Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2008-04-01 12:26
Håller med!Kul att husmanskosten kommer till heders igen; den har ju allt man vill ha av maten just nu. Närproducerad, miljövänlig slowfood som dessutom är nyttig. Nyttig, ja.Stämpeln på svensk husmanskost att den skulle vara stabbig o fet tycker jag är oförtjänt.Den husmanskost jag föddes upp på (i ett medelklasshem)var allt annat än fet.Smör var dyrt o snålades på,hade man stekt kött av något slag sparde man stekfettet i skafferiet till nästa gång man skulle steka kött. Grädde var också dyrt, en ren lyxartikel som aldrig förekom i matlagningen till vardags o knappt till helgen.Det kanske låter flottigt med ordet fläsk; fläsk o bruna bönor, ärtor med fläsk o.s.v men man åt inte så stora portioner med fläsk, det går inte att jämföra med dagens köttberg.
Men mycket kokt magert kött, höns, strömming,korngryn, kålrötter o potatis. Rena hälsokosten med andra ord. Sen kan man ju fundera på om man vill starta sin matresa bakåt i tiden med lungmos ;D 
Skrivet av Cohen
 - 2008-03-31 22:18
Håller med om att det är kul att se hur traditionell husman nu hamnat på tapeten igen. Fast själv ger jag inte mycket för de moderna varianter av hederliga husmansrätter som man nu allt som oftast ser i olika tidningar (typ nämnda nummer av Buffé med husmanstema). Ska det vara husman ska det vara husman utan konstigheter, så det är kul att se att traditionella kokböcker som Mannerström och Tore Wretmans bok blivit poppis igen!
Skrivet av Millan
 - 2008-03-31 13:29
Citat från: justrom skrivet 2008-02-28 16:41
Annars är väl mycket s.k. svensk husmanskost underskattad fast den verkar ha blivit mer trendig på sistone. Båda senaste ICA Buffe har tagit upp om det.


Kan inte annat än att hålla med. En rotmos är ju exempelvis riktigt gott!
Skrivet av Cohen
 - 2008-03-22 18:05
Jo, om du ska bli vegan är det bäst att läsa på lite innan. Är själv inte vegan men äter trots det mest veganmat. Med undantag för fisk blir det inte mycket andra animaliska produkter. Som sagt löser det sig oftast med proteinet, men det är nog ändå bäst att räkna ut hur mycket du får i dig (inte varje dag men kanske lite då och då) bara för att undvika eventuell brist. Sen skulle jag rekomendera dig att ta något vitamin/mineral-tillskott som komplement till den vanliga maten. Bäst att ta det säkra före det osäkra. 
Skrivet av justrom
 - 2008-03-21 15:44
Tack för förklaringarna. Och den traditionella vegetarianen är lakto-ovo-vegetarian? Alltså, den som säger att den är vegetarian.

OK, man måste ha en del kunskap för att kunna äta veganmat endast. Jag har försökt en tid att öka det vegetariska men jag står mest och stampar. Lasagne är dock gott.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-03-21 11:19
Citat från: justrom skrivet 2008-03-20 17:46Dock har jag själv mina fördomar mot veganmat. På något sätt inbillar jag mig att jag inte får i mig tillräckligt med proteiner

Det är nog inte proteinbrist du ska vara mest rädd för om du ska livnära dig på veganmat (som baserar sig på enbart vegetabilier) äter du tillräckligt med ärtor, bönor o linser räcker det. Men brist på andra ämnen kan bli följden; vitamin B12, kalcium, D-vitamin o järn t.ex Man bör nog sätta sig in lite i vad vegetarisk mat innebär så man inte råkar illa ut.
Eller så kan man vara populär-vegetarian som systerdottern: "Jag ska vara vegetarian fram tills vi börjar grilla i sommar" ???
Skrivet av Emma
 - 2008-03-21 08:48
Citat från: justrom skrivet 2008-03-20 17:46

Kallas det förresten vegetariskt även om man har mjölkprodukter i? Jag gillar ju vegetarisk lasagne med keso, fetaost jättemycket. (Åt det just till middag.)



Med mjölk - Laktovegetarisk

Med ägg - Ovo-vegetarisk

Med båda - Lakto-ovo-vegetarisk
Skrivet av bryggens
 - 2008-03-20 17:55
Lapskojs. I alla fall för att det är så enkelt, lite kalvsylta, hyfsat pulvermos som man inte använder så mycket vätska som det står på paketet, syltan bidrar med vätska och fett. Sen krydda med svartpepparoch ät med rödbetor.
Skrivet av justrom
 - 2008-03-20 17:46
Jag har funderat på vegetarisk och nog är det ofta underskattat. Folk ratar det utan att ens smaka. Det är ofta riktigt gott tycker jag.
Dock har jag själv mina fördomar mot veganmat. På något sätt inbillar jag mig att jag inte får i mig tillräckligt med proteiner.

Kallas det förresten vegetariskt även om man har mjölkprodukter i? Jag gillar ju vegetarisk lasagne med keso, fetaost jättemycket. (Åt det just till middag.)
Skrivet av agnetasch
 - 2008-03-20 10:28
Korv håller jag med om att det är underskattat. Fet kan den ju inte kallas för nu när det finns korvar med ner till 3% i fetthalt. Annat än den "gamla" falukorvens 23% ;)
Jag måste erkänna att jag inte är den som äter mest vegetarisk mat i Sverige. Den känns inte så ny o oprövad; jag vet hur de flesta grönsaker smakar. Tycker jag inte om palsternackor tror jag inte jag skulle gilla vegetarisk palsternackspudding heller. Eller någon linsröra, till oigenkännlighet upppiffad med orientaliska kakkryddor :-\
Skulle jag äta vegetariskt skulle det vara av miljöskäl o kan det inte räcka med den "naturliga" veggomaten man äter; grönsaksfat med ostsås, pajer med grönsaksfyllningar, svamp-o grönsakssoppor m.m?
Skrivet av Emma
 - 2008-03-20 09:52
Första tanken var blodpudding. Men någonting annat, hmm, korv kanske? Lite dåligt rykte då de anses för fett och så men det går laga god mat på det. Sedan måste jag också nämna leverpastej. Åt det alltid när jag var yngre sedan slutade jag en period men nu äter jag det ibland igen.

Andreas: Vegetarisk mat känns är ju på sätt och vis underskattat för att det finns mycket gott som man aldrig testar, men samtidigt känns det fortfarande lite nytt och oprövat. I alla fall för mig.
Skrivet av Andreas
 - 2008-03-20 08:23
Hasse: Ah ja att julskinka är rimmad har du ju helt rätt i... vad tänker jag med.

Flæskesteg med knaprig svål lät helt klart som nåt för mig, nu har jag lagt till den rätten i "att smaka på"-listan. Vi får väl se om det blir i Danmark eller i det egna köket. Det här med din flæskesteg som blev torr, det kan inte ha varit att du bara råkade tillaga den lite för länge?

Bryggens: Nu vet jag inte orsaken till din sambos ogillande men nåt jag tycker är lite jobbigt är när folk "inte gillar" sånt de inte ens har smakat. Fast det är klart, ogillar man lever starkt så är kanske inte leverstuvning nåt att tänka på...

Ingen som vill påstå att vegetarisk mat är underskattad? Jag vet folk som nästan aldrig äter vegetariskt...
Skrivet av Mimmi
 - 2008-03-17 21:03
Äntligen har jag fått äta min pölsa/hackkorv som jag inte provat på år och dar.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/03/17/hackkorv-varmlandsk-specialitet/
Skrivet av Cohen
 - 2008-03-10 20:19
Citat från: Andreas skrivet 2008-03-10 11:39

Cohen: Leverbiff kan vara gott men vad mer, har du några andra tips?



Det godaste är väl ändå att steka/grilla/halstra den, men även detta tillåter ju ganska stor variation. Olika leversorter (kycklinglever är godast tycker jag), olika kryddning, olika tillbehör.

Om ni är känsliga för kraftig leversmak så välj lever från mindre djur, typ. kyckling eller kalv. Nöt- och viltlever har mer utpräglad leversmak.
Skrivet av bryggens
 - 2008-03-10 18:44
Andreas: Jag har en sambo som säger att hon inte gillar leverstuvning, sen har jag inte hittat något recept som liknar vad vi fick då det begav sig.Vet inte heller vad för sorts lever det var. Jag kanske skulle göra ett test ändå, få se om jag kan få till det.

Annonser

Powered by EzPortal