Liquid Smoke av Hickory på flaska, någon testat?

Startat av Kari, 2007-06-14 09:38

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Har sett på reklamen men inte sprungit på i butiken ännu, någon som testat? Vet ej vilket märke det är.
Låter spännande dock.

crlhrv

Märket är TryMe och liquid smoke fungerar utmärkt i t ex hamburgare
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Citat från: crlhrv skrivet 2007-06-14 10:41
Märket är TryMe och liquid smoke fungerar utmärkt i t ex hamburgare


Coop, Ica eller var? Är det något som blir stående i skafferiet eller hittar man ursäkter till att använda det både här och där? Hur mycket använder Du till hamburgare, säg på ett kilo köttfärs?

Urban

Jag använder liquid smoke väldigt ofta och tycker att det är en mycket bra produkt!.

Använd den tex. när du ska grilla.

Häll 3-4 teskedar liquid smoke i ett glas, fyll sedan glaset till hälften med olja och rör om kraftigt
Pensla sedan karrékotletter på bägge sidor med blandningen och dofta ett jämt lager grillkrydda över köttet
Låt köttet ligga och vila i 30 min till 1 tim och grilla sedan.

Detta ger köttet en mycket fin pikant röksmak.

Man kan också använda Liquid smoke om man vill göra en egen BBQ sås (med röksmak förståss).

Eller så kan man droppa ner lite Liquid smoke i några delar ketchup, som man kan använda som dip till pommes frites.


(egentligen så hör väl denna tråd till BBQ tråden. Men Andreas får väl flytta om den senare)

crlhrv

Finns i de flesta mataffärer. TryMe har också flera andra såser, men utöver liquid smoke tycker jag inte att de andra är något att ha. Tog den här bilden precis på Konsum.

Bilden är lite suddig men visar Tennesse Sunshine, Liquid Smoke, Bullfighter och Tiger Sauce. Kommer inte riktigt ihåg vad de andra smakar men som sagt är det ingen som fallit mig i smaken förutom den flytande röken. Finns säkert flera andra såser också.

Till ett kilo köttfärs skulle jag använda någon matsked liquid smoke. Den är väldigt koncentrerad och smakar inte så mycket (mest beskt har jag för mig) utan allting sitter i doften.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Citat från: crlhrv skrivet 2007-06-14 13:19
Finns i de flesta mataffärer. TryMe har också flera andra såser, men utöver liquid smoke tycker jag inte att de andra är något att ha. Tog den här bilden precis på Konsum.

Bilden är lite suddig men visar Tennesse Sunshine, Liquid Smoke, Bullfighter och Tiger Sauce. Kommer inte riktigt ihåg vad de andra smakar men som sagt är det ingen som fallit mig i smaken förutom den flytande röken. Finns säkert flera andra såser också.

Till ett kilo köttfärs skulle jag använda någon matsked liquid smoke. Den är väldigt koncentrerad och smakar inte så mycket (mest beskt har jag för mig) utan allting sitter i doften.


Jepp, lilla Konsum hemma på ön hade på hyllan! Då blir det hamburgare i helgen garanterat! Återkommer med ett första intryck!

Tack för all hjälp!

Urban

Tigersause ska visst vara god har jag hört..
Jag tror att det var Jonas som sa att man kunde göra en god Cremé Fraishé dressing med den.. Eller om det var gräddfil kanske..

Jonas

Stämmer!!! Tiger sauce är riktigt bra blanda med creme fraiche, förkoka spjäll och marinera över natten skräm sedan på grill eller i ugn + en massa annat!
Själv så brukar jag vara försiktig med liquide smoke det finns en risk med att den tar över.

Urban

Jaa.. Liquid smoke är rätt så konsentrerad och bör användas i lagoma mängder..
Men det är en väldigt användbar produkt!.

Andreas

Finns det några mer "udda" användningsområden än i köttfärsrätter, marinader, dressingar och såser?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Man kan också koka revbenspjäll med en viss mängd liquid smoke i vattnet för att på så sätt ge en "touch" av röksmak på köttet före man grillar det. Har inte provat det själv, utan bara läst på flaskan.

Kari

Testade i helgen med att pensla på liquid smoke utspädd med vatten enligt flaskan på fläskkarée i slutet av grillningen, uppenbart för lite denna gång. Gav inget mer än prickar på tröjan och gotta lukt på fingrarna. Kanske höll myggen borta? *ler*

Hasse

Jag använder Liquid Smoke, men överdosera inte! Se gärna nedanstående länk.
http://www.recepthjalpen.se/rokarom.html

agnetasch

Har du använt Liquid Smoke till fisk?Såg att man kunde använda den i marinader till fisk som väl antagligast ska grillas.Vad händer om man penslar fiskfilé med L.S, sveper in den i al.folie o lägger på grillen.Får man varmrökt fisk då?

crlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Hasse

Ja, rökt tonfisk är ju vansinnigt gott, men hittills har jag bara använt LS i köttmarinader. Men jag måste prova med tonfisk.

Fredrik Goldhahn

2007-08-14 23:59 #16 Last Edit: 2007-08-15 00:08 by Fredrik Goldhahn
Har ni en abu-rök så testa att göra egen rökolja. Placera bara en liten skål med olja i röken och puffa på. Är perfekt när man vill smaksätta färser, såser...whatever.

Annars har jag mest använt Liquid Smoke när jag kokar spareribs...och Try Me sortimentet är riktigt bra. Hade privilegiet att vara med på en av de första Cajun-krogarna i Sverige för länge sedan och träffade Annika och Steve som hade (har) agenturen på Try Me mfl. Cajun Cooking är grymt! En kväll hade vi uppträdande av Suede Zydeco (Steve's band) och mitt under brinnande service fick man älga ut och spela tvättbräda i kockkläder med bandet på låten "Mamou Lafayette" inför en fullsatt restaurang  ;D helt galet roligt...
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Andreas

Flyttade följdfrågan om kokta spareribs till egen tråd så att vi enklare hittar den i framtiden:
http://matforum.nu/index.php?topic=581.0

Fredrik: Det låter intressant att göra egen rökolja! Vilken typ av olja ska man använda? Hur länge kan man lagra sin egen rökolja i kylen?
Den som inte frågar får inga svar.

Fredrik Goldhahn

Man kan använda vilken som helst. Vi gjorde aldrig större mängder utan använde den oftast direkt. Kan inte tänka mig att den blir "gammal" Det är egentligen bara smak.
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Urban

Om man gör egen rökolja som du säger, blir det någon smakskillnad mellan Liquid smoke och hemmagjord rökolja?

Fredrik Goldhahn

Absolut. Det är olika träslag, olika smak. Vanliga rökspån var allt man kunde köpa för några år sedan men nu finns det flera olika sorter till och med i fiskeaffären.
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Andreas

Blir egen rökolja lika koncentrerad som Liquid smoke i smaken?

Vilket träslag smakar Liquid smoke förresten?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Andreas, på min flaska Liquid Smoke står det "Ingredienser: vatten och kondens från hickoryrök".

Fredrik Goldhahn

Hickory är ett träslag, växer mycket i Amerika.

Som jag skrev gjorde vi små mängder och använde direkt eller de närmsta dagarna för smaksättning. Riktigt, riktigt rökig smak vill jag bara ha i Whiskey!  ;D Så jag brukar gå varsamt fram med både egen rökolja och Liquid Smoke...
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Fredrik Goldhahn

Hickory (Carya) är ett släkte träd i familjen valnötsväxter som växer i Nordamerika. Även släktet Annamocarya kallas vanligen för hickory. Hickory användes förut till skaften i golfklubbor. De flesta trumpinnar är också gjorda av hickory.
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Urban

Även hammarskaft och yxskaft är gjorda i hickory (kanske inte alla, med dom flesta som sagt)

Sweber

Jag gillar inte LS. Köpte en flaska för många år sedan och provade att ha i lite av varje. Men tröttnade snart. Smakar mest medwurst, tycker jag. Har inte öppnat flaskan på säkert 5 år. Vill jag att grillmaten ska smaka rök, lägger jag träbitar på glöden.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Urban

Jag gillar Liquid Smoke, men använder den mest som smaksättare i BBQ såser där den gör sig bäst.

Anso

Hittills har jag bara använt LS som smaksättare i hamburgarna som crlhrv gav mig receptet till i en tråd. Alla som ätit dom har tyckt att dom är jättegoda. Mitt enda problem är att jag tycker jag luktar LS om händerna i flera dagar ifall jag tar på smeten...

roffekock

Matforum är bäst

crlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Anso

Jag har funderat på handskar, men inte skaffat några (ska man köpa på apoteket för att få tillräckligt rena?). Sist testade jag en hamburgerpress, men där fastnade smeten. Jag ska hitta en bra lösning, klämma dom för hand trots handskar tilltalar mig inte så mycket. Det är många hamburgare som ska göras...
crlhrv: dom är verkligen goda!

(Sorry för lite OT...)

roffekock

http://www.blocket.se/vi/10354172.htm?ca=23_11_s
Anso kolla här.Eller så kan du skaffa en fyllbar sprayflaska och duscha dom helt lätt innan du steker dom. Men första tipset är helt klart på topp.
Det kostar att vara på topp. ;D ;D ;D ;)
Matforum är bäst

Hasse

Den där mojängen på Blocket har varit till salu länge, så jag tror att man kan pruta ganska kraftigt. Men man måste nog äta ganska många hamburgare per dag, för att den ska löna sig.

roffekock

Matforum är bäst

Anso

 ;D :D  ;) Snart spricker jag! Det vore något att köpa en hamburgermaskin! *hahahihihihohoho* kramp i magen

Min plan var mer i stilen att hitta en metallring som matchar press-delen i hamburgerpressen så man kan pressa utan att försöka få ur den ur den omöjliga formen (får skippa ränderna på ena sidan...). Tyckte det funkade helt och att lassa i med sked i alla fall. Ur var svårare...

Rookie-T

Jag har rökaromsolja här hemma. Brukar glida ner en liten mängd när man gör burgare eller vissa marinader. Rätt okej fejk endå eftersom jag inte äger någon proffsig grill eller en tomt att grilla på :P
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Tommy

Om ni inte har testat att förkoka kött med Liquid Smoke, råder jag verkligen er att göra det.
Ni kommer att framstå som grillexperter då köttet vid avgrillning blir mört som jag vet inte vad!

Testa Hickoryrökta Tigerspjäll:

1 halv bröstkorg av gris(färska spareribs) eller mer beroende på hunger.
vatten så det täcker i en gryta
Liquid smoke (Finns nu minst två fabrikat Try Me och Texas Smokehouse på ICA Maxi i Mölndal i alla fall)

Marinad:
4 msk koncentrerad apelsinjuice
4 msk brun farin eller råsocker
3 msk Tiger sauce
1 msk Dijonsenap
ev någon grillkrydda som topping

Lägg hela sidan(om du har stor gryta) i en kastrull. Du kan skära ner den i bitar om ett par tre ben tillsammans. Täck med vatten.
Salta lätt och koka upp. Skumma av allt äckelpeckel. Tillsätt ungefär 1 dl liquid smoke/ liter kokvatten eller mindre om du vill.
Låt småkoka i 45 min inte mer. Sätt fläkten på storm! Grannarna kommer att undra annars;-)
Ta upp spjällen och lägg i en bunke. Smörj in köttet med marinaden, gärna dagen innan du ska grilla.
Låt stå och dra till sig smakerna i kylen.
Grilla av eller kör färdigt till fin yta i ugn. Pensla gärna med mer marinad under grillningen.
Servera med en god Coleslaw.

Detta kanske hör hemma under tråden BBQ men eftersom liquid smoke är ämnet här, passar det.

/Tommy

Tommy

Glöm inte vegetarianerna!

Liquid smoke kan förgylla många vegetariska rätter eftersom det är nästintill omöjligt att hitta rökta vegetariska alternativ.
En veg. gryta lyfter rejält med någon matsked Liquid smoke. Överdriv bara inte, det ska bara finnas med utan att dominera.

Om ni inte provat så fråga någon ungrare om ni får vara med och smaka när han/hon gör gulasch eller halaszle(fisksoppa) över öppen eld där grytan hänger i en trefot över elden. Man eldar med bra lövträ och gör riktiga långkok där röken rullar över kanten på grytan hela tiden och sätter av smak i maten. I Ungern eldar man då gärna med akacia som ger en god smak säger min ungerska mentor.

/Tommy

Hasse

Tommy, någon matsked Liquid Smoke låter väldigt mycket till en normalstor gryta. Har du inte skrivit fel?

Tommy

Näe, jag tar nog en tsk till någon msk till 11/2 liter gryta och hon har inte klagat ännu! Så hysteriskt rökigt är det inte!

Samma sak med chili och den kända knivsudden!

Det är känslan som behövs. Man måste smaka av och smaka av och smaka av. Börja med lite och öka tills du är nöjd. Alla har olika smak

Jag brukar säga att jag lagar mat efter koncept och inte recept. För mig är receptet en idé om hur det ska bli.
På jobbet när man har lagat nåt dom tycker är gott någon gång, brukar dom fråga om recept.
Jag brukar jäklas lite och säga andra mått som t.ex. 2 sekunder salt och 4 sekunder kakao;-)

På vilket håll, håller man kniven när man tar en knivsudd?!?

/Tommy

Hasse

Håller helt och hållet med din matlagningsfilosofi. Koncept istället för recept köper jag rakt av!   :)

Dock, Liquid Smoke är kraftigt i smaken, så om man inte använt det förr rekommenderar jag att ta det försiktigt med mängden. Och att smaka av, så klart. Om man överdoserar blir rätten oätlig, enligt min mening.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal