Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kurt
 - 2016-03-06 05:34
Ostlabbet har bra beskrivning, det viktiga är att värma mjölken till 90 grader, sedan kyla till 42 innan man tillsätter yoghurtkulturen

http://blogg.ostlabbet.se/2014/11/09/yoghurttillverkning/

Man kan tillsätta köt frystorkad kultur, men det går lika bra att tillsätta en skätt köpt yoghurt. Man får mera krämig yoghurt (typ Turkisk yoghurt) om man tillsätter skummjölkspulver + grädde

http://www.kvalimad.dk/opskrifter/hjemmelavet-yoghurt


Din maskin håller 42 grader, det bör ta ca 6h eller över natt. Mattermos eller termos fungerar också
Skrivet av kristina Norder
 - 2016-03-05 09:41
Hej! Sökte på  "prenumerera på youghurtkultur".  Då kom en sida om surdegskultur upp. Jag har för många år sedan gjort egen youghurt.  Nu tänkte jag ta upp det igen.  Jag har en Yougurella-maskin.  Men ingen bruksanvisning till Yougurellan.  Och ingen youhurtkultur.  Kan någon vara snäll och hjälpa mig med detta?  Med vänlig hälsning Kristina
Skrivet av Vambina
 - 2011-12-07 19:09
Jag har glömt hur man blandar till surdegen.Det står ju inte på påsarna längre.
Finns det någon som kan hjälpa mej så blir jag jätteglsd.  :)
Skrivet av Mickan
 - 2010-02-14 14:37
Citat från: milaja skrivet 2010-02-13 08:30
Mamma har en sådan! Den är faktiskt ganska trevlig :)


Blir det godare som mycket annat man gör hemma? Lenare, friskare, syrligare, krämigare?
Skrivet av milaja
 - 2010-02-13 08:30
Citat från: Mickan skrivet 2010-02-12 07:48
Kommer ni ihåg när man hade reklam i brevlådan och det vällde in små kataloger med olika företag och erbjudanden? Bland dem fanns ett företag som sålde en lite värmeapparat, små glas och kultur. Man skulle göra sin egen yoghurt i dessa. Vet ingen som provade...


Mamma har en sådan! Den är faktiskt ganska trevlig :)

Fast som med mycket annat sådant där så använder man den inte så ofta, det är ju liksom enklare att köpa youghurt än att köpa mjölk, he i kultur och låta stå i maskin under natten!
Skrivet av Mickan
 - 2010-02-12 07:48
Citat från: Birgitta skrivet 2008-09-24 20:51
antar att mejeribolaget kom till innan arla fanns. då det fortfarande fanns små mejerier. På hem sidan finns det nog historik. Man kan även prenumerera på yoghurtkultur.


Kommer ni ihåg när man hade reklam i brevlådan och det vällde in små kataloger med olika företag och erbjudanden? Bland dem fanns ett företag som sålde en lite värmeapparat, små glas och kultur. Man skulle göra sin egen yoghurt i dessa. Vet ingen som provade...
Skrivet av Per-Erik
 - 2010-02-11 21:30
En egen tillverkad surdeg innehåller nog en stor del jäst. Det är nog bara det att det är vildjäst och som producerar lite roligare smaker och har kanske inte samma  jäskapacitet.

Mjölksyrning bakterierna producerar ingen gas, därför behövs jäst för att få lite fluffigt bröd.

Så jag ser ingen anledning till att inte tillsätta jäst, det gäller väl bara att tillsätta så lite så att man får den jäsegenskap man vill åstakomma. Kanske använda några belgiska öljäststammar...

Provade jästbolagets surdegsmix och deras recept på bröd och där tycker jag att det var på tok för mycket jäst.


Skrivet av Jimmy
 - 2010-02-10 15:34
En syrningskultur borde inte jäsa degen i samma utsträckning som jäst, eftersom en stor del av sockret omvandlas till syror istället för koldioxid. Annars vore det ju ingen syrningskultur! Behovet av jäst minskar, men en liten mängd jäst är nog alltid att rekommendera.
Skrivet av Astridoa
 - 2010-02-08 15:34
Var kan man få tag på mejeribolagets surdegskultur?
Skrivet av Birgitta
 - 2008-10-08 19:27
 ;) håller med om att det blir ännu billigare att göra allt från grunden. Godare också, men det är rätt så bekvämt att ha  kulturen från mejeribolaget.  Det är inte alltid jag har lust att baka själv och det finns en del köpebröd som år helt ok. Men jag ska prova att göra själv någon dag.
Skrivet av Andreas
 - 2008-09-30 10:40
Men du kanske skulle prova med egen surdeg eller med riktig kultur nån gång då, kanske blir det ännu godare och hållbarare!?

Mejeribolagets kultur är rejält dyr i längden när man måste hålla på och köpa ny hela tiden, ser den kostar 69 kronor för 2 påsar som räcker till i bästa fall 20 bröd, det blir ju minst 3,45:- per bröd bara för surdegskulturen, det är ju vad ingredienserna till ett helt bröd kostar normalt!

Egen surdeg kostar just ingenting och beställer man en riktig kultur kan man hålla liv i den och baka hur många bröd som helst med den.
Skrivet av Birgitta
 - 2008-09-27 18:38
Jag har inte provat att göra egen surdeg. så jag kan inte jämföra smak och konsistens på bröden. Bröd med den här kulturen ger saftiga och hållgara bröd.Det är en snabbbare process. Och jag riskerar inte att få med några bakterier som jag inte vill ha. Jag gör en sats, bakar lite när den färsk. Fryser in resten.
Skrivet av Romarin
 - 2008-09-27 10:29
 ??? ja det verkar ju underligt...
Skrivet av Andreas
 - 2008-09-26 18:49
Jag tittade lite närmare på recepten under "recept & tips" där hos mejeribolaget och märkligt nog innehåller allihop jäst! Vad är det för en konstig kultur som inte klarar att jäsa brödet på egen hand? ???
Skrivet av Birgitta
 - 2008-09-26 18:10
vet inte men det är väldigt smidigt.

Annonser

Powered by EzPortal