Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av ulltand
 - 2017-11-13 11:01
Hemligheten med stekt lök, är att steka på så låg temperatur så man enbart kan använda smör.

Socker i direkt, salta varefter - inte fega med saltet.

Steka länge, kanske en halvtimme, späda med vatten.
Skrivet av Andreas
 - 2017-08-17 07:50
Delade upp löken i två halvor i stekpannan och duttade på en gnutta bakpulver på ena i förrgår när jag stekte lök. Tyvärr kan jag inte påstå att jag märkte nån skillnad.
Skrivet av Andreas
 - 2017-07-27 09:57
Intressant! I experimentet i första länken talas om bäst resultat för stekt lök med en dosering på 1 del salt och 1 del bakpulver. Ska försöka komma ihåg att prova. Hoppas bara det inte smakar bakpulver. :)
Skrivet av kurt
 - 2017-07-26 19:33
Om man vill snabba på maillardreaktionen som skapar smak och färg så skall man höja pH-värdet, t ex med bakpulver

http://blog.khymos.org/2012/06/04/maximizing-food-flavor-by-speeding-up-the-maillard-reaction/

Av samma skäl behandlas salta pinnar och kringlor med någon form av basisk lösning innan de tillagas

http://blog.khymos.org/2008/09/26/speeding-up-the-maillard-reaction/
Skrivet av kalju lausing
 - 2017-07-26 09:25
kära matforum!

uppskattade mycket Er art. om att steka lök!
Skrivet av Maskros
 - 2008-08-08 21:37
Hej och tack för välkomnandet!
Löken ska sockras samtidigt som den bryns, för sockret ska karamellisera.
Den genomgående bruna färgen kommer vid den andra stekningen.
Tillvägagångssättet är alltså:
-brynt lök
-karamelliserat socker
-inkokt lök med vätska
-löken bryns en gång till
-stekt lök

Enkelt, jobbigt och kräver en dusch efteråt.
Skrivet av Hasse
 - 2008-08-07 22:56
Hej Markus och välkommen till Matforum!

Tack för din beskrivning! Du verkar tillsätta sockret ganska tidigt. Är det framför allt för färgens skull?
Skrivet av Maskros
 - 2008-08-07 22:27
Citat från: Hasse skrivet 2008-06-25 19:37

Hur gör du din bästa stekta lök?


Grattis. Jag har just nedtecknat den defintiva versionen. Allt annat är fusk.
http://speckspeckspeck.blogspot.com/2008/08/stekt-lk.html
Skrivet av Jonas
 - 2008-06-30 20:21
Har man bråttom så slänger man i en nypa socker redan från början. Sockret smälter i stekpannan och gör att löken steks fortare, det är ett gammalt kock knep.
Citat från: Cohen skrivet 2008-06-28 01:30


Ni vet den lök korvgubbar och liknande serverar som tillbehör till korv med bröd? Ristet log (med danskt ö) heter den på danska.

Hur lagar man sådan? Är den månne firterad?



Mycket riktigt. Den är mjölad och sedan friterad. Prova att göra snygga lökringar hemma.
Skrivet av Cohen
 - 2008-06-28 01:30
Frågar vidare om stekt lök, känns onödigt att starta en ny tråd.

Ni vet den lök korvgubbar och liknande serverar som tillbehör till korv med bröd? Ristet log (med danskt ö) heter den på danska.

Hur lagar man sådan? Är den månne firterad?
Skrivet av Hasse
 - 2008-06-26 21:47
Ångbåtsbiff är biff stekt i skivor som serveras med stekt lök, lite sky och kokt potatis.

Om jag minns rätt så har namnet uppstått därför att biffen stektes direkt på järnspisen i byssan på någon färja, någonstans. Kanske i Stockholms skärgård? Man kan väl kalla samma anrättning för Svensk biffstek eller helt enkelt biff med lök.

Är det någon som vet mer om denna klassiska rätt, så kommentera gärna!
Skrivet av annamaria
 - 2008-06-26 20:09
Förlåt min okunskap men vad är ångbåtsbiff - det låter trevligt gott på nåt vis. För övrigt så steker jag löken så den blir mjuk sen på med salt och ganska mycket socker.

Sommartugekäk: stekta plättar - i en  gammal plättlagg förstås. Smörstekta färska champinjoner med salt och peppar och så en skvätt grädde. Sen stekt lök till detta. Låter skumt men är gudomligt gott!
Skrivet av agnetasch
 - 2008-06-26 13:18
Även jag kan variera mig. Lök till en ljus löksås steker jag betydligt försiktigare än ovan.
Skrivet av Hasse
 - 2008-06-26 13:00
Nja, bränd lök är inget som faller mig på läppen. Men den ska ju gärna ha lite färg så det gäller att passa noga vid stekpannan och röra om ofta.

När andan faller på gör jag helt annorlunda. Då fräser jag klyftad lök hastigt i ganska het panna under flitig omrörning. Löken ska bara steka en liten stund så att den fortfarande är väl al dente. I denna variant får löken gärna bli aningens bränd på sina ställen. Men detta blir ju inte klassisk stekt lök, sådan som serveras till pannbiff eller ångbåtsbiff.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-06-26 12:10
Det ska väl smaka nåt? Att ni inte kokar löken? ;D

Annonser

Powered by EzPortal