Friluftsmat - favoriter?

Startat av Kari, 2007-09-27 13:09

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Ärtsoppa eller köttsoppa i termos är ju gott och tacksamt i ryggan eller båten, knäckbröd, tubost och russin eller godis.

Saft/dricka och kaffe.

På sommaren gör Hjärtat rullmackor till fisket med mjukt tunnbröd, Philiadelphiaost och prociutto som är helt suveräna, till dessert färdigskuren melon som serveras iskall ur kylväskan. Mums.

Vårens sikmete är kanske det enklaste, potatis inslagen i aluminiumfolie som man lägger vid sidan av elden, sen med lite tur en fisk som man lindar in folie. Fiskeväskan är ju redan laddad med salt och peppar från Mc D..  ;)
Pommes Frites krydda funkar kanon på den bakade potatisen, har man dessutom en citron till fisken så är dagen till fullo!

Vad tar Du med Dig på hajken? Jag vill lära mig mer av sånt som man gör klart hemma och vad som är hyfsatt lätt att göra på plats.
Enda begränsningen är vad som kan tas med i ryggsäcken, vikt, storlek, kyla etc. I båten är det ju lättare.

Kari

Idag på jakt efter geocache gömmor blev det enkelt i skogen direkt ur ryggsäcken! Mjukost, knäckebröd, torkat renkött och frukt!

Jo vi fick ihop till två gömmor å!


ttt

Andreas

Det där såg verkligen inte dumt ut!

Nåt som jag tycker är gott när man är ute är baugetter med salami och brieost och till det blåbärs- eller nyponsoppa.

Vill man lyxa till det lite kan man göra en klassisk club sandwich på formfranska, kyckling, bacon, tomat, rödlök, curry majonäs osv. Mums!
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Visst är det grymt gott med planerad lyxmat som Andreas skriver men just när man blir ute lite längre än vad man tänkt sig och affärerna är långt borta..
Det är just då knäckeröd, renkött och tubost är helt rätt i ryggan eller bakluckan på bilen.

Frågan är, vad finns det mer som är praktiskt och mer eller mindre oförstörbart? Konserver - jo, men det är tungt och kräver nästan alltid värme för att bli njutbart.

Tips?

Kari

Måste väcka denna tråd.

Är det bara Andreas och undertecknad som lever friluftsliv ibland?

Plockar inte Ni svamp, jagar älg, åker båt, geocachar, fotograferar eller nått? Vad tar Ni med Er då?

johannao

Alltså, bra fråga. Jag är ju ute hur mycket som helst, men vad tusan har jag med mig?

Om jag kan förbereda hemma blir det oftast äggmackor (mättande) eller kall pizza. Till det varma koppen. Sällan jag är ute flera dagar i sträck nowadays...
När jag var köttätare var det bröd (min farmors flatbröd av vete), torkat renkött, souvas, fisk (som fångades och grillades då) och mjölkchoklad. Bara socker och djur alltså.
Nuförtiden vette tusan...länge sen jag var ute så länge men föräldraskapet packar sojakorv till mig, inte så gott men det funkar väl. 

Men hoppas att det kommer in fler tips. Jag kan behöva det som det verkar!

Pasta

Mattermos lägger i korv och häller på kokhett vatten, tar med pulvermos använder vattnet i termosen till moset (man kan ju krydda i vattnet, kanske en klick smör). ;)

Färdig pinnbrödsdeg i en burk, bara att ta upp (kladdigt) trä på grillpinnen och grilla över eld, kanongott.

Annars finns ju alltid färdiga torkade middagar i friluftsaffären.

Kari

Hej Pasta!

Välkommen säger vi till Matforum! Hur hitta Du hit? *nyfiken*


Mos på korvvatten har jag hört att folk gör men inte provat..  :-[

Lägg gärna upp just Ditt recept på pinnbröd, så lär vi oss något nytt och nyttigare kanske?

Jo, dom torkade. Rätt dyra om man vill ha dom goda tycker jag. Vad har Du för favorit i frystorkat? Något märke som Du borde recensera? Tävlig ju nu på Matforum..  ;D

Pommes Frites krydda är gott nästan på allt ute, speciellt gott på pulvermos med en klick riktigt riktigt smör.

Kul med en medlem som diggar uteliv!

Pasta

Tack, jag vet faktiskt inte hur jag kom hit, surfade runt och så var jag här ??? Men jag älskar att laga mat så här kan jag nog lära mig lite nytt. Jag återkommer med mitt recept på pinnbröd.

kryddburken

Potatismos på korvspadet var ju smart, det ska jag komma ihåg!!

Välkommen hit Pasta - Hoppas du ska trivas!
lägg gärna in en liten presentation här om du har lust : http://matforum.nu/index.php?topic=74.0

Urban

Jag brukar mest köra med pulversoppor och blå bands "outdoor meals".
Smör och knäckebröd måste alltid finnas med. Ska jag vara ute flera dagar och jag vet att pulvermaten kommer att stå mig upp i halsen efter några dagar så brukar jag ta med mig en bit rimsaltat fläsk som jag äter första dagen.
Torkat renkött och torkad renkorv är också ett måste :P.
Ölkorv brukar jag också stoppa ned i ryggsäcken då den klarar sig bra utan kyla. (Den kan man också blanda i sopporna för att göra dom mer matiga).
Potatismos och pasta är också bra att ta med.
Förrutom några öl och en flaska Whisky så är kaffet det det viktigaste av allt ;D.

Pasta

Då kommer mitt recept på pinnbröd för en person  :-\

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
salt (jag tar ett par nypor för det är så gott när brödet är lite salt)
1 dl vatten

Jag gör det kvällen före om jag ska iväg tidigt.

Kari

Man man frysa denna blandning? Visst borde den tjäna på att stå ett tag? Hur skulle den bli om man har i vatten när man startar elden? Dinkelmjöl, vad tror Du om det?

Temperatur på elden?  ;)

Tack för receptet Pasta!  ;D

kjpil

Vilken trevlig tråd! Hade varit kul om den kunde vakna igen :)

En sak jag tycker är gott, hållbart och enkelt. Hemma: torka lite vitkål, torka köttfärs. Ute i fält: blötlägga några timmar sen ett uppkok tillsammans med 1/3 buljongtärning (om man är själv), serveras med cous cous så går det snabbt och bekvämt lätt i kallt klimat. Ha i ett par matskedar olja för att få mycket energi för vikt & volym.

Mickan

Video meliora proboque deteriora sequor

kjpil

Tycker det är problematiskt med både mjuk bröd och pålägg om man ska vara ute 1-2 veckor - det väger för mycket i förhållande till energi det ger. Jag brukar använda det oavsett för att det går smidigt och snabbt. - Men senare år har det blivit mer och mer nötter+torkad+choklad istället för mackor som snabbsnacks. Och mycket olja på maten för att överhuvudtaget ha nån chans att komma i närheten av energikompensering.

Jag vägde en burk makrill med burk, det jag lyckades få fram:

Makrill 144g (med burk)
125g 190kcal/100g (utan burk)
0,75kcal/g (med burk)
vattenhalt 68g/100g

Mjukost:
17% mjukost 2,2kcal/g
vattenhalt 62g/100g
Vet inte vad det blir med tub.

Sen såg jag att abba har släppt en makrill med tub.

Hårdost blir väl mer energitätt per gram, fast osmidigare att hålla på med - blir skräp att släpa på också :/
Alla är bra proteinkällor.

Andra förslag till alternativ?

Mickan

Kjpil sätter oss i ett helt annat läge när vi pratar om 1-2 veckor utan möjlighet till proviantering. Jag gjorde förr om åren dessa turer varje år, kanske två gånger, och funderade en hel del. Man kan konstatera att variation och kvalité får stå tillbaka allt eftersom tiden går. De första dagarna kan man äta ganska gott och färskt för att sedan gå över till allt torrare mat.

De första dagarna har jag ofta haft rökt fläsk. Hembakta piroger med ost och grönsaker kan man ha dag 1 och 2. Brukar skippa köttet då bakterierisken känns större där. Ölkorv som någon nämnt är energitätt och ett bra val. Bröd ska man inte bygga sina måltider på då det lätt går sönder och tappar konsistens och smak mm. Jag tycker att pastapåsar allt-i-ett med s k carbonarasmak eller liknande duger mot slutet. Tänk bara på att en påse räcker till en under vandring och inte två som det står på påsen. Om man har vanlig pasta med sig kan man röra i mjukost eller Tartex. Frukost blir aldrig annat än gröt och torrmjölk finns i ryggsäcken. Man gör i ordning lite på kvällen och kan sedan ha mjöl både till gröt och te på morgonen. Nyponsoppa och dito på blåbär gillar jag. Sött och gott! På senare tid har mängden energibars ökat och vid ett tillfälle som detta tycker jag att de tjänar sitt syfte. Smör står sig några dagar och sedan kan man ha en liten flaska olivolja. Glöm inte salt!

Choklad och nötter, s k jägarsnus. Jag packar i små påsar så jag vet vad jag kan äta varje dag. Det är lätt att för mycket av det goda i början för att sedan behöva snåla. Alla som packat för 10 dagar eller så vet att man inte kan ha med sig något "i fall att". Det finns bara en person som kan bära ryggan!
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

Bortglömd storhet; mesost. Inte så tungt o kladdar inte. Kan användas som pålägg o godis, plus att man kan piffa till torrmatsgrytor med det.

kjpil

Hehe, brukar använda några av de grejerna du nämner Mickan. "Jägarsnus" är helt klart en favorit - jag visste inte att det fanns ett ord för det. Kan lätt stå för 3 måltider per dag.
Nypon- och blåbärssoppa kan vara oslagbart gott ibland med :)

Jag kör på kött, fast det är lite läskigt - det gäller att vara noga med hanteringen.

Jag vandrar ofta själv, då får man bära all "gemensam utrustning" själv (jag annorlunda på tid för förberedelse när jag är själv med - ska gå snabbare) - därav tycker jag mjukost och bröd är problem pga hög vattenhalt - då väger ett mellanmål ~300gram istället för ~200g för samma energiinnehåll. Tunnbröd brukar kunna hålla sig gott ganska länge - trots att det går sönder. Jag har lite problem med pulvermat - det blir så äckligt till slut, samtidigt vill man att det ska gå snabbt och vara i princip helt förberett så man inte behöver lägga mkt tid på att frysa om det är kallt.

nudlar med lite torkade bönor och pesto

nudlar med parmesan och valnötter

cous cous med torkad köttfärssås

tomatsoppa (soltorkade tomater, torkad tomatpure, vatten, buljong, olja, parmesan)

torkad ärtsoppa

Linssoppa

Havregrynsgröten - blanda i pumpafrön eller solrosfrön och nån matsked rapsolja.

torkade kantareller
chili
ingefära
vitlök

Är sånt som jag tycker brukar funka ganska bra. Allt måste självklart energiberikas med olja och innehålla ganska lite av de voymiösa livsmedlen så man inte blir mätt alltför snabbt.
Bulgur, pasta och sånt som kräver lite längre koktid ökar ju på bränslevikten ganska ordentligt med :/

Mesost: det är sån "brunost" man får i norge va? Får man tag på den i Sverige också? Verkar vara ett hett tips, enkel att hantera i minusgrader?

agnetasch

Mesost finns i alla livsmedelsbutiker. Jag vet inte hur den bär sig åt i minusgrader men det är nog bara att karva av några flisor.

kjpil

Aight, jag har inte tyckt så bra om den på mackan. Låter dock häftigt att ha i matlagningen - får köpa en och pröva lite här hemma först.

agnetasch

Vanlig bladsallad o mesost inrullat i tunnbröd. Mums ;)

PerG

Det bästa jag vet är macka (kvittar vilken sort) med stekt ägg som stått i kylen över natten (viktigt!). När man sitter där ute i skogen så finns det nog inget bättre med kaffe eller varm choklad.. Passar lika bra på älgjakt som på svampjakt.. ;)

Tomas J

Citat från: Mickan skrivet 2009-02-21 10:51
Smör står sig några dagar och sedan kan man ha en liten flaska olivolja. Glöm inte salt!


Smör har jag nog haft framme i över en vecka i rumstemperatur (för att lättare kunna bre med) så det står sig längre än ett par dagar helt säkert.
Salt är viktigt. Svågern fick nån rejäl släng av salt/mineralbrist långt ute på fjället. Vandringssällskap var hans gravida sambo och de hade flugit helikopter till nån utgångspunkt och skulle vandra till ett annat ställe. Ingenmansland utan mobiltäckning och glest med vandrare. De stötte väl på nån same varannan dag ungefär. Nu ordnade det sig efter nån dag, men vad jag förstår är det viktigt med en bra vätske/saltbalans. Resorb kan snabbt hjälpa.

Vatten kan vara bra att ha... på fjället är det sällan problem men att snåla på vatten är ingen höjdare. Har själv känt på det (ofrivilligt) i samband med ett soldatprov. Efter 3 dagars övning höll jag på att tuppa av på uppställningen efteråt, och då hade jag så sent som några timmar innan gett bort av mitt eget vatten till nån jag tyckte behövde det bättre än jag. Då hade vi haft dåligt med vatten ett par dygn och under "ständig" marsch. Glömmer aldrig kompisarnas uttryck när de vände sig om och kollade vad det var för fel med mig... de såg ut som de sett ett spöke och det var nog så jag såg ut också :-\

På vatten och jägarsnus går man annars långt

Torkat ev rökt och torkat kött är bra. Har bara gjort det nån gång i röken men det blev inte så gott, men det ska nog gå att få till ett gott och näringsrikt snacks med mycket lång hållbarhet.

agnetasch

Indiangodis = sockerrökt lax borde väl platsa som vandringsmat?

kjpil

Vad är sockerrökt lax ? Det låter intressant. Gravad borde man väl kunna ha med sig första veckan i bra förpackning - gör väl inget om den fryser.

Någon som har alternativa mellanmål till mackor och "Jägarsnus" ? Jag vill ha nåt som blir lik energifördelning, lika snabbt och låg vikt :)
>500kcal/100g torrvikt tycker jag är bra att försöka uppnå för vandringsmaten.

agnetasch

Indiangodis / Indian Candy (receptet har jag snott från SmartFritid)
Ingredients:
Salmon fillets
salt
brown sugar/Farinsocker

Cut salmon into 1/2" strips from fillets of salmon. In a large bowl, mix together salt and brown/farin sugar in a 50/50 ratio making certain you have enough to completely cover the salmon. Place salmon in the bowl and coat/täck evenly with the mix by rolling salmon in through the mix. Leave salmon in the bowl, in a cool place 5°C (40°F) for 12 to 24 hours. Remove salmon from the bowl, rinse/skölj off excess mix and pat/torka av dry.

Place salmon on racks and put in the Bradley Smoker. Using Maple/Lönn flavour bisquettes, smoke at about 50°C to 60°C (110°F to 135°F) for 4 to 12 hours depending on your preference as to texture and taste. The longer the smoking process, the more chewy/tuggmotstånd the Indian Candy will be.

Indian Candy is a wonderfully versatile/mångsidigt hard-cured salmon product. It is great as an appetizer or a high-protein snack/godis. Great on the trail/vandringen as well, but watch out for bears - they love it too!
This process will extend/öka hållbarheten the amount of time the fish can be stored in the refrigerator. Traditionally small salmon, such as Coho or Sockeye are used in this process. For a flavour twist add/lägg till some genuine maple syrup/lönnsirap to the salt/sugar mixture.




kjpil

Verkar ballt, men för avancerat med rökning för mig.

agnetasch

Du kanske skulle prova SAP-kött? Någon slags kryddig torkning som vi har haft på tråden tidigare. Mig veterligt är det ingen matforummedlem som testat det. Du blir först. Grattis ;D

http://matforum.nu/index.php?topic=1172.msg10309;topicseen#msg10309

Gotish

Som gammal guide måste jag väll bidra med några av mina favoriter:

Damper bröd: Ett bröd du "steker" över öppen eld eller glöd och äter precis rykande nybakat. Enkelt att göra degen och bara plocka med sig ut.
Bullens pilsnerkorv: Öppna burken och ställ den i utkanten på eldstaden, snabbt enkelt och gott.
Tunnbröd: Kan man linda in allt i, nyfångad fisk, stekt svamp etc.
Salt, Smör, Citronpeppar och aluminium: Perfekt för fiskedagen.
Nöt och choklad påse: 50/50 nötter och marabou choklad
Baguetter: När man vill vara över seriös.

//Mattias

annamaria

I lördags (angel eller isfiske om man vill) fick sonen med sig pannkakor med sylt inrullade i aluminiumfolie, bara att lägga på elden. Mjölkchoklad på termos.

agnetasch

Vad tror ni om bananchips? Såg att det fanns en massa såna i fruktdisken. Dom borde väl vara lätta o enegirika?

kjpil

Jag brkar köra bananchips i min "jägarsnus-blandning" grymt gott.

kjpil

Nu sprack mina planer på kött på årets första fjällvandring i Juni. Min vandringskamrat meddelade att han blivit vegetarian och laktosintolerant - klarar bara små mängder laktos. Desto roligare utmaning med maten.

Så om nån har bra tips på proteinkällor?
Jag kommer ha ganska höga krav på hur maten ska se ut - max ett kilo per person och dag eftersom planen är 2-3 veckor. Och den måste innehålla 4500-5000kcal per dag och person. Det kommer alltså bli mycket fett. På gränsen till LCHF för att kunna få i sig all energi :) - givetvis inte ketogen kost eftersom vi ska vara fysiskt aktiva.

Sitter nu och funderar över proteinkällor... det kommer i vart fall bli mycket av:
kokta, torkade baljväxter
hårdost - massor
ska se på att torka quinoa o liknande proteinrika
torkade sojaprodukter
kanske corn
mjölkpulver, eller nåt sojamjölkpulver om det finns

Sen har jag börjat fundera över äggpulver och t.ex. torkad lök, torkade ärtor etc. kanske kan fixa nån snabb omelett
Riktigt spexigt hade varit om man kunde få till en paj med lite mjöl och äggpulver, bara att det får ju inte ta mer än några minuter att tillaga - osäker på hur snabbt man kan få iordning en acceptabel pajbotten i gasdriven panna.

Ett uppkok bör egentligen räcka generellt för att laga middag - men nån/några dagar kanske man kan lyxa till och låta brännaren gå i 10-15 min.

Problemet med många av dessa livsmedel kommer ju bli kostfiber eftersom det kommer bli mkt torkad frukt, nötter, frön etc dessutom. Kommer få i sig alldeles för mkt kostfiber, plus att det är onödigt att bära på vikt som inte ger någon energi. Mjukt bröd, mjukost och liknande livsmedel med hög vattenhalt kommer vara helt bannade från vår packning

Ytterligare ett problem är att många av de här livsmedlen gör maten väldigt volymiös - inte det lättaste att stoppa i sig 4500-5000kcal per dag.

Hade i alla fall varit kul om nån har några tips, framförallt bra och roliga proteinkällor?

ivanl

Mycket bra har sagts hittills men några saker tål att läggas till:

- Saltad och lufttorkad skinka med rejäl fettsvål, står sig i värmen
- Torkat renkött, magert men gott
- Kokos är energirikt och kan användas för att piffa många maträtter
- Macadamianötter är de fetaste nötterna, tål värme sisådär men om man chokladdoppar dem så ;)
- Knäckebröd brukar vi alltid ha på fjällvandring, det mättar bättre än man tror


kjpil

2009-05-29 22:36 #35 Last Edit: 2009-05-29 22:38 by kjpil
500 gram torkade baljväxter som kokas, och sen torkas igen väger cirka 400-420gram efter torkning.

Förslag på vegetarisk och låglaktos "livsmedelsbas" vid "långvandringar":

•   Choklad
•   Rapsolja
•   Olivolja
•   Nötter & frön av olika slag
•   Torkade baljväxter (olika bönor, linser, ärtor)
•   Banachips
•   Sojamjöl
•   Havregryn
•   Några olika typer torkad frukt
•   Gojibär
•   Kokosflingor
•   Parmesanost
•   Cous cous
•   Bulgur
•   Tortellini
•   Nudlar
•   Snabbris
•   Äggpulver
•   Mjöl
•   Smör
•   Jordnötssmör
•   Tahini
•   Torkad svamp
•   Soltorkade tomater
•   Pesto
•   Finbuljong
•   Kryddblandningar
•   Vitlök, chili, ingefära
•   Kaffe
•   Te

Selen, C-vitamin och D-vitamin kan bli lågt (andra näringsämnen också förståss beroende på hur proportionerna ser ut)

annamaria

Min lille pojk (hm 11...) är nu på sitt livs första Pingstläger med scouterna och jag hoppas han sitter och grillar marschmallows (ursäkta om det är felstavat). Kanske ett fint litet pinnbröd först. Spökvandring farmåt natten kanske.....och mamman sitter här.....hm.  ???

kjpil

Nudlar, soltorkade tomater, cashewnötter,vitlök, parmesan och olivolja - ett av de recepten som kräver minst förberedelser (inget att torka) och smidig tillagning
Sen är det bara att fixa med proportionerna så kan man få det mer vikteffektivt än frystorkad färdigmat


kjpil

En annan favorit som också kan göras väldigt vikteffektiv.
Torkade bönor, malen koriander & spiskummin, soltorkad tomat, vitlök, sambal olek, olja & lite couscous

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal