Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av dePaul
 - 2008-12-02 12:00
Citat från: Nilsson skrivet 2008-12-02 10:21
Just den gäddan fick jag i en sjö som heter "Alkvettern" som ligger mellan Storfors och Filipstad i Värmland.
OK. Varför jag frågade angående storleken var pga en viktigt aspekt, nämligen gäddans storlek contra dess ålder. I mellanstora sjöar som Alkvettern så är en 11 kilosgädda av ansenlig ålder eftersom den i en sådan sjö inte växer lika fort som t ex i Östersjön. Detta har med tillgång på föda att göra.

Dina kamrater hade på sätt och vis rätt. Hade du däremot dragit upp den i Östersjön eller någon av de stora sjöarna så hade de däremot varit en annan femma ;).

Trots det tror jag att du med bra resultat kan laga queneller och paté! Du kan ju också testa panera en bit som jag har beskrivit. I värsta fall kan du ge den till katten  :D.

~Paul~
Skrivet av Nilsson
 - 2008-12-02 10:21
Just den gäddan fick jag i en sjö som heter "Alkvettern" som ligger mellan Storfors och Filipstad i Värmland.
Skrivet av dePaul
 - 2008-11-28 14:44
Citat från: Nilsson skrivet 2008-11-28 12:54
Fick faktiskt en relativt rejäl gädda när jag fiskade gös härom dagen. Normalt sett ger jag bort mina gäddor till en äldre församling människor som är mycket tacksamma för det men just denna ville de inte ha. Den vägde 11,5 kilo och då smakar de tydligen illa enligt dem, så där stog jag och kände mig dum som tagit upp den.
Så jag filéade den och stoppade den i frysen...

Jag vill nog prova att göra gäddpaté, är det någon som har ett bra recept på det?
Altså, var någonstans fick du gäddan?
Skrivet av Nilsson
 - 2008-11-28 12:54
Fick faktiskt en relativt rejäl gädda när jag fiskade gös härom dagen. Normalt sett ger jag bort mina gäddor till en äldre församling människor som är mycket tacksamma för det men just denna ville de inte ha. Den vägde 11,5 kilo och då smakar de tydligen illa enligt dem, så där stog jag och kände mig dum som tagit upp den.
Så jag filéade den och stoppade den i frysen...

Jag vill nog prova att göra gäddpaté, är det någon som har ett bra recept på det?
Skrivet av dePaul
 - 2008-11-28 08:42
Härlig fångst! När kompisen och undertecknad var och fiskade makrill (Salteriet på Öckerö) så fick vi näbbis på näbbis. Det var i juli/augusti för ca 4 år sedan. De är jättegoda rökta!

~Paul~
Skrivet av agnetasch
 - 2008-11-27 16:18
Citat från: dePaul skrivet 2008-11-27 12:32
Ja, horngädda eller näbbgädda som det heter här ;) har gröna ben

Inkokt horngädda som är så gott! Vid makrillfisket i somras slank det med en horngädda i fångsten. Den fick jag o GLÖMDE när jag åkte hem >:(
Men jag har den på bild; ovanför makrillarna ligger den.
Skrivet av dePaul
 - 2008-11-27 12:32
Citat från: Romarin skrivet 2008-11-27 12:00
En klassisk gäddrätt är väl kokt gädda med riven pepparrot och skirat smör. Mums!

Det enda lite "jobbiga " med hel gädda är alla benen  :-\.

Apropå gädda förresten, horngädda, har inte de gröna ben eller är det något jag drömt från barndomen och fiskbutiken i Vejbystrand? ???
Ja, horngädda eller näbbgädda som det heter här ;) har gröna ben.

Faktum är att framför allt rensningen av gäddan avgör hur mycket "fisk" den smakar. Den kan i vissa fall smaka som torsk medan i andra som en dåligt sumpad braxen.

Hemligheten är avlägsnandet av skinnet. Det är där som den ibland dyiga smaken sitter.

Jag brukar ta ur gäddan direkt efter att jag fångat den. Den måste få blöda ur ordentligt. Av den anledningen tar jag också bort huvudet och stjärten. Något som man kanske inte tänker på. Glöm heller inte njurarna, dvs blodsträngen som sitter intill ryggraden på insidan. Sedan lägger jag i granbarr och håller fisken torr. Dvs, inga plastpåsar!!

När jag kommer hem så bryr jag mig inte om att fjälla gäddan. Jag skär ut filéerna och tar bort skinnet med min filékniv. Därefter kommer det tråkigaste jobbet, dvs avlägsnandet av alla ben. Det brukar jag lämna över till min gamla mor ;).

Så nu är det dags att lägga filéerna i filmjölk. Låt dem dra i ca 2-4 h beroende på grovleken på filéerna. Häll av och upprepa en gång till. Häll av, skölj med vatten och torka ordentligt med hushållspapper.

Dubbelpanera nu bitarna och stek dem likt torsk eller Wienerschnitzel så att de får en fin yta. Värmen skall vara ganska hög och tillagningstiden är kort. Använd uteslutande neutral olja!

Servera med dillkokt potatis, citronklyfta, och gärna tartarsås. En grönsallat och ett glas öl är självklara tillbehör.
Skrivet av Romarin
 - 2008-11-27 12:00
En klassisk gäddrätt är väl kokt gädda med riven pepparrot och skirat smör. Mums!

Det enda lite "jobbiga " med hel gädda är alla benen  :-\.

Apropå gädda förresten, horngädda, har inte de gröna ben eller är det något jag drömt från barndomen och fiskbutiken i Vejbystrand? ???
Skrivet av fjoppen
 - 2007-08-01 17:42
Stek gäddfileér i lagoma bitar med salt och vitpeppar (den enda fisk jag använder vitpeppar till), gör en sås av ansjovis mald eller passerad med grädde, garnera med ansjovisfileér, servera med pressa potais och den obligatoriska grönsalladen.
Skrivet av Kari
 - 2007-07-04 10:13
Själv har jag inte smakat gädda sen barnsben men varför inte?
Dessa ofrivilliga bestar kommer nästan automastiskt upp ur havet och får gå tillbaka (catch & release) minus dom som levereras till pappa som tycker det är gott. Inte mamma..

Om jag nu ska pröva att tillaga en gädda, i hemlighet, så behöver jag några recept!

Gäddfärs är ju bra så slipper man y-benen som annars är ett krux plus att gäddan är full med äggvite ämnen som binder bra har jag lärt mig..
Skrivet av Urban
 - 2007-07-02 19:47
Håller med Agneta. Fiskbullar eller Pateér av gädda blir jättegott! :P
Skrivet av Andreas
 - 2007-07-02 16:33
Ah tack Agneta. Nånstans i bakhuvudet lät queneller bekant, men kunde inte placera det. Är queneller och fiskbullar alltså exakt samma sak, inte en enda liten tillagningsmässig skillnad?

Äter du mycket gädda annars Agneta? Var får du den ifrån? Lagar du något annat än bullar och paté?
Skrivet av agnetasch
 - 2007-07-02 12:26
Queneller är ett finare ord för fiskbullar(fina fiskbullar)Vitvinssås måste det vara till gäddqueneller eller gäddfärs!Gäddpaté med nån kall citronsås på gräddfil mmmmm.Käckt med färsrätter på gädda,då behöver man inte bena ur såå noga.Icakurirens gäddmuffins kanske,se bifogad bild.
Skrivet av Andreas
 - 2007-07-02 11:29
Vad är Qeneller för något?

Varför ska vi ha massa laxfiskar i våra fiskevatten om vi ändå ska äta gädda? ;)
Skrivet av fjoppen
 - 2007-07-02 11:10
Qeneller t ex och en smarrig sås.
Smaken blir "mildare" med grädden i qenellerna.
Tänk vad mycket laxfiskar det skulle få plats i våra vatten om vi käkade upp alla gäddor.
fjo0ppen

Annonser

Powered by EzPortal