte alla som gillar.Rädslan för att en låga ska slockna o man ska flyga i luften (finns säkert säkerhetsspärrar för det nu)+ den sega,äckligt gula beläggningen som kommer att finnas på allt som är framme i köket.
Hemskt vad jag låter negativ,det finns kanske någon som kan bemöta min kritik?
Skrivet av Urban
 - 2007-09-16 20:21
Jag ringde till en kompis som hade en kombinerad el-gasol spis för några år sedan för att få något svar på detta.
Han berättade att han hade en spis med 2 plattor keramikhäll, och 2 plattor gasol, men han använde dock endast gasolen då han tyckte att gasolen var så pass mycket bättre.
I hans familj bestående av 2 vuxna och 2 barn gick det åt ca 1 gasolflaska av modellen P11 var 6é månad.
Vidare hade han en "backup-flaska" av en modell mindre (minns inte beteckningen på den) utifall att gasolen skulle ta slut i den stora.
En påfyllning av en P11 tub kostar allt mellan 200 - 300 kr, hittar tyvärr inget exakt pris på detta utan går på vad jag läst om när jag googlat. Priset på gasol kan variera från dag till dag verkar det som.

En flaska P11 har ett gasolinnehåll på 26,2 liter

Calle: Kolla gärna upp vad en påfyllning av en P11 skulle kosta i Göteborg så vi får ett slags hum om kostnaden.
Skrivet av crlhrv
 - 2007-09-16 16:36
Agneta: perfekt! Det var det Urban skrev i ett tidigare inlägg, högst intressant att veta hur länge en stor gasolbehållare beräknas räcka vid daglig användning. Är det någon som har erfarenhet av större gasolbehållare typ till husvagn? Hur många liter rymmer de?
Skrivet av agnetasch
 - 2007-09-16 16:26
Jag har för mig att det finns spisar med gasplattor o elektrisk ugn,det bästa av två världar. Jo,jag hittade:
Skrivet av Hasse
 - 2007-09-16 14:02
Jag har varit med gasspis flera gånger, och mina erfarenheter kan sammanfattas med att hällen är toppen, men ugnen är botten. Så om någon funderar på gas eller gasolspis, så överväg noga en med elektrisk ugn.

Om jag varit tvungen att välja mellan enbart gas eller enbart el, så skulle jag välja el.

Annonser

Powered by EzPortal