3 kg fisk för 1 kg lax - bör man äta lax efter detta?

Startat av roffekock, 2009-03-01 22:48

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

Ja laxen som är ett av våra stora födoämnen har hamnat i blåsväder.

Vad tycker du efter detta repotage? :o

Jag visste att det var illa med denna odlade fisk men inte så illa.

Skulle vara trevligt att få höra vad ni anser. Jag är för övrigt fundersam varför inte tråden har dykt upp innan det är trots allt flera dagar sedan programmet sändes. Men man börjar väl tröttna efter alla alamerande rapporter från alla håll och kanter. :'(

/rolf
Matforum är bäst

ivanl

Det finns ekologisk odlad lax, den är mildare och har mer naturlig laxfärg (blekrosa).

roffekock

OK. Men det kan väl inte vara försvarbart att det ska gå åt 3kg fisk för att få fram ett kilo lax. Sen spelar det ingen roll om den är ekologisk eller ej.

http://svtplay.se/v/1458048/uppdrag_granskning/del_7_av_22

här är svart på vitt, den odlade fisken har igen framtid därför att ju mer det odlas minskar fisken i havet mer än dubbelt så fort. :'(

/rolf

sorry
Matforum är bäst

kurt

Å andra sida så går det ju åt ännu mycket mera fisk för att föda upp en vild lax! Karpfiskar kan ju födas upp vegetariskt, och även malar (t ex hajmal) kan i alla fall delvis födas upp vegetariskt.

Tomas J

Jag kan vara lurad men av vad jag läst är det självklart att man ska odla fisk "på land" i slutna system. Här en intressant sida: http://www.rainbowfish.se/index.html

Tilapia, hajmal och andra snabbväxade arter som dessutom äter spannmål. Utsläppen är minimala, det handlar i princip om det som dunstar. Det går att dra igång en effektiv odling i vattenfattiga områden och långt upp på land utan risk för att smitta vattendrag mm.

Odla i havet och sjöar är verkligen inte en bra metod.

roffekock

Bra synpunkt,men tyvärr så är det ju inte det som görs idag eller hur thomas? :'(

/rolf
Matforum är bäst

Tomas J

Citat från: roffekock skrivet 2009-03-02 16:30
Bra synpunkt,men tyvärr så är det ju inte det som görs idag eller hur thomas? :'(

/rolf


Nej, tyvärr är det ju inte det. Hade jag bara mer tid själv skulle jag gärna starta en fiskodling på land. Tycker det verkar vara framtiden. Man får väl hoppas att fiskodlingen styrs åt det hållet, av marknadskrafter och ev restriktioner.

ivanl

Citat från: roffekock skrivet 2009-03-01 23:14
OK. Men det kan väl inte vara försvarbart att det ska gå åt 3kg fisk för att få fram ett kilo lax. Sen spelar det ingen roll om den är ekologisk eller ej.

Roffe, enligt produktinformation matas den ekologiska laxen med marina oljor som kommer från fiskbiprodukter från hållbart fiske. Detta kan förmodligen tolkas på olika sätt men jag får i alla fall intrycket att det är gammalt hederligt fiskrens som annars skulle kastas eller göras till hönsfoder eller något.

Mickan

Citat från: roffekock skrivet 2009-03-01 23:14
OK. Men det kan väl inte vara försvarbart att det ska gå åt 3kg fisk för att få fram ett kilo lax. Sen spelar det ingen roll om den är ekologisk eller ej.


Det är ett val vi gör när vi väljer att inte vara vegetarianer...
Video meliora proboque deteriora sequor

Kari

Mickan: Vad skulle vara bra vego alternativ till laxen? Har du någon idé?

--

Så länge butikerna erbjuder hel lax för 39:-/kg så är det nog svårt att välja annat för många konsumenter, ekologisk eller ej. Men visst är det illa.

Metoderna för att ta fram billig mat kan ifrågasättas generellt - lax, kyckling,  korv eller nästan vad som helst... Då väljer jag en gärna lax. Lax är förövrigt den enda fisken jag köper, de andra fiskarna fångar jag själv.

Miss Fish

Självklart ska du fortsätta att äta lax, det är ju gott och nyttigt! Men kanske ska du fundera på vilken lax du väljer?

Fiskarna blir vego

Dagens fiskfoder (pellets) består till stora delar av fiskmjöl och fiskolja från viltfångade fiskar, men även till viss del olja i från växtriket. Det går ju inte att komma ifrån att de många av de fiskar som odlas är köttätare. I Sverige och Norge finns det ett starkt motstånd mot att använda genmodifiert (GMO) vegitabilier i fiskens foder (GMO-soja) men detta motsånd upplever jag inte som lika starkt i många andra länder.. Något man som konsument kanske bör vara medveten om.

Fiskfoder ska innehålla omkring 25-35% fett, detta fettet kommer traditionellt från marina oljor, men i dag sker det omfattade forskning i Sverige (Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och Umeå), för att få fram ett foder baserat på vegitabiliska produkter. Problemen man har stött på är att växtoljor påverkar fiskens ämnesomsättning och att fettsammansättningen (det som vi populärt kallar Omega3, men även köttets mängd av steroler och antioxidater ändras) ändras. De nyttiga fettsyrorna DHA och EPA visar sig minska med foder baserat på raps, däremot finns det bättre resultat med foder innehållande sesamfrö. Utöver detta finns goda forskningsresultat med foder av svampar och musslor.. I framtiden kommer vi nog äta fisk som växt upp på nästan enbart vegitabilier.

Miljöpåverkan och hållbar fiskodling

Ur miljöhänsyn är fiskfoder med fiskmjöl/-olja inte optimalt, för även om fodret består av fisk som fiskats ur kvoter eller med särskild hänsyn till hållbart fiske går det inte komma ifrån att fisken tas från bestånd långt ifrån odligen. Mycket av fiskfodret innehåller fiskar som fiskats utanför sydamerikas kust, vilket bidrar till ytterligare miljöpåverkan då fodret transporteras till våra breddgrader. Då detta fiske av sydamerikansk fisk regleras av sydamerikanska fiskerikvoter/-lagar, har vi i norden lite att säga till om då det gäller hållbart fiske. Så detta ställer ju till vissa problem med kontroll.
Branschen hävdar ofta att det går åt ca 2,5 kg fisk för att framställa 1 kg odlad lax, men att en vildfångad lax behöver ca 10 kg av fisk och skaldjur för att uppnå samma resultat.. men då tar de ju inte hänsyn till t.ex. biologisk mångfald.

En annan miljöaspekt är problemen som kassodling (sk. flytande odling) åstakommer. Kassodling förekommer både i insjö och i havsvatten vid kuster och under många år har man haft problem med övergödning (kväve och fosfor), och då det förekommer "rymlingar" kan de naturliga bestånden och den biologiska mångfalden påverkas.. Då är ju odling på land (i konstgjorda dammar) bättre, men idag är kassodling betydligt vanligare..

Vad kan man göra som konsument då??

KRAV-certifierad fisk är ett bättre alternativ. Fodret får inte innehåller GMO-produkter, får inte innehålla konstgjorda färgämnen och inte syntetiska tillsatser. Fodret ska innehålla fiskmjöl/-olja som kommer från fiskrens som inte kan användas som människoföda. Sen finns det krav på odlingen som göra att närmiljön minimalt mm.. Så KRAV är ett bättre alternativ.

Att fånga fisk själv är ju givetvis bra.. Men ha i åtanke att t.ex. regnbåge är odlad fisk tills den sätts ut i en sjö.. (Regnbåge har dessutom svårt att reproducera sig i Svenska sjöar, så i princip all "vild" regnbåge har varit odlad)

Allt är inte lax..

Lax har blivit så populärt att det kommit ut "falska laxar" i våra matbutiker. Den lax som vi syftar på då vi talar om lax är den som heter Slamo salar på latin, denna och de "falska" laxarna tillhör alla samma familj, salmonidfiskar, men här slutar släktskapet. (det är bara Öring som är riktigt släkt med lax)..
De falska laxarna tillhör släktet Oncorhynchus, stillahavslaxar. Den mest förekommande är regnbåge, vilket odlas mycket i Sverige (den är tålig och lättodlad). Sen har de dykt upp andra arter av Oncorhynchus-släktet på senare tid.
Pinklax brukar den kallas i matbutiken och har tidigare kallats stillahavslax (det får den inte längre göra), i fiskekretsar kallas den puckellax eller det smickrande namnet puckelrygg. Denna typ av fisk har blivit allt vanligare och kan säljas som lax..
En annan falsk lax är chumlaxen, eller hundlaxen som den också kallas... och den marknadsförs också under benämningen lax även om det inte är det. Jag har sett chumlax saluförts som billiga potionsbitar av lax.
Men den värsta av alla falska laxar är Guldlaxen, som inte är alls tillhör laxfamiljen utan är en sillfisk (kallas även strömsill)..

Så se upp om du vill ha riktig lax på tallriken..

Som medveten konsument är det inte lätt att välja den fisk man ska äta till middag.. Men medvetna val, t.ex. MSC-märkt fiskad eller KRAV-odlad fisk, ger i alla fall chanser till ett uthålligare fiske/fiskbestånd..

/Miss Fish.. Fiskätare och fd. fiskhandlare som jobbat på fiskodling.

Andreas

Citat från: Miss Fish skrivet 2009-03-04 16:52
Utöver detta finns goda forskningsresultat med foder av svampar och musslor.. I framtiden kommer vi nog äta fisk som växt upp på nästan enbart vegitabilier.


"SLU-forskarna har nu testat att ersätta fiskmjölet med alternativa proteinkällor. Det rör sig om en sorts trådbildande svampar, så kallade zygomyceter (Rhizpopus oryzae), som kan odlas på spillvatten från massaindustrin. Man har också testat musslor som råvara i fodret - Vi har testat på röding, lax och öring med mycket goda resultat. Det är ingen skillnad mot fiskråvara i fodret på kvaliteten på den odlade fisken, säger Eva Brännäs."

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33919&a=1483402
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal