Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av SimonH
 - 2012-09-19 16:37
Vad tror ni om de här recepten? Mikro?


Potatoes (skinned and diced) - 2 largeMilk - 1/2 cupButter - 1 tbspSalt and pepper

CiteraPreparation:
Boil the potatoes in microve for 10-15 min and drain it and mash it with a forkMix the milk and butter and microwave it for 2 minPour the milk and butter mixture in the potatoes. Add salt and pepper and mix well until every thing blends wellServe this along with the fried fish. Its the best



Och här är ett med mycket vitlök, dock ungsrostad. Ett knippe (huvud? vad heter det?) till 450 gram potatis.


CiteraPreheat oven to gas mark 6/200?C (190?C in a vid alla grönsvansade isbjörnar oven). To make mash, cut top off head of garlic, wrap in tin foil and roast in oven for 1 hr. After about 40 mins, in a pan of salted water add potatoes, bring to the boil, then simmer for about 20 mins, or till softened. Remove garlic from oven, cool a little and squish out golden insides. Season potatoes and mash with cream, butter and roasted garlic.



http://en.petitchef.com/recipes/fried-fish-with-mashed-potatoes-fid-747129
http://www.allaboutyou.com/food/recipefinder/pan-fried-fish-parsley-butter-sauce-garlic-mash-recipe-48216
http://whatscookingamerica.net/Vegetables/MicroMashedPotatoes.htm
Skrivet av webguide
 - 2012-09-19 07:13
Citat från: Gilius skrivet 2007-11-28 16:44
Prova att göra mos i 2 skålar, mos den ena försiktigt och kör den andra med en mixerstav, i övrigt samma. Den som körs med mixer slår i sönder stärkelsekornen och smakar j-t illa.

Enligt Heston Blumenthal skall man lågga den skalade potatisen (i tjocka skivor) i 62C vatten ett par timmar innan man försiktigt kokar den, sedan bara i med kokt mjölk, osaltat smör och röra ihopa detta, sedan salt och peppar. Har man rätt potatis till detta behövs nog inte så mycket mer smakämnen. Han använder en potatis som heter Yukon Gold, ingen aning om vad den heter i sverige, använder själv Amadine eller Charlotta som std. potatis till nästan allt, detta för att dessa har överlägsen smak tycker jag. Har även sett ett recept där han bakar potatisen och sedan bara gröper ur för att göra mos, detta handlar ocksp om att maximera stärkelsekornen och sedan att inte skada dessa vid tillagningen.

/gilius


72 grader är temperaturen man vill att potatisen skall uppnå för att man skall stabilisera stärkelsen (eller vad det nu är som händer :) ). Det räcker med en halvtimma, kyl potatisen under rínnande vatten eller om man kör sous vide så lägger man påsen i ett isbad. Sedan skall de kokas som till "vanligt" mos.

Jol Robuchon's är väl ursprunget till gourmetmos tror jag? Upp till 50% smör och det gäller att röra in det ordentlgit så att det inte spricker (det blir en smör/potatis- emulsion) och sen bör man passera moset innan det serveras.

Heston kombinerar i princip robuchons metod men värmer potatisen till 72 grader för att få bättre struktur, han tillsätter dessutom mjölk som han först har kokat potatisskal i. Potatisskalen tillför väldigt mycket potatissmak så det är att rekommendera.

Här är Hestons recept: http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/heston-blumenthal/perfect-mash-recipe
5 minuter och 50 sekunder in i den här filmen förklarar han fenomenet 72 grader: http://www.youtube.com/watch?v=F-VsLRVemzk

Jag har inte testat Hestons metod (skall ev göras till helgen), men jag brukar köra Robuchonmos och det blir grymt gott.

Här är en länk om Yukon gold: http://homecooking.about.com/od/foodhistory/a/yukongoldhistry.htm
Skrivet av mona björck
 - 2012-09-18 14:27
Koka potatis, ca. 2-3 stora potatisar/person. Mjöliga blir bäst men det går bra med fast potatis också. Obs! Inte stormkoka
Häll av vattnet och lägg i 25g smör, låt smälta. Jag använder min elvisp till att mosa sönder potatisen med....
fyller på med mjölk lite i taget för att få rätt konsistens och vispar med elvispen.
Kryddar med salt, vitpeppar och lite socker.....det blir gott som attan ;)

Lycka till önskar potatismos-freaket :D
Skrivet av ena
 - 2008-11-03 23:07
efter ett samtal med en kock-kompis kom vi överens om att gör man mos på en fastare potatis så bör man ha i mer smör...men å andra sidan får man ett krämigare mos då :)
Favoritpotatisen för mig är Sava eller Folva som passar till det mesta, kokar inte sönder (om man inte vill ;)), lätt att steka när den kallnat och de blir mjuk o fin i gratänger men man ser ändå skivorna/strimlorna tydligt
Skrivet av Kari
 - 2008-11-03 20:55
Agnetasch: Fanns det ingen instruktion till Din alien-kålrabbi?  ;) ;D

--

Härligt att denna tråd om något som är så basic spinner vidare! Kul att det kommer in andra ingredienser i våra mosar! Keep on mooseing! ;)
Skrivet av Birgitta
 - 2008-11-03 18:27
 ;DKul att läsa att så många gör eget potatismos. Min favorit potatis i all lägen är King Edward.  Jag delar potatisen kokar den i osaltat vatten, häller av vattnet tillsätter smör, mjölk, vitpeppar och salt. vispar med elvisp snabbt och lätt till ett fluffigt mos. 
KE är också utmärkt till gratäng och Jansons Frestelse.
Skrivet av dePaul
 - 2008-11-03 11:57
Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-03 10:57
Efter en stund konstaterade han att det var klart; hälften satt runt om i köket, hälften låg i en grynig massa i bunken. Men smaken var där, som man säger om misslyckade saker ;D
GÖR INTE MOS AV KÅLRABBI MED ELVISP
Haha. Så kan det gå. Faktum är att man nog inte skall göra någon typ av mos i elektriska apparater. En purépress brukar vara mycket användbar. Att sedan passera alltsammans avslutar jobbet.

Kålrabbi brukar annars vara utmärkt att göra pizzasallad på, men det är en annan femma ;).
Skrivet av agnetasch
 - 2008-11-03 10:57
Jag kan bidra med att varna för hur man inte ska göra mos.
Jag kokte kålrabbi länge så de var riktigt mjuka, hällde i en skvätt grädde o värmde på, ropade på mannen att nu kan väl du ta vid o mosa. Jag hörde honom kämpa med potatisstöt o elvisp. Efter en stund konstaterade han att det var klart; hälften satt runt om i köket, hälften låg i en grynig massa i bunken. Men smaken var där, som man säger om misslyckade saker ;D
GÖR INTE MOS AV KÅLRABBI MED ELVISP
Skrivet av Nilsson
 - 2008-11-02 21:03
Jag vet inte om jag halkar av ämnet lite men jag brukar göra en variant av potatismos som är åt rotmoshållet, men ändå inte.

Per 5 potatisar har jag i en palsternacka. Den får koka med potatisarna och sen stöter jag med potatis-stampen. Jag brukar salta både i vattnet och efter, tillsätta smör och mejeriprodukt efter och sedan krydda med en klick ljunghonung (en klick är liten) och riven muskotnöt.
Skrivet av dePaul
 - 2008-10-25 09:28
Citat från: mani75 skrivet 2008-10-24 19:03
1. Inte för mycket stärkelse säger du? Om du river potatis och blötlägger/sköljer så blir du av med stärkelse.

2. Smöret behöver inte skiras, går inte att smaka skillnad på skirat och oskirat, har nämligen provat.

3. Pressad potatis har man till potatispure, annars krossar/vispar man.

4. Finns bara tre moment som är viktiga egentligen:
1) Ånga av potatisen när de är klara.
2) Mjölken och smöret ska vara varmt.
3) Inte vispa/röra för länge.

5. Värmer du mjölken med pepparn så fäller den ut för mycket smak och kan bli för pepprig.

6. Givetvis riven muskot ska det vara i. Kryddbalndningar osv hör inte hemma i en klassiskt pure/mos. Kan man lika bra ha grillkrydda.

1. Jag vill inte bli av med all stärkelse! Därför delar jag potatisen endast i halvor och låter dem ligga i vatten i ca 1 h.

2. Jag använder skirat smör eftersom jag tycker mig få en finare konsistens. Och trots din invändning så anser jag att det finns en liten skillnad i smak också.

3. Att pressa potatisen resulterar i ett luftigare mos. Personligen skulle jag därför aldrig vispa mitt mos. Dvs, såvida man inte är ute efter tapetklister ;).

4. Finns en fjärde punkt också. Använd inte elektriska apparater.

5. Det beror väl trots allt på hur mycket peppar man använder, inte sant?

6. Finns väl inga regler gällande kryddning eller? Vi pratar här om mos och alla har sin favoitkryddning, allt från stekt lök till Aromat. Jag presenterade helt enkelt mitt eget sätt att laga mos, inte det ursprungliga originalet. För vem vet egentligen vad originalet bör innehålla?
Skrivet av mani75
 - 2008-10-24 19:03
Inte för mycket stärkelse säger du? Om du river potatis och blötlägger/sköljer så blir du av med stärkelse. Att bara dela dela på dem vinner du inte mycket på. Testa själv och lägg i blöt, stärkelsen brukar sjunka nämligen och då måste den vara i mindre bitar.

Smöret behöver inte skiras, går inte att smaka skillnad på skirat och oskirat, har nämligen provat.

Pressad potatis har man till potatispure, annars krossar/vispar man.

Finns bara tre moment som är viktiga egentligen:
1) Ånga av potatisen när de är klara.
2) Mjölken och smöret ska vara varmt.
3) Inte vispa/röra för länge.

En bra mos håller sig bra i ett par timmar om man har den i vattenbad med lock så inte ytan torkar.

Sen kryddar man sist med vitpeppar från kvarn. Värmer du mjölken med pepparn så fäller den ut för mycket smak och kan bli för pepprig.

Givetvis riven muskot ska det vara i. Kryddbalndningar osv hör inte hemma i en klassiskt pure/mos. Kan man lika bra ha grillkrydda.

Vill man ha färg så passar mixad persilja utmärkt, blir en fin, grön pure/mos om man nu gillar sånt.

Brukar göra pure på Asterixpotatis. Den är gulare och finare än King Edward. Bara att koka den riktigt mjuk, gör inget att det är en fast potatis.

Thats it!
Skrivet av dePaul
 - 2008-10-24 15:48
Jag är fullkomligt övertygad om att man inte bör krångla till det för mycket när det gäller ingredienslistan. Dock är själva tillvägagångssättet och timingen helt avgörande för resultatet.

Min version är ett mellanting mellan Heston Blumenthals dito och min mormors . Så här gör jag:

1 Köper potatis av mjölig sort (King Edward och liknande).

2 Skalar, skär mitt itu och blötlägger dem i ca 1 h. Jag vill nämligen inte ha för mycket stärkelse i mitt mos. Gillar det mer luftiga stuket.

3 Kokar upp lättsaltat vatten och lägger in potatisen. Dessa får nu koka tills de är mjuka.

4. Under tiden blandar jag ihop i en plastbunke; smält osaltat och skirat smör, gräddmjölk, nymalen vitpeppar, salt, en nypa socker och en nypa Epice Riche. Den här mixen bör värmas något innan man blandar i den.

5. När potatisen är färdig så pressar jag dem med en purépress (t ex Gastromax) och blandar därefter alla ingredienser. Jag vänder dessa försiktigt så att inte luften försvinner.

6. När detta är klart bör det inte finnas en enda klump i moset. Är man dock osäker så kan man fortsätta med att passera moset genom en finmaskig sil med hjälp av en slickepott.

-------

Det är gott att toppa moset med lite skirat smör och eventuellt färsk persilja.

~Paul~
Skrivet av Sari
 - 2008-10-22 09:36
Jag lägger i en hackad gul lök och en buljongtärning i potatiskoket när jag gör mos.
Om jag äter fisk till potatismoset så lägger jag i hackad dill i precis innan det serveras.
Skrivet av annamaria
 - 2008-10-20 17:17
Jag gjorde potatismos med lättkokta hackade sugarsnaps i till stekt gös. MUMS!
Skrivet av ena
 - 2008-10-15 17:25
Elka....måste erkänna att det var min 10-årige son som fick mig att ha i vitlöksklyftorna i potatismoskoket :)

lite grynig blir den men smakar bra ändå :)

Annonser

Powered by EzPortal