Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Hasse
 - 2008-11-19 15:49
Håller helt och hållet med din matlagningsfilosofi. Koncept istället för recept köper jag rakt av!   :)

Dock, Liquid Smoke är kraftigt i smaken, så om man inte använt det förr rekommenderar jag att ta det försiktigt med mängden. Och att smaka av, så klart. Om man överdoserar blir rätten oätlig, enligt min mening.
Skrivet av Tommy
 - 2008-11-19 11:27
Näe, jag tar nog en tsk till någon msk till 11/2 liter gryta och hon har inte klagat ännu! Så hysteriskt rökigt är det inte!

Samma sak med chili och den kända knivsudden!

Det är känslan som behövs. Man måste smaka av och smaka av och smaka av. Börja med lite och öka tills du är nöjd. Alla har olika smak

Jag brukar säga att jag lagar mat efter koncept och inte recept. För mig är receptet en idé om hur det ska bli.
På jobbet när man har lagat nåt dom tycker är gott någon gång, brukar dom fråga om recept.
Jag brukar jäklas lite och säga andra mått som t.ex. 2 sekunder salt och 4 sekunder kakao;-)

På vilket håll, håller man kniven när man tar en knivsudd?!?

/Tommy
Skrivet av Hasse
 - 2008-11-19 10:22
Tommy, någon matsked Liquid Smoke låter väldigt mycket till en normalstor gryta. Har du inte skrivit fel?
Skrivet av Tommy
 - 2008-11-19 08:17
Glöm inte vegetarianerna!

Liquid smoke kan förgylla många vegetariska rätter eftersom det är nästintill omöjligt att hitta rökta vegetariska alternativ.
En veg. gryta lyfter rejält med någon matsked Liquid smoke. Överdriv bara inte, det ska bara finnas med utan att dominera.

Om ni inte provat så fråga någon ungrare om ni får vara med och smaka när han/hon gör gulasch eller halaszle(fisksoppa) över öppen eld där grytan hänger i en trefot över elden. Man eldar med bra lövträ och gör riktiga långkok där röken rullar över kanten på grytan hela tiden och sätter av smak i maten. I Ungern eldar man då gärna med akacia som ger en god smak säger min ungerska mentor.

/Tommy
Skrivet av Tommy
 - 2008-11-19 08:07
Om ni inte har testat att förkoka kött med Liquid Smoke, råder jag verkligen er att göra det.
Ni kommer att framstå som grillexperter då köttet vid avgrillning blir mört som jag vet inte vad!

Testa Hickoryrökta Tigerspjäll:

1 halv bröstkorg av gris(färska spareribs) eller mer beroende på hunger.
vatten så det täcker i en gryta
Liquid smoke (Finns nu minst två fabrikat Try Me och Texas Smokehouse på ICA Maxi i Mölndal i alla fall)

Marinad:
4 msk koncentrerad apelsinjuice
4 msk brun farin eller råsocker
3 msk Tiger sauce
1 msk Dijonsenap
ev någon grillkrydda som topping

Lägg hela sidan(om du har stor gryta) i en kastrull. Du kan skära ner den i bitar om ett par tre ben tillsammans. Täck med vatten.
Salta lätt och koka upp. Skumma av allt äckelpeckel. Tillsätt ungefär 1 dl liquid smoke/ liter kokvatten eller mindre om du vill.
Låt småkoka i 45 min inte mer. Sätt fläkten på storm! Grannarna kommer att undra annars;-)
Ta upp spjällen och lägg i en bunke. Smörj in köttet med marinaden, gärna dagen innan du ska grilla.
Låt stå och dra till sig smakerna i kylen.
Grilla av eller kör färdigt till fin yta i ugn. Pensla gärna med mer marinad under grillningen.
Servera med en god Coleslaw.

Detta kanske hör hemma under tråden BBQ men eftersom liquid smoke är ämnet här, passar det.

/Tommy
Skrivet av Rookie-T
 - 2008-04-09 00:55
Jag har rökaromsolja här hemma. Brukar glida ner en liten mängd när man gör burgare eller vissa marinader. Rätt okej fejk endå eftersom jag inte äger någon proffsig grill eller en tomt att grilla på :P
Skrivet av Anso
 - 2007-09-09 01:39
 ;D :D  ;) Snart spricker jag! Det vore något att köpa en hamburgermaskin! *hahahihihihohoho* kramp i magen

Min plan var mer i stilen att hitta en metallring som matchar press-delen i hamburgerpressen så man kan pressa utan att försöka få ur den ur den omöjliga formen (får skippa ränderna på ena sidan...). Tyckte det funkade helt och att lassa i med sked i alla fall. Ur var svårare...
Skrivet av roffekock
 - 2007-09-09 00:24
Det handlade om rökdoften kompis.
Skrivet av Hasse
 - 2007-09-09 00:08
Den där mojängen på Blocket har varit till salu länge, så jag tror att man kan pruta ganska kraftigt. Men man måste nog äta ganska många hamburgare per dag, för att den ska löna sig.
Skrivet av roffekock
 - 2007-09-08 23:46
http://www.blocket.se/vi/10354172.htm?ca=23_11_s
Anso kolla här.Eller så kan du skaffa en fyllbar sprayflaska och duscha dom helt lätt innan du steker dom. Men första tipset är helt klart på topp.
Det kostar att vara på topp. ;D ;D ;D ;)
Skrivet av Anso
 - 2007-09-08 22:47
Jag har funderat på handskar, men inte skaffat några (ska man köpa på apoteket för att få tillräckligt rena?). Sist testade jag en hamburgerpress, men där fastnade smeten. Jag ska hitta en bra lösning, klämma dom för hand trots handskar tilltalar mig inte så mycket. Det är många hamburgare som ska göras...
crlhrv: dom är verkligen goda!

(Sorry för lite OT...)
Skrivet av crlhrv
 - 2007-09-08 22:32
anso: oh vad glad jag blir ;D
Skrivet av roffekock
 - 2007-09-08 22:30
Använd latex engångshandskar.
Skrivet av Anso
 - 2007-09-08 22:17
Hittills har jag bara använt LS som smaksättare i hamburgarna som crlhrv gav mig receptet till i en tråd. Alla som ätit dom har tyckt att dom är jättegoda. Mitt enda problem är att jag tycker jag luktar LS om händerna i flera dagar ifall jag tar på smeten...
Skrivet av Urban
 - 2007-09-07 20:55
Jag gillar Liquid Smoke, men använder den mest som smaksättare i BBQ såser där den gör sig bäst.

Annonser

Powered by EzPortal