Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Allt om rökt, torkat, saltat och gravat => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2007-06-25 10:23

Titel: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-25 10:23
Jag förstår att kallrökning är rökning vid lägre temperatur, men hur mycket lägre? Var går temperaturgränsen för att man kallar något varm- eller kallrökt?

Kan man kallröka i en vanlig rök ämnad för varmrökning eller måste man ha speciell utrustning?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: heyking skrivet 2007-06-25 11:42
Kallrökning sker mellan 20-30grader vilket gör att det är nästan omöjligt att göra på sommaren, att göra det i en vanlig rök blir komplicerat då du måste försöka leda runt röken så att den hinner svalna.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-25 14:21
20-30 grader, det var lågt, vad är det då som konserverar maten?

Varför omöjligt att göra på sommaren, borde väl gå rätt bra att kyla röken och leda den med en fläkt?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-06-25 17:46
Jag är inne på att sätta en el-kok-platta i röken för att testa detta, en skinka ska ju gå ett par dygn med denna teknik, men jinner inte köttet ruttna innan?? Sen ska det väl in en termostat å? 5-10grader på natten blir väl minst 50grader i solen på dagen?

Känns som ett höst/vinter experiment när man tänker efter..
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-25 18:12
El-kokplatta, nu hänger jag inte med?

Skulle man inte kunna bygga en underjordsrök för att hålla rätt temperatur på sommaren?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-06-25 19:28
Citat från: Andreas skrivet 2007-06-25 18:12
El-kokplatta, nu hänger jag inte med?

Skulle man inte kunna bygga en underjordsrök för att hålla rätt temperatur på sommaren?


Jo det är klart, men jag tänkte labba med mitt rökskåp från Jula.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-26 08:25
Kan du inte ställa rökskåpet i en jordhåla? :)

Men som sagt hur menade du med kokplatta? Tänkte du lägga spån på den istället för att elda?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-06-26 12:10
Elka:det här låter intressant!Jag vill gärna lära mig kallröka,läser jättegärna dina funderingar ang hur man gör.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-06-26 14:55
Jo, så här, "burken" som innehåller rökspån värms annars upp av veden under, så helt sonika ersätter jag veden med en ellösning - jag kanske är ute och cyklar helt??!!

Andreas, jordhålan kväver massa jobb plus att jag har en bergig tomt...*ler* Tror att el-kok är den lataste lösningen, kanske billig om jag hittar en sån på något beg ställe.

Gas, dyrt om man inte har en stor flaska liggandes och lite osäkert.

Fler spännande idéer? ;D Solceller??
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-26 17:37
Vilken temperatur måste elplattan ha för att spånet skall avge rök? Hur stor mängd spån behövs för att erhålla tillräcklig rökmängd för rökning? Hur ofta måste man lägga på spån?

Missade du förresten Agnetas fråga: Hur gör man egentligen när man kallröker?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-06-26 20:09
Här är en recetion på en rökmaskin som kan både varm och kallröka.

http://www.smartfritid.se/bilder/bradley/JoF-test.jpg (http://www.smartfritid.se/bilder/bradley/JoF-test.jpg)

Och den går att köpa ifrån detta ställe.

http://www.bradleysmoker.se/ (http://www.bradleysmoker.se/)

Vidare så ska jag försöka ta reda på hur kallrökning egentligen går till.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-06-26 20:32

Citat från: Andreas skrivet 2007-06-26 17:37
Vilken temperatur måste elplattan ha för att spånet skall avge rök? Hur stor mängd spån behövs för att erhålla tillräcklig rökmängd för rökning? Hur ofta måste man lägga på spån?

Missade du förresten Agnetas fråga: Hur gör man egentligen när man kallröker?


Agneta; kommer en dag när jag satt mig in i kallrökeritet, så snart som möjligt!
Annars hade heyking lite koll, ungeför det jag hittils lärt mig, ska kolla i min bok och svara mera precist, men jag är av den sorten som labbar och ibland misslyckas och då kommer boken fram..  ;)

Inget bra svar denna gång tyvärr, men snart!
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: heyking skrivet 2007-06-27 11:07
En varm rökning pågår under några timmar medans en kallrökning pågår ungefär 4-5 dagar.

Problemet att göra det på sommaren är ju att ute temperaturen ofta överstiger röktempen och då måste man ju kyla luften istället vilket gör balanseringen av temperaturen mycket svårare.

Det som jag tycker är det lätaste sättet att kalröka är att man har två lådor, en röklåda och en rökningslåda. Man sätter ett rör eller en utdragbar metaltub (vet inte vad dom heter) mellan röklådan och rökningslådan då kyls röken medans den färdas mellan lådorna. För att reglera tempen på röken så förlänger eller förkortar du bara tuben.

Detta var nog en av de sämsta förklaringarna på länge men jag får posta en bild om ni inte förstod :)
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-06-27 11:11
Naturligtvis förstod vi din pedagogiska förklaring,men en bild kanske kunde vara på sin plats ändå ;)
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-06-27 11:38
Jag kan ingenting om rökning och därför kanske den här frågan verkar lite dum.. Om man varmröker är det då värmen som tillagar maten? Vad är det som tillagar maten om man kallröker? Innehåller röken något som hjälper till?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-06-27 13:14
Bra fråga tycker jag!

Saltningen är nog det som får det kallrökta att hålla sig, röken ger smak och borde ha ihjäl lite snusk. Obs, detta är vad jag tror..
Då kommer vi till den kanske andra frågan, vilket ger längst hållbarhet?
Vilket smakar bäst? Om man ser till fisk så föredrar jag den varmrökta -laxen -makrillen eftersom den känns mindre fet.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-27 15:25
Citat från: Urban skrivet 2007-06-26 20:09
Här är en recetion på en rökmaskin som kan både varm och kallröka.
http://www.smartfritid.se/bilder/bradley/JoF-test.jpg (http://www.smartfritid.se/bilder/bradley/JoF-test.jpg)


Jag uppfattade testet där som att vad de gjorde på 7 timmar var att varmröka?

Och lite synd med en manck som kräver (dyra) specialbriketter.

Såg även att de använde nitratsalt för rödare färg och aningen längre hållbarhet, men jag har för mig att nitrat är ohälsosamt?

Citat från: heyking skrivet 2007-06-27 11:07
Det som jag tycker är det lätaste sättet att kalröka är att man har två lådor, en röklåda och en rökningslåda.


Intressant. har du alltså provat på att kallröka? Vad har du kallrökt?

Och instämmer med Agneta, posta hemskt gärna bild!
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-06-27 15:44
Nej tyvärr, ingen kallrökning ännu utan jag tänker mer på tex kallrökt lax i skivor på affären, såndär i platta paket á 100-200g. Är Ni med? *ler*
Gott men fett!  ;D

Oj, kanske int ment att ja skulle svara på den där... Isåf, admin, feel free och deleta!  :)
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-06-27 17:48
Andreas: Näe det var inte om kallrökning. Läste nog lite för snabbt genom testet tror jag  :-[.

Men här är en variant av kallrökning som kan praktiseras med denna maskin.

http://www.smartfritid.se/kallrokning.htm (http://www.smartfritid.se/kallrokning.htm)

Vill du undvika nitritsalt så bör du nog sluta köpa dom flesta saltade charkuteriprodukter som finns på affären.
Nitritsalt används för att ge köttprodukter en rödare färg och därmed se aptiligare ut..
Skulle dom inte använda nitritsalt så skulle smörgåsmat av typen skivad rökt skinka vara grå istället för röd.
Alla rimsaltade produkter innehåller också nitritsalt.. Listan kan nog göras riktigt lång tror jag.
Själva beteckningen för nitritsalt är E250. Kolla in köttprodukterna vid nästa besök i affären.



Men detta innebär ju inte att man är tvingad att använda nitritsalt bara för att man ska röka lite kött.
Vanligt grovsalt funkar fin fint ;)
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-29 17:28
Hittade lite mer om kallrökning:

"För fisk avsedd för kallrökning skall salthalten i fisken vara mer än 3,5% salt i vattenfasen för att undvika tillväxt av Clostridium botulinum"

"I kallrökningsprocessen skall produktens temperatur hållas under koaguleringstemperaturen för fisken, vanligen under 30°C." <- Här är alltså förklaringen till varför temperaturen skall hållas under 30 grader.
(http://www.fiskbranschen.se/branschvagledning/kapitel9.pdf)

"Kallrökta produkter har längre hållbarhet än varmrökta. Den konserverande effekten uppnås av de bakteriedödande ämnen som bildas samt uttorkningen. Vid lagring av salami och liknande sker fermentering (en slags jäsning) genom inverkan av mjölksyrabakterier som ytterligare förlänger hållbarheten."
(http://www.miljo.goteborg.se/top/tryck/fakta/Faktablad_122_Viktigt_att_veta_om_r%F6kta_produkter.pdf)

Och tydligen finns det något som heter "Svalrökning" och "Hetrökning" också!
(http://www.swedishmeats.com/webit/websidor/visasida.asp?Idnr=dIpK1nBgF6SKcYzGISHKRAsNP9bXMCAGZdHhMJJjOtOj6iB10c455ILgaFgq)
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-07-02 18:21
Säger bara WOW! Snygg research!
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Lage skrivet 2009-04-24 18:48
Vid kallrökning av kött, fisk, korv e t c får temperaturen inte överstiga 30 grader. Det du röker skall saltas i en saltlake på 5-10 % i ett dygn och därefter kallrökas. En kallrök förutsätter att du eldar mycket försiktigt och endast använder lövved (sälg, björk, al t e x)som helst inte ska vara alltför torr. Rökningen kan pågå 6-10 timmar - allt utifrån vilken storlek du har på rökkåtan. Därefter är det bra om köttet får "vila" över natten i rökkåtan - kallrökning ska ske under lång tid och kan inte "stressas fram" - det är ett bra exempel på "slowfood". Kravet på låg temperatur gör att vårvinter och sen höst är bra årstider för kallrökning. En rökkåta bygger du med enkla medel själv - det är definitivt att föredra istället för en "elektrisk pappkartong".

Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-04-24 23:45
Lage jag håller med allt utom att elda. Det beror ju på vad man röker i,om man bara har ett litet skåp kan man bästa kallröka genom att lägga sågspån i en hästskoform på en plåt och tända eld på spånen med sprit då får du en ultimat rök med låg temp. Om du eldar i ett litet skåp blr det för varmt. Men jag tror att du menar ett större rökrum och då eldar man givetvis.

Skulle vara skoj att höra lite mer från dej om kallrök.

/rolf
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-25 10:29
Lage "det finns flera sätt att flå en katt" ;D Jag har andra erfarenheter än du när det gäller kallrökning, åtminstone när det gäller kallrökning av fisk. Kött har jag inte gett mig på än.

Citat från: Lage skrivet 2009-04-24 18:48
Det du röker skall saltas i en saltlake på 5-10 % i ett dygn och därefter kallrökas
Fisk kan jag gå med på att det räcker med ett dygn i saltlake, men kött? Tycker du att det räcker med ett dygn? Det brukar jag låta ligga c:a 3 dygn, dels för att få en god sälta o dels för att slippa gröna fläckar.
Feg som jag är brukar jag inte göra svagare saltlake än 10%. Nere på 5% är man snuddande nära varningen i Fiskbranchens Vägledning: "För fisk avsedd för kallrökning skall salthalten i fisken vara mer än 3,5% salt i vattenfasen för att undvika tillväxt av Clostridium botulinum"

Citat från: Lage skrivet 2009-04-24 18:48
Rökningen kan pågå 6-10 timmar - allt utifrån vilken storlek du har på rökkåtan
Har det med rökkåtans storlek att göra? När går det fortast, i en stor eller liten kåta?
Jag trodde det berodde på vilket livsmedel man rökte. 6-8 timmar räcker bra till fisk, man kan t.o.m gå ner till 5 timmar för småttingar. Men kött skulle jag nog vilja röka längre. Tar man samma proportioner som saltningen skulle man behöva minst 18 timmar i röken för en "hel" köttbit. Men det är bara spekulationer från min sida. Vad för slags kött kallröker du under enbart 6-8 timmar? Såna tips tar jag gärna emot, jag ser INTE framemot att passa röken flera dygn :(

Citat från: Lage skrivet 2009-04-24 18:48
En rökkåta bygger du med enkla medel själv - det är definitivt att föredra istället för en "elektrisk pappkartong"
Roligt att du är nöjd med din rökkåta. Men blir den bättre för att du klankar ner på andra typer av rökar?
Kan man av olika anledningar inte bygga sig en rökkåta (tummen mitt i handen, mycket liten tomt, tättbebyggt område, bekväm m.m) kanske man skaffar sig en "elektrisk pappkartong"
Vad är det du har misslyckats med egentligen i den "elektriska pappkartongen"? Berätta gärna det, jag har en sån o vill självklart undvika att göra samma misstag ;)
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-04-25 10:38
Att flå katter är inte tillåtet min vän så länge du bor i Sverige :o

Du har ju helt rätt i att ju större och kompaktare köttbit resp fisk du skall röka ju länte tid ska du rökbehandla den. Men det finns ju bitar som endast ska vara mycket lättrökta och som senare ska gå vidare i produktionen tex brynas .. mm bara lite röksmak. Och du försvinner ju det som framkallar ond bråd död. ;)

/rolf
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-25 10:46
Citat från: roffekock skrivet 2009-04-25 10:38
Men det finns ju bitar som endast ska vara mycket lättrökta och som senare ska gå vidare i produktionen tex brynas .. mm bara lite röksmak
Men då kan man väl lika gärna varmröka? Då är det ju bara röksmaken man vill åt, inte den speciella konsistensen man eftersträvar vid kallrökningen. Eller?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Lage skrivet 2009-05-08 19:03
Roligt att många är intresserade av kallrökning. I mitt tidigare inlägg vill jag be om ursäkt för om jag förnärmat någon med uttrycket "elektrisk pappkartong". Vad jag vill säga att det är svårt att ta genvägar vid kallrökning men jag förstår att man får nyttja de utrymmen och förutsättningar man har. Min erfarenhet är att det kräver tid och mycket försiktigt eldande - det är själva röken man är ute efter, inte värmen. Kallrökt kött brukar jag ha i saltlake (c:a 7%) i c:a 1½ dygn och därefter röka i 5-6 timmar. Köttet (jag har rökt renstek, älgstek, fransyska) är därefter färdigt för stekpannan - det ska alltså tillagas ytterligare. För att få köttet färdigt som t ex pålägg på smörgåsen har jag eldat på en hel helg - d v s c:a 36 timmar (har en mycket god erfarenhet av kallrökta älghjärtan på detta sätt). Jag har också rökt laxsidor som jag saltat in med grovsalt över natten (10-12 timmar) innan rökningen och det blev formidabelt gott. Min rökkåta har jag byggt av 2"2 som regelvirke och 17x95 mm liggande råspont i väggarna - storlek c:a 1,80 m i basen och c:a 2,30 hög - allt till en kostnad av c:a 1.500 kr.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-05-09 10:57
Jag håller med; kallrökt lax blir formidabelt gott :D

Men hur fungerar en rökkåta? Var eldar man? Direkt på marken? Eller sätter man in någon slags eldstad? Vad kostar en sån?
Om man eldar direkt i kåtan kan jag inte fatta att man kan hålla sig till kallrökningens 28° Är det verkligen möjligt? När vi har rökgeneratorn utanför det kalla rökskåpet blir det upp mot 40°

Citat från: Lage skrivet 2009-05-08 19:03
allt till en kostnad av c:a 1.500 kr.
Fast är man inte så händig kan man köpa en färdig rökkåta i den storleken för 7000:-  ;)

Tunnbrödrulle med en röra på varmrökt lax, majonnäs, citron o massor med dill är också väldigt gott. Det ska jag äta NU ;D
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Lage skrivet 2009-05-10 19:26
En rökkåta fungerar i princip som ett rökskåp. Min är bred i basen (1,80 m) och avsmalnande mot toppen (0,5 m). Jag eldar direkt på marken utan någon eldstad (har satt lite gårdsgrus som underlag för elden). Kött och fisk hänger jag upp mot väggarna (laxen spänner jag fast mellan två ugnsgaller som jag hänger upp). Jag kan inte använda min kåta om det är varmare än +5-10 grader ute - det går helt enkelt inte att elda så försiktig att man håller sig under +25-30 grader i kåtan.
Av den anledningen är kallrökning en syssla jag jobbar med under vårvinter och höst.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-05-10 20:02
Tror vi får be Lage om en bild här, eller hur? ;D

Snälla snälla snälla...... ;D
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-05-11 10:03
Citat från: Lage skrivet 2009-05-10 19:26
det går helt enkelt inte att elda så försiktig att man håller sig under +25-30 grader i kåtan.
Hur gör du när du eldar försiktigt? Vad använder du att elda med?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Tomas J skrivet 2009-05-11 11:08
Bilder på rökkåtor hittar man här: http://images.google.se/images?q=r%C3%B6kk%C3%A5ta&oe=utf-8&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=sv&tab=wi

En film jag har hemma är: Röken som konservering och krydda finns på: http://eldrimner.com/1694.filmer.html dock verkar den bara finnas på VHS nu. JAg har den på DVD. Den som vill får gärna låna. Det kostar inte många kronor att skicka DVDn som brev.

Där röker man i rökbastu och eldar med "rutten torr ved" bla. Hur som helst har väl det sina likheter med att röka i rökkåta. Det att man eldar inne i rökutrymmet.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-05-12 07:46
Citat från: Tomas J skrivet 2009-05-11 11:08
"rutten torr ved"
Vad är det? Hur får man tag på sånt?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Tomas J skrivet 2009-05-12 09:42
Citat från: agnetasch skrivet 2009-05-12 07:46
Vad är det? Hur får man tag på sånt?


Det får du reda på i filmen ;)

Man får ge sig ut i "spenaten" och leta efter självdöd al som är lite halvrutten. Det blir bästa röken av det säger man i filmen.

Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Lage skrivet 2009-05-14 20:27
"Rutten torr ved" hör inte ihop med kallrökning. Det ska vara rå lövved. För att elda försiktigt så använder jag max 1/3 del torr lövved och 2/3 delar rå ved. Om du t ex blandar en torr björkvedsklabbe med två bitar rå, nyhuggen sälg (inkl bark)
så fungerar det bra.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: cncoper skrivet 2009-10-20 21:46
Skickar en bild på en rökkåta som jag byggt nu i höst
ska prov röka lite kött nu i okt perfekt väder svalt å så....

Mått i basen ca 2.0M höjd ca 2.30 mått i toppen 50x50 cm
vägg av timmerpanel 120mmx17 spontat
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-10-21 17:07
Tjusig kåta! Hur eldar du, har du kamin eller eldar du på marken?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: cncoper skrivet 2009-10-22 19:14
Jag kommer att elda på marken detta år..Har travat lite tegel som en ram sedan används en bit plåt ovanpå ..Såg att det fanns speciella Rökkaminer som man kunde köpa eller för den händige tillverka (lapplands allservice tror jag dom hette) ::)
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-10-23 10:49
Vad ska du röka för slags kött? Ska du inte röka fisk?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-10-27 18:17
Cncoper: Fint bygge! Hoppas på fler bilder snart :)
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Hankki skrivet 2009-10-28 20:38
Citat från: Lage skrivet 2009-05-14 20:27
"Om du t ex blandar en torr björkvedsklabbe med två bitar rå, nyhuggen sälg (inkl bark)
så fungerar det bra.

Jag köpte nyligen en bok om rökning, "Rökning av fisk ock kött" av Bengt-Arne Schatz, och citerar ur denna:
"Spån från björk är mindre lämpliga, eftersom de släpper ifrån sig sotflagor, vilka lätt fastnar på produkten som skall rökas."
Jag har dock inga egna uppfattningar om detta. Som lämpliga nämns bl a al, ek och bok.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Tomas J skrivet 2009-10-28 21:15
Citat från: Hankki skrivet 2009-10-28 20:38
Jag köpte nyligen en bok om rökning, "Rökning av fisk ock kött" av Bengt-Arne Schatz,
Får man fråga var du hittade den? Tyvärr har den ju utgått men kanske finns det nån bokhandlare som har några ex kvar alltså?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Hankki skrivet 2009-10-29 06:20
Jag hittade den på varuhuset Prisma i Jakobstad, Finland men jag googlade och hittade en på annonsfynd.se, vet förståss ej om den finns kvar. Min bok är femte upplagan och kom 2004. Jag visste inte att den var så gammal.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Tomas J skrivet 2009-10-29 09:20
Ok, ja den är gammal men likväl en av få böcker på svenska i ämnet. Du lyckades nog norpa åt dig att av de sista exemplaren :)
Har talat med förlaget tidigare och tyvärr har de inga planer på ytterligare utgåvor. Men så finns det en annan bok som är mer basic och mer åt det praktiska hållet som heter Så röker du kött och fisk av Alf Andersson.

Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: rökaren skrivet 2010-03-13 19:53
förstår inte varför ni har såna problem med temperaturen, är det oerfarenhet eller okunnskap, bygg en rökkåta i den storlek som du tycker du behöver eller har plats för,gräv sen ner ett spirorör från botten av kåtan och ut ca. 3-4-5 meter,ett par dm. under mark, till en eldstad där du kan elda ( kamin eller liknande) och enkelt styra värmen, röken kyls av i marken, vill du sen vara lite mera bekväm så köper du en digital trådlös tempmätare för nån hundring så kan du sitta vi din eldstad och ha full kontroll över värmen, sen kan du röka när du vill under året, svårare är det inte . lycka till, rökaren
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-03-14 10:05
Citat från: rökaren skrivet 2010-03-13 19:53
är det oerfarenhet eller okunnskap
Det kanske är ointresse. Alla vill kanske inte ha en stor rökkåta på tomten o dessutom gräva upp gräsmattan flera meter ;)
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: rökaren skrivet 2010-03-16 17:18
köp ett rökskåp på Jula då för 1000 kronor spänn
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: helfgren skrivet 2010-03-16 17:30
Vad jag vet ska man absolut inte använda spirorör till en rök, dem är galvade och frigör farliga ämnen vid upphetning. Det blir ju en ganska hög värme närmast eldstaden så spirorör funkar inget bra.Däremot ett i rostfritt eller i vanligt svartplåt funkar.

MVH// Henrik
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Hanne skrivet 2010-04-19 22:05
Titta på sidan:
http://www.savusampo.fi/
Titta på videon och svenska sidan.
Med vänlig hälsning Hanne från Finland
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Hankki skrivet 2010-04-20 06:10
Citat från: Hanne skrivet 2010-04-19 22:05
Titta på sidan:
http://www.savusampo.fi/

Den såg intressant ut, och förmånlig.

Hälsn Hankki, också från Finland.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Gunnar skrivet 2011-04-28 13:44
Har med intresse läst Era inlägg, jag har själv skaffat en Bradley och tänker bygga en sidolåda för kallrökning och nu till min fråga: har ni några ungefärliga kallröktider för älg, vildsvin, kokt tamgrisskinka, c:a-tider per kilo kött? vore bra att ha något att utgå ifrån.
                                                            Gourmeten
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Andreas Stenberg skrivet 2011-06-03 20:19
http://www.eldrimner.com/core/files/Rapport_Basturökt.pdf (http://www.eldrimner.com/core/files/Rapport_Basturökt.pdf)
Här hittar ni allt ni vill veta om rökbastu



EDIT: Hasse rättade till en trasig länk.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: magnus nikander skrivet 2011-07-29 15:51
Använd ett utjänt kyskåp men fungerande. med 30 w motstånd (lödkolv el dyl) hålls temperaturen klart under 30 C. Kylen skall alltså vara igång på lägsta (1). När rökobjektet är klart (för lax skall det vara samma konsistens som "trampdynan" mellan handen och tumen) ställer du om kylen till max och låter gå i halvt dygn till eller så. Använd INTE hyvlat,spånat,sågspån utan träbitar stora som tändsticksaskar. Spånen tar för bra eld och brinner upp (höjer tempen för högt).
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: JanneG skrivet 2011-07-30 10:57
Citat från: Gunnar skrivet 2011-04-28 13:44
har ni några ungefärliga kallröktider för älg, vildsvin, kokt tamgrisskinka, c:a-tider per kilo kött? vore bra att ha något att utgå ifrån.


Läste någonstans att man räknar med att röken tränger in 1 mm per timme... Så om köttet är 20 mm tjockt tar det ca 10 timmar eftersom röken tränger ju in från båda hållen samtidigt...  :)
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Skogis skrivet 2012-06-10 12:19
Jag gjorde en sökning på cold smoke generator för några år sedan och hittade några olika varianter. Med dessa kan du kallröka i vilken burk eller låda du vill, kanske en garderobe från Ikea ;) Man får borra lite ventilationshål bara. Värmen är inget större problem när du använder rökgenerator, min höjer tempen med 5°, så är det bara under 22° kan jag kallröka. Jag har byggt en variant på Ventura cold smoke generator och har även provat med ett par varianter på A-Maze-N smoker men inte fått den till att fungera som jag vill. Jag har en vanlig elplatta som värmekälla i rökskåpet och med den på max blir det 80°, vilket räcker utmärkt när jag varmröker.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: gondyh skrivet 2014-08-14 18:19
Jag kan inte förstå hur någon kan vilja ha en vedeldad rök om man kan köpa en Bradley smoker.? Har köpt en och inser hur skönt det är att slippa elda och passa skiten om det kan ske med automatik.
Har slängt in lite fisk nu sen kan jag åka och fiska mer medan bradley smoker gör sitt.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Skogis skrivet 2014-08-14 21:28
Varmröka är väl okej med en Bradley men kallröka bacon i 20-30 timmar med en bradley är inte ekonomiskt försvarbart, 3 puckar/timmen blir en dyr upplevelse.

Men visst är den lättanvänd, hade dock svårt att få en jämn värme i min. Så jag fick flytta runt korvarna under tiden röken var igång. Löste problemet med att bygga en egen rök och låna ut Bradleyn på obestämd framtid.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2014-08-15 07:42
Bacon kan man svalröka i Bradleyn, det behöver inte kallrökas. Då räcker det med 6 timmar.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Andreas skrivet 2014-08-15 17:09
Så grejen med Bradley är att man måste köpa deras egna puckar? Låter ju mindre kul. Vad kostar en puck och hur länge räcker den? Kan man göra egna puckar på nåt sätt?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Skogis skrivet 2014-08-15 19:02
När jag gav upp Bradleyn kostade puckarna 5:-/st och med 20 minuters brinntid per st blir det 15:-/timmen. Därav att det är lite tråkigt med att kallröka något när röken kostar 300:- eller mer.
Försökte att göra puckar själv men det blev aldrig riktigt bra.

Men man ska kunna trimma rökgeneratorn så att den bara matade fram var 40 minut men det gav jag mig aldrig in på.

Sen har det kommit en svensk piratpuck men om den är bra eller ej har jag ingen aning om. Kommer inte ens ihåg vad den hette men det var något i stil med brukspatronens rökpuck.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2014-08-16 08:41
Rökbriketter kostar i genomsnitt 3,50:-/ st Grevens briketter heter den nya sorten o är likadan som Bradleys.

Men alternativen till briketter är väl inte helt gratis? Det vi använde i tidigare rökar var spån (inte billigt) o alved (som finns gratis på tomten) Men vill man ha en annan smak som körsbär, pekan, mesquite o hickory? Var köper man det o vad kostar det?

Sen kan det ju vara att snålheten bedrar visheten; vem sjutton vill hålla på o passa en rök i 30 timmar (helst när det är svinkallt ute) för ett resultat som oftast inte blir bättre?
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Skogis skrivet 2014-08-16 09:17
Känns som att vi kommit lite off topic.

Det glädjer mig att priset har sjunkit, 5:-/st var i överkant. Det var väl mest kilopriset på sågspån jag reagerade på, 200-300kr/kg. Vad rökspån kostar varierar väldigt mycket, så visst är inte det gratis heller.

För tillfället kostar inte spånen ett dugg för mig, ett äppelträd blev rundbarkat av rådjuren förra vintern och dog. Efter att jag fällt det har det legat och torkat, och i förra veckan provades den nyaste leksaken kompostkvarnen med lyckat resultat. Faktiskt mycket bättre rökspån än vad jag hitintills använt. Har även ett plommonträd på tork.

Vad det gäller att passa röken vid kallrökning finns det kallrökningslabyrinter att använda, eller så använder man en rökgenerator, dom kräver inte mer passning än vad Bradleyn gör.

Bradleyn har sina fördelar. Den var en bra förstarök för det var genom den jag lärde mig hur det går till att röka kött, korv eller fisk. Men som jag skrev innan, jag hade svårt att få jämn värme i den samt att utan ombyggnad gick det inte att kallröka i den.

Dumsnål, javisst :) Tid har jag hur mycket som helst av, det är pengarna som tryter.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2014-08-16 09:52
Citat från: Skogis skrivet 2014-08-16 09:17
Tid har jag hur mycket som helst av, det är pengarna som tryter.
Här är det tvärtom ;)
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: perH skrivet 2016-03-16 13:45
Sent inkommen fråga, vad anser ni om "Cold smoke generators" där en reglerbar akvariepump driver in kall rök i valfri låda från generatorburken.
Enkelt bygga sådan med plåtburk och T-koppling i locket.
Sök på Tuben finns extremt många exempel.
Kostar endast mindre summa.
Titel: SV: Hur gör man när man kallröker?
Skrivet av: Skogis skrivet 2016-03-19 23:04
Det funkar utmärkt, det svåraste är att reglera syretillförseln så det inte brinner för häftigt eller slocknar.