Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av magnus
 - 2013-05-29 21:23
Jag tror att det är vattenbadet som gör störst skillnad, den "kyler" effektivt ner tempen om den börjar koka, tillför också en del fukt som kan vara trevligt.

Men har sett någon metod som kallas "snake" för att hålla igång klotgrillen under lång tid, verkar rätt enkelt men har inte prövat själv:
http://tvwbb.com/showthread.php?35989-Snake-method-for-slow-and-low-cook-on-a-Weber-kettle


Skrivet av PONTUS
 - 2013-05-26 18:28
Är stolt ägare till en smokinator, köpt från usa via webben. Jag köpte tre st.

Jag tycker den fungerar väldigt bra. Körde en 3,5 kg pulled pork och webern höll 130 grader 6 timmer i sträck. Den stora fördelen är den jämna låga temperaturen. Tidigare hade jag svårt att få ner tempen under 175 grader, men nu är det inget problem.

Produkten rekommenderas varmt!!
Skrivet av magnus
 - 2012-04-09 20:19
Skulle jag gjort om min design idag, så hade jag försökt att göra enklare.
Bara en rak plåt rakt upp, och skippa bockningen som jag gjorde förra året.
Som skydd för strålningsvärmen som skulle kunna sipra ut uppåt, så lägger man en rostfri ugnsform ovanför kolen med vatten i.

Askproblemet har jag väl inte tänkt så mycket på, jag har en lång "pinsett" som jag petar med och rör om i briketterna under grillningen.
Efter grillningen så brukar jag bara tabort "smokenatorn" och ösa upp gamla briketterna.

Ett problem som jag har, är att det blir väldigt mycket vikt på en sida i grillen, så det är lätt att kolgallret åker åt sidan och av "hållarna" i klotet. Så tror man ska använda tunnare plåt så den inte väger så mycket, alternativt försökta få fast kolgrallret på något bättre sätt.
Skrivet av Martin B
 - 2012-03-18 13:05
Hej!

Har läst detta forum och varit intresserad av en smokenator. Nu har jag en Weber One touch Gold 67cm. Därför blir det för mig en byggnation av en smokenator 2600. Jag har förstått att hanteringen av kolen inte är det enklaste. Hur skulle det fungera att göra smokenatorn med gångjärn där man bockat plåten? Man lyfter bort kantinen och vinklar upp för att lättare komma åt. Kan detta ha allt för stor negativ effekt på strålningsvärme?

Man vill ju egentligen ha en riktig offset smoker. Problemet är ju att dessa kostar runt 10 000 ok man vill ha mer än 1mm tjock plåt. De äkta från USA ligger ju på mellan 4-6mm godstjocklek. Ännu ett problem är ju hydrofortank eller propantank som är omöjligt att få tag på begagnat här i Sverige.

Jag är intresserad av er som nu kört smokenator i en säsong, tycker ni detta är ett bättre alternativ än det gamla vanliga. Kol på ena sidan och kött på andra. Min grill kommer till veckan och jag längtar verkligen!
Skrivet av RobbanR
 - 2010-09-30 22:39
God afton!   :)

Hasse: Om man ska räkna med material till prototyp, kapskiva, billig vinkelslip m.m. m.m. så har jag inte sparat ett dugg, tvärtom, men jag har haft roligt under tiden!   ;)

Jag fick ge 500 kr för material o arbete hos plåtslagaren för en smokenator-kopia i 2 mm rostfritt.
Till detta kom en billig bakform på Ikea för några tior.

Jag har använt ett 47 cm Weber-galler som "hover-galler" o det kostar ju 250-300 kr om man ska köpa ett nytt.

Som distanser använde jag mig av rostfria 8 mm sexkantbultar, lite muttrar, brickor o kupolmuttrar längst ner.
(Funkade kanon när jag körde kamben i två våningar.) Kostnad ca 100 kr?

Har även köpt några eldfasta tegel som jag laborerat lite med...

När jag får tiden att räcka till så planerar jag fortfarande att göra vertikala mellanväggar i lite olika storlekar för att kunna skärma av strålningsvärmen ordentligt.
(Tycker inte det är så smidigt att hantera briketterna i smokenatorn utan jag ska hitta ett fullvärdigt både smidigare o billigare alternativ.)

Sparat o sparat?
Jag har i alla fall fått tillfredställelsen av att testa o leka själv... :)


Ha en skön kväll allesammans!
Skrivet av magnus
 - 2010-09-29 19:03
Jag fick den gratis :)  Beställt orginal skulle väl gå på över 100$ med frakt, och risk för tull och moms.
Jag har köpt två vattenskålar, ett stort fat från Ikea och en kantin som inte riktigt behövdes.
Skrivet av Hasse
 - 2010-09-28 19:00
Robban och Magnus, grattis till era lyckade projekt!

Hur mycket har ni sparat jämfört med att köpa färdigt?
Skrivet av magnus
 - 2010-09-27 21:16
Så här blev den. Fick såga lite i den, så ritningen är inte 100% procentig, men var rätt enkelt med en bågfil. 
Fungerade perfekt, behöll formen efter första omgången. Gjord i 1,5mm rostfritt.


/Magnus

Skrivet av magnus
 - 2010-09-02 20:00
Plåtbitarna är färdiga, men jag har inte fått dem ännu. Bilder kommer nästa vecka :)
Det blev också 2mm i rostfritt.
Skrivet av RobbanR
 - 2010-08-22 23:44
Ett litet tillägg...

För att tända de xtra fem briketterna som jag stoppade i använde jag mig av en hyggligt nyinköpt Looftlighter. Väldigt smidigt o snabbt att få fart på några få briketter. Man har ju lite mer riktad verkan på en sån än på Webers tändkuber el.dyl.   :)

(Det billigaste stället jag kunde hitta den på var NetOnNet för 399 kr och det var lite bättre än en hel del andra ställen där den kunde kosta både 499 och 599 kr...)
Skrivet av RobbanR
 - 2010-08-22 23:37
God afton,

I fredags låg den lilla skapelsen utanför dörren när jag kom hem...
2 mm rostfritt föll valet på av plåtslagaren.
Eftersom den var så tjock så blev den sågad för hand till rätt form.
(Denna bit blev jag ganska besviken på, för den var ganska lik min egen prototyp (inte helt rund, lite sågmärken o.s.v.), förutom alla små hål som jag fick göra för att kunna bocka den.)
Men, man ska ju inte döma någon/något efter enbart utseendet...
Idag var det dax att testa den!
Tidsoptimist som vanligt, "skulle bara" först...
Givetvis skulle Pulled Pork testas på premiären. Tyvärr hamnade den inte på gallret förrän strax innan 13, så ni som gjort detta innan vet vart det är på väg.
Ja, ja, röda danska pölser är oxå gott, faktiskt!   ;)
Vädret var lite varierande idag, både sol, regn o blåst hann vi med...
Kl 21 plockade jag av den lilla köttbiten (en fläskkarré på en bit över ett kilo som testobjekt, det enda användbara som hittades i frysen igår kväll.) och lindade in i folie.
Kl 22 packade jag upp paketen, man var ju nyfiken!
Kunde inte låta bli att skära en liten skiva för att se rökringen...   :)
Resten "slets primitivt itu".
Kan bara säga GOTT!!!   :D

P.g.a. blåsten när jag började så stoppade jag i 55 otända briketter, lite bokvedsbitar (ska ta fler nästa gång) och tände sedan 15 briketter i skorstenen.
Av okänd anledning så fick jag en "snedtändning" även denna gång... Tände därför ytterligare fem briketter o stoppade i på den sida där det inte tagit sig.
Efter det så fylldes det bara på vatten i baljan o det justerades lite på ventilerna o jag hade fortfarande värme kvar kl 21 när jag plockade av köttbiten... (Fast det hade nog inte räck i evigheter till.)

Nu hade det börjat skymma när jag plockade in köttet, men plåtbiten såg ut att vara i samma form o utseende som när jag stoppade i den ett antal timmar tidigare. Inga tendenser till deformeringar eller så...

Slutsats: NÖJD med första försöket. Ska planera lite bättre nästa gång, för det kommer definitivt att bli fler gånger, o förbereda mig lite mer.

Nu är det dax att attackera kudden, det kommer en dag imorgon oxå...


Sov gott!   :)
Skrivet av magnus
 - 2010-08-11 23:44
Jag hoppas jag får en tillverkad i veckan av brorsan.
Jag har kompletterat med en ny vattenskål från Ikea: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/50055863 som jag tänkte ha ovanpå gallret.

Skrivet av RobbanR
 - 2010-08-10 22:14
Efter lite semesterfrånvaro känns det som det är dax att ta tag i detta igen...   :)

Idag så tog jag med "ritning"/pappmall o min prototyp i Biltemaplåt till en riktig plåtslagare.
Han har mycket att göra, men han lovade att försöka klämma in mitt lilla hobbyprojekt så fort som möjligt. Väntar med spänning på resultatet.
Ska oxå bli intressant att se vad han vill ha för besväret när det är klart.
(En lokal plåtslagare som är kompis till en kompis, så förhoppningsvis ska det bli ett hyggligt pris. Han brukar inte lura folk i alla fall...)
Blir det ett bra pris så ska jag fråga honom om han ev. kan tänka sig tillverka några fler till andra intresserade.

Har blivit lovad lite spillbitar av rostfritt av en annan kompis som jag ska tillverka en vertikal-avskiljar-variant av själv m.h.a. vinkelslip...
Lite kul måste ju även en kontorsrätta få ha!   :)

Har även köpt några eldfasta tegelstenar som ska formas till lite så de passar i Webern. Återkommer med erfarenheter av detta senare...

Någon annan som gjort sig några funderingar eller erfarenheter i ämnet de sista veckorna?   *nyfiken*

Ha en skön kväll!
Skrivet av magnus
 - 2010-07-27 10:28
Bifogar en enklare variant som kanske skulle fungera lika bra eller bättre.
Det är en plåt som man får skruva fast med något beslag i webers briketthållare (http://www.grillbutiken.se/productfiles/images/97471b1f-ea3d-40c9-8640-47fbfc9cd5e1.jpg) och som är vikt i ovankant 5cm in, det är där vikgallret börjar.
Behövs en rejäl vattenskål som är avlång som man placerar ovanpå gallret.

/Magnus
Skrivet av magnus
 - 2010-07-27 05:57
Citat från: RobbanR skrivet 2010-07-27 00:36
Magnus: Min internetförbindelse hade kopplat ner och jag såg inte ditt inlägg tidigare. Det verkar ju kunna gå riktigt bra med enklare medel oxå...   :)

Vilken temperatur lyckades du hålla i burken?
Hur mycket briketter laddade du i (tända/otända)?
Rörde du runt i briketterna för att bli av med askan under tiden?
*nyfiken*   :)

//Robban


Ska försöka återge grillningen med lite tider som jag tog.

ca 09:30 - 10:00 Jag la dit en påse 2,5kg från Weber, tror det var över 50 st otända, tände ca 8st weber briketter och några begagnade, fick brinna i ca 30 minuter.  Några nya kapade albitar las på.

10:30 Grillen börjar bli varm, jag la dit karrén, 2kg ihop med ca 1l vatten i kantinen och ca 5dl vatten i kannan. Kannan fick stå på en täljstensplatta, som låg på gallret ovanför briketterna, den var 10x20cm stor. Mest för att "fånga" upp värmen, och få lite stabilare temp. Tempmätaren vid köttet höll sig fast med en täljstensplatta också.

11:00 till 15:00 då höll sig utblåset på ca 150-160 grader, och ca 110 - 120 grader ca 5cm upp från gallret. 12:30 la jag på mera ved.

15:00 Då kom jag på att jag skulle röra runt på briketterna, tempen hade börjat svalna lite också, och märkte att de bara föll ihop, mycket aska. La de tända briketterna på ena sidan, och la på nya på den andra sidan, fyllde inte upp max, utan kanske bara 15-20 st till, hade inga flera. Dessa var av annat märke då. Det var 4:e gången jag fyllde på vatten då, men hade inte gått åt så mycket de gånger jag fyllde på.

15:00 - 17:45 Fick försöka ställa in tempen på nytt, lite meckigt. Åkte och handlade flera Weber briketter och gjorde Coleslaw :)

17:45 Nya weber briketter las på, kanske 10 st, glömde räkna denna gång också.

17:45 - 20:45 Tempen höll sig ganska stabilt vid bredvid köttet, runt 120 grader. Öppnade lite mera i botten för att få lite mera drag.

20:45 tog bort karrén på 87 grader, dubbelkollade med en annan termometer när jag väl fått upp den, och den visade endast 79 grader. Skumt, antigen satt de dåligt i karrén eller så diffade de rejält.

Slutsatser: Det gick över förväntan, borde börjat tidigare, innan frukost.

Lite meckigt att lyfta undan kantinen, kannan och täljstensplattan för att komma åt briketterna.

Håller nog med att man ska hålla det simpelt, kanske enklast att använda befintliga gallret, och att man köper en "stor" vattenskål som "täcker" briketterna rejält, och bara har en plåt vertikalt. På så sätt utnyttjar man ytan ovanför gallret för vatten och får plats med flera briketter under gallret.  Alternativt är att man gör en vertikal plåt, med några stag horisontellt, och på så sätt kan använda plåten utan att ha gallret på. På stagen kan man isåfall ställa vattenskålen.
Fördelen med mera vatten är att tempen blir stabilare medans man öppnar locket.

Tempen vid grillgallret jämfört med utblåset var ca 30-40 grader lägre.

ps det finns några fler bilder i "dagens grillade" tråd.
ps2 om du undrar varför man är uppe så här tidigt beror det på dottern som vaknade halv fem :)

/Magnus

Annonser

Powered by EzPortal