Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-01-08 23:05
Klart man vill att det ska se snitsigt ut! Så man kan braxa lite.  :P
Skrivet av ena
 - 2009-01-08 21:48
mmm...aladåb är verkligen nåt man glömmer bort mellan varven, en helt suverän bufferätt är det dessutom *lägger minnesanteckning*
Skrivet av Mickan
 - 2009-01-08 21:21
Hasse har en poäng! Aladåb är en bortglömd, fin, gammal rätt. Min mormor är en klippa på att göra dem. De kan göras i oändliga varianter. Gott med kokt fisk och skaldjur, kokt kött och grönsaker mm. Det kan göras i lager om man är riktigt avancerad och då ser det extra snitsigt ut.
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-01-08 21:10
annamaria och helfgren: Nu förstår jag varför min sås blev blaskig. Man ska låta dom tina och rinna av innan man lägger i dom. Goda förslag. Ska testat (bortsett från vitvinet...)

Hasse: Det där lät så coolt så det måste jag pröva nån gång! Ser säkert mer avancerat ut än det är också.

Mickan: Cheesecake lät också spännande. Vad mycket roligt det fanns att göra!  :)
Skrivet av Mickan
 - 2009-01-08 21:00
Cheesecake med skaldjur är gott. Bottna med kavring, mixat med smör eller bara skivor om du vill hålla nere fettet. Blanda philadelphiaost, créme fraiche, en burk rom, kräftstjärtar, dill, rödlök och krydda efter smak. Bred på smeten och låt den sätta sig. Lätt att variera med räkor och rökt lax. Detaljerat recept finns! 
Skrivet av Hasse
 - 2009-01-08 19:57
Du kan göra en aladaube.

Du behöver:

kräftstjärtar
kokt, skivat ägg
dill
skaldjursfond
gelatin

majonnäs
bröd
sallad

En bild säger mer en tusen ord, men jag ska försöka förklara hur jag brukar göra.

Den varma skaldjursfonden blandas med gelatin. Jag brukar använda gelatinpulver, så det är bara att följa anvisningarna på paketet för rätt mängd. Fonden kan gärna smakas av med lite cayenne.

Börja med en liten skvätt fond i botten på ett glas. Engångsglas funkar perfekt! Du kan gärna ställa glaset i kylen en stund så att fonden stelnar något. Lägg sedan någon dillkvist och en skiva ägg i botten av glaset så att det ser snyggt ut från undersidan. Efter detta fördelar du kräftstjärtar, ägg och dill i glaset och fyller sist på fond så att det täcker. Låt stelna i kylen.

När aladauben ska stjälpas upp kan du värma glasen lite försiktigt i varmt vatten tills aladauben släpper från glaset. Eller, helt enkelt, klippa upp engångsglasen! Serveras med majonnäs, bröd och lite sallad.
Skrivet av helfgren
 - 2009-01-08 19:14
Vi brukar göra en sås på creme fraish som vi värmer och färska tomater som vi hakar i , sedan lite vitlök och kryddor . När det sedan är varmt och redd med maizena brukar jag röra i kräftstjärtarna som skall vara avrunnen .Mycket gott till pasta .

MVH// Henrik
Skrivet av annamaria
 - 2009-01-08 18:16
Smält lite smör i en gryta, pressa i vitlök, en halv finhackad röd chili med eller utan kärnor och hinnor och hackad persilja. Värm. Lägg i avrunna kräftstjärtar och vänd runt så dem blir ordentligt varma. Servera med ett gott bröd att suga upp det goda smöret med.....vitt vin till är inte otäckt.
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-01-08 17:40
Jag har djupfrysta kräftstjärtar kvar sen jag gjorde smörgåstårta. Vad kan man hitta på med dom?

Igår gjorde jag en sås på creme fraishe, vatten, havsörtsalt (med glutamat i tyvärr), vitlök och cayennepeppar som vi åt med pasta. Men dom blev lite trist sega. :(

Och såsen blev blaskig. Men jag vågade inte reda av den för hade det fått koka längre så hade nog kräftstjärtarna blivit ännu segare.

Har ni nåt förslag vad man ska göra för gott?


För övrigt kallade vår äldste son dom för "räkrumpor" när han var liten. ;)

Annonser

Powered by EzPortal