En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vakuumförpackad  (läst 446 gånger)

Ulrik

  • Gäst
Vakuumförpackad
« skrivet: 2018-01-05 16:40 »
Hej
Behöver tips
Köpte lite älgkött i höstas fick den styckad och vakuumförpackad.
 
Köttfärsen är så kompakt försöker jag fräsa den till taco eller köttfärssås klumpar den ihop sig till små köttbullar. Om det beror på att den är vakuumförpackad eller för finmald eller annan anledning vet jag ej. Nån som har tips på vad man kan göra för att den inte skall klumpa ihop sig.

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 61
    • Visa profil
SV: Vakuumförpackad
« Svar #1 skrivet: 2018-01-05 19:50 »
Köttfärs måste du konstant hacka med stekspaden när du steker tills alla klumpar är delade och köttfärsen består av småbitar som inte är hopklumpade. Gjorde du så?
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vakuumförpackad
« Svar #2 skrivet: 2018-01-06 13:47 »
Man bör väl också tänka på att inte steka på för hög värme? För om värmen är för hög så hinner det bildas hård skorpa och det blir svårt att dela?
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 998
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Vakuumförpackad
« Svar #3 skrivet: 2018-01-07 09:43 »
Man bör väl också tänka på att inte steka på för hög värme? För om värmen är för hög så hinner det bildas hård skorpa och det blir svårt att dela?

Nej, stekytan är inte så svårdelad, snarare tvärtom, den mjuka/råa färsen tenderar att tryckas ihop och smeta snarare än att spricka, ju hårdare den blir desto lättare att dela upp i delar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vakuumförpackad
« Svar #4 skrivet: 2018-01-07 10:19 »
Håller med om att rå färs inte är lättdelad. Fast jag tänker att det kanske är en balans. För jag har också upplevt att det ibland bildas stekta klumpar som är ganska svårt att få isär. Jag tänker att jag då kanske kört färsen för hårt/länge. Eller finns andra teorier till svårdelade klumpar i stekt färs?
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 998
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Vakuumförpackad
« Svar #5 skrivet: 2018-01-07 13:05 »
Håller med om att rå färs inte är lättdelad. Fast jag tänker att det kanske är en balans. För jag har också upplevt att det ibland bildas stekta klumpar som är ganska svårt att få isär. Jag tänker att jag då kanske kört färsen för hårt/länge. Eller finns andra teorier till svårdelade klumpar i stekt färs?

Då får man köra den bra länge och hårt, i princip bara låta den ligga tills den 'r helt genomstekt och att maillardreaktionen påverkar all färs.

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 61
    • Visa profil
SV: Vakuumförpackad
« Svar #6 skrivet: 2018-01-07 13:14 »
Då får man köra den bra länge och hårt, i princip bara låta den ligga tills den 'r helt genomstekt och att maillardreaktionen påverkar all färs.
Intressant!
Mer info: https://sv.wikipedia.org/wiki/Maillardreaktion
https://taffel.se/blog/maillardmagi-hemligheten-bakom-gyllenbrunt

« Senast ändrad: 2018-01-07 13:17 av Mat-Janne »
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vakuumförpackad
« Svar #7 skrivet: 2018-01-07 15:18 »
Då får man köra den bra länge och hårt, i princip bara låta den ligga tills den 'r helt genomstekt och att maillardreaktionen påverkar all färs.

Så du tänker att maillard-hög temperatur i hela färsen skulle vara det enda som eventuellt kan påverka köttfärsens klumphållfasthetsförmåga? Min tanke var att det kanske händer saker så att säga under ytan vid andra temperaturer också.

Hur förklarar man annars att viss färs som är stekt får mer svårdelade klumpar än annan?
Den som inte frågar får inga svar.

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 61
    • Visa profil
SV: Vakuumförpackad
« Svar #8 skrivet: 2018-01-07 17:21 »
Hur förklarar man annars att viss färs som är stekt får mer svårdelade klumpar än annan?
All köttfärs är jämlik men en del köttfärs är mer jämlik än andra ...
Kan ju bero på ursprunget, tillsatser, lagringstemperatur, ålder ...
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -