CiteraPreparation:
Boil the potatoes in microve for 10-15 min and drain it and mash it with a forkMix the milk and butter and microwave it for 2 minPour the milk and butter mixture in the potatoes. Add salt and pepper and mix well until every thing blends wellServe this along with the fried fish. Its the best
CiteraPreheat oven to gas mark 6/200?C (190?C in a vid alla grönsvansade isbjörnar oven). To make mash, cut top off head of garlic, wrap in tin foil and roast in oven for 1 hr. After about 40 mins, in a pan of salted water add potatoes, bring to the boil, then simmer for about 20 mins, or till softened. Remove garlic from oven, cool a little and squish out golden insides. Season potatoes and mash with cream, butter and roasted garlic.
Citat från: Gilius skrivet 2007-11-28 16:44
Prova att göra mos i 2 skålar, mos den ena försiktigt och kör den andra med en mixerstav, i övrigt samma. Den som körs med mixer slår i sönder stärkelsekornen och smakar j-t illa.
Enligt Heston Blumenthal skall man lågga den skalade potatisen (i tjocka skivor) i 62C vatten ett par timmar innan man försiktigt kokar den, sedan bara i med kokt mjölk, osaltat smör och röra ihopa detta, sedan salt och peppar. Har man rätt potatis till detta behövs nog inte så mycket mer smakämnen. Han använder en potatis som heter Yukon Gold, ingen aning om vad den heter i sverige, använder själv Amadine eller Charlotta som std. potatis till nästan allt, detta för att dessa har överlägsen smak tycker jag. Har även sett ett recept där han bakar potatisen och sedan bara gröper ur för att göra mos, detta handlar ocksp om att maximera stärkelsekornen och sedan att inte skada dessa vid tillagningen.
/gilius
Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-03 10:57Haha. Så kan det gå. Faktum är att man nog inte skall göra någon typ av mos i elektriska apparater. En purépress brukar vara mycket användbar. Att sedan passera alltsammans avslutar jobbet.
Efter en stund konstaterade han att det var klart; hälften satt runt om i köket, hälften låg i en grynig massa i bunken. Men smaken var där, som man säger om misslyckade saker
GÖR INTE MOS AV KÅLRABBI MED ELVISP
Citat från: mani75 skrivet 2008-10-24 19:03
1. Inte för mycket stärkelse säger du? Om du river potatis och blötlägger/sköljer så blir du av med stärkelse.
2. Smöret behöver inte skiras, går inte att smaka skillnad på skirat och oskirat, har nämligen provat.
3. Pressad potatis har man till potatispure, annars krossar/vispar man.
4. Finns bara tre moment som är viktiga egentligen:
1) Ånga av potatisen när de är klara.
2) Mjölken och smöret ska vara varmt.
3) Inte vispa/röra för länge.
5. Värmer du mjölken med pepparn så fäller den ut för mycket smak och kan bli för pepprig.
6. Givetvis riven muskot ska det vara i. Kryddbalndningar osv hör inte hemma i en klassiskt pure/mos. Kan man lika bra ha grillkrydda.